Skocz do zawartości
djtomas

jak zabezpieczyć blok przed śniedzieniem ?

Rekomendowane odpowiedzi

a nie spadnie wydajność przez ten lakier ?

POzdr.

Spadnie. Polakierowac mozna tylko boki i top bloczku, spod czyli czesc stykajaca sie z procem nie da sie. Nie mozna zrobic nic przeciwko utlenianiu sie spodu, musisz po prostu przy rozbieraniu WC nalozyc troche pasty polerskiej i wypolerowac blcozek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[nie widzicie tego, chociaż i tak to widzicie, ale załużcie że nie wiedzicie]

:lol:

Troche pokombinuje :wink: : Czy cały spód musi być "czysty"? Dajmy na to procki AMD tylko mały kwadracik jest przyłożony do bloku - czy cała reszta nie moze być polakierowana? Ona tez w jakiś sposób odbiera ciepło rozumiem.... (ciepło rozchodzi się...)

:wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKa nie będe już "filozofffofał" ;)

Blok zawsze będzie śniedział - jest z miedzi. Jedynym ratunkiem jest polakierowanie go. Ale nie możesz (nie powinneś) lakierować spodu bloku bo to właśnie on odbiera ciepło. Jak to uczynisz (prawdopodobnie-bo sam nie próbowałem) spadnie wydajność bloku.

Metoda - zdejmujesz raz na miesiac blok i czyścisz go pastą polerską. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo spód pokryć cienką warstwą sregra najwyższej próby. Tylko nie wiem w iajki sposób :D

mój stary był w tej sprawie u jubilera :)

da się to bez problemu zrobić :P

myślałem aby kiedyś "wmontowanć" płytkę srebra w radiator od Volcano 11

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nakleić z taśmy papierowej(a najlepiej jakejs grubej najlepiej takiej piankowej dwustronnej) kwadracik/prostokat wilkości jądra a całość potraktować lakierem bezbrawnym lub chromem po wyschnięciuodkleićtaśme i cieszyć się nie śniedziejącym blokiem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo spód pokryć cienką warstwą sregra najwyższej próby. Tylko nie wiem w iajki sposób :D

1162366[/snapback]

Poprawcie mnie jeśli się mylę ale srebro utlenia się wcale nie gorzej niż miedź :D

z tego co mi wiadomo to śniedzenie nie zmniejsza wydajności ...

1168541[/snapback]

Cóż .. ja tez tak słyszałem :) Śniedzienie pogarsza przewodzenie prądu ale nie ciepła ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawcie mnie jeśli się mylę ale srebro utlenia się wcale nie gorzej niż miedź :D

Cóż .. ja tez tak słyszałem :) Śniedzienie pogarsza przewodzenie prądu ale nie ciepła ..

1265810[/snapback]

Ech marudzicie... lezy u mnie na biorku blok miedzi z pol roku jak i nie rok :P i nie zasniedzial jeszcze, ten w kompie tez nie sniedzieje...

A jak mi świniak zzielenieje to najwyzej przepapierkuje gosia i tyle...

Zreszta hyba pasta ceramiczna ie przepuszcza powietrza wiec powierzchnia styku proc-blok ma sie niezle

Niedawno zerkalm do bloku przez top... tam tez piekny miedziany kolor ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarodziej, to o czym mówisz, to patynowanie, miedź pokrywa się wtedy patyną - inaczej mówiąc utlenia się, natomiast śniedzenie, to inaczej rdzewienie - miedź reaguje z tlenem i wodą jednocześnie i wtedy zmienia kolor na zielony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posrebrzenie bloku to nie problem. Wystarczy 10 gram azotanu srebra(koszt 20zł!!!). Posrebrzamy przez galwanizację elektrolityczną. Nie raz już pokrywałem srebrem monety, medaliony itp.

SREBRO O WIELE WOLNIEJ ŚNIEDZIEJE NIŻ MIEDŹ!

Cena AgNO3 zależy też od stopnia czystości.

Ja podałem cene czystego technicznie.

Osobiście polecam czyste analitycznie - około 100zł za 10gram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi