Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

A ostatnio to już się stała rzecz straszna ;[

Owies "przez przypadek" kupił tydzień temu NF7-S... co się okazało połowa kondensatorów to już nie rubycony... ;[ totalna masówka... na psy spada... wszystko na ilość i $ a nie jakość :/

1221446[/snapback]

a rubicom tez znowu to jakosc wielka :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie witam szybko i na temat. Szukać wersji z czarnymi slotami czy nie ma różnicy od tej nieokrojonej z kolorowymi slotami? Czy te nowe abity fsb 240 robią?pzdr

1224471[/snapback]

sadzac po tym co pare postow wyzej napisal Świder to w nowych plytach brakuje niektorych obwodow i zastoasowano gorszej jakosci kondenstory. czyli nowe plyty (o ile posiadaja w/w wady) raczej nie nadaja sie juz do takiego oc jak starsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ostatnio to już się stała rzecz straszna ;[

Owies "przez przypadek" kupił tydzień temu NF7-S... co się okazało połowa kondensatorów to już nie rubycony... ;[ totalna masówka... na psy spada... wszystko na ilość i $ a nie jakość :/

1221446[/snapback]

No bo przez przypadek zjarałeśmi mobo, a ja co miałem zrobić i tak już na sziłe odpalałem drogie które szykowałem do zmodowania a naczymś trza było siedzieć, skąd mogłem wiedzieć że taki syf zaczną robić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie nowe serie NF7 okroili z jednej fazy (wersja S2 miała to od razu) to kupa na maxa. Właśnie zamówiłem NF7-S i jestem ciekaw co przyjdzie, jeśli jakiś wynalazek pokroju S2 to się załamię chyba:(

Zobaczymy, narazie czekam na kuriera.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyżej:/// Jednak ja swojej mobo nie zmienie.. chyba wysłuży mi do Zmieniania na system 64bitowy.. czyli w moim przypadku gdzieś za 2-3 lata:) a może troszke później.. I tak fortune zaplacilem za karte graficzną która jutro - najpóźniej w piątek do mnie przyjdzie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie nowe serie NF7 okroili z jednej fazy (wersja S2 miała to od razu) to kupa na maxa

NIKT TAK NIE NAPISAŁ !

NF7 dalej ma 3 fazy... pisałem tylko o kondensatorach nie-rubyconach...

Co do OC to Owies jeszcze nie sprawdzał... jak widać... nie ma czasu na modowanie... :lol: :>

Edytowane przez Świder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uhm.....ostatnio ktoś dawał tutaj linka do moda na 4 fazy itam po drugiej stronie socketu były takie małe bajerki.....co to jest?? i co daje??Aha i można dolutowywać brakująve kondzioky?? bo mam tego z 200 w domu i jeszcze ASUS TULS2C czeka na rozboirke :D

Edytowane przez DaRoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo mnie nie było w tym topicu więc pozwolcie się troche rozpisać ;D

napisano przez: hS.4f Logan

"przeprosiny przyjete, w ramach pokuty zjebiesz 2 nastepnych ktorzy nie uzyja szukajki. "

lol

napisano przez: hS.4f Logan

"mosfety nic nie maja do fsb, one sie grzeja od vcore procka."

Nie do końca prawda, ich temperatura zależy od mocy pobieranej przez obciążenie (procek), a moc wydzielana przez CPU zależy od Vcore, FSB i kilku innych bzdór.

Nie chce mi się dokładnie tłumaczyć, był już o to spór w którymś wątku.

napisano przez: Ochre

"a czy bede mugl podlaczyc starszy dysk ( 3 letni samsunga 20gb) pod nf7-sl?? "

Interfejs EIDE jest kompatybilny wstecz obsługuje nawet Hdd pracjuące w PIO 0 (mój 100MB hdd właśnie z niego korzysta :P)

napisano przez: Świder

"Panowie... Abit także lubi wysokie FSB... trzeba tylko o niego dbać ;]"

I kto to mówi... lol

napisano przez: so_cent

"Co to już się nie naczytałem o wentylatorze (potworze:D) na NF7 v.2.0

Podobno zaczyna wyć po tygodniu..mieisący..2miesącach..Jeden koleś napisał że nasmarował go:>:> Czy powie mi ktoś mozę czym można to nasmarować?? Czy sa wogóle jakieś takie smary do wentylatorków?? "

Mnie już po 2dniach zaczoł terroryzować (w najnowszej mobo) Smar grafitowy lub WD40 nadaje się najlepiej

napisano przez: Hirotaro

"@Cappo

Tak tak daj więcej V, a po za tym masz TwinMosy... A wiele osób mówi, że one nie bardzo lubią tą płytę - a raczej na odwrót"

Nie prawda, śp 256MB TwinMOS 400 na e50b (największy syf) wymiatały przy 255 2.5-4-4-11 @ 3.41V

[umarły przy próbie reaktywacji mobo zjaranej przez Świdra]

napisano przez: envinya

...na allegro jest 40 zl za naprawe ale to do koszalina trzeba wyslac wole probowac w wawie.

możesz dac link?

napisano przez: rastablasta

"oddaj na gwarancje albo oddaj ja Świdrowi"

to już lepiej na gware [bez obrazy]

napisano przez: DaRoN

"BTW. Jest ktoś z krakowa kto wie gdz\ie mozna dostać kosci BIOSU do ABITA??"

A na giełdzie na balickiej pytałeś? Zlookaj se nomerki kostki i leć a znajdziesz napewno. A jak nie to leć na chybil trafil ;)

napisano przez: Kaeres

"Moglbym zobaczyc zdjecia tych abitow z kolorowymi i okrojonymi kolorowymi slotami ?

Na zdjeciach sa zawsze te z czarnymi."

Foty będą jak skończe ferie.

napisano przez: peseq

"No własnie takie szambo trafiło moją mobo.. nie postowała.. nic nie było podkrecane itp.. Ale u mnie dwie diody sie swiecily."

Z tymi diodami jest tak, że nawet jak wszystko sięz mobo usunie (NB, SB, Winbond I/O, ALC650, LAN itp) to po podłączeniu zasiłki i zapuszczeniu power one i tak się zapalą. ;)

napisano przez: envinya

"...najlepiej dorwac jakies inne kosci niz winbody ? takie tam sa ?"

Na NF7 kostki biosu to PMC Flash albo Winbondy, mam 1Winbbonda i 2PCMF i nie widzę między nimi różnicy [niestety]

napisano przez: loobek

"a rubicom tez znowu to jakosc wielka"

rubycon to jedna z leprzych firm od kondziorów i nie wmówisz mi że jest inaczej

napisano przez: tarpaN

"sadzac po tym co pare postow wyzej napisal Świder to w nowych plytach brakuje niektorych obwodow i zastoasowano gorszej jakosci kondenstory. czyli nowe plyty (o ile posiadaja w/w wady) raczej nie nadaja sie juz do takiego oc jak starsze."

ach ten Świder, tyle zamiszania wprowadza :D, Z tego co zauważyłem nowe są zaoszczędzono na slotach i kondziorach (to widać na pierwszy rzut oka). Wszystkie kondziory o pojemności 100uF to już nie rubycony [nie pamiętam jakie], natomiast sloty nie posiadają "szyn" prowadzących pamięć w odpowiedą pozycję, tzn. sloty są jakby samocentrujące i już nie da się włożyć kostki na ślepo tylko trzeba się przyglądać czy dobrze idzie.

Jeśli idzie o Vcore to nic się nie zmieniło, dalej jest 3fazowy. To zamieszanie mogło wyniknąć z faktu że w innym topicu napisałem że może w następnych wersjach będą już tylko 2 fazy

@DaRoN

Jak masz mobo na ozbyciu to daj znać ;)

@Świder

Ni że nie mam czasu mosdować tylko dzieli mnie doś duża odległość (Olkusz <104KM> Bielsko-Biala) a dość kłopotliwe jest wożenie takiej chałdy sprżet co dwa tygodnie! Ferie mam ;P

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zamierzam nabyć tą płytkę w niedługim czasie i mam takie lamerskie pytanie - jak nie będę ustawiał FSB powyżej 200 (zamierzam podkrecic mojego axp1700+ na 10x200 - jak sie da to wiecej ale mnoznikiem) to i tak musze zadbać o chłodzenie mofsetów itp? Czy nie ma konieczności kombinowania i plyta bedzie sie wyrabiala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Etam piszecie ze NF7 z kolorywmi slotami maja opory z w ogole wstaniem z wysokiem FSB, moj znajomy ma taka i osiaga 250FSB

Ja nie moglem znalesc z czarnymi slotami to tez kupilem z kolorowymi i

Dołączona grafika

Wchodzi bez problemu, narazie tylko tyle bo nie zalozylem radiatorow na mosfety i ramy, wiec tylko sprawdzalem czy sie odala itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku równie na kolorowych bez niczego miałem 240, zmieniłem paste na NB (bo nie było wcale prawie) i już 250

Edit

słaby jakiś ten mobil

Edit2.

No bo tak patrze 1.8V a tu tylko 2.3GHz :wink:

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ OWIES

Ja powiedziałem, że "wiele osób mówi" i żeby się wypowiedzieli posiadacze TwinMosów.

Ci którzy mają NOWE kości narzekają, a Ci co mają STARSZE mówią, że są dobre. I taka później wyszła konkluzja, że TwinMos daje teraz ciała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ OWIES

Ja powiedziałem, że "wiele osób mówi" i żeby się wypowiedzieli posiadacze TwinMosów.

Ci którzy mają NOWE kości narzekają, a Ci co mają STARSZE mówią, że są dobre. I taka później wyszła konkluzja, że TwinMos daje teraz ciała.

1225874[/snapback]

Ja mam dwie kosci twinmosa jedna z przed roku, a druga z przed miesiaca i razem mykaja na 229 FSB stabilnie w goldmemory 1h i 12h w prime blend takze nie powiedzialbym ze Twinmos daje ciala bo kosci sa tanie i moga sie ladnie podkrecic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do twinów fak faktem że kiedyśbyły znacznie leprze kostki niż teaz, ale i dzisiejsze nie są takie straszne jak je maluja ;p

Moje chyba miały 1.5roku.

@suchy83rok

to i tak duża loteria, a 229 to nie jest aż tak dużo, jakie masz timings?

@loobek

O ile dobrze pamiętam z elektroniki to najgorsze badziewia datuje się na 8lat a i tak często wymiatają dłużej :)

Poszukam poźniej jak to jest z rubycon i jeszcze bardziej wypaśnymi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to i tak duża loteria, a 229 to nie jest aż tak dużo, jakie masz timings?

1226032[/snapback]

Timingi mam tak jak w opisie czyli 11-3-3-2.5, nizszych niestety nie da sie ustawic, a i zmiana napiecia nawet na 3,3V nic nie daje to jet maks tych kosci. W singlu, osobno, chodza tak samo jak razem w dualu:)

Ps. Zrobilem VDimm I VDD moda ale nic nie daly, doslwnie nic. Zwiekszalem napiecia razem i osobno w roznych kombinacjach i nic nawet jednego Mhz FSB do gory wiece moze czym moze to byc spowodowane??

Edytowane przez suchy83rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios Merlina Jak Wgrać

Witam!!

Ściągnąłem bios MERLINA D27_TaiPan_0.3_ED_Bpl_3.19_28.12.04.rar i w archiwum znajdują się 4 pliki :

Romsip TaiPan 0.3 (ED]

Original.bin

Nvidia Bpl 3.19 Cpc On.bpl

NF7D_27.BIN

nie wiem po co ich jest aż tyle

wiem ze nf7d_27.bin i original.bin to Bios a reszta to co??

Z góry thx za ansawer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie brachol do kompa włożył stare pamięci 266(przed wysyłką na allegro chciał je sprawdzić) uruchomił kompa i zonk poleciał dymek z płyty teraz mam pytanie co to jest,znajduje się zaraz przy slocie agpDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jedno pytanie: czy mogę zmienić fabrycznego coolera z wiadomo jakich powodów na Zalmana NB32J i potem przesmarować to Arctic Ceramique??? Nie wiem jak z wydajnością chłodzenia. Nie chcę zakładać tego większego bodaj 47 bo będzie mi kolidował z Pentagramem QVC-100.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jedno pytanie: czy mogę zmienić fabrycznego coolera z wiadomo jakich powodów na Zalmana NB32J i potem przesmarować to Arctic Ceramique??? Nie wiem jak z wydajnością chłodzenia. Nie chcę zakładać tego większego bodaj  47 bo będzie mi kolidował z Pentagramem QVC-100.

Pozdrawiam.

1226403[/snapback]

Spokojnie wystarczy... a minimalny ruch powietrza wokol radiatorka pozwoli na nawet wiecej OC :idea: Sam mam niebieskiego zalmana... B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cappo... mamy tutaj bardzo ładny przykład zjarania vdimma... widać spalony dolny i górny mosfet vdimm oraz diode shotkyego...

Winbond oczywiście wytrzymał :D

Sprawdz jeszcze vtt... oraz kondensatory wyglądają nawet ok...

Ale wszystko da się naprawić :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...