Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis sie troche przerazilem. Analizowalem sobie forum kilkanascie stron i doszedlem do w sumie nieciekawego wnoisku. Mój zasialcz to ModeCom 350GTF, u innych odczyty sa dobre(weim ze miernik to podstawa ale nie mam takiego wewnetrznego spokoju, miernik mam :wink: ). A umnie?. VDIMM na normalnym poziomie 2.92, zamiast poweidzmy 2.99 czy 3v. Miernik pokazuje 3. Dalej t o+12 to juz przesada. Jka pierdykolem napieciem 1.7 zeby spraddzic ile zapostuje to mialem to napiecie wg biosa i progsow 11.40!!!!!! :blink: . Co jest kura. Czy to moze byc wina tego ze nie wszystkimi otworami MObo jest przykrecone? Moze mam MOBo walniete? Moze jakis gowniany ukladzik jest do [gluteus maximus], a moze zasilka? Zasilacz sprawdze za niedlugo inny to bede wiedzial, ale czy moga to byc te pierwsze mozliwosc?(pytanie bardizj kierowane do Fakerów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wypowie się: Faker z ideą, ale leń ;)

Otwory odpowiadają tylko za mocowanie i pośrednio "zmasowanie" i uziemienie płyty.

Mobo jest sprawne, winy szukałbym w Winbondzie I/O (W83627HF-AW) który jest odpowiedzialny za Rsy, LPT, flopa...wiadomo co, i jeszcze tempy, alerty oraz monitoring napięć. Wszystkie progsy które pokazuja stany napięć czytają info właśnie z tego układu. Jak wiadomo, na platformie nf2 miało nie być comów i lpt...marketing... Ten układ ma już swoje lata i do NF7 został "dokoptowany na predce" stąd problemy z temp i V. Więcej w all xtreme, tam go troche opisywałem :]

ALE

po części może to też być wina zasiłki. Miałem okazje testować kilka mobo z różnymi psu, jakiś czas jeździłem też na megabajcie ;) , miernik pokazywał że jest git, a mobo co innego :/

Różnie bywa, naogół to układ daje czadu, a jak zasiłe ma słabą to tymbardziej...

Może jest to wina miejsc z jakich jest brany fizyczny pomiar ale tego jeszcze nie udało mi się zbadać :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnosnie tej plyty http://www.proline.pl/shop.php?prodid=414249545f4e46375f53.

Czy ta płyta obsługuje FSB 400 ??? Bo tu jest wyraznie napisane FSB 333. Czy to jest tylko błąd na stronie??

Wiem ze napewno wiele razy ten temat byl tu poruszany ale nie mam czasu przegladac wszystkich stron.

Prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam problem z pamięciami (dział RAM) ale chętnie się dowiem gdzie się ustawia w tej pięknej płycie pamięcia asynchronicznie. W gigabyte było to oczywiste tutaj jakoś mniej przynajmniej dla mnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej zakladce BIOS masz dzielniki (wszystkie typu 1/1 => 6/6 to synchro a reszta 5/6 to asynchro.)

Jeżeli nie wejdziesz do Menu tylko będziesz zmieniał wartości PG UP czy jakoś tak to obok dzielników będzie pokazana prędkość RAM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam... Poszukuje kogos z Łodzi lub okolic ( a jeśli się nie uda to z całej Polski ) kto podjąłby się "hot flasha" mojej kości Biosu na swojej płytce. Proszę o kontakt na priv. Z góry dzięki za okazaną pomoc. A tak nawiasem mówiąc to do flashowania za pomocą programatora trzeba mieć specjalny programator który obsługuje niskonapięciowe kości (3,3V)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ... wiem że jest mecz JUVE vs REAL w lidze mistrzów ale mam poważne pytanie ...

Jak sprawdzić na naszej ABIT NF7-S v2.0 - 2 kości pamięci "HYNIX - D43" 512 MB czy nadają się do siebie w dualu ? :unsure:

Czy na kościach jest jakieś oznaczenie kolejności w serii ? :huh:

Pozdrwowionka :)

Edytowane przez adikpioro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprostu wsadż je do 2. i 3. slotu.

1319308[/snapback]

Dziekuje za odpowiedź :)

Czy ta zasada bedzie obowiązywać przy wyskim FSB ? np. 240

Mają wstać i jechać na 240 FSB ?

Ważna przy tym jest jakaś seria (200111-200112)

Jest seria na nich ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...dpost&p=1319433

w tym poscie opisalem perypetie z moim sempem.

ale tutaj mam inne pytanie. O napiecia i o temperatury:

Otoz ostatnio modyfikuje obudowe (btw. MEGA obudowa i jak skoncze to Wam pokaze :) ) i trzeba czasami wyjac plyte ze starej zeby przymierzyc. Nie sciagam procka, ani wentyla, czasami lekko go przesune... ale problemow nie ma. Zanim zalozylem procka - na moim Abice odgialem troche czujnik temperatury zeby po polozeniu procesor stykal sie z nim, wiec problemow z odczytami temperatur nie mialem nigdy. Na procu jest Titan aluminiowy z miedzianym oczkiem (wypolerowalem wszystko i wtedy zauwazylem ze owe oczko jest WYPUKLE ale roznice nie byly wielkie, chociaz bylo widac deformacje obrazu odbitego). Po dodaniu pasty Arctic Silver 5 - nie przekraczalem temperatur powyzej 49 stopni przy predkosci 215x9 (zero krecenia napieciem) w programie Speedfan 4.20.

Jak pisalem wyzej - kilka razy wyciagalem plyte. I tu zaczely dziac sie dziwne rzeczy - albo temperatura skakala do 52 stopni albo spadala tak jak teraz do 38 stoopni. Pytanie:

CZY TO MOZLIWE?

Odrzucam teorie ze czujnik jest az tak niestabilny, bo to przeciez niemozliwe. Proca nie sciagalem, tylko czasem radiator z wentylem sie jakos przesunal na procku. Wiec przypadkowe ruchy czujnika tez odpadaja.

CZY ABIT MNIE OSZUKUJE, czy moze przy 38 stopniach prawidlowo jest docisniety radiator i mam normalne chlodzenie? A moze Speedfan w kulki leci? Ale dlaczego zawsze po wyjeciu plyty?

radzcie prosze :)

ps. Abit NF7 ver. 2.0, Sempron 2200+ (@215x9), pamieci - 365Mhz

Komp obciazony 24/7 (UD Agent - Cancer Research Project)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz nie wiem czego to jest temp u mnie temp wody stala a proc sie zmienia nawet o 3* .... smieszne to jest imo to jest temp pcb pod procem a grzeje sie od mosfetow i od proca dogrzewa ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koles myslal ze jak se dognie czujnik do proca to bedzie temp cacy:D panie 32 strona a pan jeszcze nie zauwazyl ze na kazde stronie pojawia sie info o tym ze abit z tempami leci w kulki?

1319636[/snapback]

Panie Logan - nie jestem "koles". A przyleganie czujnika do proca daje efekty. Dowod - fizyka, termodynamika - opor termiczny powietrza. Nieprawdaz?

Slyszlaem ze Abit w kulki leci i zalezy to od czujnika i jego polozenia. Ale slyszalem tez ze to jest 3-4 stopnie a nie 11 albo 15!

gdybym uwazal ze to jest niewazne - nie napisalbym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za swinia a nie Abit. trzeba bedzie jakis dobry czujnik tam polozyc. Ktos tym sie bawil moze? Taki niezawodny, nieoszukujacy... idealny...

1319738[/snapback]

to znaczy ze mialem racje :?: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe :)

Nikt nie powiedzial ze nie masz racji :) Tylko potrzeba mi bylo pewnego dowodu... zrobilem restart... 5 stopni do gory :P tylko jak go wcisnac pod procesor? chyba poszperam conieco :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć,

przewertowałem kilka topików o Abicie, preczytałęm kompendium i nie znalazłem wyjaśnienia problemu nie działającego Duala 2 * 512 .

Proszę jakiegoś zorientowanego o wyjaśnienie mi czy muszę zmieniać bios żeby dual taki (jaki byś polecał ) czy jest jaiś sposób żebym mógł zostac przy najnowszym od Abita.

Dzięki za kulturalną odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem v-moda (dwa druty czyli 200fsb) bo oczekiwałem że mi lepiej pójdzie powyżej 220. Wchodzę do biosu załączam load default a tu mi ładuje w tytule procka 600(100) no to ja na to 8(. No nic myślę sobie włączam fsb 227 i mam dalej resety. Nic mi to nie dało więc bawię się tymi nowymi ustawnieniami procka i ustawiam maksimum czyli 1800 (133), ryzukuję i nie podnoszę napięcia procka. Reset... 2200+ i... eee... o!!! ale niespodzianka Abicik mi pokazuje nazwe proca a nie fsb. Miła niespodzianka. Zastanawiam się czy załączy windę czy będzie resecik. Na szczęście wszystko chodzi pięknie (wcześniej musiałem dać napięcie 1.75 żeby uruchomić 1800 a 2.1 aby 2166 mogło ruszyć). Dlaczego muszę dawać takie duże napięcia żeby coś wykrzesać z tego procka jak patrzę na napięcia u innych ludzi to mnie krew zalewa, a tu tak sobie od v-moda ustawiam na 1800mhz i nie muszę nic podnośic. No i powiedzcie mi jakie byly wasze rezultaty v-moda. Ech żeby było coś takiego jak 2200 (200) :). A tak to mi tylko pokazuje ustawienia proca max 1800 i memory max 133.

Mój konfig to 1700+ JUIGB, DDR400 No name NANYA, płyta rev. 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heja

stałem się 2 dni temu posiadaczem NF7 :-) fajnie nam się z abitem współpracuje ale mogło by być lepiej - czytaj szybciej :>

prosił bym o odpowiedz na pytanie o CPC ON/OFF (wiem było ale - w kontekście moich objawów nikt nie pytał;-) ),,, mam 2 x512 goodramów na bp pcb, do tego świetny bartek 2500+,,, obecnie 11x222 tj ~2450MHz i wszystko śmiga znakomicie, ALE -> po 1h prime się wywalił,, podejżewam, że właśnie ze względu na pamięci, procek robi tyle na std vcore (pod win 1,62V), na 7000alcu ma nie więcej niż 50*C z 1900rpm, wyższe fsb pod win wszystko działa (ap tu 227), gry okej, prime kaput dosyć szybko,,, czy to są objawy skłaniające do instalacji biosa z CPC OFF ?? liczę że dosięgnę ~11x230-235

jakiego sprawdzonego biosa flasznąć pod większe oc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to poczytałem o biosach i jak dla mnie trochę kupa,, PRIMO, imo stabilności się nie skaluje! albo jest albo jej nie ma, tymczasem słyszę że ten to jest stabilniejszy od tego etc ;) po drugie widzę że fsb leci w górę kosztem wydajności ;) hmm ;)

no i przechodzimy do pytań ;-) wiem że bawicie się abitem już trochę czasu, jestem świerzy, muszę się dopiero dowiedzieć;)

ile powiniennem wycisnąć z nf7 2.0 na abitowych biosach zakładając że procek i pamięci wytrzymają ?? nie pytam dokładnie ale o przedział... 220 i tyle, 230, może więcej ?

co trzyma plyty abita na seryjnych biosach ?

Hirotaro - napisałeś że 2 x512 w modułach jednostronnych poleci na biosach z cpc on,, możesz to potwierdzić? przebadane w praktyce? mam teraz 2x 512 goodramów na bp pcb. dwustronnych, jutro mogę wymienić na coś innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zalezy od szczecia widzialem juz takie przypadki ze mobo latalo na fsb240 bez modow o zmiany biosa..

" po drugie widzę że fsb leci w górę kosztem wydajności"- w przypadku biosow z cpc off zalecanych wlasnie dla 2x512

"co trzyma plyty abita na seryjnych biosach ?" chlodzenie

"przebadane w praktyce?" przebadane ... skoro czytales to powinienes juz to wiedziec ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...