Skocz do zawartości
Mayday17

Sempron 2200+ jako AthlonXP 900MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z płytą Epoxa 8RDA3i i Sempronem 2200+, otóż jest on wykrywany jako AthlonXp 900MHz. Bios mam z 29.07.2004. W poście o tych płytach Epoxa nie znalazłem odpowiedzi. Jak można to ustawic żeby wykrywał go normalnie? Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą grałme sobie w Need'a i zawiecha, zrestartowałem i było słychac sygnał dźwiekowy ( coś takiego jak policja:)) i od razu wyłączyłem. Odczekałm minute i właczyłem i temp 42 stopnie. Czemu się zawiesił, za duża temeperatura?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może temperatura była za duża ... jeżeli po odczekaniu miałeś 42 to w stresie było na pewno więcej ...

50'C to już sporo i tej temperatury nie powinny przekraczać procesory ! (Chociaż sam czasami eksperymentowałem do ~55'c na thortonie XP i 70'C na Morganie ale to było kamikadze - nic mądrego...)

Nie znam się na twojej płycie i nie wiem czy ma blokadę pci/agp ale na wszelki wypadek nie baw się w FSB co 1 mhz

tylko rób to tak jak pozwala ci płyta

czyli 100/133/166 (i 200Mhz pewnie też obsługuje) więc

tylko na początek z takich ustawień korzystaj jak się nie znasz na rzeczy ...

Ciężko mi dawać ci jakie kolwiek rady bo metody Overclockingu to nie sprawa na jedną linijkę...

Radzę ci najpierw o tym sporo poczytać zanim coś uszkodzisz/spalisz !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może temperatura była za duża ... jeżeli po odczekaniu miałeś 42 to w stresie było na pewno więcej ...

50'C to już sporo i tej temperatury nie powinny przekraczać procesory ! (Chociaż sam czasami eksperymentowałem do ~55'c na thortonie XP i 70'C na Morganie ale to było kamikadze - nic mądrego...)

Nie znam się na twojej płycie i nie wiem czy ma blokadę pci/agp ale na wszelki wypadek nie baw się w FSB co 1 mhz

tylko rób to tak jak pozwala ci płyta

czyli 100/133/166 (i 200Mhz pewnie też obsługuje) więc

tylko na początek z takich ustawień korzystaj jak się nie znasz na rzeczy ...

Ciężko mi dawać ci jakie kolwiek rady bo metody Overclockingu to nie sprawa na jedną linijkę...

Radzę ci najpierw o tym sporo poczytać zanim coś uszkodzisz/spalisz !!!

8rda to na nforce2 jest wiec blokade pci/agp posiada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego:))

Nie możesz podchodzić do tego tak gorączkowo. Powinieneś po kolei sprawdzać MHz po MHz-u czy komputer będzie chciał pracować przy narzuconych ustawieniach. Zresztą jest obszerne faq o podkręcaniu, przeczytaj je z uwagą.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis na takiej samej plycie i procku robilem tesy OC. Odpalilem Pierw kompa na fsb 180 i kicha - glosniczek piszczy, a nawet wygrywa jakas melodie. Restet biosu za pomoaca zworki, ide na calosc fsb 200 i o dziwo odpalil i wszystko chodzi pieknie. Gralem 1h w painkillera i zadnej zawiechy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, semprony dziwne są, to prawda. Mój pierwszy oczywiscie na 9x166 poszedł, bo to default, ale juz 9x200 nie chciaŁ...2 RESETY BIOSU, I ... POSZEDŁ 9X200 NO PROBLEMO... POTEM PODOBNIE ROBIŁEM PRZY KAŻDEJ PRÓBIE PODNIESIENIA fsb... A NA KONIEC CHODZIŁ JAKO 9X230... oops, caps lock mi się włączył...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...