Skocz do zawartości
Bogdan

DVD-ROM nie wysuwa kieszeni

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej zrobisz jak go podepniesz do kompa rozkrecisz i zobaczysz co blokuje wysuwanie sie napedu.

Moze padl silniczek, moze przetarla sie gumeczka ktora otwiera tacke, moze ktoras zebatka sie wyrobila. Tutaj nikt nie jeste jasnowidzem i jak sam tego nie sprawdzisz to nikt ci nie pomoze.

Pamietaj jednak jesli bedzie testowac naped na wlaczonym zasilaniu zeby nie patrzyc sie w laser napedu gdyz jest to szkodliwe dla wzroku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojemu szwagrowi przytrafiło się że spadła z kółeczek gumeczka, ale wtedy napęd się w ogóle nie otwierał. Kolega w pracy zaś miał takie coś (i to jest bardziej prawdopodobne u Ciebie), że po prostu kółeczko zębate na osi silniczka się wyślizgało, śilniczek kręcił a napęd tacki nie wysuwał, lub dla odmiany nie wsuwał do końca. Pomogła kropelka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozkręciłem dvd ,ale tylko z jednej strony i kiedy naciskam wysuwanie dochodzi do pewnego momętu ( kieszeń jeszcze w środku) isię zatrzymuje tak jaby coś blokowało, wystarczy lekko dotknąć palcem, lub trzepnąć :wink:

napędem a się wysuwa. Trochę nie wiem jak się zabrać do rozebrania całego dvd :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem z ktorej strony go rozkreciles ;)

ale zrob to tak, ze wykrecasz te cztery srobki od spodu, wyciagasz przedni panel z zatrzaskow, sciagasz blache

widzisz wozek (tacke), sprawdz wszystkie zebatki, szczegolnie z przodu na przekladni, bo po czterech latach rozne rzeczy tam moga byc (wyczysc), jest tam tez jeden pasek (gumka), moze sie slizga?, wymien albo wyczysc acetonem np.

pojezdzij troche ta tacka, zobacz czy nie przeskakuja zeby

moze tez cos jest z mikrostykiem (wlacznikiem do wysuwania) ? rowniez to sprawdz;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi