Skocz do zawartości
tomasir

Abit Kx7 vs Epox 8k5a2

Rekomendowane odpowiedzi

Będę prawdopodobnie dopłacał do mojego shuttle, jak wróci z reklamacji i teraz którą wziąć?

Wiem że wadą abita jest napięcie tylko do 1,85, ale za jest wysoka wydajność przy wysokim fsb

Epox ma napięcia do 2,2 V, ale za to nieco gorszy przy wysokich fsb. Ponadto kosztuje o jakieś 50 pln drożej od abita.

Więc jak na razie moim faworytem jest abit. Bo jeszcze biorę pod uwagę że lepiej mieć wysoką wydajnośc przy niższym fsb (nie trzeba mnóstwa kasy w pamiątki ładować)...

Niech się użytkownicy tych płyt odezwą. Wiem że Abita ma Lancer i Wizard, a epoxa miał np. Xsrx (chyba się nie walnąłem w ksywce, a jak tak to sorki :D )

Oczywiście interesuje mnie fsb 166 i więcej.

I też proszę o nie pisanie postów typu "tylko Epox"

(albo innych równie bezsensownych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze z tego Abita bedziesz bardziej zadowolony zreszta uzywanie Vcora powyzej 1.85 jest juz raczej niezbezpieczne , pozatym to co robi Lancer na wysokim fsb mowi samo za siebie :) .

Epox jest spox , ale mimo dobrych wynikow z podkrecaniu, wydajnosc nie rosnie na tyle jakby mozna sie tego spodziewac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze z tego Abita bedziesz bardziej zadowolony zreszta uzywanie Vcora powyzej 1.85 jest juz raczej niezbezpieczne , pozatym to co robi Lancer na wysokim fsb mowi samo za siebie :) . 

Epox jest spox , ale mimo dobrych wynikow z podkrecaniu, wydajnosc nie rosnie na tyle jakby mozna sie tego spodziewac.

Tu się zgadzam :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby nikt inny nie chciał nic tu odpowiedzieć?

Może tristan zabierze głos, bo wiem że się bawił Epoxem no i wciąż czekam na zdanie Xsrx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsza plytka jaka mialem to ten Abit.Epoxa nie dorwalem w lapki i chyba nie musze.Przepustowosc pamieci wysmienita.Na konfigu jak nizej jest 1013mb/s w GoldMemory,niecale 2400/2200 w Sandrze a to najzwyklejszy Thunderbird i do tego z kiepskiej serii.Szczerze polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica między tymi dwiema płytkami jest taka:

Abit wymaga większej wiedzy do podkręcania. Trzeba bardzo dokładnie wniknąć w tajniki BIOS'u aby wycisnąć co się da. Jak ustawisz zbyt agresywnie pamięć (np.Ultra i takie tam) to możesz nie osiągnąć nawet tego 166 FSB.

Epox to natomiast overclocking dla laików, wyjmujesz z pudełka i jedziesz z FSB do 200, a to co ustawisz w biosie mam mniejsze znaczenie bo i tak BIOS'y Epox'a zmieniają pewne ustawienia w sposób niewidoczny.

Generalnie Abit będzie bardziej wymagający ale dać Ci większą satysfakcję i wydajność, Epox to łatwy OC!

Aha Abita dosyć łatwo zmodować by miał większe napięcia ;)

Sam zastanawiam się teraz nad KD7-R (ale wybór teraz dobrej płyty to przejebka na max. zaraz ma wejść nForce2 - chociaż taki wydajny to on nie jest - nowe KT400 i cholera wie czy czekać czy brać co jest :evil: )

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit to kupa <span style="color:red;">[ciach!]</span>a nie kupuj nie warto już lepszy ten epox poza tym proca mi się nie udąło odblokować na tym KX7333.

Co do doblokowywania to na razie z durniem nie będę miał żadnych problemów. A jeśli przejdę na xp to po prostu wyselekcjonuję sobie taki egzemplasz by na 166 szdł bez zmiany mnożnika i po kłopocie, bo z racji ograniczonych zasobów pieniężnych nie będę i tak kupował ddr3200 zcy 400, ale będe jechał prawdopodobnie na nanyach ddr333, z racji ich "normalnej" ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...