Skocz do zawartości
arczowsky

ASUS czy GIGABYTE - co wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;) po niedzieli mam zamiar wymienić swoją starą już leciwą płytę na coś nowszego, co udźwignie bez problemu to co w podpisie, nie zależy mi na maks. wydajności, ale żeby było lekkie o/c oraz zeby plytka byla w miare stabilna, tutaj rozważam zakup którejś z tych płytek:

Asus A7N8X-X NForce2-400

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4153...64f524345322d58

Gigabyte GA-7N400L, NForce2 Ultra

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4749...55f374e3430304c

może wy mi doradzicie co wybrać, mam już duży mętlik w głowie - płyty wszędzie dostają podobne opinie. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz miec płyte dobrą to Abit NF7-S 2.0 a jeśli z tej dwójki to asus bo jeśli zauważyłes wieksza czesc uzytkowników forum ma Abita, Asusa lub epoxa

A jakie to ma znaczenie :? (sorry ale jestem nonkonformistą i to imho żaden argument a nawet wada ;p).

Co do samego A7N8X-X to nie ma duala a jak jest nf2 to jednak tak trochę nieciekawie, choć właściwie dual na platformę amd to tylko ładnie wygląda :P

Jeszcze dorzucę dwie imho ciekawsze płytki (abyś miał jeszcze większy mętlik ;]) A7V880 i GA-VT880L (a niech to znowu Asus i Gigabyte ;P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz miec płyte dobrą to Abit NF7-S 2.0 a jeśli z tej dwójki to asus bo jeśli zauważyłes wieksza czesc uzytkowników forum ma Abita, Asusa lub epoxa

Swietny argument, ze na forum overclockingu wiekszosc ma plyty do tegoz wlasnie. Dla mnie stabilna dobra plytka do lekkiego O/C to wlasnie ten Gigabyte. Z Abitem NF7 mam niestety nienajlepsze wspomnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam i sorki ale skorzystam z okazji i sie o cos was zapytam a wiec mam tego gigabyta GA7400-L i kupilem go niedawno i od tamtej pory komp mi sie resetuje:( nigdy wczesniej tego niemialem ale mam problemy z karta graficzna jest chyba troche zwalona to moze byc jej wina?? myslalem ze wina temp. procka bo przy normalnym uzywaniu kompa 61 stopni to duzo ale wyczyscilem troche chlodzeniei teraz jest 55 a i tak sie zawiesza:( pomozcie bo niewiem co robic a i reszta mojego kompa to athlon 1700xp+(niekrecony bo i jak z ta temp.)palamido, ram 256 chyba na pc266 radek 8500(na 99%zwalony)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dantusek to sobie sam odpowiedziałeś. Palomino (nie palamido ;) )ma dośc wysoką temperaturę pracy i u niego 50*C w idle to normalka. A może zasiłka nie wyrabia? (najczęstszy powód podawany na forum). Jak stwierdziłeś, że ci karta buraczy? Podziel się z nami może to coś rozjaśni.

A tak w temacie jeśli do lekkiego OC (np. zmiana FSB z 166 na 200MHz :) ) to Gigabyte też znakomicie się nadaje. A stabilność ? Ja przy tej płycie zapomniałem co to niestabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dantusek to sobie sam odpowiedziałeś. Palomino (nie palamido ;) )ma dośc wysoką temperaturę pracy i u niego 50*C w idle to normalka. A może zasiłka nie wyrabia? (najczęstszy powód podawany na forum). Jak stwierdziłeś, że ci karta buraczy? Podziel się z nami może to coś rozjaśni.

A tak w temacie jeśli do lekkiego OC (np. zmiana FSB z 166 na 200MHz :) ) to Gigabyte też znakomicie się nadaje. A stabilność ? Ja przy tej płycie zapomniałem co to niestabilność. dantusek to sobie sam odpowiedziałeś. Palomino (nie palamido ;) )ma dośc wysoką temperaturę pracy i u niego 50*C w idle to normalka. A może zasiłka nie wyrabia? (najczęstszy powód podawany na forum). Jak stwierdziłeś, że ci karta buraczy? Podziel się z nami może to coś rozjaśni.

A tak w temacie jeśli do lekkiego OC (np. zmiana FSB z 166 na 200MHz :) ) to Gigabyte też znakomicie się nadaje. A stabilność ? Ja przy tej płycie zapomniałem co to niestabilność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

madness zalilacza to ja mam 300 a do takiego zlomka co mam to chyba powinno starczyc? a z karta to dziwna sprawa w czasie grania paski wyskakuja zwlaszcza przy lepszych grach(wyjatek to pro evo soc 4 na niej sie nie wiesza) no i ktos mi podpowiadal ze jest spalona czy jakos tak ale to dziwne z 2 powodow 1-to ze gdy ona polezy czy jak czasem system przeinstaluje to sie nie wiesza przez pare dni 2-powod to ze dalem ja dla brata i on uzywal jej przez tydz i zadnej zawiech...niewiem co to a i jeszcze jest taki motyw ze benchmarka 2001 u typa zrobilem na tej karcie i przeszedl caly ale u mnie juz sie paski pojawiaja?? dlatego kupilem plyte nowa bo mowili mi ze to jej winna ale paski nadal sa i wyglada na to ze tylko na moim kompie jezeli cos ktos wymysli to pomocy bo ja juz nie wiem co robic co sprawdzac z gory dziekowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi