Linoge Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 z tego co pamietam to mod na 200 nie zawsze dzialal moze proc juz wiecje nie daje z siebie ... dlugo w tym siedzisz i znasz rozne rozwiazania radiatorowanie itd ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 już sam nie wiem , może coś dał l12 mod bo przedtem fsb 223 było niestabilne , a teraz trzyma ładnie .... tylko czemu bios nie wykrywa fsb 200 jako default ...... heh..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 (edytowane) moze biosa zmien... do jakiego vcore mozna dojechac na nf7? tzn do ilu starczaja te 3fazy czy jakies tam inne bzdetyelektroniczne na ktorych sie nie znam? bo 2.1V juz nie starcza a 2615mhz tez nie:] wogole do ilu moge jechac na szefie 420? a zapomnialbym dzisiaj kochany abit sie grzecznie wylaczyl ratujac procka od wylaczonej pompki:] Edytowane 6 Lutego 2005 przez [hS.4f] Logan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 L12 mod na 200MHz nigdy nie ustawiał default częstotliwości na 200MHz !! Zawsze normalnie startował na 166... tego nie zmienisz... a mod i tak działa... więc wszystko w porządku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 a nie dalo by sie zaporzyc jakis mosfetow :?: np z dfi :?: te mniejsze chyba lepiej sie sprawuje ... ale moze sie myle ;) i pewnie tak jest ale wlasnie cos takiego mnie naszlo ;] 1259527[/snapback] Prawde mówiąc nie oglądałem DFI szczególowo, więc nei pamiętam co i jak tam siedzi, nawet w lapkach jej nei mialem :( Ale: 1. Jaka to byłaby kompromitacja NF7 z Vcore od DFI :huh: 2. Ciężko dostać cokolwiek zjaranego a jeśli już to napewno jest to stare... 3. Z tego co pamietam infinity miała chyba ten sam HIP od Vcora co NF7 więc to chyba jest możliwe, a w ostateczności wszystko można przecież dostosować. 4. To że są mniejsze to chyba nie idzie na ich kożyść, nie śledze topic o DFI i jej problemach więc nie wiem, ale wydaje mi się że mają mniejszą powieżchnię odprowadzająca cieplo i chya większe są leprze, i chyba te większe będą miały większy maxymalny prąd drenu (tu nie jestem pweny) :) L12 mod Mam wykonany bezpośrednio na CPU, w biosie moge sobie wybrać z ustawień: 2800+ (?x166), 3200+ (11x200) lub user define (wiadomo) Czasem na niektorych biosach mam full wybor z częstotliwości domyślnych począwszy od 600 (6x100) po 3200+ (11x200) Więc nei wiem w czym problem, Yakoob teżpisał że ma coś dużo opcji deafult... ->[hS.4f] Logan Przy cudnym chłodzeniu Vcore masz bezproblrmowo 2.3V (bez modów) 24/7 o ile szef wytrzyma, po modach na 4tą faze dostajesz tylko większą obciążalność prądową sekcji, czyli ogólnie stabilność Vcore, i możliwość wyssania z CPU większej mocy :) Co do pompki :P kawalek przekaźnika i masz problem z glowy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 (edytowane) L12 mod na 200MHz nigdy nie ustawiał default częstotliwości na 200MHz !! Zawsze normalnie startował na 166... tego nie zmienisz... a mod i tak działa... więc wszystko w porządku 1259683[/snapback] Ej no Świder nie przesadzaj. Ja L12 zrobilem jendym malym drucikem miedzianym z jakigoś kabla i jest git, działa. Ale tu właśnie mam wątpliwości. Jak zrobie restet BIOSu to właśnie nie pamiętam, ale chyba wstaje jako 10x100 :blink: (nie powinien od razu wstać jako ?x200??). Ale jak już wejde do BIOSa to SoftMenu mam elegancko na pierwszej pozycji 3200+ i FSB pisze 200 mnożnik 10, wystarczy tylko zapisać, i cieszyć się modem. Tylko właśnie jest to pytanie, czy procek po L12 nie powinien wstać od razu na FSB200??. Mnie to w sumie nie przeszkadza, bo i tak przez ramy więcej nie pociągne, a procek ładsnie chodzi na 1943MHz i napięciu1.5v, więc z niego zadowolony jestem. Edytowane 6 Lutego 2005 przez DaRoN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Kurcze mam problem. Nie wiem czy u kogos innego to wystepuje ,ale mam problem z opcja Cpu Disconnect w biosie. Zazwyczaj nie mialem jej wlaczonej ,ale ostatnio denerwuje mnie troche temp procka ,bo az 49stp non stop w idle ,a w maxload 51 :? Funkcja ta powoduje ,ze przy przegladaniu neta mam na procku 38stp i taka temp mnie cieszy. Jednak mam z tym jeden problem. Uzywam SS i jak wejde do systemu to po ok 30s z sluchawek zaczynaja sie wydobywac rozne dzwieki(piski itp) i dopiero jak wlacze cos do odtwarzania muzy to znika. Po wylaczeniu jest cisza ,ale te piski powracaja po kolejnych 30s do 1min. Bios mam D27 oryg i nie wiem czy to jego problem? Pamietam ze kiedy uzywalem tej funkcji i tych dziwnych dzwiekow nie mialem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 To olej nowy bios :D i wroć do poprzedniego... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 4. To że są mniejsze to chyba nie idzie na ich kożyść, nie śledze topic o DFI i jej problemach więc nie wiem, ale wydaje mi się że mają mniejszą powieżchnię odprowadzająca cieplo i chya większe są leprze, i chyba te większe będą miały większy maxymalny prąd drenu (tu nie jestem pweny) :) 1259752[/snapback] nie do konca tak samo jak z procami odpowienia technologia i jest ok, ale mozna patrzec przez taki pryzmat mniejsze rozmiary mniejsze gds wiec mniej ciepla wydaja i mozna wiekszy prad zapodac no nie :?: a hipa to moze swojego zrobimy :?: no moze bardziej Wy ja jestem narazie na 2 roku pewnie jeszcze raz na nim zostane :/ ale do Was swiat nalezy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 to skoro mod działa jak trzeba to ok , nie wiem tylko czemu nie moge mieć fsb 235 .... , to wina tego że używam duala ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 nic prostrzego wyjmij jedna kosci i sie przekonasz w czym problem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 narazie mam 245 fsb przy 1.95v na procku i prime sie wywala...... będe musiał spróbować z jedną kością... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 a hipa to moze swojego zrobimy :?: no moze bardziej Wy ja jestem narazie na 2 roku pewnie jeszcze raz na nim zostane :/ ale do Was swiat nalezy ;) 1259882[/snapback] :rolleyes: No no, ja to 3th dopiero, żaba daje mi lozy czasem większe ale bez przeady, gdzie ja taki pacan w świat się phać będe, żeby coś zdziałać trza być na top w hardware... Świder to już wogole home made :lol: i 1lo męczy :wink: Ale może podołamy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grave_pl Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Mam problem. Jak właczam komputer to na samym poczatku pisze DETECTING IDE DRIVES i w tym momencie sie komputer zacina. Jak odepne dyski i napedy to uruchamia sie dalej ale co mi z tego jak dysku twardego nie ma. Wypiolem same napedy optyczne ale nic nie dalo. Gdy w biosie wlaczylem IDE Bus Master to komputer rusza ale tylko z samym dyskiem twardym. Gdy podlaczam napedy (nagrywarka i dvd) to juz sie zawiesza przy wykrywaniu. Czego to moze byc wina i co zrobic by zaczelo chodzic dobrze ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 A zworki masz dobrze ustawione?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grave_pl Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 Zworki sa dobrze bo na innej plycie glownej tzn.Gigabyte Ga-7vt600 chodzi normalnie na takich samych ustawieniach zworek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 6 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2005 A taśmy są ok? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Witam wszystkich overclockerów. Jestem początkujący w tym temacie.Chciałem sie dowiedzieć bo mam Abita nf7 i zastanawiam sie jaki procek do niego kupić? Mogę mieć BARTONA MP 3000+ lub BARTONA XP 3200+ z odblokowanym mnożnikiem. Którego proponujecie żeby sie lepiej podkręcił? Co do tego mobilnego 3000+ to czy musze zastosować MOD L12 bo on jest na 133 x16.5 co sie bedzie działo jeśli tego nie zrobie(czy komp odpali,a jeśli tak to co daje ten mod dla mobili bo czytałem opis ale jakoś nie rozumiem) Chciałbym sie też dowiedzieć jak kręcić te procki zeby sie zgrały jak najlepiej z DDRami 400 Pozdrawiam i licze na was. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grave_pl Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Taśmy też sa w porządku bo mam dwa komplety taśm i na obu sa takie problemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peseq Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Witam wszystkich overclockerów. Jestem początkujący w tym temacie.Chciałem sie dowiedzieć bo mam Abita nf7 i zastanawiam sie jaki procek do niego kupić? Mogę mieć BARTONA MP 3000+ lub BARTONA XP 3200+ z odblokowanym mnożnikiem. Którego proponujecie żeby sie lepiej podkręcił? Co do tego mobilnego 3000+ to czy musze zastosować MOD L12 bo on jest na 133 x16.5 co sie bedzie działo jeśli tego nie zrobie(czy komp odpali,a jeśli tak to co daje ten mod dla mobili bo czytałem opis ale jakoś nie rozumiem) Chciałbym sie też dowiedzieć jak kręcić te procki zeby sie zgrały jak najlepiej z DDRami 400 Pozdrawiam i licze na was. 1261785[/snapback] Osobiscie brałbym 3200 z odblokowanym mnoznikiem.. ale nie lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> 2500 mobile???? co do zgrania sie z ddr400, bartek3200 juz na wejsciu bedzie zgrany:) po prostu ustawiasz ratio pamieci 3/3 lub 6/6 i masz synchro zawsze, tylko operujesz juz FSB. Jakbys nie wiedzial, to najlepiej przy podkrecaniu ustawiasz na pamieciach CL 3.0 - 4 - 4 - 9 na procku mnoznik powiedzmy 9 i jedziesz z fsb do maksymalnego stopnia az komp przestanie postowac:) i zmniejszasz o 10Mhz i bawisz sie z timmingami wlasnie.. potem juz troszke mnoznikiem procka w góre.. jak bedzie kiepsko, napiecie o 0,1V.. zobacz jakie temp (jak ponizej 50*C w stresie jest spoko), zasilacz musi byc firmowy conajmiej 350W. Jezeli cos bedzie kiepsko szło, no to wtedy juz musisz robic to, tylko że np. jak maks fsb ci pójdzie 210Mhz (wątpie czy tak slabo bedzie:) to mnoznik na 11,5 lub 12 w zaleznosci czy proc nie jest treflny:) A pamieci? no timmingi i zalezy jak są podatne na krecenie. napisalem to w przyplywie dobrego humoru:) Jak cos namieszalem albo napisalem bzdure to nie jedźcie mnie zbytnio.. bo humorek chce miec taki do konca dnia! pozdro!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Ale ten 3000+ to mobil czy on nie podkreci sie konkretnie? jaki może być jego max?(on jest tez rzecz jasna odblokowany Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 (edytowane) Ten 3000+ to jest M czy MP bo to różnica! Wersja MP to nie Mobil tylko wersja do płyt wieloprocesorowych! Pozdrawiam! Grace_pl : Opisz dokładnie konfigurację taśm i napędów, najlepiej jakiś rysunek:P Powinno być tak: -----HDD slace ------HDD master płyta -----CDROM slave -----CDROM master Edytowane 7 Lutego 2005 przez ajsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 sorry ten 3000+ to XP M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Dzieki za porady dla peseq Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Jakie polecacie pamieci ddr 400 2x256 na dualu zeby dobrze sie kręciły i dobrze wspólpracowaly na abicie nf7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Nie wal post za postem. Masz cały dział o pamięciach to czemu śmiecisz ten temat? Spójrz w podpisy ludzi w tym temacie i wybierz sobie to co Ci odpowiada. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Ten 3000+ to jest M czy MP bo to różnica! Wersja MP to nie Mobil tylko wersja do płyt wieloprocesorowych! Pozdrawiam! Grace_pl : Opisz dokładnie konfigurację taśm i napędów, najlepiej jakiś rysunek:P Powinno być tak: -----HDD slace ------HDD master płyta -----CDROM slave -----CDROM master 1262055[/snapback] A ja bym raczej zrobił tak: -----CD ROM Slave------HDD Master płyta -----HDD Slave -----CD RW Master Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Nie wiem, zawsze słyszałem żeby nie mieszać urządzeń które chodzą na różnych wersjach ATA. Ten który podałem zawsze stosuje i tylko jeden jedyny raz stary Cdrom LG buczał ze mu źle, ale podpięcie go na master zamiast CDRW załatwiło sprawę. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Hmmm... A podpinanie CD RW i CD ROM na jednej taśmie nie jest zalecane również => informują o tym same programy typu Nero i pochodne... Zawsze się mówi, żeby CeDek zwykły był na innej taśmie niż RW a RW powinno być Masterem, zatem wyjście tylko jedno... Albo drugi kontroler zewnętrzny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2005 Hmm, nigdy mi Nero nic nie wyrzucał, że mu taki układ nie pasuje. Kopiowanie bezpośrednio z CD na CDRW też działa bez problemu. Żeby sie trzymać wszystkich zasad to faktycznie trzeba by pewnie kontroler kupić albo CD na SATA. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...