TomkC Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Bez obrazy, ale naprawdę "mądrym" posunięciem było kupno przez Ciebie tej mobo...Ech wiesz co jak masz pisać tego typu posty to lepiej nie pisz. Wiem że płyta jest do bani, ale nie powinna odbiegać wydajnością od innych płyt. Pozatym to tamtego kompa raczej nie będe podkręcać gdyż wogóle na nim nie siedze. Na tamtym kompie gram bo ma lepszą grafe od mojego, nic pozatym i chciałbym aby gry chodzily wykożystując pełnie możliwości procesora a nie połowę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Witam, mam taki problem polegający na tym, że mam wyłączoną pamięć cache L2 procesora na płycie Abit NF7 S2 i nie mam pojęcia jak mam ją włączyć bo w BIOS-ie nie ma żądnych opcji dotyczących cache procesora. Musze ją jakoś włączyć bo wydajność jest tragiczna. Słuszałem, że te płyty wyłączają L2 procesora co jest naprawde mądrym posunienciem :mur: :angry: Źle słyszałeś. Takie opcje to były w płytack pod socket 7 itd. Tutaj tego nie ma ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomkC Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Źle słyszałeś. Takie opcje to były w płytack pod socket 7 itd. Tutaj tego nie ma ;)Jest, ale nie we wszystkich płytach np w mojej Shuttle są te opcje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Powiedzcie prosze czy l12 mod da cos na sempie z mnoznikiem x9? Bo nie moge wyjsc z FSB wyzej niz 213. A wiem ze procek robi 230 (na 100%). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2006 Powiedzcie prosze czy l12 mod da cos na sempie z mnoznikiem x9? Bo nie moge wyjsc z FSB wyzej niz 213. A wiem ze procek robi 230 (na 100%). Nie spróbujesz to się nie przekonasz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 witajcie tym razem ja mam durny problem. Nie martwił mnie wcześniej ale teraz robi się dosyc poważny ponieważ mam zamair zmienic kartę graficzną a mój komp w chwili obecnej nie przechodzi 2k1se :mur: przyczyną jaką ustaliłem jest coś z pamięciami... mam 2x256mb w dualu oraz nf-7 gdy jedna z kości chodzi w slocie 3(w tym odsuniętym) a druga w którejś z tych dwóch przy 400 mhz 2-2-2-11 to nie chce wejśc mi do drugiego testu. Gdy obniże taktowanie do 200mhz przechodzi całośc :mur: sprawdzałem każdą z kości osobno i na obu przechodzi (czyli ram dobry) pamięci raczej są bardzo dobre bo to ultraX na bh-5 więc dobrej klasy...traktuje je napięciem 3v pracuje na biosie 1t od tratsa. i teraz moje pytanie? czy musze sprawdzic bios 2t czy raczej przesmarowanie chipsetu? to drugie raczej wykluczam (niebieski zalman i duuuuuużo as5 na chipsecie) ratunku bo już tu nie moge :mur: reszta konfigu na 100% niewinna w tej sprawie ale podam dla wątpliwości grafa gf2mx400 64mb płyta nf7 zasilator tagan u01-380 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 2T to Ci raczej nie pomoże, bo to się tyczyło niektórych modułów 2x512. Nie podałeś na jakich ustawieniach to chodzi na codzień. Ale zapewne BH5 chcą więcej V. Pozostaje Ci Vmod/luzowanie timingów/OCZ Booster. Wybór należy do Ciebie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 (edytowane) pracuje toto na nominalnych ustaniewieniach deklarowanych przez producenta (deklarowane 2-2-2-5 200mhz w dualu przy zakresie napięc 2.65-2.95v) a moje pracują 200mhz 2-2-2-11 przy napięciu prawie 3v (miernik) :mur: pamięci na pewno są sprawne bo testowane osobno dają rady :mur: a w dualu też nei sprawiają problemu ale przy 100mhz :mur: wyżej nie sprawdzałem... Edytowane 7 Lutego 2006 przez mx87 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 Teraz to już nic nie rozumiem. Wyżej napisałeś że jak obniżysz do 200 to przechodzi całego 3dmarka. Teraz piszesz że wyżej nie sprawdzałeś. Chyba coś się dogadać nie możemy: DDR400 = 200MHzów, ale to chyba wiesz. To napisz jezcze raz, na jakich ustawieniach Ci się wywala (taktowanie, timingi i napięcia). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 (edytowane) do 200mhz efektywnych obniżyłem.....czyli do 100mhz ;) aktualizacja z pola bitwy (od teraz będe wyrażał prędkości według chyba normalnych oznaczeń :) ) takie jazdy dzieją się TYLKO od 200mhz wzwyż...i wtedy nawet sypie mi po prawie 2k błędów w memteście prawie przy końcu 5 testu :/ na 199mhz mogę je tępić do oporu i nie sprawiają żadnych problemów....zaraz jeszcze sprawdze czy dowoltowanie NB coś pomoże (nei sądze bo już mam 1.5v ale warto sprawdzić chociaż wątpie) źle użyłem oznaczeń i tyle ;) Edytowane 8 Lutego 2006 przez mx87 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 mx87, normalne oznaczenia to są podawane w MHz. Może spróbuj inny bios, ze stajni Merlina moze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 (edytowane) Jakaś propozycja konkretna? Tylko od razu mówie cpc off to ostateczność dla mnie...wole mieć 5-10mhz niższe fsb niż cpc off :P Edytowane 8 Lutego 2006 przez mx87 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Jakaś propozycja konkretna? Tylko od razu mówie cpc off to ostateczność dla mnie...wole mieć 5-10mhz niższe fsb niż cpc off :PHmmm, zdarzały się przypadki, że przy 1T już przy 200 mhz ram był niestabilny i pomagało jedynie wgranie biosa 2T, a jeżeli już komp będzie stabilny to różnice w FSB pomiędzy CPC OFF a CPC ON wynoszą często powyżej 15 mhz... U mnie CPC ON pozwolił osiągnąć FSB 220, natomiast na OFF chodziło stabilnie FSB 237. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Podniesienie napięcia na chipsecie o 0,1 Volta oraz na porcie AGP tez 0,1V czyni cuda!............sprawdziłem ! , przechodzę wszyskie testy tip -top! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 sorry nie lubie swojego GF ale uśmiercać go też nie mam zamiaru :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 Czy 0,1 V więcej cokolwiek może uśmiercić?!,... to wedłu Ciebie jaka jest tolerancja wykonania("dovatowania") elem. elektr.? Trzeba do servisu dać mobo i PAN woltomierzem posprawdza!, a nie rób tego sam, bo jeszcze uśmiercisz się!(przepraszam, ale nie wytrzymałem!) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fushigi87 Opublikowano 8 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2006 (edytowane) nie wytrzymać to ja nie wytrzymam jak nie znajde metody na to coś :mur: z elektroniką mam dużo do czynienia z racji szkoły (technikum elektroniczno-informatyczne) :P zresztą czytaj uważnie napisałem wyraźnie że problem leży po stronie PAMIĘCI lub ICH KONTROLERA :mur: aha dodam że takie jazdy dzieją sie niezależnie od tego czy na NB mam 1.4v czy 1.7v przy 200mhz....coś jeszcze chcesz dodać?? a co do grafy...już gdzieś na forum albo mi się przywidziało albo nie ale przypominam sobie przypadki że grafiki baaardzo nie lubią podnoszenia napięcia na agp ;) więc podnoszenie napięcia na agp może nie tylko nie pomóc a wręcz zaszkodzić...wole nie ryzykować ;) więc pytam po raz kolejny co może być rozwiązaniem?? :( Edytowane 8 Lutego 2006 przez mx87 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barabaszek82 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Mam pewien problem:) Posiadam athlona 2600 xp barton na abit nf7 Jak komp sie odpala to na ekranie startowym wskakuje MAIN PROCESSOR: AMD ATHLON XP 1150 MHz zamiast 2600. Poniżej jest komunikat,że CPU is unworkable or has been changed Please recheck - Cpu soft menu. Tylko ze w biosie jest wszystko ok, nic nie przestawiałem a pozatym jest wszystko tak jak powinno, tak jak było wczesniej gdzy ten problem nie wystapił. Procek nigdy nie był podkrecony, gdyz nie ma takiej potrzeby. Po nacisnieciu F1 winda normalnie sie uruchamia. wobec tego mam pytanie jak poradzic sobie z tym fantem:) ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExodusXXL Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 Pytałem już w innych topikach ale zapytam i tutaj :)Moze ktos wie czemu Microfonik mi nie działa ,odrazu napisze że probowałem wszystkiego orginalnych Sterow od Mobo,nowszych ,starszych I mixow i nic Micro Cisza zupełna.Ustawien micro probowalem tez ALL.Zanaczałem "ptaszkiem" pod Micro włączałem w odtwarzaniu i nagrywaniu w panelu windowsa jak i nvMixer i nadal nic głucha Cisza.Moze ktos wie jak dojsc do orzywienia Microfonu????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Pytałem już w innych topikach ale zapytam i tutaj :)Moze ktos wie czemu Microfonik mi nie działa ,odrazu napisze że probowałem wszystkiego orginalnych Sterow od Mobo,nowszych ,starszych I mixow i nic Micro Cisza zupełna.Ustawien micro probowalem tez ALL.Zanaczałem "ptaszkiem" pod Micro włączałem w odtwarzaniu i nagrywaniu w panelu windowsa jak i nvMixer i nadal nic głucha Cisza.Moze ktos wie jak dojsc do orzywienia Microfonu?????probowales wlaczyc 'wzmocnienie mikrofonu'? albo podlaczyc inny mikrofon? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Mam pewien problem:) Posiadam athlona 2600 xp barton na abit nf7 Jak komp sie odpala to na ekranie startowym wskakuje MAIN PROCESSOR: AMD ATHLON XP 1150 MHz zamiast 2600. Poniżej jest komunikat,że CPU is unworkable or has been changed Please recheck - Cpu soft menu. Tylko ze w biosie jest wszystko ok, nic nie przestawiałem a pozatym jest wszystko tak jak powinno, tak jak było wczesniej gdzy ten problem nie wystapił. Procek nigdy nie był podkrecony, gdyz nie ma takiej potrzeby. Po nacisnieciu F1 winda normalnie sie uruchamia. wobec tego mam pytanie jak poradzic sobie z tym fantem:) ?? Po F1 winda się uruchamia, ale procek ma nadal 1150MHzów?? Nadal bym obstawiał że coś z Biosem, bateria, kurz, może update pomoże. Ewentualnie zapaćkany procek pastą, która przewodzi prąd, czy jakiś babol w sockecie. Posprawdzaj wszystko (rozłóż i złóż), moze mu przejdzie. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 A czasami ta zworka co ma coś wspólnego z FSB nie jest przestawiona? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barabaszek82 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Rozłozylem-zlożyłem-działa:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 A czasami ta zworka co ma coś wspólnego z FSB nie jest przestawiona? Jaka zworka od FSB? Którą masz na myśli? Rozłozylem-zlożyłem-działa:) Hehe, oby tak zostało:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExodusXXL Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 probowales wlaczyc 'wzmocnienie mikrofonu'? albo podlaczyc inny mikrofon?Próbowałem wszystkiego,wzmocnienie bez wzmocnienia i klapa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Nie wiem gdzie ona jest :) Kiedyś jak kupiłem komputer to procesor chodził na 1250MHz chyba, więc na magistrali 100MHz, a po przestawieniu tej zworkki było już tyle ile być powinno, czyli 133MHz. Poszukaj coś w instrukcji i na pewno znajdziesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Bez kitu no... tyle stron tematu a wy coś o zworkach do FSB. Wy chyba wogóle nie wiecie co to jest SoftMenu III. Poczytajcie se manual... poczytejacie ten temat NOWI!. :mur: :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Wiem jak było u mnie i wiem co piszę, sądze, że może być tak jak piszę więc to piszę, jak jest inaczej to i tak piszę co było, bo może być tak jak piszę. Tylko, że wtedy miałem inną płytę i właśnie sobie teraz to przypomniałem :lol: Edytowane 10 Lutego 2006 przez Xanagaz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 Zadam lamerskie pytanie: Mozna wgrywac modowane biosy do NF7 za pomocą Flashmenu? Bo flopa nie posiadam :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 11 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2006 TAK! można. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...