Gzuguz Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 sluchaj a czy "3..... 43 C Chip LM75 / Bus - nForce2 SMBus" ta temp. nie odpowiada czasem za chipset.Czy wogole ta mobo ma czujnik od chipsetu??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 ehhhhhh bylo juz tyle o tych temperaturach... nf7 pokazuje temp procka i temb z czujnika pomiedzy nb a czyms jeszcze (juz sam nie pamietam, ale to nie jest temp nb) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gzuguz Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 ... oki <_< ... a kto moze mi powiedziec ktora(nowa) wersja Winbond Hardware Doctor pasuje pod nf-7 2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 nie ma to wpływu na odczyty - odczyty są zrypane hardłerowo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 OWIES chyba o ile pamietam cos tam modowal i mial prowodlowe temp... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tipel Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Witam! Pytanie dla posiadaczy plyt Abit NF7 rev.2.0. Czy jak zaloze na NB radiator Zalmana 47J(niebieski), czy nie bedzie zawadzal o mojego Pentagrama QVC 100 CU?Dzieki z gory za odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Witam! Pytanie dla posiadaczy plyt Abit NF7 rev.2.0. Czy jak zaloze na NB radiator Zalmana 47J(niebieski), czy nie bedzie zawadzal o mojego Pentagrama QVC 100 CU?Dzieki z gory za odpowiedzi 1453352[/snapback] Bedzie zawadzal ale nie martw sie... poodginasz troszke Zalmanika i bedzie wporzo... ja tez mam pogietego Zalmana :)... Ale to NIc nie przeszkadza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Wyslalem moje Hynixy BT na gwarancje i okazuje sie ze dostane w zamian DT :(. Mam nadzieje ze beda dobrze dzialac. Chce kupic dobre pamieci do tej plyty ktore wyciagna mi CL 2 na 210MHz. Plyta bez V-modow. Dlatego musze cos wybrac co bedzie dzialac na max 2,9V. Pisze swojego posta tutaj bo chce miec pewnosc ze z pamiecimi niebedize problemu na tej plycie. Chodzi o jedna kosc 512MB. Niemam mozliwosci wyszukiwania odpowiednich serii dlatego przy zakupie okreslonego modelu chce miec pewnosc ze trafie odpowiednie kosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoko240 Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Mam na pendrive'ach na usb2.0 i problem z prędkością zapisu (około 650kB/s), odczyt ok. Sterowniki wgrane, sp2 lub sp2+sterownik z płyty CD itd. odczyt jest duży powyżej 3.5MB/s do 24 MB/s więc usb 2.0 hi-speed działa. Ale zapis (na urządzenie) niezmiennie około 650 kB/s. Ręce opadają.. Wiem że działa dobrze u kumpla co ma płytę na kt 600, zapis 2.5MB/s wgórę z tymi samymi urządzeniami. ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Jeżeli w BIOSie masz włączone USB 1.0+2.0 i wszystko jest idealnie tak jak mówisz, to nie wiem dlaczego taki masz zapis... Ja mam Kingstona USB2.0 i zapis jest poprawny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Robiliście kiedyś hotflasha z windowsa? Tzn tak: 1.Odpalam winde na dobrej kości 2.Podmieniam kostki 3.Flashmenu 1.36... ->O.K. Czy to zadziała? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Teoretycznie powinno wyjść. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Robiliście kiedyś hotflasha z windowsa? 1456051[/snapback] Tak - robiłem, i zadziałało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 (edytowane) O co chodzi? 1449367[/snapback] no napiecie na mostku polnocnym podnies przeciez masz w biose takie opcje, bawiles sie nimi? ehhhhhh bylo juz tyle o tych temperaturach... nf7 pokazuje temp procka i temb z czujnika pomiedzy nb a czyms jeszcze (juz sam nie pamietam, ale to nie jest temp nb) 1449367[/snapback] ehhhhhhhhhh bylo juz tyle o tych temperaturach... pokazuje miedzy procem a pamiecia Edytowane 21 Maja 2005 przez kardas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 no napiecie na mostku polnocnym podnies przeciez masz w biose takie opcje, bawiles sie nimi? 1456596[/snapback] Czlowieku, chyba cos sie pomyliles, to nie mi potrzeba podniesc napiecie (co umiem ;] ), to ktos inny mial problem, wiec mu troche podpowiadalismy.... Peace. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 @fipa tej, no sorki pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 mam mały problemi , muj komp chodzi jakgby miał kupe w porach a objawia sie to tak - strasznie długo wykrywa napędy - długo windowsa(xp) ładuje chba z minute - jak np słucham winampa i otworze jakiś program to mi przycina muze - jak właczam jaks programik to też młynkuje troche zanim sie namysli - jak chciałem painkillera zainstalowac to qupa , jak sie zamłynkuje to koniec , a tego to już nie zniose qwa może mi ktos poradzic czemu sie tak dzieje??? może mi sie nb przegrzał ja zakladalem zalmana i dalem malo pasty i mialem pare blue skreenów??po tym jak zmienilem chlodzenie to wogule wind mi sie nie ładował nawet po wielokrotnej instalacji dopiero jaksformatowałem dysk cały u kuzyna dopiero sie dało wejsc do winda ale po dłuuuuugim ładowaniu systemu, kuzyn twierdzi ze bysk mial jakies bad sectory, wienc moze mi komp kulawo chodzi bo z dyskiem cos nie tak??? dysk podpięt pod primary master a cd secondary master możer mi ktoś coś doradzic co robic żeby odmulic tom kupe złomu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Może poprostu sprawdzić czy dysk ma Bad Sectroy... Zrobić LowFormat albo poprostu założyć nowe partycje choćby Partition Commaner (z Hiren's Boot CD 6) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 a może zainstalowałeś te "cudowne" drivery IDE razem z resztą driverów do płyty?? bo one potrafią powodować takie jazdy (np. mi system ładował się z nimi przez ponad 10 min, a potem ledwo się czołgał) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 .....a może przetarła się taśma IDE? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gzuguz Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Witam ciekawi mnie kilka ustawien biosowych a mianowicie : 1. Advanced chipset Features ---> Enhance PCI Performance - Ena.- Dis. Integrated Peripherals ---> OnChip IDE Device - IDE Bus Master - Ena,-Dis. ... czy te ustaw. maja jakis wpływ na wydajnosc ??? 2. Integrated Peripherals ---- EXT-P2P`s Discard Time - 1ms ( default ) - w innych biosach przewaznie jest 30us PnP/PCI Configurations ---- AGP Latency 64 clock(s)-( default ) - w innych biosach przewaznie jest 32 Te ustawienia wygladaja tylko w D27_TaiPan ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 taśmy funkiel nówki a co do driverów to mozliwe bo instalowałem wszystko jak leci, no to znowu reinstalka mnie czeka :cry: thx for all za odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 @ Gzuguz 2ka jest od dysków typu S-ATA, jeśli nie wywala Ci się system i nie gubi dysk danych na 30us to miej tyle a jeśli sypie się to na 1ms (większy wpływ ma to podczas RAID, ale i przy pojedynczym dysku też może mieć) jeżeli mowa o AGP Latency to w innych BIOSach jest PCI Latency a nie AGP => Masz BIOS Merlina a On tam wstawia ten parametr, gdyż jest ważniejszy i dla niektórych osób posiadających Radki jest to zbawienne (dziwnym trafem Oryginalny BIOS na AGP tez na 32 co jest raczej nieczęsto spotykane i Radki (te niektóre) na 32 im nie startują... => a 64 już jest OK) - niby ten współczynnik może mieć wpływ na wydajność ale raczej nikt zmian nie obserwował... Co do Bus Master to też się tu zastanawiano i nikt nic nie wymyślił... A PCI Enhanced??? Tego nie wiem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 taśmy funkiel nówki a co do driverów to mozliwe bo instalowałem wszystko jak leci, no to znowu reinstalka mnie czeka :cry: thx for all za odpowiedzi 1458520[/snapback] NIE! wejdź w sprzęt i zmień nvidia IDE cośtam na standartowy podwójny kontroler IDE (znajdziesz w menadzer urządzeń -> kontrolery IDE/ATA potem restart i wszystko powinno działać (u mnie działało) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 to moje wolne przemyślenie: enhanced PCI performance może mieć znaczenie jak ktoś ma dużo kart na PCI np 4 lub 5... co do pozostałych opcji to cholerka wie... w manualu niby stoi: "This item can improve the PCI transmission performance", czyli na to by wychodziło, ciekawe tylko o ile. IDE BUS master - cholerka sam siękiedyśtym bawiłem, ale straciłem ochote bo trafiałem na wiele sprzecznych i skomplikowanych informacji. to co jest w manualu: "This option enables or disables the IDE bus mastering capability UNDER THE DOS ENVIRONMENT" - czyli jeśli dobrze rozumiem i to info jest prawdziwe to dotyczy to tylko środowiska DOS - więc jest to mało ważne skoro większość dziś korzysta z WINXP. to tyle co chiałem dodać do tłumaczenia Hirotaro tak naprawde to dokońca nie wiadomo po co są te opcje, moze jak ktoś ma jakieś problemy ze sprzetem to się przydają... jeszcze co znalazłem w słowniku to że DISCARD to znaczy: wyrzucać, pozbywać się, odrzucać, zarzucać... co do problemu ze sterami IDE - mozesz zrobić tak jak pisze Mighn Taghor (Twojego nicka to mogę tylko przez ctrl+c napisać ;) ) albo odinstalować całkiem te kontrolery i po restarcie winda bezproblemowo wrzuci swoje i powinno byćdobrze jeśli to o to chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 moze mi ktos powiedziec czy te kostki: beda dobre do biosa? mam tylko takie obrazki tych kosci, a z tego: kompedium NF7 nie za bardzo moge wykumac czy to dorba kosc... :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 jak zdejmiesz te naklejki z kości, i dasz fotke tego co jest napisane na kości, to będzie wiadomo co to za kostki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 jak zdejmiesz te naklejki z kości, i dasz fotke tego co jest napisane na kości, to będzie wiadomo co to za kostki. 1461431[/snapback] aha czyli POD tym sa oznaczenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) @ CrazyJihn Dokładnie. Jeśli pod naklejkami zobaczysz to: Winbond W39V040AP lub to: PMC Pm49FL004T LPC/FWH To to są dobre kostki. Ogólnie muszą być 4MB i 3V (3.3V) LPC czyli jescze odpowiadają temu: ST M50LPW040 /3V ST M50LPW041 /3V SST 49LF040A LPC /3.3V ATMEL AT49LL040 4Mb LPC Edytowane 24 Maja 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 @ CrazyJihn Dokładnie. Jeśli pod naklejkami zobaczysz to: Winbond W39V040AP lub to: PMC Pm49FL004T LPC/FWH To to są dobre kostki. Ogólnie muszą być 4MB i 3V (3.3V) LPC czyli jescze odpowiadają temu: ST M50LPW040 /3V ST M50LPW041 /3V SST 49LF040A LPC /3.3V ATMEL AT49LL040 4Mb LPC 1461447[/snapback] ok, to zobaczymy co jest pod :) dzieki wszystkim :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...