vowthyn Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Poskładałem wszystko do kupy i od razu dwa problemy w tym jeden bardzo poważny. po wejściu do biosu komp sie zawiesza (czasami nastepuje to od razu, wtedy nawet nie pokazuje sie menu biosu tylko niebieski pasek na dole ekranu. Czasami cały bios działa normalnie i wszystkie ustawienia można zmieniac, oprócz ustawień "health" Jak tylko wejde do tego menu (chce ustawic zabezpieczenie termiczne) wszystko od razu wisi i kwiczy. Temperatura która pokazuje w biosie (wiem ze Abit przekłamuje) to max 40 stopni. Radiator ciepły w normie (sprawdzane organoleptycznie) Próbowałem wpinac pamięc w różne banki (tylko 1 kosc), poodpinałem wszystkie zbędne urządzenia. Nic nie pomaga. Druga sprawa to zablokowany??? mnożnik. I nie tylko - fsb tez nie moge zmieniac - można ustawi tylko "resulting cpu frequency" i to na max 1800MHz. Opcje zmiany mnożnika i fsb są zablokowane nawet po zmianie "cpu menu"(jakoś inaczej sie to nazywa, nie pamietam panel czy jakos tak) na enabled. Procesor to na 100% Barton mobile 2500 wiec mnoznik odblokowany. Napiszcie prosze co jest grane? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 w przestawiłeś jedną z opcji z "2500" na "user defined" w PCHealth Status? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 własnie nie moge niczego przestawic w menu pc health status bo od razu jak tam wchodze komp sie zawiesza. A plyta nie rozpoznaje w ogole procesora jako 2500, tylko albo zaraz po resecie cmosu jako "unknown 600MHz", albo po przestawieniu "resulting cpu frequency" na 1800 jako "unknown 1800MHz" [EDIT] Hmm sprawa mnożnika załatwiona. Znalazłem tę opcję "user define", była właśnie w tym ustawieniu "cpu resulting frequency" - nie wiem skad ci sie wzieła w "health status :-) No ale nieważne. Procka dalej wykrywa jako "unknown", ale to mało ważne, epox robi to samo a w sumie nieistotne czy napisze mi te 2500 czy poda real. Natomiast zwiechy nadal są, na przemian twarde albo miekkie. Jeśli dobrze wyceluję z nacisnieciem delete przy starcie to wchodzi do biosu od czasu do czasu, ale po wejściu do "health status" zawiesza sie natychmiast, albo maksymalnie po 30 sekundach. Wymieniałem już kości pamięci na inne, próbowałem w różnych bankach i nic. (przy okazji duży minus dla Abita za te banki. Ja to nie rozumiem niektórych firm, ale po tylu latach produkcji płyt, żeby nie wypracowac sensownego rozmieszczenia elementów to żenada po prostu - piję do tego, że jak wsadze swojęgo radka 9800, który jest trochę przydługawy, to nie jestem w stanie wyjąc pamięci z dwóch banków bo karta blokuje zabezpieczenie. Naprawdę tak trudno byłoby podnieś odrobinę banki? Nawet ciach!iany Asrock(który notabene wykrywa rónież poprawnie mobila jako 2500M:-) nie ma tego problemu, a jest to naprawdę maksymalnie upierdliwe, jak za każdym razem kiedy chce przełożyc pamięc musze wykręcac kartę.) Jeszcze ciekawa rzecz, za każdym razem jak przełożę pamięc, to po restarcie wykrywa procesor jako 600MHz pomimo, że ustawienia w biosie się nie zmieniają - po wejściu w menu "soft cpu III" mam wyświetlane "unknown 100x6=600MHz" a ustawione jest 166x11. Paranoja. Jutro jade z płyta na serwis bo już mi sie pomysły skończyły. (wszystkich opcji które przychodziły mi do głowy już probowałem - przestawiałem taktowanie i timingi pamięci, włączałem i wyłączałem opcje takie jak spread spectrum, APIC, cpu throttling, cokolwiek "cacheable" i masę innych które mogłyby miec jakikolwiek związek. wypiąłem wszystko co sie dało (jest tylko grafa, RAM i proc)). Kupa :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Wymiana płyty od ręki. Mamy NF-7SL i nowy problem. Po instalacji systemu nie ma możliwości zainstalowania sterowników Karty ethernet. Karty dźwiękowej i kontrolera magistrali systemowej. Wywala je na zółto w managerze urządzeń a podczas próby instalacji najpierw znajduje właściwy sterownik a potem wyświetla komunikat "Nie można zainstalowa urządzenia - odmowa dostępu" WTF??? [EDIT] OK. Probem rozwiązało zainstalowanie sterów ściągniętych ze strony Abita. Nie wiem co za szit był na płycie dołączony i w sumie mnie to już nie interesuje. Nareszcie wszystko chodzi, procek na 11x200 full stable na pentagramiku QVC-80 i w prime nie przekracza 45C w stresie (wiem że to "na czuja" na abicie, ale zawsze uspokaja :-) Sound Storm również OK :-)) Jedyne co mnie dziwi to fakt, że po odłączeniu zasilania (kabla) z PSU i ponownym włączeniu wykrywa proca jako 600MHz, tak samo jak na poporzedniej płycie. Po ponownym restarcie jest już wszystko ok. Dziwne :-/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...