sid86 Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Witam!Niedawno dowiedzialem sie ze moje starania o neostrade spezły na niczym, i jedyne na co moge liczyc w mojej malej miescinie jest SDi( przy czym znajomy ktory pracuje w tpsa powiedzial mi ze planuja obnizyc abonament do 60 zł:))no ale nie tym chcialem, w domu posiadam 3 komputery, obecnie podłaczone sa one w siec(za pomoca switcha Surecom EP-808SX) neta na nich mam poprzec udostępnienie połaczenia w windowsach. I teraz tak... chciałbym podzielic teraz neta tk aby byl on na wszystkich kompach nie zaleznie od tego czy komputer do ktorego podlaczony jest net jest na chodzie(teraz aby wejsc do netu z mojego kompa musze wlaczyc komputer rodzicow). Rozwiazaniem mojego problemu jest załozenie routera, i tutaj jest zgrzyt, co jest lepsze: 1.Kupic jakis router podpiac modem od SDi do niego a potem router do switcha(ile by to kosztowalo i jaki jest dobry(raczej tani) router do SDi-słyszałem ze sa jakies problemy) 2.Posiadam stary komp(p166mmx,32mb ram, i płyta Soyo sy-5xb, Hdd 2gb) czy da sie go przerobic na router(jak?) i jak to potem skonfigurowac? Czytałem co nieco o aplikacji Freesco ale jestem kompletnym laikiem w sprawach sieci wiec nie jarze za duzo. Jakie sa wady i zalety takich rozwiazan? Prosiłbym raczej o opisanie łopatologicznie. Oczywiscie nie pogardze linkami. Z góry dzieki za pomoc!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 ten komp jest w sam raz jesli nie znasz sie za bardzo a interesuje cie poprostu dobry router to polecam freesco inaczej slacka ale to juz wiecej roboty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sid86 Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Oki dobra freesco:) tylko jak to wszystko skonfigurowac, nie mam zielonego pojęcia o [brzydkie określenie na linuksa]u ani o komendach, jestem po prostu zielony, troche przeraza mnie to ze nalezy odblokowywac jakies porty(w przypadku p2p)czy nie ma jakis problemow z grami(trzeba cos recznie konfigurowac?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczek Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 zajrzyj tutaj: http://www.freesco.pl/freesco/k_sdi.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...