Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że jest to temat o nf7, postanowiłem zwruciic sie o pomoc. Posiadam jak już pewnie sie domyślacie płytę główną Abit nf7 rev 2.0 . Niestety muj procesor to Athlon palomino :cry: i tu własnie jest moje pytanie jak ustawic aby pamięci pracowały z inną czenstotliwoscią niż procesor powiedzmy pamięci 400 a procek 266. Czy to jest wogule możliwe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jako że jest to temat o nf7, postanowiłem zwruciic sie o pomoc. Posiadam jak już pewnie sie domyślacie płytę główną Abit nf7 rev 2.0 . Niestety muj procesor to Athlon palomino :cry: i tu własnie jest moje pytanie jak ustawic aby pamięci pracowały z inną czenstotliwoscią niż procesor powiedzmy pamięci 400 a procek 266. Czy to jest wogule możliwe?

Tak jest to możliwe, ale zupełnie nie wydajne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz ustawic odpowiedni mnoznik magistrali , jesli ustawisz procek na 400mhz i teraz jak ustawiasz np 6/4 - cpu/mem to wychodzi 400/266 , jesli ustawisz na 6/5 to jest 400/333 , 6/6 400/400, 5/6, 333/400 itp.

Edytowane przez ernik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest to możliwe, ale zupełnie nie wydajne...

Czemu uważasz ze to jest niewydajne. Obecnie jade na Athlonie xp na rdzeniu palomino ale szykuje sie do przesiadki na bartona na szynie 333, a pamiątki bede miał prawdopodobnie 400mhz lecz możliwe że pozostaną mi moje staruszki pamiętające czasy slotecka. Niestety te stare pamieci mają tylko 266mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak bede miał procka na 133 to jak pamieci bede miał 400mhz to bedą one mniej wydajnie niz na 266??

P.S Tak sobie wykombinowałem, że jeżeli miałbym procka z szyna 333mhz w ddr to po doblokowaniu mnożnika ustawił bym go na 10x a fsb na 200 wtedy pamieci pracowały by na 400mhz a procek miał by taką samą wydajnosć. Czy ogulnie dobrze kombinuje??

Edytowane przez Rengor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak bede miał procka na 133 to jak pamieci bede miał 400mhz to bedą one mniej wydajnie niz na 266??

Jak będziesz miał procka na szynie 133 to ram będzie pracować na 266 mimo tego że będzie on 400MHz a ustawienie różnego mnożnika cpu/mem dla amd jak już pisano nie jest optymalne :wink:

P.S Tak sobie wykombinowałem, że jeżeli miałbym procka z szyna 333mhz w ddr to po doblokowaniu mnożnika ustawił bym go na 10x a fsb na 200 wtedy pamieci pracowały by na 400mhz a procek miał by taką samą wydajnosć. Czy ogulnie dobrze kombinuje??

Tak dobrze kombinujesz :wink:

Jak już masz brać bartona to najlepiej mobila z odblokowanym mnożnikiem.

ps. polomino też odblokujesz :]

Edytowane przez qura16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz miał procka na szynie 133 to ram będzie pracować na 266 mimo tego że będzie on 400MHz a ustawienie różnego mnożnika cpu/mem dla amd jak już pisano nie jest optymalne :wink:

Tak dobrze kombinujesz :wink:

Jak już masz brać bartona to najlepiej mobila z odblokowanym mnożnikiem.

ps. polomino też odblokujesz :]

A czy ten mobile pujdzie bez problemów na taką czenstotliwość jak 3000+ z mnoznikiem 400??

Acha a jezeli narazie nie mysle o jakims wielkim oc ponieważ pamięci mnie ograniczają to czy nie wystarczy mi zwykly barton?(moze bede mial okazje aby takiego sobie skolowac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobile powinien spokojnie pójść znacznie wyżej niż każdy z seryjnych procków na SocketA, ale od tego jest oddzielny temat o mobilach, tam sobie poczytaj. Albo popatrz po sygnaturach osób w tamtym temacie. U mnie idzie 11x220. Zaletą mobila jest odblokowany mnożnik, można sobie tak ustawić procek by wycisnąć max z pamięci synchronicznie z FSB proca.

Wszystko to o co pytasz jest w FAQ o kręceniu. Zajrzyj tam i poczytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jakie pamieci zakupic aby miec jakies pole manewru z OC ? Posiadam NF7 rev2.0 bios fabryczny tzn nie zmieniany Bartek 2600 i giga ramu Kingstona value ram (2x256 i 1x512). Chcialbym pozostac przy giga ramu lecz zmienic kosci na bardziej wydajne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - na jakim biosie mogę podnieść napięcie ddr na ok. 3.4 albo wyżej? Na domyślnym jest 2.9 i mnie teraz pamięci ograniczają, bo sempek 2400+ chodzi na domyślnym napięciu na fsb200, a dużo dalej pamięci nie wyrabiają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - na jakim biosie mogę podnieść napięcie ddr na ok. 3.4 albo wyżej? Na domyślnym jest 2.9 i mnie teraz pamięci ograniczają, bo sempek 2400+ chodzi na domyślnym napięciu na fsb200, a dużo dalej pamięci nie wyrabiają.

na żadnym. Jedyne co Cię ratuje to powyżej 3.3 volta, VDIMM mod z sekcji +5v rail.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktos z was ma moze Abita NF7 oraz dwie pamieci Hynixa 512 MB lub chociaz jedna ?? I moglby sie podzielic wlasnymi doswiadczeniami w krecniu tych pamiatek na tej plycie to bylbym wdzieczny bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktos z was ma moze Abita NF7 oraz dwie pamieci Hynixa 512 MB lub chociaz jedna ?? I moglby sie podzielic wlasnymi doswiadczeniami w krecniu tych pamiatek na tej plycie to bylbym wdzieczny bardzo.

Z tego co pamiętam+ analiza Twojej sygnaturki to wyniki w normie. Pozatym to Krakowski rekord to 300MHz czyli zamknięty licznik :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jedna 512stke BT-D43 i za cholere nie wchodzi na stabilne 200MHz :| Moze dlatego, ze lipny BIOS, ale brakuje mi jakos checi, zeby wrzucic inny. Nie krecily sie tez pewnie dlatego, bo L12 moda wtedy jeszcze nie zrobilem... Teraz mod juz jest zrobiony, a BIOS mam jakis od Merlina gowniany 1T. Jeszcze kiedys sie z tym pobawie, moze w wakacje :rolleyes: Nie mam na razie ochoty jakos.

Aha. Jestem pewien, ze pamieci sie dobrze kreca, bo poprzedni wlasciciel pocisnal na nich FSB 220MHz (ograniczony chipsetem), wiec albo plyta z memkami sie gryzie, albo bede musial jeszcze troche powalczyc <_<

Edytowane przez jvt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jedna 512stke BT-D43 i za cholere nie wchodzi na stabilne 200MHz :| Moze dlatego, ze lipny BIOS, ale brakuje mi jakos checi, zeby wrzucic inny. Nie krecily sie tez pewnie dlatego, bo L12 moda wtedy jeszcze nie zrobilem... Teraz mod juz jest zrobiony, a BIOS mam jakis od Merlina gowniany 1T. Jeszcze kiedys sie z tym pobawie, moze w wakacje :rolleyes: Nie mam na razie ochoty jakos.

Aha. Jestem pewien, ze pamieci sie dobrze kreca, bo poprzedni wlasciciel pocisnal na nich FSB 220MHz (ograniczony chipsetem), wiec albo plyta z memkami sie gryzie, albo bede musial jeszcze troche powalczyc <_<

Wgraj biosa z pod Windowsa za pomocą Abit Flash Menu - szybko, bezproblemowo (chyba, że prądu zabraknie :lol:) jeszcze do niedawna tak wgrywałem z moją NF7 (byłą :|)

Widać, że potrzebujesz biosu CPC OFF czy jak kto woli 2T, do wyboru masz modowane Merlina, Tratsa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spooko, biosy juz nieraz tak wrzucalem, tyko ze za kazdym razem nie moglem sobie trafic na odpowiedni :) Teraz juz L12mod zrobiony, wiec bede sie staral zrobic "maly" ocing. Z teorii wiem, ze do pamieci 1x512 zaleca sie biosy 1T, ale w topicu o najlepszych biosach niedawno wyczytalem ...Swider chyba pisal, ze do memek z wysokimi timingami, nawet 1x512 nalepsze beda biosy 2T.

Dzieki za odpowiedz. Pobawie sie z tym moze jeszcze dzis B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spooko, biosy juz nieraz tak wrzucalem, tyko ze za kazdym razem nie moglem sobie trafic na odpowiedni :) Teraz juz L12mod zrobiony, wiec bede sie staral zrobic "maly" ocing. Z teorii wiem, ze do pamieci 1x512 zaleca sie biosy 1T, ale w topicu o najlepszych biosach niedawno wyczytalem ...Swider chyba pisal, ze do memek z wysokimi timingami, nawet 1x512 nalepsze beda biosy 2T.

Dzieki za odpowiedz. Pobawie sie z tym moze jeszcze dzis B)

Do dwustronnych 512-tek (a takie są najczęsciej spotykane, D43 chociażby) polecane były biosy 2T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktos z Was posiada zestaw Abit NF7(-S) v.2.0 i dwie kosci RAM po 1GB?

Jak taki zestaw dziala?

Ktore pamieci beda do tego ukladu najlepsze i jaki bios?

Teraz rozwazam zakup zestawu Dual 2x1GB GeIL 400MHz CL3 (3-8-4-4)

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam lamerskie pytanie - czy zeby dwie kosci pamieci pracowaly w Dualu to wystarczy wlozyc je do odpowiednich slotow czy trzeba cos jeszcze robic (zworka, opcja w biosie?). Wiem, ze te pytanie to porazka, ale nigdy sie nie bawilem w Duala :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

TRZEBA WŁOŻYĆ W ODPOWIEDNIE GNIAZDA NA NF 7 SĄ TO TE MIĘDZY KTÓRYMI SĄ DŁUŻSZE PRZERWY

I MUSZA BYC OCZYWISCIE DOBRANE PAMIATKI POZDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TRZEBA WŁOŻYĆ W ODPOWIEDNIE GNIAZDA NA NF 7 SĄ TO TE MIĘDZY KTÓRYMI SĄ DŁUŻSZE PRZERWY

I MUSZA BYC OCZYWISCIE DOBRANE PAMIATKI POZDR.

Nie latwiej bylo napisac, ze do dwoch skrajnych slotow trzeba wsadzic... Bo duza przerwa jest akurat miedzy 2 i 3 slotem od socket'u, a jak tam memki wsadzisz to wtedy dual raczej nie zadziala :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli łopatologicznie:

sloty 1, 3 dual

sloty 2, 3 dual

sloty 1, 2, 3 dual

sloty 1, 2 NON DUAL

A to czy nie będzie problemów z którymś z ustawień dualowych zależy od pamięci. Nie muszą być one dobierane, większość będzie działać. Żadko kiedy, ale się zdarza że kości gryzą się ze sobą i wtedy Duala nie ustawisz, albo ustawisz ale niestabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

ja mam sloty chyba 1 i 3 (everest mi tak pokazuje dimm1 i dimm3, te dwa ostatnie do prawej strony mobo między którymi jest większa przerwa i mi działa dual próbowałem wkładać do innych slotów i nie działało ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam taki problem polegający na tym, że mam wyłączoną pamięć cache L2 procesora na płycie Abit NF7 S2 i nie mam pojęcia jak mam ją włączyć bo w BIOS-ie nie ma żądnych opcji dotyczących cache procesora. Musze ją jakoś włączyć bo wydajność jest tragiczna. Słuszałem, że te płyty wyłączają L2 procesora co jest naprawde mądrym posunienciem :mur: :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam taki problem polegający na tym, że mam wyłączoną pamięć cache L2 procesora na płycie Abit NF7 S2 i nie mam pojęcia jak mam ją włączyć bo w BIOS-ie nie ma żądnych opcji dotyczących cache procesora. Musze ją jakoś włączyć bo wydajność jest tragiczna. Słuszałem, że te płyty wyłączają L2 procesora co jest naprawde mądrym posunienciem :mur: :angry:

Bez obrazy, ale naprawdę "mądrym" posunięciem było kupno przez Ciebie tej mobo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...