Mayday17 Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Witam. Mam problem z płytą Epoxa 8RDA3i i Sempronem 2200+, otóż jest on wykrywany jako AthlonXp 900MHz. Bios mam z 29.07.2004. W poście o tych płytach Epoxa nie znalazłem odpowiedzi. Jak można to ustawic żeby wykrywał go normalnie? Z góry dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Pewnie FSB masz na 100MHz... A sempron 2200+ ma mnożnik 9x czyli wychodzi 9*100=900MHz... Więc jak chcesz mieć tyle ile trzeba to musisz ustawić FSB na 166Mhz ( 9*166=1494Mhz Sempron2200+ ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayday17 Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Chodzi. a chcąc ustawić wyższe FSB (np. 180) muszę zmieniać napiecie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 raczej do 200 nie ma potrzeby ale to zależy od seri :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayday17 Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Przed chwilą grałme sobie w Need'a i zawiecha, zrestartowałem i było słychac sygnał dźwiekowy ( coś takiego jak policja:)) i od razu wyłączyłem. Odczekałm minute i właczyłem i temp 42 stopnie. Czemu się zawiesił, za duża temeperatura? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghost_mode Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 być może temperatura była za duża ... jeżeli po odczekaniu miałeś 42 to w stresie było na pewno więcej ... 50'C to już sporo i tej temperatury nie powinny przekraczać procesory ! (Chociaż sam czasami eksperymentowałem do ~55'c na thortonie XP i 70'C na Morganie ale to było kamikadze - nic mądrego...) Nie znam się na twojej płycie i nie wiem czy ma blokadę pci/agp ale na wszelki wypadek nie baw się w FSB co 1 mhz tylko rób to tak jak pozwala ci płyta czyli 100/133/166 (i 200Mhz pewnie też obsługuje) więc tylko na początek z takich ustawień korzystaj jak się nie znasz na rzeczy ... Ciężko mi dawać ci jakie kolwiek rady bo metody Overclockingu to nie sprawa na jedną linijkę... Radzę ci najpierw o tym sporo poczytać zanim coś uszkodzisz/spalisz !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 być może temperatura była za duża ... jeżeli po odczekaniu miałeś 42 to w stresie było na pewno więcej ... 50'C to już sporo i tej temperatury nie powinny przekraczać procesory ! (Chociaż sam czasami eksperymentowałem do ~55'c na thortonie XP i 70'C na Morganie ale to było kamikadze - nic mądrego...) Nie znam się na twojej płycie i nie wiem czy ma blokadę pci/agp ale na wszelki wypadek nie baw się w FSB co 1 mhz tylko rób to tak jak pozwala ci płyta czyli 100/133/166 (i 200Mhz pewnie też obsługuje) więc tylko na początek z takich ustawień korzystaj jak się nie znasz na rzeczy ... Ciężko mi dawać ci jakie kolwiek rady bo metody Overclockingu to nie sprawa na jedną linijkę... Radzę ci najpierw o tym sporo poczytać zanim coś uszkodzisz/spalisz !!! 8rda to na nforce2 jest wiec blokade pci/agp posiada... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayday17 Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Czyli mogę od razu przeskoczyć ze 166 na 200 bez problemu? A jak ustawic timingi pamieci, Turb, Agressive czy jak? Teraz co jakis czas wywala mi błąd na niebieskim tle i komp sie restartuje. Co to może być? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 na 166 kom wywala błąd? jeśli tak sprawdź mocowanie coolera. kto ci go zakładał? moze nie ma pasty i się grzeje za bardzo. a może wogóle się nie kręci bo nie jest podłaczony? sprawdż chłodzenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayday17 Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Przed chwilą zmieniłem FSB na 200 i pamięć na Turbo i komp nie odpalił. Musiałem zrobić reset biosu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 ustaw FSB na 200 (pamięci na deflaut) jeśli bedzie się resetował spróbuj podnieść troche napięcie (oczywiście jeśli nie ma problemu z chłodzeniem) jesli bedzie stabilnie zacznij zabawe z pamiątkami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayday17 Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 jak ustawie na 200MHz to bios mi sie resetuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker_24 Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 Kolego:)) Nie możesz podchodzić do tego tak gorączkowo. Powinieneś po kolei sprawdzać MHz po MHz-u czy komputer będzie chciał pracować przy narzuconych ustawieniach. Zresztą jest obszerne faq o podkręcaniu, przeczytaj je z uwagą. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 15 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2004 Dzis na takiej samej plycie i procku robilem tesy OC. Odpalilem Pierw kompa na fsb 180 i kicha - glosniczek piszczy, a nawet wygrywa jakas melodie. Restet biosu za pomoaca zworki, ide na calosc fsb 200 i o dziwo odpalil i wszystko chodzi pieknie. Gralem 1h w painkillera i zadnej zawiechy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltana Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 Oj, semprony dziwne są, to prawda. Mój pierwszy oczywiscie na 9x166 poszedł, bo to default, ale juz 9x200 nie chciaŁ...2 RESETY BIOSU, I ... POSZEDŁ 9X200 NO PROBLEMO... POTEM PODOBNIE ROBIŁEM PRZY KAŻDEJ PRÓBIE PODNIESIENIA fsb... A NA KONIEC CHODZIŁ JAKO 9X230... oops, caps lock mi się włączył... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...