TomekB Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Witam Mniej więcej od roku mam Baracude 80GB. Pamiętam, że jak ją kupiłem to było super wrażenie. Wszystko chodziło jak burza. Niestety od paru miesięcy mam z nią problem. Kiedy dysk twardy wykonuje jakieś długotrwałe operacje np. kopiowanie duzych plików na komputerze nie da się się w tym momencie nic robić. Kompletnie zamula kompa. Przy czym obciążenie procka jest znikome. Mam wrażenie jakby proces kopiowania zżerał całą dostępną pamięć i dodatkowo intensywnie używał pamięci wirualnej. Ale menager zadań nic takiego nie wykazuje. Używam WinXP Prof. Wszystkie DMA w Windowsie i Biosie powłączane. Zainstalowane najnowsze stery nforce. Poniżej screen z Total Commandra podczas kopiowania 700 MB pliku w obrębie jednej partycji (Transfer nie przekroczył 7MB/s), z Sandry gdzie pokazuje ze dysk niby w normie (Podczas trwania samego testu przełączenie samego okna trawało około minuty) i ze SpeedFana Nie wiem co jest z tym dyskiem. Czyżby czas kupic nowy dysk ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Mozliwe ze dysk jest juz bardzo zapełniony i windows zaśmiecony, dlatego taki cienki wynik. Gdzieś słyszałem ze nie instaluje się sterownika IDE na chipsetach Nforce, bo podobno zwalnia prace dysku i obciąza więcej system. Jednak nie mozna wykluczyć ze dysk się juz wyeksploatował i pracuje troche wolniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Windows instalowany niedawno, a dysk był defragmentowany. Przed Baracudą miałem tez Seageta 5400 obrotów i w końcu też zaczął tak przymulać i go w końcu sprzedałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zrób test programem hdtune ( http://www.hdtune.com/ ). I najlepiej by było jakbyś porównał wykres Twojej barracudy z taką samą tylko nową. Dla przykładu wykresy moich dysków Dysk WD800JB stary: Dysk WD800JB nowy: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 A oto mój wykres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Wygląda całkiem normalnie. Masz włączone buforowanie zapisu na dysku (write cache)? Niekiedy na kontrolerach SATA i RAID nie działa buforowanie zapisu i wydajność wtedy jest słaba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Buforowanie zapisu mam włączone, a kontrolera SATA ani RAID nie mam. A tu wykres po zmianie taśmy na nową i odinstalowaniu sterowników nvidii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Wszystko wygląda ok, jedyne co pozostało to sprawdzenie ile windows xp pozera pamięci podczas kopiowania z partycji na partycje. Całkiem mozliwe ze po kilkunastu sekundach brakuje wolnego ramu i system strasznie zwalnia. Pobaw się ustawieniami cache jakimś programem np. CachemanXP, TweakXP itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghoust Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 sprawdz czy nie wcisnoł Ci się, lub nie wykrzywił pin w dysku (ten naprzeciw zaślepki w taśmie) miałek kiedys taki numer dysk mulił jak niewiem okazało sie że włożona była taśma żel i wcisneła pin do wnętrza złącza i przez to dysk mulił ale działał poprawnie bez błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperRzeźniK Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Może jesteś podłączony do dużego LANu i masz udostępnione plików włączone i ktoś cały czas Cię obciąża, ogląda filmy on-line, skanuje zasoby share-scanem albo coś w tym stylu. Skanowałeś antywirem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Mi to wyglada na bady. MIalem kiedys taka baracude z badami i calkiem podobny wykres miala. Skanuj hddregeneratorem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Badblockow nie stwierdzono. Ja chyba po prostu za duzo oczekuje od tego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...