Skocz do zawartości
Eskan

łączenie partycji w XP

Rekomendowane odpowiedzi

C-partycja podstawowa (system)

F-partycja podstawowa

G-dysk logiczny

G i F stanowią jeden dysk, C inny dysk

Właśnie chcę połączyć te dwie partycje (G i F) by uzyskać dysk z jedną partycją. Nie chcę używać PM bo ostatnio miałem przez niego kłopoty. Czy mogę to zrobić przez "zarządzanie komputerem" :?:

Próbowałem tak - Zarządzanie komputerem > Prawoklik na G > usuń dysk logiczny > potwierdzam i... pokazuje się okienko "Bieżące zadanie nie może być dokończone, jeżeli wolumin jest otwarty lub uzywany. Może być skonfigurowany jako wolumin podstawowy. systemowy, rozruchowy, pliku stronicowania lub przechowujący pliki zrzutu awaryjnego" :?

Przerywam operację bo boję sie naputać [ciach]

Czy służy do tego inne polecenie :?:

Dysk C to SATA, instalowałem na nim system bez podpiętego drugiego dysku (ATA), podłączyłem dopiero po instalacji systemu, a wszystkie dane z G i F przeniosłem na C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli dobrze zrozumiałem to masz kopię wszystkich danych ,więc nie musisz się obawiać ich utraty, tak ?

To czego się boisz :) Jak się coś schrzani, to najwyżej sformatujesz nową partycję, akurat do łączenia partycji używałem PM 8 i wszystko było OK, więc może jednak spróbuj. Albo poczekaj jeszcze trochę na odpowiedź, na pewno ktoś będzie wiedział jak to się robi w Windows i napisze, bo pewnie się da z konsoli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi