fushigi87 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 ernik wyglada to troche rzeźniczo ale kombinerki działają cuda :D http://img389.imageshack.us/my.php?image=zalman3hz.jpg http://img470.imageshack.us/my.php?image=calosc5ja.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
indus Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 siema, MAM PROBLEM :| ... raczej nie jest to żadne uszkodzenie kompa ale strasznie mnie to irytuje !! Mianowicie : zawsze jak coś wyciągne z kompa i wsadze spowrotem to mi sie wszytskie ustawniea biosa resetuja do standartowych :|. Kiedyś wyciągnąłem ram i tak sie własnie stało, ale myslalem ze cos pomieszałem. Dzis wyciągnołem HDD i znów to samo :|. Jak zrobić żeby po wyciągnięciu czegokolwiek z kompa ustawienia biosu sie nie resetowały ?? :| W ogóle to dzisiejsza historia miała troszke więcej niespodzianek : Wyjołem dysk -> poszedłem do kumpla po muze -> wracam = podłączam dysk w to samo miejsce co zawsze-> odpalam kompa -> diody dysku sie świecą non stop a komp sie nie włącza :| nawet sie bios nie załadował = lampka monitora była cały czas żółta :| -> wsadziłem dysk w Kieszeń na HDD i komp odpalił ( zaraz sprawdze jeszcze raz w stałym miejscu ) Co było tego przyczyną nie mam pojęcia, jeśli ktoś może pomóc w wyjaśnieu tych problemów PROSZE O ODPOWIEDŹ !!! zmień biosa będzie ok. U mnie po jakich kolwiek zmianach bios się wieszal nie startował i świeciły się tylko diody. Po zmiania wszystko wrocilo do normy. Polecam zmianę biosa z poziomu windowsa programem flah menu, zmiana była banalna i skuteczna :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 ernik wyglada to troche rzeźniczo ale kombinerki działają cuda :D http://img389.imageshack.us/my.php?image=zalman3hz.jpg http://img470.imageshack.us/my.php?image=calosc5ja.jpg mx87 WIELKIE DZIEKI rozumiem ze ten pentagram to 100? jak zakladales pentagrama to srubki mocujace dokrecales na full? troche boje sie o ulamanie rdzenia procka - w artykule poswieconym zakladaniu penta 80 na nf7-s autor stwierdzil ze calosc opiera sie calkowicie na rdzeniu (wogole nie dochodzi to do tych podkladek) i mozna ukruszyc rdzen... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 tak to jest setka...nawet setka z plusem :D śrubki dokręcone maksymalnie.... dokręcałem stopniowo po pół obrotu na przemian stronami żeby nacisk był w miare równomierny :) no i zakładałem tego pentaka pierwszy raz na wyjętej całkowicie płycie a drugi raz już jak bude położyłem bokiem. Jedynie nad czym trzeba się zastanowić to miejsce w normalnych budach między mobo a zasilaczem. W mojej starej budzie pentagram wchodził DOSŁOWNIE na styk z zasilaczem (dotykał o niego...pół cm więcej i nie mieści się już...tfu nawet ze 2mm to już w cholewe :D ) ja mam chiefa matrixa i widzisz ile w nim miejsca... hoho i jeszcze troche B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 23 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2006 tak to jest setka...nawet setka z plusem :D śrubki dokręcone maksymalnie.... dokręcałem stopniowo po pół obrotu na przemian stronami żeby nacisk był w miare równomierny :) no i zakładałem tego pentaka pierwszy raz na wyjętej całkowicie płycie a drugi raz już jak bude położyłem bokiem. Jedynie nad czym trzeba się zastanowić to miejsce w normalnych budach między mobo a zasilaczem. W mojej starej budzie pentagram wchodził DOSŁOWNIE na styk z zasilaczem (dotykał o niego...pół cm więcej i nie mieści się już...tfu nawet ze 2mm to już w cholewe :D ) ja mam chiefa matrixa i widzisz ile w nim miejsca... hoho i jeszcze troche B) sam mam Chiefa BX - wiec chyba wejdzie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2006 sam mam Chiefa BX - wiec chyba wejdzie :)musiiiii bo w środku ma taką samą wysokość :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resort Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Witam. NF7 rev2.0 w kwietniu stuknie jej dwa lata u mnie. Nie zmienialem biosu od nowosci! AMD Barton 2600 1917GHz AXDA2600DKV4D . 2x256 Kingston PC3200 3.0-3-3-8 Value Ram i 1x512 PC3200 3.0-3-3-8 Kingston Value Ram. Wentylator PENTAGRAM Freezone QC-80 Cu. kraftwerk Topower 350wat. Wszystko to razem wziete chodzi stabilnie do jakis 185FSB czyli jakies okolo2.2GHz przy napieciu 1.75v oraz timingah pamieci by FSB. Ktos kiedys gdzies powiedzial mmi ze to wina 3 sztuk pamieci. Dam rade wyciagnac cos wiecej z tego co mam ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Wróżek brak ;( Jak nie sprobujesz to sie nie dowiesz, prosta zasada przy o/c. Zmien bios, wyjmij kosci, zostaw raz jedna, raz dwie, szukaj i prubuj. Uwazaj na temp, bo 1.75vc to juz mu sie robi cieplo na ac. Zadnej konrentej odpowiedzi raczej nie otrzymasz do tak sforuowanego pytania. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Panowie mam taki dziwny problem z Abitem. Otoz po zakupie drukarki HP DJ 5740 i jej instalacji zaczela miec miejsce bardzo dziwna okolicznosc. Otoz gdy wlacze drukarke i drukuje jakies dokumenty wszystko jest ok. Gdy ja wylacze, znika mi kursor od mojej myszki, bezprzewodowej. Ms IntelliMouse, zreszta jest w podpisie. Wyglada to tak jakbym odpial mysz od portu Usb :( Nie mam pojecia w czym jest problem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resort Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Wróżek brak ;( Jak nie sprobujesz to sie nie dowiesz, prosta zasada przy o/c. Zmien bios, wyjmij kosci, zostaw raz jedna, raz dwie, szukaj i prubuj. Uwazaj na temp, bo 1.75vc to juz mu sie robi cieplo na ac. Zadnej konrentej odpowiedzi raczej nie otrzymasz do tak sforuowanego pytania. Pozdrawiam. Jasna sprawa ze nie chodzi mi o bicie rekordow jeno o jak najstabilnejsza prace z 1Gb ramu wiec mieszanie koscmi odpada :( Chcialbym osiagnac jak najwiecej na tym co mam ia tak zostawic do pracy codziennej a 1Gb ramu to standart. Chodzi mi raczej op jakies ramy co z czym sie je :) Co do biosu to nie mam zielonego pojecia ktory i czy jest sens skoro wszystko dziala dobrze. Czasem zmiana jednego parametru w biosie moze zdzialac cuda jesli sie wie czego szukac :) temp w stresie na moim Bartku 1927@2200 nie przekracza 55stopni Martwi mnie jeno chipset gdyz na filetowym zalmanie temp systemu w stersie dochodzi do 40 stopni .Cieplo jest w budzie (wyciaga je 120mm wentyl na tyle) ale za to mam cisze jak makiem zasial. reasumujac WALCZYC CZY SIE PODDAC ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Sluchajcie od jakiegos czasu moj cooler (standardowy) wydaje glosnie dzwieki (probowale go nasmarowac ale nic nie dalo) Pytanie zasadnicze co kupic w zamian http://allegro.pl/show_item.php?item=81644613 Cos takiego bedzie zdawac egzamin (bez coolera sam radiator) czy raczej szukac czegos innego ?? Niedlugo chce puscic mojego bartlomieja 200x11 wiec pasuje zeby chipset byl chlodzony przynajmniej tak jak w standardzie. Z gory dzieki za odpowiedz. Swoja droga kumpel ma cooler od ga 8n sli pro. Czy cooler z tego mobo podejdzie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=81124&hl= :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 (edytowane) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=81124&hl= :) Czytalem to ale nie jestem pewnien co do tego coolera z ga 8n sli pro.. Edytowane 26 Stycznia 2006 przez Snooze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Czytalem to ale nie jestem pewnien co do tego coolera z ga 8n sli pro.. Gdzie to mobo ma coler :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 1gb pamięci na nf7 raczej będzie chodziło przy 200mhz tylko przy 2T raczej... czyli mówiąc po prostu przywitaj sie z modufikowanymi biosami ew. oryginalnymi tylko 2T od merlina chyba takie były. niebieski zalman spokojnie daje rade do fsb 220 i max napięcia na mostek w biosie pod warunkiem że coś na niego dmucha (u mnei pentagram z procka owiewa przy okazji chipset) :) to tyle :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 Gdzie to mobo ma coler :blink: No tez szukalem na necie fotek i nie widzialem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 (edytowane) Witam. Chciałem sie Was użytkowników NF7-S zapytac o jedno.. Mianowicie jaką kostke biosu ma ta płyta. Prosił bym o podanie dokładnego oznaczenia. Ponieważ bede miał tą płytke... tylko że bez kości biosu.. i chce dokupić. A kurcze jakoś sie doszukać nie moge tego ;( Edytowane 27 Stycznia 2006 przez Drozda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerc Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 (edytowane) Witam. Chciałem sie Was użytkowników NF7-S zapytac o jedno.. Mianowicie jaką kostke biosu ma ta płyta. Prosił bym o podanie dokładnego oznaczenia. Ponieważ bede miał tą płytke... tylko że bez kości biosu.. i chce dokupić. A kurcze jakoś sie doszukać nie moge tego ;( moja kosc biosu ma takie oznaczenia. mam nf7-sl v.2.0 phenixbios d686 bios phenix 1998 93590239 mam jeszcze pytanie: wykrecilem ten oryginalny wiatraczek z chipsetu zostal sam radiator i puscilem na niego wiatraczek 60x60 na 5V. czy nie bedzie sie grzaŁ? <<< edycja, zeby nie bylo ze to nie jest pytanie... HAhaahH mam bartona 1800mhz @ ~2250mhz 10,5 x 214. v1.75 Edytowane 27 Stycznia 2006 przez nerc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 moja kosc biosu ma takie oznaczenia. mam nf7-sl v.2.0 phenixbios d686 bios phenix 1998 93590239 mam jeszcze pytanie: wykrecilem ten oryginalny wiatraczek z chipsetu zostal sam radiator i puscilem na niego wiatraczek 60x60 na 5V. mam bartona 1800mhz @ ~2250mhz 10,5 x 214. v1.75 1) Chodzi mu o kość biosu a nie jaki Ty masz BIOS( system) wgrany na tą kość :mur: czytanie ze zrozumieniem. 2) To na dole to jest Twoje pytanie? Bo ja nie widze tam ani znaku zapytania ani zdania, które mogło być pytającym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 1gb pamięci na nf7 raczej będzie chodziło przy 200mhz tylko przy 2T raczej... czyli mówiąc po prostu przywitaj sie z modufikowanymi biosami ew. oryginalnymi tylko 2T od merlina chyba takie były. niebieski zalman spokojnie daje rade do fsb 220 i max napięcia na mostek w biosie pod warunkiem że coś na niego dmucha (u mnei pentagram z procka owiewa przy okazji chipset) :) to tyle :D To czy pójdzie na 1T zależy od pamięci jakie posiada. U mnie szło 1GB 1T do 220, potem memki sie sypały. Witam. Chciałem sie Was użytkowników NF7-S zapytac o jedno.. Mianowicie jaką kostke biosu ma ta płyta. Prosił bym o podanie dokładnego oznaczenia. Ponieważ bede miał tą płytke... tylko że bez kości biosu.. i chce dokupić. A kurcze jakoś sie doszukać nie moge tego ;( Podaję za Allegro. Ale na forum też już było, wystarczy poszukać. Abit Nf7 - Pm49FL004T - W39V040AP - SST49LF040A mam jeszcze pytanie: wykrecilem ten oryginalny wiatraczek z chipsetu zostal sam radiator i puscilem na niego wiatraczek 60x60 na 5V. mam bartona 1800mhz @ ~2250mhz 10,5 x 214. v1.75 Jeśli to było pytanie i komp się nie wiesza to chyba jest ok. Ale i tak polecam zmianę na jakiś większy pasywny. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerc Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 1) Chodzi mu o kość biosu a nie jaki Ty masz BIOS( system) wgrany na tą kość :mur: czytanie ze zrozumieniem. 2) To na dole to jest Twoje pytanie? Bo ja nie widze tam ani znaku zapytania ani zdania, które mogło być pytającym. buhahaha polonista sie znalazl :lol2: 1)No własnie takie mam oznaczenia na kości biosu!!! 2)tak na dole to bylo pytanie. chyba wyraznie zatytulowalem "mam pytanie" hahah :lol2: (przepraszam ze nie bylo znaku zapytania na koncu) :lol2: P.S. sorry ze nie zaczynam zdania duzymi literami... HahAHAHa :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 buhahaha polonista sie znalazl :lol2: 1)No własnie takie mam oznaczenia na kości biosu!!! 2)tak na dole to bylo pytanie. chyba wyraznie zatytulowalem "mam pytanie" hahah :lol2: (przepraszam ze nie bylo znaku zapytania na koncu) :lol2: P.S. sorry ze nie zaczynam zdania duzymi literami... HahAHAHa :lol2: Słuchaj... od wyśmiewania to masz swoich kolegów. Mnie możesz conajwyżej skrytykować czego nie uczyniłeś bo Ci widocznie Bozia talentu nie dała. Jakbyś wiedział co to są oznaczenia KOŚCI biosu to byś wiedział, że to co masz na tej hologramowej naklejce jest na każdej płycie głównej z biosem awarda a nie [ciach!]lił głupot. 2) Forma zdaniowa nie przypominała pytania. Pozatym, NETYKIETA istnieje po to, by ludzie mogli się porozumiewać w normalny sposób, zachowując zasady gramatyczne i interpunkcyjne. Polskiego się nie uczysz, że nie zaczynasz zdań od dużej litery? A po znakach interpunkcyjnych czy też funkcyjnych( czyt. nawiasach) stawia się spacje chłopcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerc Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Słuchaj... od wyśmiewania to masz swoich kolegów. Mnie możesz conajwyżej skrytykować czego nie uczyniłeś bo Ci widocznie Bozia talentu nie dała. Jakbyś wiedział co to są oznaczenia KOŚCI biosu to byś wiedział, że to co masz na tej hologramowej naklejce jest na każdej płycie głównej z biosem awarda a nie [ciach!]lił głupot. 2) Forma zdaniowa nie przypominała pytania. Pozatym, NETYKIETA istnieje po to, by ludzie mogli się porozumiewać w normalny sposób, zachowując zasady gramatyczne i interpunkcyjne. Polskiego się nie uczysz, że nie zaczynasz zdań od dużej litery? A po znakach interpunkcyjnych czy też funkcyjnych( czyt. nawiasach) stawia się spacje chłopcze. po pierwsze nie chlopcze po kilka wiosen malolacie od ciebie wieciej mam! po drugie wlasnie to co wczesniej napisalem mam na tej hologramowej naklejce!! po trzecie masz do mniej jakis pretensje pisz na priv, to jest temat o NF7 a nie o tym czy uzywac albo czy nie uzywac duzych liter oraz znakow interpunkcyjnych!!! a smiac sie z ciebie i tak bede :lol2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 To czy pójdzie na 1T zależy od pamięci jakie posiada. U mnie szło 1GB 1T do 220, potem memki sie sypały. Podaję za Allegro. Ale na forum też już było, wystarczy poszukać. Abit Nf7 - Pm49FL004T - W39V040AP - SST49LF040A Jeśli to było pytanie i komp się nie wiesza to chyba jest ok. Ale i tak polecam zmianę na jakiś większy pasywny. Pozdrawiam! Dziękuje Ajsi, własnie o to mi chodziło :) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuciol Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 (edytowane) co to jest 1T ??? :) jakiś nie wtajemniczony sie czuje :) Edytowane 27 Stycznia 2006 przez Skuciol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 (edytowane) 1T to jest jedno z możliwych ustawień dla tzw. CPC - Command Per Clock. Jest to inaczej parametr który mówi ile razy ma być wysłane to samo rządanie do pamięci (przynajmniej tak gdzieś wyczytałem). Część pamięci toleruje 1T co jest sporo szybsze od 2T (różnica w szybkości rozpatrywana w skali częstotliwości to ok 20-30MHz na korzyść 1T). Parametr jest o tyle istotny dla naszej płyty, że ma ona w standardowych Biosach ustawiony go na 1T, bez możliwości zmiany. To powodowało problemy z niektórymi modułami pamięci. Większosć Biosów modowancyh wyszła w dwóch wersjach z CPC ON (1T) i CPC OF (2T). Pozdrawiam! Edytowane 27 Stycznia 2006 przez ajsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 Sluchajcie dzis kupilem nowy zasilacz i obudowe. Przy tej obudowie na przedzie jest dodatkowe wejscie USB oraz audio. Gdzie na moim mobo powinienem to wpiac - uzywam zintegrowanej karty. Z gory dzieki za odpowiedz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 A wiesz co to manual? Jak nie masz papierowego to proszę http://www.abit.com.tw/page/en/download/do...TYPE=Socket%20A Wszystko jest tam opisane. Jak już poczytasz i jeszcze nie będziesz wiedział to zapraszam z pytaniami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snooze Opublikowano 27 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2006 (edytowane) juz sobie poradzilem - dzialaja sluchaweczki + glosniczki naraz :)). Gdyby ktos szukal to FPIO2 na mobo Edytowane 27 Stycznia 2006 przez Snooze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 OT: Przyczyńmy sie by kolejne produkty były jeszcze lepsze:) http://www.abit.com.tw/event/survey/Poland/overview.htm BTW, mała podpowiedz, jak będziecie tworzyć płytę marzeń to zapiszcie rezultaty do txt, po co klepać 2 razy:) Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...