Skocz do zawartości
Lisek

VIA Apollo KT333 oraz KT400 - nowa recka Sherlock'a

Rekomendowane odpowiedzi

Tescik nawet fajny , chociaz troszke zagmatwany w pewnych miejscach . 

A dla osob, ktore wlasnie biora te plyty pod uwage przy zakupie nowego kompa , ten tescik bedzie napewno pomocny .

BTW ladny wynik Shuttle :) .

Lamerstwo na maxa. Jak się wydaje opinie typu "KT400 to kolejny chwyt marketingowy" to warto zrobić prawdziwy test. Sprawdzić jak się zmieniają dzielniki PCI, ile FSB te płyty wyciągają. To jest chyba serwis dla overclockerów, a nie dla lamerów? Cały ten "test" można sobie zrobić nie mając tych płyt w rękach - wystarczy skopiować instrukcję obsługi (przetłumaczyć), a w zakresie wyników zrobić wariacje +/- 1%. Przecierz wszyscy dobrze wiedzą jaką wydajność ma KT400/KT333. To ma być test czy reklama dla producentów? ŻENADA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lamerstwo na maxa. Jak się wydaje opinie typu "KT400 to kolejny chwyt marketingowy" to warto zrobić prawdziwy test. Sprawdzić jak się zmieniają dzielniki PCI, ile FSB te płyty wyciągają. To jest chyba serwis dla overclockerów, a nie dla lamerów? Cały ten "test" można sobie zrobić nie mając tych płyt w rękach - wystarczy skopiować instrukcję obsługi (przetłumaczyć), a w zakresie wyników zrobić wariacje +/- 1%. Przecierz wszyscy dobrze wiedzą jaką wydajność ma KT400/KT333. To ma być test czy reklama dla producentów? ŻENADA.

Hmmmm a jak sie zmieniaja dzielniki miedzy Kt333 a Kt400 ? I jaka wydajnosc ma Kt400 ?? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzucam Wam ją na pożarcie :-) )

no to pożeramy:

jak recka ma polegac tylko na wrzuceniu kilku benchmarków na 4 płytki i podaniu wyników to... hmmm nie popisał się sherlock - test na miare "komputer świata" a nie overclockerskiego tweak'a

Masz racje ze z punktu widzienia overclokera , to te testy sa slabym wyznacznikiem ( jednak bylo napisane jakie sa mozliwosci podkrecania na tych plytach ) , a jezeli chodzi o ilosc testow to nie widze potrzeby zamieszczac wiecej. Jak mozesz to powiedz jakie jeszcze testy bys umiescil ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak recka ma polegac tylko na wrzuceniu kilku benchmarków na 4 płytki i podaniu wyników to...    hmmm nie popisał się sherlock - test na miare "komputer świata" a nie overclockerskiego tweak'a

Popieram.

Recka na serwisie overclockerskim powinna zawierać porównania:

:arrow: Jakie max. FSB da się wyciągnąć na każdej płytce!

:arrow: Porównania płyt przy przetaktowanej magistrali np. 150, 166, 180, 200 za pomocą choćby Sandry (ale tylko memory test)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzucam Wam ją na pożarcie :-) )

no to pożeramy:

jak recka ma polegac tylko na wrzuceniu kilku benchmarków na 4 płytki i podaniu wyników to... hmmm nie popisał się sherlock - test na miare "komputer świata" a nie overclockerskiego tweak'a

Masz racje ze z punktu widzienia overclokera , to te testy sa slabym wyznacznikiem ( jednak bylo napisane jakie sa mozliwosci podkrecania na tych plytach ) , a jezeli chodzi o ilosc testow to nie widze potrzeby zamieszczac wiecej. Jak mozesz to powiedz jakie jeszcze testy bys umiescil ?

znowu sie mnie czepiłeś???

pooglądaj recki na zachodnich stronach to bedziesz wiedział o co chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak recka ma polegac tylko na wrzuceniu kilku benchmarków na 4 płytki i podaniu wyników to...    hmmm nie popisał się sherlock - test na miare "komputer świata" a nie overclockerskiego tweak'a

Popieram.

Recka na serwisie overclockerskim powinna zawierać porównania:

:arrow: Jakie max. FSB da się wyciągnąć na każdej płytce!

:arrow: Jakie max. taktowanie CPU da się uzyskać!

:arrow: Porównania płyt przy przetaktowanej magistrali np. 150, 166, 180, 200 za pomocą choćby Sandry (ale tylko memory test)

Pozdrawiam,

No widzisz to tego potrzeba odblokowanego Xpka ;) a takiego nie bylo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmm a jak sie zmieniaja dzielniki miedzy Kt333 a Kt400 ? I jaka wydajnosc ma Kt400 ?? .

Mnie się pytasz? To ine ja robiłem ten test. Sam bym chciał wiedzieć czy na KT400 można liczyć na synchroniczną pracę przy większym FSB niż w przypadku KT333. W tym wypadku ten chipset miałby sens. IMHO o wiele lepiej zrobić porównanie np VA I VR GBta pod tym kątem niż publikować identyczne wykresy dla wszystkich płyt róznych mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się pytasz? To ine ja robiłem ten test. Sam bym chciał wiedzieć czy na KT400 można liczyć na synchroniczną pracę przy większym FSB niż w przypadku KT333. W tym wypadku ten chipset miałby sens. IMHO o wiele lepiej zrobić porównanie np VA I VR GBta pod tym kątem niż publikować identyczne wykresy dla wszystkich płyt róznych mobo

Na Abicie na Kt333 Lancer wyciaga 200 Mhz FSB 8O , czy to malo ?? . Ja wyciagam 180 , ale po zmianie procka i pamieci zamierzam wiecej . Jezeli chodzi o dzielniki to wiekszosc dobrych plytek na kt333 ma 1/5 a nawet 1/6 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Abicie na Kt333 Lancer wyciaga 200 Mhz FSB  8O , czy to malo ?? . Ja wyciagam 180 , ale po zmianie procka i pamieci  zamierzam wiecej .  Jezeli chodzi o dzielniki to wiekszosc dobrych plytek na kt333 ma 1/5 a nawet 1/6 .

a o czym Ty teraz piszesz????o abicie którego na tescie nie było-to po co?

ps.które mobo ma kt333 ma dzielnik 1/6???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Abicie na Kt333 Lancer wyciaga 200 Mhz FSB  8O , czy to malo ?? . Ja wyciagam 180 , ale po zmianie procka i pamieci  zamierzam wiecej .  Jezeli chodzi o dzielniki to wiekszosc dobrych plytek na kt333 ma 1/5 a nawet 1/6 .

1/6 to żadna płyta na KT333 nie ma, a te na KT400 też gdyż chip KT400 takiego dzielnika/mnożnika nie ma i nawet jak producent płyty (Abit) umieści go w instrukcji czy w Biosie to nie będzie działać!

Co do KT400 to tak piszą np. na amdmb!

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a o czym Ty teraz piszesz????o abicie którego na tescie nie było-to po co?

ps.które mobo ma kt333 ma dzielnik 1/6???

Na ktorejs witrynie czytalem ze Abit ma takie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ktorejs witrynie czytalem ze Abit ma takie , a jezeli chodzi o twoje pytanie to chyna MSI i Gigabyte to firmy z najwyzszej polki wiec od Abita sie nie roznia .

bzdura -jeszcze raz bzdura - zadne mobo na kt333 nie ma dzielnika 1/6

Oka Duncan juz powiedzial o co chodzi , a te dzielniki byly podane na jakies stronie Abita ktora podrzucil mi czlowiek z forum ktory ma ta plytke , tyle ze nie pamietam kto :) .

No mam

http://abitfun.wz.cz/polozky/amd/kx7_333.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez napisałes ze wiekszosc dobrych płytek posiada 1/5 a nawet 1/6-wieć trzeba wiedziec o czym sie pisze-a to że abit dał na witrynce takie coś to nieznaczy ze to działa-poza tym lancer który ją dokładnie przetestował równiez nic nie wspominał o tym dzielniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez napisałes ze wiekszosc dobrych płytek posiada 1/5 a nawet 1/6-wieć trzeba wiedziec o czym sie pisze

No juz masz specjalnie dla ciebie poszukalemhttp://abitfun.wz.cz/polozky/amd/kx7_333.htm

No tak ale to jest strona FANCLUBU Abita, a nie oficjalna!

Kolesie wkleili tabelkę generatora zegarów i nic więcej.

Generator a chipset to co innego.

Gdyby dzielnik 1/6 istniał to ludzie na zachodnich forach pracujący na Abitach z FSB >= 210 nie mieliby artefaktów w grafice!

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo ZADNA plyta do KT333 nie ma dzielnika 1/6 (chyba ze IWILL na ALI ale jego mozna pominac bo jest na ALI ;] ) natomiast niektorzy przebakuja ze dzielnik 1/6 ma byc dostepny w KT400 ,ale nigdzie tego jeshcze niepotwierdzono ,chociaz opcja w biosie u ABITA jest a skoro jest to raczej bedzie wkoncu wpelni dzialajaca ,ABIT by sie chyba tak nie zblaznil...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kiedy beda testy blokow wodnych - bo kiedys (bardzo dawno temu) ktos cos przebakiwal ze maja byc :?:

Owszem, masz racje. Taki test był zapowiadany. Niestety pewna firma nieco zawaliła sprawę (ale już obiecała poprawę :)) i nie mamy układów Peltiera do przetestowania Danger Den Maze2-2. Jednak jeśli je dostaniemy to dokończe porównanie i zrobie recenzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Z tego co mi wiadomo ZADNA plyta do KT333 nie ma dzielnika 1/6 (chyba ze IWILL na ALI ale jego mozna pominac bo jest na ALI ;] ) natomiast niektorzy przebakuja ze dzielnik 1/6 ma byc dostepny w KT400 ,ale nigdzie tego jeshcze niepotwierdzono ,chociaz opcja w biosie u ABITA jest a skoro jest to raczej bedzie wkoncu wpelni dzialajaca ,ABIT by sie chyba tak nie zblaznil...

Zdaje się, że w nowszym Biosie tej opcji już nie ma :cry: (KD7)

Zajżyjcie TU i TU

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Z tego co mi wiadomo ZADNA plyta do KT333 nie ma dzielnika 1/6 (chyba ze IWILL na ALI ale jego mozna pominac bo jest na ALI ;] ) natomiast niektorzy przebakuja ze dzielnik 1/6 ma byc dostepny w KT400 ,ale nigdzie tego jeshcze niepotwierdzono ,chociaz opcja w biosie u ABITA jest a skoro jest to raczej bedzie wkoncu wpelni dzialajaca ,ABIT by sie chyba tak nie zblaznil...

Zdaje się, że w nowszym Biosie tej opcji już nie ma :cry: (KD7)

Zajżyjcie TU i TU

Pozdrawiam,

dokładnie

w abicie kd7 niby jest ale nie działa

http://www.tbreak.com/reviews/article.php?...49&pagenumber=3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lamerstwo i tyle. Co to za test??? Na nieszczescie przebrnolem przez caly gdyz spodziewalem sie, ze przedmowcy sie mylili co do jakosci testu, szkoda ze mieli racje :? . Czy to jest serwis Pani Domu?? To jest Tweak!! Podkrecanie, Modding itd... powinno byc jak najwiecej wiadomosci dotyczacych podkrecania, wydajnosci, etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...hmm.. moze by tak wiecej czytac konkurencje? ;)

Gigabyte MA cos takiego jak clear CMOS tylko ze nie hard tylko software'owy... wystarczy podczas bootowania trzymac F2

..niemniej jak komp nie reaguje to pozostaje pewnie i tak bateryjka...

http://www.amdforums.com/showthread.php?th...72&pagenumber=5

Pozdrowki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...