Cruel Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 Witam. Zakupiłem wczoraj QVC-120Cu+ Pentagrama... I wreszcie poczułem co to cichy cooler. Jednak teraz do głosu doszedł przesławny Abitowski wentylek na Northbridge'u NF7S - co sprawiło, że zapragnąłem się go pozbyć. W związku z tym pytania dwa: 1. W związku z faktem, że powyższy Freezone dmucha nie tylko na proca, ale i w rejony wokół niego (ramy i NB między innymi), czy mogę pozwolić sobie na całkowite usunięcie tej pierdziawki z NB? Wtedy NB pozostałoby odsłonięte, chłodzone jedyne Freezone'em, nie wiem jednak czy takie coś jest bezpieczne wobec fsb 200? 2. W przypadku odpowiedzi negatywnej - co zamiast tego małego wentylka zamontować, biorąc pod uwagę, że pasywny Zalman zarówno złoty jak i niebieski najpewniej się pod Freezonem nie zmieści? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2005 Witam. Zakupiłem wczoraj QVC-120Cu+ Pentagrama... I wreszcie poczułem co to cichy cooler. Jednak teraz do głosu doszedł przesławny Abitowski wentylek na Northbridge'u NF7S - co sprawiło, że zapragnąłem się go pozbyć. W związku z tym pytania dwa: 1. W związku z faktem, że powyższy Freezone dmucha nie tylko na proca, ale i w rejony wokół niego (ramy i NB między innymi), czy mogę pozwolić sobie na całkowite usunięcie tej pierdziawki z NB? Wtedy NB pozostałoby odsłonięte, chłodzone jedyne Freezone'em, nie wiem jednak czy takie coś jest bezpieczne wobec fsb 200? 2. W przypadku odpowiedzi negatywnej - co zamiast tego małego wentylka zamontować, biorąc pod uwagę, że pasywny Zalman zarówno złoty jak i niebieski najpewniej się pod Freezonem nie zmieści? 1711714[/snapback] Absolutnie nie można pozostawiać NB bez niczego, kup złotego zalmana i w miarę potrzeby ładnie go przytnij. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spli Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Witam, mam taki problemi z nf7-s. Kupiłem sobie controller scsi, ale po włożeniu do pci i wlaczeniu kompa Windows widzi scsi ale nie widzi karty sieciowej ani controlera IEEE1394 które są wbudowane w płytke. Spytałem sie kupla co to moze być i on wskazał ze to najprawdopodobniej jakieś problemmey w przerywaniach. Jak byście mogli coś poradzić byłbym wdzieczny. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swi@ty Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Witam all!!!!!!!!!!!!!!! Tak jak inny jeste dumnym posiadaczem ABIT NF7-2.0 S. Mam takie pytanie rzecz jasna chodzi o oc i nie tylko:P. A wiec mam ta plyte z procem Sempron 2500+ 512 (400mhz) GF 440 Ultra 80 GB baracuda no i do tego CDROm i CDRW aha i karta sieciowa. Udalo mis ie wycisnac z niego Semprona 3000+ chyba:P bo mi pracuje z zegarem 2006Mhz monizk 10.5x191 pamiec z zegarkiem 384 mhz i nie sa nawet cieple, tem w sresie to 48 wiec malo. Ale tak czym i czytam i widze ze wiara pisze ze maja monizki na sempronach 2500 ustawnione 11 czy 11.5 o ile dobrze wiem to jest to zablokowane:, jak to odblkowac??, i jak wiecej wycisnac z niego:D tam z 2200 ;] zasilacz 300W chodzi przy tym nawet GF 6600GT:P dodam ze zasilacza trzyma na UPS i jeste zaj stabilnie. Prosze o informacje co mam zrobic?? zeby wiecej wyciagac? i jak najlepie bios ustawic. Zapomnialem napiecia podac wiec tak CPU 1.775 AGP 1.6 MEM 2,8. Aha jeszcze mam taknie pytanie wczesniej miale plyte glowna Shuttle AK32 v2.1 roznica znacznie 3000 wiecj w 3Dmarku 2001 se, ale mam problem z internetem, mam laczke z kablowki www.ztpnet.pl 1 mega i na staraje plycie sciagnaie zawsze te 120KB/s a teraz kozystam z sieci od tamtej plyty i nie zawsze mam te 120KB/s zazwyczaj 80 albo nawet 50 pranoja ztp twierdzi ze modem dziala prawidlowo:| wieczorami za to mam 120, jak zmienilem zeby chodzi siec z plyty glownej to to samo. Moze mi jako pomoc?? PS Sory za taki tekst ale nie chcilem pisac z 1000 tematow:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Najpierw sie przyczepie do stylistyki. Dziel to na trochę krótsze zdania bo ciężko to wszystko ogarnąć. A teraz do rzeczy. Sempa nie odblokujesz, koniec i kropka. Mozesz kręcić tylko przez FSB, jeśłi to jest max co poszedł (zakładam że sprawdziłeś że nie blokują Cię pamięci) to nic więcej nie zdziałasz chyba że zmienisz chłodzenie i dołożysz V. Co do zasilacza, miałem kiedyś zasilacz WIN 300W, pięknie chodził nawet na kręconym kompie. Zupełnie stabilny. Zmieniłem na Chiefa bo był za głośny. Potem troche poleżał w szafi i trafił do kumpla. Pochodził u niego ponad pół roku i w tym tygodniu padł. Kumpel ma D800mhz więc to powinien być laicik dla niego. Okazało się że jeden z kondensatorów rozleciał się na drobne. Na szczęście inne części kompa nie doznały uszczerbku (przynajmniej narazie wszystko chodzi OK). Morał z tej historii jest taki że nawet jak jest stabilny zasilacz to jak jest za słaby albo lipny to w końcu padnie. Co do netu to nie wiem, najelpiej jakbyś sprawdzuił na innym kompie. Stawiam po prostu na to że chwilami sieć jest przeciążona i się nie wyrabia. @spli Przełóż kontroler SCSI w inne gniazdo PCI (i sprawdz czy net i Firewire nie wyłączyły się w BIOSie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swi@ty Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 hehe sory za stylistyke ale troche sie spieszylem :P. Jesli chodzi o net to nic nie zmienia trudno chyba tak jest. Co do podkrecania to i tak jeste zadowlony teraz zastanawiam sie jak chlodzic chipset od muzy i reszczy bo jeste strasznie goracy. A dodam ze ta plyta to naprawde potega !!!! Polecam ja kazdemu!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 hehe sory za stylistyke ale troche sie spieszylem :P. Jesli chodzi o net to nic nie zmienia trudno chyba tak jest. Co do podkrecania to i tak jeste zadowlony teraz zastanawiam sie jak chlodzic chipset od muzy i reszczy bo jeste strasznie goracy. A dodam ze ta plyta to naprawde potega !!!! Polecam ja kazdemu!!!! 1715374[/snapback] A z tą płytąto Ty poważnie mówisz? :lol: Szkoda, że teraz to już nie potęga, ale dobra. Co do MCP-T. Jakiś tani radiatorek wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swi@ty Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 A mozesz mi podac wymiary jakie to ma? Bo mie chce w ciemno kupowac . Jeszcze jedno pytanie . Czy radiatory na pamiec mozna nalepiac bezposrednio na plabe i jakie naklejki??. Bo jak je zdjemnie to moge urwa i to dopiero bedzie zadyma:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 papier to izolator to sobie odpowiedz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektryk Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Witam. Mam takie pytanko ile moge wycisnac z Bartona 2600 AXDA2600DKV4D na NF7 rev2.0 ? Chlodzenie Pentagram QC80 Cu oraz fioletowy zalman na nForce. Przy FSB 190MHz i napieciu 1,7 system potrafi sie wywalic. Temperatury w normie. Czy to moze byc przyczyna pamieci Kingston value 1x512 i 2x256 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 (edytowane) Tyle ile się da, pamięci to DDR 400? jeśli tak to raczej nie ich wina. Edytowane 25 Października 2005 przez qura16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Witam. Mam takie pytanko ile moge wycisnac z Bartona 2600 AXDA2600DKV4D na NF7 rev2.0 ? Chlodzenie Pentagram QC80 Cu oraz fioletowy zalman na nForce. Przy FSB 190MHz i napieciu 1,7 system potrafi sie wywalic. Temperatury w normie. Czy to moze byc przyczyna pamieci Kingston value 1x512 i 2x256 ? 1718105[/snapback] wciagnij kosc 512 to sie przekonasz ;] w czym problem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 (edytowane) Tyle ile się da, pamięci to DDR 400? jeśli tak to raczej nie ich wina. 1718236[/snapback] no jakbys mial 3 sloty zawalone to tez ci nie wroze rewelacji... krec na jednej kosci 256 - teoretycznie lepiej sie pokreci :) i praktycznie - nikt ci nie powie ile twoj procek sie pokreci... Edytowane 25 Października 2005 przez Camel- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektryk Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 no jakbys mial 3 sloty zawalone to tez ci nie wroze rewelacji... krec na jednej kosci 256 - teoretycznie lepiej sie pokreci :) i praktycznie - nikt ci nie powie ile twoj procek sie pokreci... 1718982[/snapback] Zgadza sie trzy sloty obsadzone jeden 512 i dwa po 256 Kingston Value PC3200. Zalezy mi na giga ramu wiec zmienic pamiec lub jej wielkosc dla uzyskania lepszej stabilnosci ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 na tym mobo bedziesz mial problemy z niektorymi 512 i wyzszym fsb ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eclip Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Czy NF7 obsługuje CL 1.5 ? Mam teraz bios merlina i tu nie ma takiej opcji a czy w innym jest ? Następna sprawa to 2x512 GEIL ultra-x lub One (bh5,TCCD) czy ktoś próbował takiej konfiguracji ? Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 z tego co wiem to nf nie obsluguje cl1.5;] i nie widzielem jeszcze takiej opcji w biosie ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Następna sprawa to 2x512 GEIL ultra-x lub One (bh5,TCCD) czy ktoś próbował takiej konfiguracji ? Pozdrawiam. 1719656[/snapback] Pamieci beda dzialaly !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lezz Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Aja mam może i dziwne pytanie - czy wszystkie wersje NF7 posiadają dźwięk soundstorm? Jakoś nie mogę tego sobie potwierdzić na specyfikacjach różnych stron. Szukam szczególnie o modelu NF7-S2G. Ostatnio niby widziałem przy wszystkich wersjach tej płyty - Wbudowany dźwięk - Realtek ALC650, a przy NF6-S2G - Realtek ALC658. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 nie,. nie wszystkie -S ma na pewno PS wlasnie przed momentem urwała mi sie zapinka od socketu :o gorna czesc z dzwignia razem ehh, szok, gram partyjke q3 z kumplem a tu zonk na szczescie nic sie nie stalo i zainstaluje tego potwora kamakiri na dziury wokol socketu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 ale SS nie zalezy od codecu. SS to procesor dzwieku (z DD) zintegrowany z SB :) NF7-S i NF7-SL. reszta nie ma... NF7-S2(G) to NF7 + sata + obkrojone wszystko co do oc (+ gigabitowa lanówka) :) takze SS tu nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Aja mam może i dziwne pytanie - czy wszystkie wersje NF7 posiadają dźwięk soundstorm? Jakoś nie mogę tego sobie potwierdzić na specyfikacjach różnych stron. Szukam szczególnie o modelu NF7-S2G. Ostatnio niby widziałem przy wszystkich wersjach tej płyty - Wbudowany dźwięk - Realtek ALC650, a przy NF6-S2G - Realtek ALC658. 1722566[/snapback] Hmm.. Tylko wiesz, nie dziw się, że nikt potem S2G od Ciebie potem nie kupi. Przecież sekcja vcore na tej płycie to porażka jakich mało :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lezz Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Dzięki za info. Decyduję się na NF7-SL. Wydaje mi się że oprócz NF7-S ta też jest całkiem dobra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Dzięki za info. Decyduję się na NF7-SL. Wydaje mi się że oprócz NF7-S ta też jest całkiem dobra. 1723437[/snapback] Tak bo to jest dokładnie to samo co S tylko, że nie ma serillela2. Tylko taka jest różnica. btw, tak ciężko jest poszukać? :-| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 (edytowane) 1) mial ktos kiedys problem z abitem -s badz -sl + 2x512 Hynix (400) ? 2) mam bartona 2500+, 2x512MN Hynixow - czy sa jakies wieksze roznice miedzy modelami -s i -sl jezeli chodzi i o/c? 3) czy wersja -sl w rewizji 1.0 jest plyta odpowiednia? Nie mialem nigdy stycznosci z abitem i nie orientuje sie za bardzo czy byly jakies znaczace poprawki miedzy rewizjami w modelach -s i -sl 4) jak to jest z tymi revkami, to od nich zalezy czy moge wyciagnac spokojnie fsb 200? chodiz mi tu glownie o zastosowanie moda L12, to jest zabieg konieczny do kazdego modelu? jak to jest w koncu? PS. mam mozliwsoc kupienia -SL rev 1.0 - czy sa jakies przestrogi od Was wobec kupienia tego modelu? :] PS2. Druga mozliwoscia jest -S w revce 2.0 Edytowane 28 Października 2005 przez alcen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 mojemu kumplowi, niezaleznie od kosci nie idzie powyzej 241fsb na 1T a na 2T pod 265 ;) dual 2t (2x512 tccc) idzie jakos 230 z tego co pamietam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 1) mial ktos kiedys problem z abitem -s badz -sl + 2x512 Hynix (400) ? 2) mam bartona 2500+, 2x512MN Hynixow - czy sa jakies wieksze roznice miedzy modelami -s i -sl jezeli chodzi i o/c? 3) czy wersja -sl w rewizji 1.0 jest plyta odpowiednia? Nie mialem nigdy stycznosci z abitem i nie orientuje sie za bardzo czy byly jakies znaczace poprawki miedzy rewizjami w modelach -s i -sl 4) jak to jest z tymi revkami, to od nich zalezy czy moge wyciagnac spokojnie fsb 200? chodiz mi tu glownie o zastosowanie moda L12, to jest zabieg konieczny do kazdego modelu? jak to jest w koncu? PS. mam mozliwsoc kupienia -SL rev 1.0 - czy sa jakies przestrogi od Was wobec kupienia tego modelu? :] PS2. Druga mozliwoscia jest -S w revce 2.0 1723521[/snapback] 1) wątpie 2) nie ma żadnych, wyżej napisałem że różnią się tylko dodawanym komponetem zewnętrznym 3)Nie jest odpowiednia. między sl a s nie było żadnych poprawek. 4) Nie jest konieczny do każdego modelu, ale poprzez to że wykonamy moda, mozemy więcej FSB wycisnąć. A co do rewizji, tylko ver. 2.0 jest dobra. AD PS. Są przestrogi. Na internecie chyba już wogóle zrezygnowali z mododwanych biosów pod tą płytę. I wogóle cienko Ci się podkręci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 hm wlasnie teraz tak zauwazylem i juz wiem ze na ta plyte nie wejdzie pentagram 100cu jak zaraz nad plyta mam zasilke :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 tylko REV2.0 co do pentagrama tez myslalem ze mi sie setka nie zmiesci a byla 2zł drozsza (100alcu+ od 80alcu) a po wlozeniu alcu80 mialem 1-2cm do zasilacza, a przeciez 100 jest walsnie +/- tyle wieksza... wiekszoscią ludzi to wlasnie na styk sie miescil :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yooguruto Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Noi kupielm tego -SL mam nadzieje ze rev 2.0 - za niedlugo podziele sie wrazeniami, mam nadzieje ze dolacze do grona zadowolonych posiadacz abita Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...