Linoge Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) no i przyszlo mi sie pozegnac z abitem, w najblizszym czasie jedzie do nowego wlasciciela dzieki Chlopaki za mila zabawe w Waszym gronie :) naprawde bylo fajnie a to mobo naprawde fajna rzecz;] edit ort ;) Edytowane 13 Lutego 2006 przez Linoge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ironicus Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Witam jaki wg was jest najlepszy abit na socket A ? Co myslicie o ABIT NF7-SL v2.0 ? Mozna gdzies jeszcze nabyc nowe plytki Abita na socket A ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Witam jaki wg was jest najlepszy abit na socket A1 ? Co myslicie o ABIT NF7-SL v2.0 ? Mozna gdzies jeszcze nabyc nowe plytki Abita na socket A ? 1)Taki o jakim traktuje ten temat. 2)Myślimy dużo rzeczy.. poczytaj sobie ten temat. 3)Z nowymi będziesz miał kłopot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Coraz więcej użytkowników opuszcza socket A i NF7, z jednej strony smutno rozstawać się z tak dobrą płytą, ale z drugiej z reguły modyfikacje idą w górę. Też pożegnałem się z abitem 2 tygodnie temu, współpraca z nią była dla mnie przyjemnością :)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 (edytowane) Coraz więcej użytkowników opuszcza socket A i NF7, z jednej strony smutno rozstawać się z tak dobrą płytą, ale z drugiej z reguły modyfikacje idą w górę. Też pożegnałem się z abitem 2 tygodnie temu, współpraca z nią była dla mnie przyjemnością :)... BO to jest przyjemność wciąż. Zawsze można z niej 'więcej' Jak nie jeden mod to drugi i jest zawsze na +. Jedno co mnie martwi to zasyp młokosów, którzy świerzo kupili ABITA i myślą że mają prawo do pytania o rzeczy które już były wielokrotnie. Smutna to wieść że Linoge się pożegnał, bo teraz na polu bitwy jako podtrzymywacze tradycji zostało nas tylko trzech: Ja ,ajsi i qura16 Edytowane 13 Lutego 2006 przez DaRoN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 (edytowane) Smutna to wieść że Linoge się pożegnał, bo teraz na polu bitwy jako podtrzymywacze tradycji zostało nas tylko trzech: Ja ,ajsi i qura16 W sumie to tak .. mnie jeszcze martwi to że coraz więcej ludzi zakłada lamerskie tematy w dziale „Socket 462(A)/Slot A” .. wystarczy tylko popatrzeć co się tutaj dziej .. przydało by się zrobić porządek .. bo jeszcze trochę i ten dział zniży się do poziomu poniżej normy. Edytowane 13 Lutego 2006 przez qura16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rengor Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 (edytowane) no i przyszlo mi sie porzegnac z abitem, w najblizszym czasie jedzie do nowego wlasciciela dzieki Chlopaki za mila zabawe w Waszym gronie :) naprawde bylo fajnie a to mobo naprawde fajna rzecz;] Kurcze jaka szkoda, że odchodzisz. Wiem, nie udzielałem sie zbytnio w tym temacie ponieważ do niedawna miałem sloteka, ale od około 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Abita Nf7 rev. 2.0. Linoage wielkie dzieki za twoje posty w tym temacie dowiedziałem się dzieki tobie wiele ciekawych żecz o tej jakże wspaniałej płycie. Edytowane 15 Lutego 2006 przez Rengor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 Obrazków nie cytujemy ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 OT: Miejmy tylko nadzieję że po fuzji z USI Abit wróci do formy, poprawi dystrybucję i wyda wreszcie UL8PRO. A co do śmierci SocketA, cóż zrobić taki e są koszty postępu. NF7 jest teraz moją zapasową platformą, i pewnie już taką zostanie na zawsze, bo sprzedawać szkoda, a wydajny komp o sprawdzonej 100% stabilności jest konieczny w razie coś. Ale dość tych smętów, NF7 jak Lenin, wiecznie żywy:P Apel do wszystkich nowych posiadaczy tej mobo, na dole każdej strony jest opcja szukaj w temacie, zanim zadacie głupie pytanie sprawdzcie czy ktoś Was nie uprzedził. @Ironicus DaRoN już Ci w sumie odpowiedział. Dla jasności wersja SL to jest to sam oco S, tylko inne wyposarzenie (brak Serrilelka). Cały ten temat traktuje o tej płycie. Poczytaj a wiele się dowiesz. Jeśli będziesz miał mało, to w archiwum jest pierwsza częśc tego tematu, jakieś 300stron skumulowanej wiedzy o naszej mobo. To całkiem sporo tych myśli:) Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 (edytowane) dzieki Chlopaki za cieple slowa ja mysle ze dobrym rozwiazaniem bedzie dodanie gdzies na poczatku topicu link do faq'a o tym mobo a takze jak by Daron udostepnil swoj przeglad 1 czesci watku :) bo naprawde czasami warto go przejrzec :) Pozdrawiam :) Edytowane 13 Lutego 2006 przez Linoge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) dzieki Chlopaki za cieple slowa ja mysle ze dobrym rozwiazaniem bedzie dodanie gdzies na poczatku topicu link do faq'a o tym mobo a takze jak by Daron udostepnil swoj przeglad 1 czesci watku :) bo naprawde czasami warto go przejrzec :) Pozdrawiam :) Zostanie także przygotowana wersja dla part 2 tematu, chociaż nie będzie ona super treściwa ze względu na powtarzające się mniej więcej od połowy drugiego tematu te same pytania. Ale taki coś jest w progresie. Kiedyś jako dzieciak( zaczynałem w temacie od hotflasza), teraz jako ojciec dołączam wam spis. Jest to udowodnienie, że w przeciągu ferii można przeczytać ten temat post po poście i cieszyć się taką wiedzą na temat tej płyty. Od teraz wali mnie wasz brak czasu, brak chęci czy piwa na stole. MACIE SZUKAĆ. Osoby zadające pytanie co to jest Command Rate zostaną publicznie prywanie objechane. Pozdro ze smutnego jak [ciach!] Krakowa. Wszystko_o___ABIT_NF7__S____Złote_rady_itp..txt Edytowane 14 Lutego 2006 przez DaRoN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Jakich ustawien forum tyczy sie ten twoj spis? Bo jakos nie moge za jego pomoca znalezc nic. A, i rozumiem ze on jest do czesci pierwszej tematu a w spisie sa podane numery stron? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Jakich ustawien forum tyczy sie ten twoj spis? Bo jakos nie moge za jego pomoca znalezc nic. A, i rozumiem ze on jest do czesci pierwszej tematu a w spisie sa podane numery stron? Ustawień ilości postów na stronę. Ma być 50 zamiast standartowych 30. Tak, jest on do części pierwszej. Jeśli jakiejś strony nie ma, to znaczy że nie było tam nic godnego uwagi, czyli zwykłe przekabacanie się albo chwalenie wynikami... bla bla. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Tak jest to spis z nr. stron do pierwszej części tenatu. Też muszę powiedzieć że się nie wszystko zgadza ale i tak nie ma co nażekać bo jest to kawał dobrej roboty ;] @DaRoN a chyba że tak :wink: jak chcesz to mogę zrobić takie coś do drugiej części tematu :wink: mam teraz ferie to mam czas. Odezwij się na PM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) jakie pamieci najlepiej wybrac do nf7 rev.2.0 w granicach 150zł? 2x256 czy 1x512 i jakie? twinmosy kingstony geil czy inne. btw.i nie jedzcie mnie ze mam szukac gdzies tu bo do jutra sie nie doszukam Edytowane 15 Lutego 2006 przez smola Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 A do czego ty ten ram chcesz: oc czy zwykła praca? Jak oc i max wydajność to szukaj BH5/6 i najlepiej 2x256 będą wtedy pracować w dualu. http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&f=29&t=118713 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Witam. Mam problem z pamięciami na Abic'ie AN7. Skopiuję tekst który już napisałem wcześniej: Mam taki problem.Po zakupie BF2 i zainstalowaniu wszystko było ładnie pięknie aż do momentu gdy po ok. 2. godz grania mnie wywaliło do windowsa. Po podkręceniu mojego Leadtek'a 6600 czas wywalenia spadł do ok 10. min grania. Pomyślałem, ze to może być wina małej ilości pamięci i do posiadanych już 512 3200 CL3 400MHz Kingston'a i 256 3200 CL3 400MHz Elixir'a dokupiłem drugą identyczną kość 512 3200 CL3 400MHz Kingston'a. Na płycie głównej mam 3 sloty DIMM. DIMM 1 i DIMM2 są fioletowe, a DIMM3 niebieski. Na chłopski rozum to oba filoetowe DIMM'y powinny tworzyć DUAL więc wpiąłem tam oba Kingstony, a Elixir, co by się nie marnował do DIMM3 (niebieski). Windows, nawet się nie odpalił. Więc wyciągnąłem kość 256 Elixir'a i uruchomiłem powonie. Tym razem system się uruchomił. Po dłuższym jednak graniu znowu mnie wywaliło (nie mam już zielonego pojęcia co z tym BF2). Pytanie więc jest takie. Czy można odpalić wszytskie te 3 koście razem posiadając DUAL, czy DUAL wyklucza automatycznie możwlość podpięcia 3-ciej kości i mogę sobie DUAL darować, a każdą kość podłączyć inaczej, czy nie ma wogóle możliwości aby te kości działały razem we 3 i tego 256 Elixir'a mogę sobie darować. Jeśli nie da się mieć jednocześnie DUAL'a i podpiętych 3 pamiątek to jak go wyłączyć na tej płycie? " Płyta ma taki sam bios jak NF-7 czy NF-7 S , albo brzynajmniej bardzo podobny tak więc używkowników proszę o radę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) Witam. Mam problem z pamięciami na Abic'ie AN7. Skopiuję tekst który już napisałem wcześniej: Mam taki problem.Po zakupie BF2 i zainstalowaniu wszystko było ładnie pięknie aż do momentu gdy po ok. 2. godz grania mnie wywaliło do windowsa. Po podkręceniu mojego Leadtek'a 6600 czas wywalenia spadł do ok 10. min grania. Pomyślałem, ze to może być wina małej ilości pamięci i do posiadanych już 512 3200 CL3 400MHz Kingston'a i 256 3200 CL3 400MHz Elixir'a dokupiłem drugą identyczną kość 512 3200 CL3 400MHz Kingston'a. Na płycie głównej mam 3 sloty DIMM. DIMM 1 i DIMM2 są fioletowe, a DIMM3 niebieski. Na chłopski rozum to oba filoetowe DIMM'y powinny tworzyć DUAL więc wpiąłem tam oba Kingstony, a Elixir, co by się nie marnował do DIMM3 (niebieski). Windows, nawet się nie odpalił. Więc wyciągnąłem kość 256 Elixir'a i uruchomiłem powonie. Tym razem system się uruchomił. Po dłuższym jednak graniu znowu mnie wywaliło (nie mam już zielonego pojęcia co z tym BF2). Pytanie więc jest takie. Czy można odpalić wszytskie te 3 koście razem posiadając DUAL, czy DUAL wyklucza automatycznie możwlość podpięcia 3-ciej kości i mogę sobie DUAL darować, a każdą kość podłączyć inaczej, czy nie ma wogóle możliwości aby te kości działały razem we 3 i tego 256 Elixir'a mogę sobie darować. Jeśli nie da się mieć jednocześnie DUAL'a i podpiętych 3 pamiątek to jak go wyłączyć na tej płycie? " Płyta ma taki sam bios jak NF-7 czy NF-7 S , albo brzynajmniej bardzo podobny tak więc używkowników proszę o radę.Jaki masz bios? wgraj jakiś 2T. Sprawdzałeś pamięci jakimś programem testujący? Poluźnij timmingi tak aby każda kostka dawała sobie rade Podnieś im napięcie. Po za tym masz temet o AN7. Edytowane 17 Lutego 2006 przez qura16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) Jaki masz bios? wgraj jakiś 2T. Sprawdzałeś pamięci jakimś programem testujący? Poluźnij timmingi tak aby każda kostka dawała sobie rade Podnieś im napięcie. Po za tym masz temet o AN7. Bios mam oryginalny, ze stronki Abit'a. 2T? Z kąd to ściągnąć? Jeżeli masz to czy mógłbyś mi przesłać? Pamięci, memtestem, system superPI, wszystkie 3Dmarki i cholera wie czym jeszcze sprawdzałem Poluźnić? Ja ich nawet nie podkręcałem. Stwierdzłem, że od OC pamięci to trzymam się jak najdalej... Nawet jak nie podkręcałem? Nie wiem, ale spróbuję. Teraz mam bodajze 2.65v to na ile dać? Skopiuję w takim razie topic do tematu o AN7 Edytowane 17 Lutego 2006 przez DesoloAnimus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 To napisz czy testy pamięci kończyły się powodzeniem czy waliło błędami bo ja było OK to raczej jest to wina grafiki .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DesoloAnimus Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 OK. Problem" 2x512 + 256 " zniknął. Przypomniało mi się, że w komie matki którego używa tylko do netu i Word'a jest jedan nowa kość Kingstona 256 3200 CL3 400MHz, czyli taka sama jak te dwie 512-tik tyle, że 256. Wyciagnąłem zamieniłem z Elixirem i wsadziłem do mojej mobo. System odpalił... więc się bardzo cieszę. Teraz tylko problem wywalania.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sporowicz Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Zakładałem nowy temat, ale został zamknięty...Problem jest taki: Kupiłem MB Abita NF-7 i do tego nowy zasilacz Fortron Fsp400-60pfn 400wat Pfc.Po podłączeniu i włączeniu zasilacza dioda na płycie mruga na czerwono i komp się nie odpala.Dodam, że na moim starym no-namie płyta działa normalnie...Fortron też na pewno jest dobry bo z AD77 śmiga.Ktoś wie dlaczego tak się dzieje? (Podłączałem też 4 pinowy przewód) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Ale który przewód podpiąłeś? może na poczatek odepnij tą czteropinową wtyczkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sporowicz Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Podłączyłem przewód 20 pin i 4 pin do płyty głównej i problem jest taki jak w opisie:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sporowicz Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Sorry, że post pod postem, ale naprawdę nikt nie wie o co chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m15m Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 >>Sporowicz 1. Sprawdź, czy na pewno wszystko dobrze podłączyłeś do płyty - wtyczki zasilania 20 @ 4 pin siedzą dobrze w gniazdach? 2. Podłącz stary zasilacz, jeśli wszystko będzie OK, tzn. że ten Fortron coś nie ten teges... ;) A propos: Czym najczęściej obklejacie mofsety? Kupujecie jakieś dedykowane ku temu radiatorki, czy razcej wycinacie z ... no właśnie, z czego? Jakie są wasze patenty na to? Proszę o konkretne przykłady :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 (edytowane) @Sporowicz a sprawdź czy wtyczka ATX ma wszystkie kabelki, bo gdzieś na forum czytałem że ktoś miał bez jednego i jak się nie mylę było to napięcie -5V i przez to płyta nie wstawała. Edytowane 18 Lutego 2006 przez qura16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Ewentualnie podpiął pod złącze 4ATX wtyczkę ze wszystkimi zasilaniami ( dodatkowa do 24pin) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Wpisując w wyszukiwarkę "COM" nic nie znajduję... Mianowicie podpinając pod COM telefon nie wykrywa mi go. Dostaję info, że wykryto dwa porty (COM1 i COM2), pasek przelatuje i telefonu nie znajduje. Może ktoś wie o co chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Zaglądnij na drugą stronę topicu jest tam rozwiązanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...