Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

myslimy ze musisz zaczac od zmiany pasty na lepsza ... a potem zadbac o chlodzenie pozostalych elementow mobo

co do bartkow nie wydaje mi sie zeby to byly jakies demony moze niech sie wypowie ktos co cos takiego nabyl ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc mosfety już mają radiatorki cięte z więszego na taśme termoprzewodzącą, i niedlugo będe na sb coś przylepiał i na ram.

A moze jakiś inny biosik byście polecili? :P

Edytowane przez spli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zalezy czy masz problem z odpaleniem na wyzszych ustawieniach czy stablinosci jesli nie mozesz kompa odpalic to raczej za wiele juz nie powalczysz ... ale jesli problem ze stabilnoscia to jeszcze mozna cos powojowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Którą z kości polecilibyście kupić: (2x1024, non-ECC, DUAL) do ABIT NF7-s v2.0

-Geil GE2GB3200BDC

-Kingston KVR400X64C3AK2/2G

W kompie mam Hynix PC3200U-512mb CL-3.0 HYMD26464688R-D43 WD-A | HY5DU56822BT-D43 (napis na kości), czy któraś z tych kości będzie się gryzła z Hynixem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie, w tej chwili mam proca puszczonego 10x220 i jest spox wszystko smiga prime95 chodzi i wszystko jest git, jak daje 10x230 to tez wszystko śmiga, ale jak zapodam prime to albo wywala eror albo mam freeza, mam WC na NB i na procka na procku jest niecałe 40stopni, mosfety maja meiodziane radiatorki i jest nawiew mocny, ramy z tego co dotykam nie są takie gorące, procka daje napiecei 1,95 na ramach jest max 2,9 od czego moga byc jeszcze freezy? Biosa mam D27_TaiPan_0.3_ED_Bpl_3.19C_27.12.04, moż ena Nb napięcie zwiekszyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam za duzo powinno iśc fsb 250:), ale tak powaznie to co moze sie przegfrzewać? bo tak się robiło jak mi pompka siadła na chłodzeniu Nb i się woda zagotowała:) to znaczy jak sie rpzegrzewał Mb to co jeszcze moze się grzac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jest 10x231 i narazie przy 1,93v musiałem timingi ramów znizyć bo miałem cl 2,5-3-3-10 teraz mam cl2,5-6-6-10 i jest git w sandrze wyniki procka podskoczyło o 500 i ponad 200, ramów tez sa wyższe, ale spróbuje jeszcze napiecei obniżyć na procka może tez będzie jeszcze chodził bo chyba te freezy były przez timingi ramów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ale coś jednak się dzieje, bo wysiada mi myszka i klawiatura po jakimś czasie jak gram wszystko działa, ale klawiatura i myszka sie zatrzymuje tak jakby ył wcisnięty klawisz cały czas co to moze byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Kumpel ma to mobo nf7 i axp 1700+ JIUHB@2400mhz i jest widziany jako duron. W cpuz l2 cache 64KBytes na innej płycie proc widziany jest ok. Więc co jest nie tak z nf7? dodam że przy procku na default to samo również na biosie z strony abita.

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Planuje "niskobudzetowa" modernizacje sprzetu i sa dwa rozwiazania

1) tańsze

2) droższe

ad1. W planie mam sprzedać Athlona XP 1700+ JIUHB ktory bez problemu chwyta 2500MHz przy dobrym ac/wc jednak jego mankamentem jest uszkodzona l2 cache ktora spadła do 64k i musze ja poprawiac olowkiem do 256k i kupic jakiegos bartonka

PS. Na grawera/zlotnika lub lakier przewodzacy jeszcze nie znalazlem czasu...

ad2. Sprzedac mojego swietnego athlonka + nf7 i zakupic cos a'la gigabyte kns8 + sempron 64 bit

co lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nabyłem niedawno NF7-SL 2.0 i mam problem z flashowaniem Biosu. Od 2 dni przeglądam to forum, szukałem też w Necie (Google) i nie znalazłem rozwiązania.

Wygląda to tak, że przy biosach opartych na 24 i niższych, nie ma problemu. Przy ładowaniu jakiegokolwiek opartego na 25,26,27 (też oryginalny od Abita) wygląda to mniej więcej tak, że przy wstawaniu systemu mam komunikat Checksum error, Load default. I OK. Do wyboru jest continue i Enter to Bios. Po wybraniu wejścia do biosu, mam CZARNY EKRAN Z NIEBIESKIM PASKIEM na dole ekranu i migającym kursorem i zwis. I tak jest za każdym razem. Wtedy robie reset i wybieram "continue". Wchodzi do windy. Tam mogę flashmenu z powrotem do <=24 i wszystko jest OK - bios widać bez problemu.

Flashowałem z windy i z dos-a (wg rad z tego forum - wyłaczanie na 10 minut, reset CMOS itp, itd...)

Może ktos miał to samo? A może mam coś padnięte w kości ?

Pozdrawiam

Shaft30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest dziwna, gdyby była kość padnięta to powninien nie dać sie przeflashować na starsze bo po prostu nie dał by kompa uruchomić.

Flasciach!ąc z Dosa użyłeś parametru /F ? Jeśli nei to spróbuj tak, wyłączasz kompa CLEAR CMOS przez kilka minut z wyjętą bateryjką!, teraz włączasz i z dosa robisz flash z tym parametrem /F (oczywiście pozostałe parametry również). Jeśli to nie pomoże to nie mam więcej pomysłów.

Pozdrawiam!

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vcore

945559[/snapback]

Mogliście napisać że to jest niebezpieczne :cry: :cry: :cry:

Rozumiem że mody są ryzykowne... ale pomiary ;(((

w BIOSie miałem ustawiony Vcore 1,9V -> cpu-z pokazywało 1,84V chciałem sprawdzić które podaje dobrze... jedną nóżke włożyłem w mase w molexie, drugą najpierw do jednego mosfeta -> pokazało 1,66V co mnie bardzo zdziwiło, postanowiłem sprawdzić w na drugim mosfecie...

W czasie dotknięcia miernikiem płyta wydała ostatnie tchnienie ;/ próbowałem na wszystkie sposoby -> poodłączałem wszystkie komponenty, robiłem clear cmosy, wyciągałem bateryjke...

Co ciekawe na zasilaczu Sirtec po wciśnięciu power na chwile zapala sie ta zielona diodka obok czerwonej i zaczyna wydobywać się dźwięk (ciągły, o zmiennym tonie co ok. sekunde), nie startują żadne wiatraczki ani nic :P Natomiast po podłączeniu zasilacza Fortron również na chwilke zapala się zielona diodka ale tego dźwięku nie słychać oO

Czy jest szansa na uratowanie płyty? :(

apdejt:

wszystkie inne części kompa są sprawde tj zasilacze procek etc, tylko płyta wariuje :(

Edytowane przez theboo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare razy było mówione, że to niebezpieczne i że trzeba unikać zwarcia bo grozi to konsekwencjami podanymi przez Ciebie. Nie pamiętam dokładnie, byćmoze padło troche vcore( nie strzelać! ) MOże pojawi się świder to coś poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...