Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam możliwośc zakupu abita nf7 rev. 2.0 na gwarancji. Proszę o porade czy opłaca sie kupić tą płytę główną na tle abita nf7-s rev. 2.0. A tak pozatym to jakie so w nich różnice.

Na stronie abita pisze za abit nf7-s ma

5bit FID (Frequency ID)

By ABIT 5-bits FID Override technology, users can get variety of CPU over-clocking sets.

A z kolei nf7 tego niema. Prosze o pomoc

Pierwsze strony tematu <_<

NF7 to jest taka sama płyta jak NF7-S.

Różnice?

Sellirel 2-> Przejściówka SATA-ATA

SATA

SoundStorm

FireWire

Bios taki sam i O/C takie samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój abit nf-7 strasznie piszczy. Coś zostalo uszkodzone, według mnie to trzeba kość na programator. Objawy są takie świeci dioda power, od dysku to nie wiem bo nie podłaczałem i piszczenie przez okolo 1s, moze 1,5s i przerwa 3 lub 3,5s i zowu i tak w kólko. Oczywiscie nic nie wyświetla. Co może być z nią źle. :cry:

bateryjkę wyjmowałem i reset biosa tez zwora robiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Pentagrama Cu 80 i bez piłowania zalmana sie nie obeszło :-|

mam prosbe sprawdz na jakiej wysokosci musiales spilowac zalmana

czy takie cos

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1216

lub takie

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=453

wejdzie pod tego pentagrama 100?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam prosbe sprawdz na jakiej wysokosci musiales spilowac zalmana

czy takie cos

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1216

lub takie

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=453

wejdzie pod tego pentagrama 100?

Niewiem jak jest z tym Pentagramem 100, ale on jest wielki. Jeśli chodzi o Zalmana to piłowac musiałem troszeczkę ale przynajmniej jestem zadowolony w pełni. Przecież ten w pierwszym linku jest jeszcze wyższy od zalmana a ten drugi taki sam. Więc wziął bym zalmana (bo ma już wyrobioną opinię) i troche go przypiłował - nic sie mu nie stanie a efekt usłyszysz od razu :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobny problem, cos jest nie tak z kompem

juz nie mam sil i nerwy mam na wyczerpaniu :mur:

co sie dzieje z moim kompem?

raz na 2-3 dni nastepuje totalny freeze kompa (dzisiaj i dziwo juz 2 razy), nawet mycha nie drgnie, zero reakcji, jedyne co moge zrobic to twardy reset

sytuacje w ktorych robi sie freeze sa raczej przypadkowe, w roznych programach (BitComet, EuroPlus+, Opera a nawet raz zdarzylo sie w gierce UFO:Aftershock), zdarza sie to od pewnego czasu, moze miesiac, jedyne co dokladalem do kompa w tym czasie to bluetooth na usb (moze byc przyczyna zwieszek? - sprawdzone, zrobil freeze bez bluetooth - wiec to nie to)- oraz dysk SATA II

co do czesci

1. procek - bartek xp-m 2500+/ 3200+ (profilaktycznie 3000+ - bo mam slabe chlodzenie ;/) - temp 38 - stres 44 - prime95 - kilkanascie godzin - stabilny

2. plyta - abit nf7-s rev 2 - na mostku zalman47, bios merlina z cpc off

3. pamieci - 2x512 cl3 kingston - memtest, goldmemory - kilka godzin - stabilnie

4. dysk - wd 1600js sata II - diagnostyka wd (extended test) bez bledow, smart - nie zglasza problemow, hdd health - bez problemow

5. grafika - gecube 9550xt

6. zasilka chieftec 360W df - napiecia

http://img4.imageshack.us/img4/2639/screen4cu.png

dodatkowe info

Antywirusy nic nie wykrywaja

SpyBoot S&D nie zglasza zadnych problemow

wentylacja obudowy raczej ok, chieftec bx, z przodu 1 wentyl 2500rpm, z tylu 2x 1500rpm

poprzednio mialem dysk samsunga na ide, ale po tym jak mi padl wzialem WD na SATA II dnia 1 grudnia 2005, natomiast na plycie jest zintegrowany kontroler SATA SIL3112A

nie ustawialem zadnej zworki zeby ograniczac transfer z dysku (SATA) , uruchomil sie bez problemow, instalka systemu takze, chodzil ok, wiec myslalem ze zworka nie jest konieczna

czy jesli przepne dysk na inny kanal SATA, lub ogranicze transfer zworka na SATA I bede musial reinstalowac system?

(moze w tym problem?) :mur:

juz nie wiem co moze byc nie tak z kompem, help... :blink:

maxvonsopop=> poradziles sobie z freezami kompa?

walczyłem z tym 4-y dni jak koleżka mi zgłosił ten problemik i ....pomogła aktualizacja SataDriver Disc do wesji 1.33(silicon 3112 XP pobrany ze strony Abita) Już mijają prawie dwa tygodnie i cisza..., a może ....pojechał na narty? Jednak warto zaaktualizować!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem jak jest z tym Pentagramem 100, ale on jest wielki. Jeśli chodzi o Zalmana to piłowac musiałem troszeczkę ale przynajmniej jestem zadowolony w pełni. Przecież ten w pierwszym linku jest jeszcze wyższy od zalmana a ten drugi taki sam. Więc wziął bym zalmana (bo ma już wyrobioną opinię) i troche go przypiłował - nic sie mu nie stanie a efekt usłyszysz od razu :)

Pozdrawiam

jak to wyzsze?

zalman ma 47mm

PENTAGRAM FREEZONE NP-40 Cu - 27mm

Revoltec Northbridge Freezer - Blue - 25mm

spojrz dokladnie na podawane wymiary

walczyłem z tym 4-y dni jak koleżka mi zgłosił ten problemik i ....pomogła aktualizacja SataDriver Disc do wesji 1.33(silicon 3112 XP pobrany ze strony Abita) Już mijają prawie dwa tygodnie i cisza..., a może ....pojechał na narty? Jednak warto zaaktualizować!

hmm

juz na poczatku przy aktualizacji systemu zassalem tez stery od sata pod winxp SILICON IMAGE Z DNIA 2005-11-10(wersja 1.0.0.53) z certyfikatem MShit-u - (te ze strony abita sa z 2004 wersja 1.0.0.50), wiec chyba nie w tym problem, narazie sie uspokoilo(tak po prostu), sprobuje jeszcze wymienic tasme SATA jak ja gdzies kupie...

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - czy abit nf7-s v.2.0 z czarnymi slotami od ram i nf7-s v.2.0 z niebieskimi slotami się czymś różnią oprócz kolorów? Jak tak, to który jest lepszy?

Niczym się nie różnią, była obiegowa opinia, że płyty z czarnymi slotami (starsze) uzyskują wyższe FSB, ale to chyba zostało obalone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

setka wejdzie na nf-7 ...tylko że albo trzeba odgiąc listki w pentagramie albo nieco zmasakrować zalmana...ja zmasakrowałem zalmana (znaczy się powyginałem go "troszkę") :D :D :D

Edytowane przez mx87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

setka wejdzie na nf-7 ...tylko że albo trzeba odgiąc listki w pentagramie albo nieco zmasakrować zalmana...ja zmasakrowałem zalmana (znaczy się powyginałem go "troszkę") :D :D :D

masz u siebie 100 na nf7-s + zalman?

wez pstryknij zdjecie jak mozesz... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to wyzsze?

zalman ma 47mm

PENTAGRAM FREEZONE NP-40 Cu - 27mm

Revoltec Northbridge Freezer - Blue - 25mm

spojrz dokladnie na podawane wymiary

Sorry, faktycznie źle wyczytałem wymiary :-| W takim razie te dwa radiatory ci wejdą bez problemu. A co do Zalmana to zrób tak jak mówił mx87 czyli troszkę "powyginać" albo przypiłować. Obydwa sposoby są dobre, i raczej nie stracisz właściwości chłodzących

Pozdrawiam

Edytowane przez maxioo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam NF7 V2 i nie moge podkrecic Durona 1800

jego nominalna szyna to 133 jak zwieksze nawet do 135 to plyta piszczy

Pamiec to Kingstony DDr 400

ustawienia w biosei na optimal

pytanie czy zmiana biosu moze cos pomoc?

(Plyta od nowosci nie miala zmiany biosu)

Czy na plycie jest gdziec jakas zworka do przestawiania magistrali czy szyna PCI jest blokowana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lipa z tymi biosami , sprawdziłem : d23-3dfire, d26-mantaraysxt , d27-3dfire,d26-speed fire , discowery,taipan i na żadnym mi nie działał mnoznik powyżej 12,5 jak dałem 13 to komp nie wstawał ( ustawialm 100x13) <_< , macie jakies pomysły jaki bios jeszce sprawdzic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam NF7 V2 i nie moge podkrecic Durona 1800

jego nominalna szyna to 133 jak zwieksze nawet do 135 to plyta piszczy

Pamiec to Kingstony DDr 400

ustawienia w biosei na optimal

pytanie czy zmiana biosu moze cos pomoc?

(Plyta od nowosci nie miala zmiany biosu)

Czy na plycie jest gdziec jakas zworka do przestawiania magistrali czy szyna PCI jest blokowana?

Podnieś napięcie dla procka.

Timmingi pamięci ustaw ręcznie.

PCI/AGP jest zablokowane - chyba nie za bardzo znasz możliwości tej mobo :wink:

lipa z tymi biosami , sprawdziłem : d23-3dfire, d26-mantaraysxt , d27-3dfire,d26-speed fire , discowery,taipan i na żadnym mi nie działał mnoznik powyżej 12,5 jak dałem 13 to komp nie wstawał ( ustawialm 100x13) <_< , macie jakies pomysły jaki bios jeszce sprawdzic ?

Po co Ci taki wysoko mnożnik?

Kolega wyżej ma durona 1800MHz a no ma mnożnik 13,5 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile mu podnies napiecie max ? bo tam jest w procentach

narazie po zmianie biosu poszedl na 150

Masz mu podnieść tyle, żeby był stabilny (podnosisz i testujesz np SP2004) i żeby się nie przegrzał (trzymaj temp w stresie poniżej 55C).

Masz niestety wersję S2 (ona ma regulacje procentową Vcore), a ona ma się tak do NF7 rev2 jak maluch do mercedesa. Poszukaj sobie różnic na forum bo nie chcę mi się wymieniać.

Tak czy siak może dociągniesz durnia do FSB166.

EDIT: Poprawiłem żeby już nie było pomyłek S2 z rev2.

Edytowane przez ajsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz niestety wersję V2, a ona ma się tak do NF7 rev2 jak maluch do mercedesa.

Witam. Dzisiaj od jednego z użytkowników tego forum kupiłem abita nf7. Lecz po twoim poscie jestem lekko zdenerwowany, ponieważ na zdjęci kture od niego dostałem przy slotach pci jest napisane NF& v2.0 czy to jest ta rev2 czy V2. Proszę o prędką odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze mi ktos podac ,jakis link skąd można zassać zmodyfikowane biosy , miałem kiedys taki fajny gdzie były i biosy merlina i inne ale mi zginoł gdzieś, albo strone w topicku gdzie są te linki( o ile są podane gdziestekaie informacje

)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regnor <_< Wystarczy troszkę pomyślunku, wpisać sobie w szukajce NF7-S2 i Ci wyskakuje co to za szit

Jak masz NF7 v2.0 to spokojnie, masz dobrą płyte. Jak masz NF7-S2 to masz [ciach!]ianą płyte.

EOT

Dzieki za odpowiedz teraz będe mógł spać spokojnie. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam potrzebuje pomocy.

bios od mojego abita ustawia mojego athlona 2200+ thoughrebid na 100x13,5 co daje 1350mhz, chociaz powinno pracować na 133mhz. Co najgorsze gdy chcę przestawic chociaż na standardowe to wyskakuje błąd na czerwony tle i świeca sie tylko diody w obudowie, wtedy musze resetować biosa. to tło wyskakuje nawet gdy co kolwiek przestawie w biosie. No i myslełem że to jest błąd biosa i chciałem wgrać nowego i wpisałem komende:

awdflash.exe NF7D_27.bin /py /sn /cd /cc /cks /r /f

no i wywala błąd ,,Unknow Flash Type!" a przecież to oryginalny bios gdy chcę wżucić d27_619R2.bin jest to samo :mur: . Może odpali przez wgranie z poziomu windowsa, tylko jakim programem? :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program jest tylko jeden i znajdziesz go na stronie Abita, Flashmenu się nazywa. Skoro z dosa nie działa to z windy raczej też nie pójdzie ale spróbuj. Ten czerwony komunikat ostrzega (czytać by wypadało, albo chociaż spisać żeby potem na necie sprawdzić co znaczy) żebyś nie wyłączał zasilania bo Bios zapisuje ustawienia.

Zrób Clear Cmos, i wtedy ustaw wszystko. Potem zapisz ale nie resetuj przez dłuższy czas. Jeśli ruszy to ok. Jeśłi nie to pewnie uwaliłeś kosc Biosu.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema, MAM PROBLEM :| ... raczej nie jest to żadne uszkodzenie kompa ale strasznie mnie to irytuje !!

Mianowicie : zawsze jak coś wyciągne z kompa i wsadze spowrotem to mi sie wszytskie ustawniea biosa resetuja do standartowych :|. Kiedyś wyciągnąłem ram i tak sie własnie stało, ale myslalem ze cos pomieszałem. Dzis wyciągnołem HDD i znów to samo :|. Jak zrobić żeby po wyciągnięciu czegokolwiek z kompa ustawienia biosu sie nie resetowały ?? :|

W ogóle to dzisiejsza historia miała troszke więcej niespodzianek :

Wyjołem dysk -> poszedłem do kumpla po muze -> wracam = podłączam dysk w to samo miejsce co zawsze-> odpalam kompa -> diody dysku sie świecą non stop a komp sie nie włącza :| nawet sie bios nie załadował = lampka monitora była cały czas żółta :| -> wsadziłem dysk w Kieszeń na HDD i komp odpalił ( zaraz sprawdze jeszcze raz w stałym miejscu ) Co było tego przyczyną nie mam pojęcia, jeśli ktoś może pomóc w wyjaśnieu tych problemów PROSZE O ODPOWIEDŹ !!!

Edytowane przez Skuciol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...