Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

co to sie dzieje oO

testowy mastah zawitał :D leborg, sprobuj zapakować te 512 w "samotny" najdalszy slot... powinno się poprawić ;]

ok, wracam 14go -> snowboard 4 all :)

1585916[/snapback]

nie poprawi sie juz chyba bo jedna kostka 256 mnie blokuje a na jej wymiane kasy jeszcze nie ma... i tak zeby przekroczyc fsb190 musialem dac cl3 :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest nowszy BIOS sałaty od tego z D27??? => no widzę, że jest

to teraz nich mi ktoś opowie krok po kroku co robić żeby wsadzić do BIOSika normalnego i co zmienia ten nowy BIOS w sałacie.

1585875[/snapback]

O ile się nie mylę to w D27 jest v4250 więc nowszego nie ma. :wink:

A jak zaktualizować Słate:

1. Ściągnij To!!!

2. Zgraj do jednego katalogu Bios płyty, Bios SATA oraz program CBROM215.

3. Odpal dosa, wejdz do katalogu z zgranymi plikami np: C:\bios

4. Wpisz: cbrom215.exe biospłyty.bin /PCI biosSATA.bin i ENTER

5. Po zakończeniu wpisz: cbrom215.exe /D - pokazuje, czy wszystkie bloki są na swoich miejscach.

6. Wgraj biospłyty.bin i to wszystko.

I pamiętajcie, że zmiana biosu nie ma wpływu na dane i partycje RAID i możecie to robić śmiało. :wink: Oczywiście nie biorę odpowiedzialności za ble ble ble ble .... :lol:

Pozdrawiam :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedzie dzialac...

mam 2x256 w dualu i w srodkowym slocie 512 i wsio dziala na 216mhz [wiem ze slabo ale to elixry  :-P  ]

1585902[/snapback]

Czyli mowisz ze wszystko jest OK?? MOge bez problemu nabyc jeszcze 512 i razem 3 kosci beda dzialac ? Musze byc pewny bo jutro bym zamowil pamiatke :)

Owiesowi chodzilo chyba o to, ze jak wlozysz 512 w samotny slot to wtedy bedziesz mial duala bo suma MB w blizniaczych slotach i samotnym musi sie zgadzac o ile wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owiesowi chodzilo chyba o to, ze jak wlozysz 512 w samotny slot to wtedy bedziesz mial duala bo suma MB w blizniaczych slotach i samotnym musi sie zgadzac o ile wiem.

1585956[/snapback]

owsowi ;P ...i nie ;P

chodzio mi o to że wtedy nb ma bardziej wywazony dual bo [256+256] + [512] a to lepiej się troche skaluje niż [256+512] + [256]...

a sam dual jest zaraz jak tylko mobo poczuje na ze coś zajmuje odpowidnie sloty ;) 3x256 tez działa swietnie wiec... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mowisz ze wszystko jest OK??  MOge bez problemu nabyc jeszcze 512 i razem 3 kosci beda dzialac ? Musze byc pewny bo jutro bym zamowil pamiatke :)

1585956[/snapback]

owsowi ;P ...i nie ;P

chodzio mi o to że wtedy nb ma bardziej wywazony dual bo [256+256] + [512] a to lepiej się troche skaluje niż [256+512] + [256]...

a sam dual jest zaraz jak tylko mobo poczuje na ze coś zajmuje odpowidnie sloty ;) 3x256 tez działa swietnie wiec... ;)

1586018[/snapback]

to ja mam chyba jakąś dziwną płyte bo u mnie skarjne sloty to dual a srodkowy jest niedualowy i atm siedzi ta 512... chyba ze moja was nie rozumiec :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem z podkręceniem procesora (mój komp jest na podpisie). powiem tak: dałem w biosie cpu volte 1.875V i niewstał, mysle ze to max. czy ta sie tym zrobic zebys więcej niz 1.9V dla cpu wstał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, mam plyte nf7-s2, czy ktos moglby mi powiedziec co z nią jest nie tak, i czy istnieje mozliwosc zmiany Multiplier'a w biosie po zainstalowaniu jakiegos nowego biosu ? i bylbym wdzieczny za jakies rady co do tej plyty, tylko nie piszcie "sprzedaj ją i kup inną" , pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hirotaro zapomniałeś dodać że można go zmienić jeśli się ma odblokowany CPU i inną mobo bo jak sam mid zauważył na S2 się nie da.

S2 to nie SHIT, to jest SHIT do OC. Na plus mozna jej zaliczyć nowszy SB z obsługa SATA. Minusy wszyscy znają to nie będę przytaczał.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka tempa? Masz Radiatorki na MOSAch?

temp cpu - srednio mam 38-40stopni na wentylatorze Glaciatech Igloo 2460, no i załozyłem paste Ocz5+ ;)

a radiatorki na mosach podobno trzeba zalozyc kiedy jest wiecej niz 1.95v czy to prawda?? a wiekszosc ma załozonych i maja wiecej niz 2.1V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wie ktos jaki jest rozstaw otworów do mocowani chłodzenia na nb i jak jest ich srednica????

ok juz wiem ROZSTAW 60 mm ŚREDNICA 3 mm > na przyszłośc jakby ktos blok robił :)

Edytowane przez rhezuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne ze prime ze zawiesza  <_< na 1.85V, obnizyłem do 1.75 juz nie zawiesza bardzo dziwne!!

1589361[/snapback]

Wydaje mi się, że może zasiłka nie wyrabia przy takim Vcore i dlatego takie anomalie. Choć Twoja wydaje sie niezła do takiego konfigu...

Pozdrawiam

Edytowane przez CHMURNIAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe... Magistralą może ale wówczas Bartona 2.5 a nie 2.4 :D

A poza tym nie wiem jak będzie z napięciem i stabilnością. S2 to masakra jest niestety.

Tylko NF7 i NF7-S są OK

1587285[/snapback]

no i nf7-sl ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz juz jest normalnie przy 1.85V i niezawiesił prime95 ;) efekt? załozyłem radiatory od pamiatki bga;) na mosach i nadal jest problem ze nie wstaje komp przy 1.9V. <_<

Edytowane przez Curly18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja mam chyba jakąś dziwną płyte bo u mnie skarjne sloty to dual a srodkowy jest niedualowy i atm siedzi ta 512... chyba ze moja was nie rozumiec  :blink:

1586396[/snapback]

nie, poprostu dziwnie to interpretujesz, 2 pierwsze sloty patrzac od cpu to singiel, one razem tworza pierwszy kanał duala, 3 slot ten najbardziej oddalony to drógi kanał duala :)

wiec teraz masz w dualu 768MB + 256MB a ja mówie Ci zebyś dał sobie 512MB + 512MB zeby to całe dziadostwo poszło lepiej ;)

edit:

:arrow: Curly18

jezelli zwieksza sie na piecie i po jego zwiekszeniu traci sie stabilność to mogą byćtylko 3 realne powody:

1. Coś sie przegrzewa

2. Elemet na którym zwiekszono napiecie już nie toleruje tak wysokiej jego wartości

3. Elemet zasilający nie wytrzymuje poboru mocy jaką musi dostarczyć

no i są jeszcze przypadki losowe, ale to juz masakra... naszczeście zdazają sie nielicznym i bardzo rzadko

:arrow: Hirotaro

Martwy rejon dla Twojego CPU. => każdy może mieć inny zasięg martwych napięć.

cośty wymyślił?

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie ja. Tylko tu ktoś już o tym pisał. Że czasem procek nawet na stockowym zegarze wstaje normalnie na 1.65 a na 1.75-1.8 nie i dopiero przy 1.825+ wstaje znów.

Nie pamiętam na której stronie ale w tym temacie było (albo w starym o NF7)

Było to określone jako martwe napięcia i tłumaczone, że procek może coś takiego mieć, że niektórych napięć poprostu nie lubi i tyle.

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki ostatnio problem z NF7:

po dluzszym (ponad 30min) wylaczeniu komputera kasuja mi sie wszystkie ustawienia BIOS, zegar (zasilacz wylaczony, odpiety calkowicie od listwy)

natomiast jesli wylaczam bez odlaczania napiecia z zasilacza (czerwona diodka na plycie caly czas swieci) to ustawienia caly czas sie utrzymuja.

jesli wylacze calkowicie zasilacz na 20-30 min i wlacze wszystko jest wporzadku, bios pamieta ustawienie natomiast po dluzszym to wszystko zanika.

co moze byc problemem ? czy to jakas awaria bios ?

bateria 3v zostala juz wymieniona, nie pomoglo.

Edytowane przez glo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie potrzebuję porady.Ostatnio dołożyłem dwa dyski spięte w raid do mojego nf7-s,i działa ale nie dokońca.Co chwila[3-5sek] system przystaje.Widac to ,słychac -dzwięk ma cos jak czkawka i rozłancza mnie z netem[wi-fi].Jest ktos zaprawiony w bojach,w tym temacie?

Moje GG 3498065.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejdz do podglądu zdarzeń i sprawdz czy cos zantował. U mnie było wolne działanie, efekt to w podglądzie pełno komunikatów o błędzie kontrolera i dysku. Jak się okazało, taśma SATA była do bani (swoją drogą niestety Abit ma gniazda SATA bez tego plastiku naokoło i wtyczki potrafią latać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...