Skocz do zawartości
Gość mr_therion

W czym problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mr_therion

Witam! :)

Mam pewien problem (dość przykry :( ). Niedawno złożyłem nowy komputer z następujacych podzespołów: Procesor: P4 3GHz 530 LGA775

Płyta: Asus P5GD2

Pamięć: Inineon 2x256 DDR2 533

Grafika: GeForce 6600GT Leadtek

Problem polega na tym, że komputer po jakimś czasie się zawiesza. Grając w jakąś nową grę np. warhammer 40K, przy full detalach, wszystko chodzi super przez pierwszą godzinę, a potem zaczyna już zwalniać, skrollowanie nie jest płynne itp, do momentu w którym się zawiesza. Przy innych grach jest podonie, chodzi wszystko super i nie wiadomo dlaczego w którymś momencie się zawiesza :(?

Macie jakieś pomysły czego to może być przyczyna? Czy np. przegrzewania sie procesora, ktory po dluzszej pracy ma do 51 stopni C(chlodzenie jest z kompletu). Czy wina ramo ( bo pracuje w dualu, ale kosci sa kupione ako dwie pojedyncze.

Hmm... jeżeli macie jakieś pomysły, sugestie to będe wdzieczny za podzielenie się nimi :).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Asusa P5GD2 Deluxe i też mam podobne problemy.Ja mam już nawet takie problemy na samym początku przy instalacji windowsa.Czytałem na forum zagranicznym że najprawdopodobniej przyczyną tych zawieszeń jest zła konfiguracja biosu i niedoskonałośc biosu do tej pory.Ale co i jak dalej nie wiem.

Pentium 4 3.2ghz 775 Lga, ASus P5GD2 Deluxe,Wentyl Thermalight Xp120, WD 200GB, Ati X800XT, Audigy2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaki masz zasilacz, a narazie Ci proponuje:

- sprawdz pamieci memtestem

- sprawdz napiecia (najlepiej miernikiem)

- zobacz ile dales pasty pod radiatorem na procku jezeli jest za duzo to poprostu zle chlodzi

- mozesz zwiekszyc obroty wiatraka

Hmmmmm jak mozesz to bardziej opisz problem a takze system itd.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jaki masz zasilacz, a narazie Ci proponuje:

- sprawdz pamieci memtestem

- sprawdz napiecia (najlepiej miernikiem)

- zobacz ile dales pasty pod radiatorem na procku jezeli jest za duzo to poprostu zle chlodzi

- mozesz zwiekszyc obroty wiatraka

Hmmmmm jak mozesz to bardziej opisz problem a takze system itd.......

1211987[/snapback]

Cześc jeśli chodzi o zasilacz to jest ok.mam TOPOWERA 500w z wtyczką atx24 i aktywnym PFC. Pamięci sprawdzałem tym co napisałes i są ok. A pasty jest ok,pozatym mam niska temp na procu także tez to nie jest. Wydaje mi sie że problem tkwi w ustawieniach biosu i niedoskonałosci biosu. Bios od asusa jest strasznie skomplikowany i ma dużo róznych funkcji o których nigdzie nie jest napisane. Nie ma nigdzie na forum porad ludzi którzy maja takie płytki i jakie maja ustawienia.Nie chodzi mi o podstawowe jak napiecie i mnoznik tylko np taktowania pamieci, pcie clock, pci closk, itd. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z biosami tak jest. Biorąc pod uwagę liczbę możliwych konfiguracji sprzętu, to daje nieskończoność kombinacji i ustawienia u jednego zalecane drugiemu zaszkodzą :sad: . Ale takie zachowanie kompa wygląda jak klasyczne przegrzewanie czegoś: procka, ramu, grafy, zasilacza? Zdejm obudowę i zobacz, czy będzie chodził dłużej? Bo czujniki temperatury to nie zawsze są wiarygodne. No a inna przyczyna to może coś zapychać pamięć - może siedzi tam jakiś wredny spyware?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z biosami tak jest. Biorąc pod uwagę liczbę możliwych konfiguracji sprzętu, to daje nieskończoność kombinacji i ustawienia u jednego zalecane drugiemu zaszkodzą :sad: . Ale takie zachowanie kompa wygląda jak klasyczne przegrzewanie czegoś: procka, ramu, grafy, zasilacza? Zdejm obudowę i zobacz, czy będzie chodził dłużej? Bo czujniki temperatury to nie zawsze są wiarygodne. No a inna przyczyna to może coś zapychać pamięć - może siedzi tam jakiś wredny spyware?

1212498[/snapback]

System mam świezo postawiony a jeśli chodzi o przegrzewanie to mam big towera chifteca i 6 wentyli. Także cyrkulacja powietrz jest ok. Ale dzieki za rade. Z tego co popróbowałem to mam jakies dziwne ustawienia ramu i jak podkrecam fsb to przetaktowują mi sie ramy!! Kto nie próbuje ten nic nie osiagnie. Pogombinuje i dam znac. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, za mocno w sumie nie podkręcam, preferuję wyciszanie. Na moim procku (fakt, że dużo słabszym) wentyl ma 1200~1300 RPM, drugi w zasilce Modecoma 300W, poza tym pasywne. I temp ~45 stopni, a HL2 chodzi w 1024x768. Więc trudno mi zrozumieć, po co podkręcać P4 3,2GHz? Fakt, że koleś ma P4 3GHz i chwilami zacina mu HL2 mocniej niż mi (staje na kilka sekund normalnie :-P ) - podejrzewa jakieś ustawienia AGP, ale u niego do zwiechy to nie prowadzi, więc to nie to.

A odnośnie RAMu, są takie śmieszne radiatorki, stosujesz je może, albo wiesz, czy pomagają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi