Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Przerpowadzilem kilka dodatkowych testowi tak :

Procesor na 166MHz FSb , VCORE 1,6V zeby wyeliminowac wplyw innych elementow.

Zaczelo sie od gold memory . Pokazuje ok 60-70 bledow w kazdym przebiegu. Bez wzgledu na napiecie i timingi. (Testowane na 2 2 2 10 i 2,5 3 3 11 i 3 3 3 11) Wszystko na 166MHz 2,6V

Memtest pokazuje blad przy 128,2 lub 128,3MB (w zaleznosci jak odpale) i to dosc duzo :(

Programy uruchomione z CD.

Testowane tez na 100MHz FSB tez z bledami.

Pamiec w singlu . Bios orginal 27. Testowalem rozne sloty.

Prime juz leci ok 2godz i narazie bez bledu.

Niepowiem kiedy moglo sie to stac bo niezauwazylem braku stabilnosci w systemie. Na poczatku memtest niewykazal zadnych bledow jak kupilem pamiec. Max przy jakim uruchamialem kompa to 240MHz pamiec na 3 3 3 11. (trwalo to max kilkdzieiat minut. zazwyczaj pracowalem na 210MHz 2,5 3 3 11 lub 166MHz 2 2 2 10)

Niewiem czy plyta na gwarancje, pamieci do wymiany czy spac spokojnie ??

Podglad zdarzen tez nic niewykazuje :) A Prime juz dobre 3 h chodzi bez bledow. Ogladalem film przegladalem WWW w tym samym czasie i nic .

Edytowane przez luki_pc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalilem CPUSTABTEST i po kilku min wyskoczyl blad :

"Aplikacja powodująca błąd cpustabtest.exe, wersja 6.0.0.154, moduł powodujący błąd , wersja 0.0.0.0, adres błędu 0x00000000."

to moze byc tylk przypadek. Teraz jade na XP SP2 a nienalezy do najstabilniejszych.

Inne bledy to :

"Aplikacja powodująca błąd wsc2005.exe, wersja 1.1.0.0, moduł powodujący błąd unknown, wersja 0.0.0.0, adres błędu 0x66722ce0."

"Aplikacja powodująca błąd bsplayer.exe, wersja 1.1.0.814, moduł powodujący błąd ac3filter.ax, wersja 1.0.1.0, adres błędu 0x0001c07f."

"Aplikacja powodująca błąd taskmgr.exe, wersja 5.1.2600.2180, moduł powodujący błąd gdi32.dll, wersja 5.1.2600.2180, adres błędu 0x0000ce45."

Niesa one chyba zwiazane ze sprzetem.

Prime pochodzil 3h i zaczalem bawic sie innymi testami.

Zauwazylem ze zaczal wieszac sie jak chce wejsc do biosu. Zdaza sie to czasmi.

Kompa na 240MHz FSB uruchamialem wczoraj i chyba ten blad z biosem jest od wczoraj :(

Czy mozliwe ze padla plyta ???

Edytowane przez luki_pc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... Czy 512ki Hynixa D43 PC3200 będą potrzebowały CPC OFF??? Czy może radzą sobie normalnie???

1448218[/snapback]

Zalezy co znaczy "normalnie" :D U mnie na biosie CPC ON obecnie dzialaja na 227 w konfigu 2x512 w Dualu. Stabilnosc testuje, ale na razie wszystko OK.

Mozesz pokombinowac z CPC OFF, ale rezultaty moga nie byc zadowalajace... Ja zostalem przy CPC ON, bo wydajnosc lepsza niz z wyzszym FSB i CPC OFF, wszystko potrzebuje mniej pradu, mniej sie grzeje, nie chce mi sie juz wyrywac kazdego kolejnego FPSa i kazdego punktu w jakimstam tescie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak ale je się dopiero przymierzam do nabycia i nie chciałbym być niemilezaskoczony... Moje dawne Kingstony 512 poprostu wywalały resety na CPC ON nawet po podniesieniu napięcia (co poprostu lekko podnosiło stabilność - 2 razy mniej resetów)... Tylko na 333MHz jechały z CPC ON stabilnie. Nie chcę się znów tak wpakować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hipotaro

mysle ze nie da sie jednoznacznie powiedziec, czy beda chodziz z c czy bez c

wszsytko zalezy od kostek, najlepiej potestowac

moje hyny za cholere nie chce byc stabilne z cpc on, niby system stabilny, ale 3d wywala

kup jakies sprawdzone i powinno byc ok, niektorym sie udaje z cpc on

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hirotaro ;) jeśli to ma być 2x512 to raczej na pewno bedą problemy, jeśli to ma być natomiast 1x512 to moznaby popróbować, ale ogólnie dzisiejsze hynixi nie są juz tak agresywne i nie rokuję im jakiś specjalnych osiągów na cpcon. osobiście bawiłem się takimi hynixami u mnie na biosie discovery d26 z cpcon i latały na 228 2,5 3 3 11@2,8v na więcej testów i kobinowania nie starczyło czasu bo pamięć była niemoja, ale podejżewam że jeszcze minimalnie więcej bym z nich wydusił bez specjalnych kombinacji. tak więc to tyle mojej sugestii - wyciągnij wnioski bo i tak decyzja należy przecie do ciebie - jeśli miałbyś troszkę więcej $$$ to moze sie porwać na coś bardziej agresywnego.

bedzie post tasiemiec jak to zwykle w moim zwyszczaju ale co mi tam ;) następny idzie sector19:

hej - mnie natomiast trochę rozczarowały testy jakie daje zwiększanie fsb, liczyłem na dużo większy gain z tego powodu:

zestaw testowy:

mobo: nf7 v2.0

cpu: barton mobile taktowany ~2200mhz

pamięci: kingmax ddr500 1x512

grafa: r9500pro (128mb, zegary standardowe czyli 276/540 stery cat.5.1)

bios d26 discovery cpc on by merlin

timingi niestety były zmieniane więc podam jak to szło

procedura testowa ograniczyła się do 3d marka 2001se i everesta

wyniki:

11x200 8 3 3 2,5@2,6v

smark: 13588 everest: od)2897 zap)1118 ocz)91,2

dla porównania wyniki pamięci twinmos 2x256 ddr 400 ustawienia te same czyli 11x200 8 3 3 2,5@2,6v DUAL

smark: 13736 ev: od)2924 zap)1183 ocz)91,5

teraz już tylko kingmaxy bedą dalej:

9,5x230 11 3 3 2,5@2,7v

smark: 13874 ev: od)3454 zap)1259 ocz)1259

od 235 wywalały się na cl2,5 ->zwiększyłem na cl3 i tak testowałem do:

9x240 11 3 3 3 @2,7v

smark: 13935 ev: od)3564 z)1293 ocz)77,9

9x245 11 3 3 3@2,7v

smark: 14035 niestety nie dysponuję testami od/z/ocz....

od 250 zaczęły się problemy - w postaci errorów i wyjść do pulpitu, naturalną czynnością byłoby podniesienie vdimm, niestety musiałem na gwałt oddać właścicielowi te pamięci więc sobie nie dotestowałem ich

w sumie zdaję sobie sprawę z niedokładności tych testów: smark 01se oraz everest majądość spory rozrzut, zmieniałem timingi, zmieniało się trochę taktowanie procka, do tego obraz zamazują w pewnien sposó mnożniki rózne które mają duży wpływ na przepustowość ramcu, mimo to moje testy mogą się przydać choćby jako materiał porównawczy do testów sectora19, mały przyrost pewnie należy tłumaczyć tymi zmianami

w zanadżu (cholerka nie wiem jak toto sie pisze...) mam testy twinmosów 2x256 w dualu robią mi 240 2,5 3 3 11@2,7v - jak znajde czas poprawię trochę chłodzenie i zapodam testy dla porównania, tym razem będę pilnował zeby ustrzec siętych błędów

jeszcze gwoli komentarza - widać bardzo duży przyrost w odczycie zapisie i opóźnieniu

MIMO WSZYSTKO WARTO WALCZYĆ O KAŻDY MHZ NA FSB, ŻYCZE OWOCNEGO TESTOWANIA

do luki pc - skoro memtest teraz sypie nawet na takich niskich częstotliwościach to wychodzi na to ze pamiątki są walnięte - jeszcze błędy ciągle w tej samej okolicy na to wskazują, gdyby to był kontroler czy coś z mobo to podejżewam ze byłyby bardziej losowo rozsiane te błędy - jak chces zsię upewnić to spróbuj sprawdzić te memki na innym nf7 - bo jak piszesz ona jest wybredna co do mem i na innej płycie mogą pozornie chodzić dobrze ale i tak są uszkodzone. więc na moje oko ram się sypnął i to nie koniecznie od podkręcania, moze jak grzebałeś w kompie poszło na memki jakieś wyładowanie z twojego ciała czy coś podobnego, lub walnęły się same z sibei i kupa. wal z nimi na gware i nie daj sobie wcisnąć kitu ze jest ok bo nie jest ok.

koniec wypracowania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... 512 RAM to ja mam i to całkiem agresywnych ale nie dla nForce2... A chciałbym mieć 1024MB i dlatego szukam innych. Jeżeli chodzi o FSB to 233 by mi w zupełności wystarczyło. A jeśli tak by nie dało rady to niech nawet będzie 200... Byle stabilne na CPC ON bo OFF jest do kitu. I tak za pewnien nie najdłuższy okres rozstanę się z NF7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

robilem dzisiaj testy specjalnie pod katem wydajnosci pamieci.......zainspirowany mini-faq kolegi Sector19.......i niestety nie moge osiagnac takich samych wynikow w testach pamieci (odczyt/zapis)......różnice nie są duze ale powyzej bledu pomiarowego , wszystkie testy robilem wiele razy.......

Sector19 podał dla fsb 250mhz:

Everest:

Sector19/ MOJE

Odczyt: 3708MB/s 3642

Zapis: 1303MB/s 1348

Oczekiwanie: 73,2ns 74,1

http://republika.pl/bsy/memory.jpg

timingi mam ustawione identycznie fsb tez,winda w miare świeża, bawilem sie programem nf2 tweaker ustawienia na obrazku to prawie max, nie moge osiagnac odczytu na poziomie 3700MB/s w zwiazku z tym mam 2 pytania prosby/pytania

@Sector19 mozesz dac zrzut ekranu z programu nf2 tweaker zebym porownal sobie timingi naszych biosow

@ dla czego oczyt mam slabszy, zapis lepszy , oczekiwanie słabsze?

jaki mam command rate na pamieciach bios mam z oznaczeniam od T1

ale everest wskazuje takie cos a sandra takie cos http://republika.pl/bsy/cmd.jpg

chyba ze te dwie wartosci to co innego , moze myle pojecia, prosze o wyjasnienie:)

pamieci jakie mam to zwykle hynixy d43

3dmark puszczony na medion 9800 pro na zegarach stock

----

usunołem wyswietlanie obrazkow na forum /bo polowe forum rozwalilo nie wiem jak przeskalowac :mur:

poprawilem literowke w odczycie 2tys bylo zamiast 3tys

Edytowane przez Abaddon+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie - więc kupując ramce weś pod uwagę żę może pójdą do nowej platformy, a na 200 to będą bankowo śmigać, a nóż jeszcze cośwykrzesasz.

niestety przesiadka z ulubionego nf7 stanie się kiedyśkoniecznością, ewentualnie nazbieraćtyle kasy zeby nie trzeba było sprzedawać, ale to z tym cięzko...

edit - dodaje odpowiedź dla Abaddon+:

różniec mogą wynikaż z tego, że:

-macie różne ramce - on vitesty ty hynixy - różnice pomiędzy modelami mogą występować

-być może macie różńe biosy - ty podajesz wersje, sector tego nie zrobił

-nie piszesz nic o mnożnikach - byćmoze testowałeś na innych - to ma znaczenie

-możecie mieć różnie skonfigurowane systtemy - np jeden moze mieć wywwalone wszystkie niepotrzebne [ciach!]ły a inny kompletnie zawalonego traya

-jest wiele zmiennych, dochodzą tu jeszcze błędy pomiarowe progsów

do tego jeszcze dochodzi nf2tweaker i cpc on/off -choć to ostatnie peewnie by powodowało dużo większe rozbieżności

Edytowane przez unckle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@unckle thx za szybka odp......

--mnoznik(procesora) podaje (na zrzucie, memory.jpg, 10x250mhz)

--ramce mamy rozne ale na tych samych timinagach, i predkosciach

--tray i windows mysle ze nie ma duzego wplywu i obaj mam y aczej czyste (chyba):)

--kwestia reszty timingow to poproslem Sector19'a o zrzut z nf2 tweaker zobaczymy

--kwestia command rate to wlasnie pytanie do was JAKI JA MAM bo wygrywalem bios od T1 ale sandra pokazuje tak a everest tak......chyba ze one pokazuja cos innego i ja mylnie uwazam to za jeden parametr..........(patrz zrzut cmd.jpg)

Właśnie zrobiłem testy i nawet na 10x253mhz = 2530mhz nie mam odczytu 3700mb/s jedynie czas oczekiwania mi sie zmniejszyl do 73ms i tu jest ta wlasnie zagwostka bo przy 2530mhz powinienem co najmniej go dogonic jak nie przescignac...............

---------

@Sector19

fajnie, czekam na zrzut z nf2 tweakera bo czuje ze cos z timingamai mam powalone

ewntualnie mozesz podac jakies ustawienia z biosu wazneijsze (dot. pamieci) bo moze tam mam cos zwalone........

Edytowane przez Abaddon+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok Screen jest TU

Moj Bios to... D26_ver.2.0.05_TaiPan_0.1_23.09.04 ;] dla mnie najlepszy :).

Moim zdaniem to rozchodzi sie o BIOS.

System mam w miare stary ma juz z rok i z 4 karty graficzne na skladzie (3 nvidia, 1 ati) :P. Ale smiga spoko :).

No i to Tyle :).

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja pisze dalsza czesc do swojej historyjki.

Clera cemos i wgranie ponownie biosu 27 orginal.

Pomolo troche bo memtest przechodzi juz 1przebieg ale wywala sie na 2 :( Pojawia sie do 70 bledow.

Macie jakies pomysly ?? Moze kosc biosu pada ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do użytkowników NF7 & GEIL PC3200 2.5-3-3-6 2x256 (niebieskie radiatory).

Kupiłem te pamięci pół roku temu chodziły w dualu i niby było ok wczoraj odpaliłem Goldmemory i okazało się, że na 33% pojawiają się błędy, więc pomyślałem, że któraś kostka jest walnięta, więc wyjąłem jedną ok, potem to samo z drugą ok, dwie, ale nie w dualu i też ok. Błędy pojawiają się jak są w dualu.

Bios oryginał, napięcia 2.6V,2.7V wyżej nie lubią ustawione 12.5X200.

Pytanie: czy komuś taki zestaw NF7&GEIL(2x256 DUAL) przechodzi GoldMemory, czy porostu te kości nie chodzą w dualu z tą płytą.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hirotaro

sorki za pomylke, na szybkiego czytalem

@fipa15

sprobuj podnies napiecie na nb, u mnie 1,7vdd daje duzo

a w GM tez mam bledy od 33% przy cl2,5 nawet na 209mhz, ale zeby bylo smieszniej wszystko inne (memtest, 3dmarki, giery, kompresja wideo, PI32) jest stabilne nawet do 225

(a dzis testuje 227 cl2,5), za to przy cl3 GM do 216mhz przez 4h chodzi bez bledow, ale system/ 3d/ itp niestabilne

badz tu madry :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do użytkowników NF7 & GEIL PC3200 2.5-3-3-6 2x256 (niebieskie radiatory).

Kupiłem te pamięci pół roku temu chodziły w dualu i niby było ok wczoraj odpaliłem Goldmemory i okazało się, że na 33% pojawiają się błędy, więc pomyślałem, że któraś kostka jest walnięta, więc wyjąłem jedną ok, potem to samo z drugą ok, dwie, ale nie w dualu i też ok. Błędy pojawiają się jak są w dualu.

Bios oryginał, napięcia 2.6V,2.7V wyżej nie lubią ustawione 12.5X200.

Pytanie: czy komuś taki zestaw NF7&GEIL(2x256 DUAL) przechodzi GoldMemory, czy porostu te kości nie chodzą w dualu z tą płytą.

Pozdrawiam.

1449215[/snapback]

Testowałem Geile 2*512, też niebieskie 2,5-3-3-6, w niedziele i nawet SuperPi 32M mi wywalało błędy na FSB 200 niezależnie od timingów i voltów. Wolę już swoje noname`y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)mnożnik - sector 8x abaddon+ 10x - i tu masz podstawowąróżnicę, do tego dochodzi spora różnica w taktowaniu procka - 500mhz to też ma wpływ, ale widać mało tu wnosi skoro masz odczyt gorszy troszkę

2)ok przecie wiem ze te same timingi i ustawienia ale różnica jest tak marginalna ze może na to wpływać sama budowa jednego i drugiego modelu pamięci

3)ustawienia windy jak usługi i inne śmieci mogą mieć tak marginalny wpływ o jakim rozmawiamy, pomińmy wiry które wogóle robią maskre

4)dochodzi właśnie nf2tweaker - to juz cza przeanalizować konkretnie

@luki pc - ty dalej swoje, co my ci mamy jeszcze powiedzieć - że pamięci są ok? wtedy będziesz spokojnie znosił resety i błędy systemu? goń z nimi na gware i jak coś to nic nie robiłęś oczywiście

co do pojawiającego się problemu goldmemory: ja zawsze testowałem zarówno memtestem jak i goldmemory - ale teraz straciłem zaufanie do tego programu i zlewam go teraz, choć jeszcze nie sprawdziłem czy to aby nie nf2tweaker ma coś do tego, otóż - goldmemory wywala mi się na standardowych ustawieniach pamięci czyli fsb 200 8-3-3-2,5 natomiast wszystko śmiga aż do fsb 240 11-3-3-2,5@2,7v więc nie wiem co jest z goldmemory. żadnych objawów niestabilności nie zauważam. moze jakiejś kopniętej wersji używamy? bo ja jak np wgrywam goldmemory na dyskietke ty wyskakują błedy ale daje coś tam kontynuuj i leci i tak parokrotnie aż się wgra całe...

ale panowie co do problemów z waszymi pamięciami jeśli siętakie pojawiają to nie ma co dawać im więcej V czy coś kombionwać - niestabilnośc na standardzie idle/3d/prime/smarki/pi/memtest ->goto gwara

posta pisałęm 2h.... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)mnożnik - sector 8x  abaddon+ 10x - i tu masz podstawowąróżnicę, do tego dochodzi spora różnica w taktowaniu procka - 500mhz to też ma wpływ, ale widać mało tu wnosi skoro masz odczyt gorszy troszkę

posta pisałęm 2h.... :D

1450109[/snapback]

Faktycznie NAwet nie popatrzalem :). To podstawowa roznica :0.... myslalemz e testy robiles w tych samych ustaieniach :).

A tak wogoel mzoe mam lepiej zoptymalizowany system i dlatego ciut lepiej smiga :).

Co do Alpha Timingow to zbyt ostrych to jak widac nie mam :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze system stabilny(Wszystko chodzi bez problemow. Wszystkie testy ) Ale pamieci pojechaly przez pol polski na gware. Niech sami sprawdzaja (najgorszy bol to jak beda uszkodzone to moge juz nietrafic Kingmaxow na Hynicx :( )

Przprowadzilem do domu jakies 333 :(. Mem test przechodzil 2 przebiegi (juz mnie denerwuja te okienka :( ), a goldmemory wywalal sie na ok 60% .

czy ten program dziala prawidlowo u kogos ??? Te napewno sa sprawne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w single'u przechodzi GoldMemory na 232 2.5-3-3-11 na 2.8V (tak jak bym dostał nowe pamięci).W dualu nawet na 200 2.5-3-3-6 czyli SPD wywala GM błędy na 33%.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy ktos moze mi objasnic wykaz (NF-7 2.0)temp. na Speedfanie (np.4.22)

1..... -48 C Chip Winbond W83627HF / Bus - ISA

2. ACPI 36 C Chip Winbond W83627HF / Bus - ISA

3..... 43 C Chip LM75 / Bus - nForce2 SMBus

... dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odczyt temp jest krótko mówiąc zrypany

te tempy ze seedfana to jakiśkosmos

nie należy sugerować się temperaturami pokazywanymi przez mobo w progsach jak i w biosie - winę ponosi za to zła kalibracja, układ windbonda który siętym zajmuje oraz w przypadku nb - ułożenie czujnika pomiędzy socketem a slotem ramu

to najkrócej jak można, a pojawiało sięto juz wielokrotnie i należy do powszechnie znanego kurczka i niedogodności nf7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...