McBoss Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 mam problem z tym sprzetem (z tematu) revizja plyty glownej to rev. AP tutaj podam to co jest napisane w Everescie: Informacja z BIOS'u Award -REV D2.0L Data BIOS'u systemowego - 08/08/04 Data BIOS'u wideo - 10/16/01 na czym problem polega? polega na tym ze procek jaki jest wykrywany to Sempron 950 MHz... probowalem zmienic biosa, ale po pytaniu czy zrobic kopie obecnego wyskakuje mi cos w stylu ze cos jest chronione (dokladnie nie pamietam co tam wyskakiwalo, napewno cos tam pisalo "jumper"...). UPDATE: FSB mam ustawione na domyslnie (1-2 jumper), poniewaz boje sie dac na (2-3) bo moze sie spalic procek(?) cooler'a mam jeszcze ze starego procesora (Duron 1.2 GHz)... wiec mozna ustawic tego jumpera na (2-3) i sie ten Sempron nie spali?? jest jakis flasher pod windowsa do biosu ktory obsluguje tę płyte? (PHOENIX) UPDATE (2): coś tam powoli rozkminiam - teraz dziala mi jako Sempron 1.6 GHz... w biosie trzeba poustawiac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr Opublikowano 11 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2004 mi w zasadzie rozpoznał domyslnie.. czy tam po malej wizycie w biosie. Ale u mnie jest inny problem.. ta konfiguracja wogóle sie nie kręci.. a to w zasadzie bardzo dziwne w przypadku tego pocesora. Nie ciągnie 200MHz FSB mimo podnoszenia napięcia nawet do 1.8V. Z tego co przeglądam forum to większość wyciąga grubo ponad 200MHz fsb a 200 to 100%. Niewiem co jest tego przyczyną.. wąskiego gardła raczej niemam. Jakies pomysły? Proc ma oznaczenie: SDA2300DUT3D BIXJB 0429 CPMW cfg: Soltek 75FRN2-L nF-ultra(bios 2.0L), 512MB Twinmos 400MHz cl2.5, R9550, chieftec 360-302DF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soften Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zmień jumper na 2-3 ja mam tak i nic sie nie spaliło, a co do krecenia to mi też nie chciał do 200 dochodzić spawdziłem u kumpla na Abicie i posżło do 220 bez problemu okazało sie ze abit ma napiecie na ram 2,6 a na solteku jest domyślnie 2,5 zmieniłem napiecie na ram na 2,6 i narazie 9x 200 bez problemu, czekam jeszcze na pamieci bo na kupla twinmosach 220 poszło a ja mam niestey googramy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 jaki masz bios na tym solteku? i czy to wersja złota czy juz fioletowa. Napieciami podjezdzalem na ramie tez, dlatego mam jeszcze wieksza zagadke... Dzisiaj bede sprawdzal na inne plycie wiec zoabczymy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soften Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Złota wersja bios teraz 1,7 LFB tutaj masz http://www.geocities.com/ribrsiq/FRN2.html tylko własnie napiecie na ramy musiałem dać 2,6V na procka dałem 1,65V a pamiątki ustawione na 8-3-3-3.0. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 a dodatkowo kliknij za link z mojego podpisu i dokładnie poczytaj, tak wogóle to jak możesz mie przestawiać tej zworki przy procku jak masz Semprona a on chodzi domyślnie na fsb 333 pozaty ta zmiana nie powoduje zmiany fsb tylko możliwość wyboru w biosie fsb 333 i 400 :) :) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 przynioslem do domu 2200+ i jest niestety to samo. za zadne skarby nie chce pojsc na 200fsb 185 chyba max wyciagnalem ale to przeciez bardzo malo. Zmienialem bios z 2.0 na 1.7 ale nic niedało Zworki przekładałem/wyciagałem itd. Napiecia doszedlem do 1.7V na 2300+, na 2200+ do 1.65V. ZAuwazylem ze 2200 mniej sie grzeje chyba. Reszta gratów w kompie to live, r9550 gigabyte'a, 120GB seagate, cdrw, dvd Dziwny ten soltek :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soften Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 A dawałeś napiecie na pamieć 2,6V ? bo ja własnie tak miałem nie chciało ruszyć dałem na pamiątki 2,6 V i już działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 to nie Soltek dziwny tylko kiepski procek albo pamięci :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 to nie Soltek dziwny tylko kiepski procek albo pamięci :lol: :wink: :-) Jednak kiepski soltek... Sprawdzalem dzisiaj ten procesor na innej plycie notabene solteku takim samym tylko ze wersja złota, ktora jednak rozni sie dosyc duzo od tej mojej (fioletowa)m-in rozmieszczeniem elementów na płycie: gdzie indziej gniazdo zasilania dodatkowego, inaczej rozmieszczone cewki i kondensatory w okolicach procesora itp rzeczy. Na tej złotej poszedł bez problemu na 210fsb przy 1.65V a na 200fsb wystarczyło napięcie domyslne. Testowałem na moich pamięciach przy 2.5V TwinMos 512MB 400MHz CL2.5 więc nie byle jakich. Zasilacz wyrabia bo spadków jakichś zasadniczych nie widze (Chieftec 360-302DF). Więc raczej to płyta.. ot.. mam pecha. Ale z tego co sie oczytałem o tych soltekach z wątku Piotra_the to "na jaką trafisz taką dostaniesz".. więc dostałem :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 no bo ja myslałem że masz złotą - która wymiata fioletowgo koloru nie lubię i jak widać mam rację bo i ta rev. płyty do kitu :) :D :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soften Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 Ups to masz pecha :( ja tez myślałem ze masz złotą moja złota raz poszła przez codegena 300 :x i dostałem nową z komputronika naszczeście złotą :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwolin Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 Witam! Faktycznie masz pecha z ta fioletowa plyta, ja mam zlota i bardzo dobrze smiga osiagam na niej FSB 480MHz(240MHz) na dobrych pamieciach a na co dzien uzywam 10x222MHz i jest ok (Athlon XP 1.7+). Jedynym problemem jest to ze bardzo bardzo sie grzeje mostek połódniowy ma z 90st :evil: pomimo przyklejonego radiatora. Bede teraz zmianial na 2x wiekszy radiator moze to cos da. POZDRAWIAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 wymienie ją na abita NF7, ale coś slyszalem ze maja problemy one z pamięciami twinmosa :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwolin Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Szwagier taką kupił Abit NF7-SL v2.0 2 tygodnie temu i od 2 tygodni jest w serwisie, po włożeniu twinmosów na M.Tecach płyta sie nie odpaliła i to był koniec w zaden sposob jej nie uruchomilismy a probowalismy wszystkiego :? Mam nadzieje ze to przybadek odosobniony i ze u "pr" tak nie bedzie :D POZDRAWIAM. Jeszcze jedno!!! bardzo ważne - koniecznie zmien biosa na starsza wersje ta najnowsza sie nie nadaje nie pamietam jaka wersja jest najlepsza ale napewno nie ta najnowsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 no to mnie pocieszyles :/ wlasnie mam twinmosy na mtecach : Pozostał asus a7n8x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwolin Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Osobiście wolałbym Abita NF7 od Asusa bo naprawde ma duzo opcji do krecenia no i te napiecia 8O U Ciebie wcale nie musi byc jak w tym przypadku który opisałem ale ryzyko zawsze jest bo i w serwisie PTR-u tez mi cos bąkali ze nie bardzo cos ostatnio z Abit NF7 :?: Najlepsze jest ze szwagra tez ostrzegali przed Abitem NF7 z tego okresu ale on nie posłuchał no i ma :D Dzisiaj mu oddali z serwisu wiec jutro znowu bedzie w nia pakawal m.tec-i wiec opisze Ci jak sie sprawa ma teraz. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 czym wiecej czytam tym mniej wiem ktora wybrac. Pozostały na placu boju asus a7n8x ( czy aby napewno obsluguje 200MHz fsb z dzieleniem na pci/agp ?) i MSI K7N2 DELTA-L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 chyba jednak czytasz za malo ;-) => a7n8x ma zablokowane pci... btw - wlasnie kolo mnie stoi komp klinta, taki w klasie budżetowej,,, w środku a7v880 2x256 goodram i sempron 2400+ (mnożnik 10X),,, obecnie 10x205, na procku profilaktycznie 1,7v na memorkach 2,75V,, ot tak go pyrgnąłem w biosie i... lata :-) chłodzony colermasterem cp-costam-jd1b silent za 30zł w budzie modecoma z dolotem powietrza nad cpu - ma max 44*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 staneło na EPOX'ie 8RDA3+ i jak sie narazie okazuje daje rade bez problemu. Wreszcie :-) Przy 200fsb prime95 stabilne. Treaz dałem 210 oprzy 1.65V ale na prime sie wywala, windows chodzi a zaraz sprawdze gry bo wreszcie amm chwile wolną. Mam badziewne chłodzenie więc ciepło sempronowi troche. A mam chęc powalczyć dalej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...