[hS.4f] Logan Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 ja na mosfetach i pll mam radiatorki ale przy wc to nawet na 1.7 parza wiec na tym jeszcze foxconn80 na 5V (zmieniam na artica bo ten terkocze) i juz radiatorki sa zimne. przez tydzien jechalem na napieciu >2V w tym 5 dni na >2.1V a 2 dni na 2.3 i wszystko dziala normalnie na razie nie krece bo za slabe chlodzenie abit pokazuje prawie 60 w stresie przy 2.3 musze dokupic jeszcze jednego crystala na lade a w prolajnie nie maja akurat:/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erOl Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) 2 Szybciutkie pytania :] Pewnie juz to bylo.... ale przeszuaknie tylu postow w czesci pierwszej troche mnie przrazilo.... Tak wiec: Jak zrobic aby po zamknieciu winowsa i wylaczeniu sie kompa wylaczala sie takze myszka i nie swiecila na czerwono... to samo tyczy sie klawiatury ktora takze zostaje wlaczona.... 2 pytanie to po jakim czasie nowo nalozona pasta miedzy (Artic Ceramiq) CPU a GPU nabierze najlepszych wlasciwosci... bo narazie to temperaturki przy uzytkowaniu tylko windowsa podchodza po 50'C na cpu i 30 na systemie! Ale odczytuje to z biosa i programiku dolaczonego do plyty wiec nie wiem jak tu jest z przeklamaniami!! Dzieki pozdro itp... Edytowane 11 Lutego 2005 przez erOl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) Byłoby pewnie łatwiej gdybyś powiedział jaki masz procesor, cooler i jak to wszystko jest poustawiane. Mógłbys tez napisać jakie MoBo masz. :mur: Co do samej pasty, to po trzech dniach jest już tak jak być powinno. Edytowane 11 Lutego 2005 przez suchyjastrzab Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erOl Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 2600 barton, abit nf7 , COOLER MASTER HAC-V81 ustawilem narazie na jakies 4000 obr Ustawienia w biosie w wiekszosci defaultowe....... Domyslam sie ze jesli chodzi o to ze po wylaczeniu kompa nie wylacza sie myszka czy klawiatura!!?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 50*C w Windzie na default to strasznie dużo. IMO powinno być ok. 30~35. Jezeli chodzi o myszke to mój Viper też swieci na okrągło, ale klawiatura gaśnie. Poczekaj na fachowców, może Oni cos wymyślą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 fachowcy fajnie brzmi. Wiec tak: erOl, ktor wersje teog CMa masz?? i ktory bios?? Co do zworki to kolo zlacz PS/2 masz taka zworek duza, przestaw ja na druga pozycjepowinno byc oki :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erOl Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) erOl, ktor wersje teog CMa masz?? i ktory bios?? 1271370[/snapback] Hmm nie wiem :] Sprawdze dopiero w niedziele bo nie ma nie teraz w domu a co do biosa to tez narazie defaultowy jaki byl wgtany na plyte, ale ktora to wersja to tez teraz nie sprawwdze! Cos czuje ze czeka mnie ponowne smarowanie procka..... Tak na zas czym najlepiej usunac paste z procka!!?? Aha i nie szlifowalem radioatora od GPU! Pozdro Edytowane 11 Lutego 2005 przez erOl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) co do temp mam Glacialtech Diamond 2100 na tym co w podpisie i mam ok 45-48ide. na default ustawieniach . czy moze byc cos nie tak ze sprzetem?? czy taki kiepski radiator ?? jest zalozony napewno dobrze z dobra pasta. jak u was chodzi ntune ?? na 2k3 zawiesza mi kompa i blueobrazki. narazie uzywam do zmiejszania taktowania speedfan zeby wyciszyc kompa . i jeszcze jedno jaka najmniejsza czestotliwosc FSB jaka osiagacie np. programem speedfan ?? u mnie chodzi min FSB na 90 Mzh B) ponizej wiesza sie. zawsze to 861 Mhz i bezszelestny komp. a filmy idzie ogladac i muzyczke spokojnie da sie sluchac . Edytowane 11 Lutego 2005 przez luki_pc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
imalas Opublikowano 11 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2005 (edytowane) 2 Szybciutkie pytania :] Pewnie juz to bylo.... ale przeszuaknie tylu postow w czesci pierwszej troche mnie przrazilo.... Tak wiec: Jak zrobic aby po zamknieciu winowsa i wylaczeniu sie kompa wylaczala sie takze myszka i nie swiecila na czerwono... to samo tyczy sie klawiatury ktora takze zostaje wlaczona.... 2 pytanie to po jakim czasie nowo nalozona pasta miedzy (Artic Ceramiq) CPU a GPU nabierze najlepszych wlasciwosci... bo narazie to temperaturki przy uzytkowaniu tylko windowsa podchodza po 50'C na cpu i 30 na systemie! Ale odczytuje to z biosa i programiku dolaczonego do plyty wiec nie wiem jak tu jest z przeklamaniami!! Dzieki pozdro itp... 1271234[/snapback] Zagadnienie trywialne! 1a)wyłączyć zasilanie przed zasilaczem(pstrykacz na zasilaczu)....sądzisz, że nie zgasną........? b)na poważnie:aktualizacja biosu płyty koniecznie!!! 2) po 3 dniach wg. producenta .u mnie po 5 dniach.....tyle! , a szukajka działa!, ale raz to i ksiądz może............! (jeśli nawaliłeś zadużo pasty to do końca świata) 3) prawidłową temp. (na procesorze )Abit nf7 pokaże zawsze po restarcie !(nie pytaj dlaczego?....bo tak już ma............)przeważnie będzie niższa o 4-5 stopni. Edytowane 11 Lutego 2005 przez imalas Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 erOl, jak chcesz miec jeszcze nizsze tempki na procku to rpzeszlifuj radiator na CPU bo CM robi niezly badziew i jest jaby prosto spod ciecia wyszedl. ja tak zrobilem od razu jak tylko do domu to przywiozlem. BTW jakie ciche wentylatory polecacie o duzym CFM, zastanawiam sie nad Akasą, bo fajne ma te pomarańczowe wentylki i są Ciche i wydajne. BO juz nue mam siły do teog łajdaka od CM. zachowuje sie jak maly samochodowy odkurzacz. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erOl Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Ehh jutro zdejme przeszlifuje ,naloze na nowo paste i zobacze co z tego wyjdzie!! Co do glosnosci...to przy obrotach 3500-4000 jest znoscy ale od 4500-4900 to nie da sie wytrzymac :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 i tak nie wiele Ci to da przy takiej pasci imo szkoda zachodu dla moze jedneg 1* roznicy a ten wentyl (CM) nie jest nigdy cichy zasilanie impulsowe :/ nawet jak skrecisz na 5V to bedzie pyrkal co do dobrego coolera pentagram 80 alum+ miedz i masz cisze i wydajnosc na przyzwoitym poziomie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 jak sie upre to sobie zakupie CM Vortex Dream 7 i bedzie git. CJest bardzo dobry, i cichy, ale cena. Jeszzce sobie oblookam ile akasa ma wydajnosci, bo glosnosc podana mam w gazecie, tylko przeplyw mi pisza ze jest211 metrow szzesciennych, a ja nie weim ile to CFMow. BTW. na pudle od CM smieszne rzczy: pisza ze ma 25dB przy 2500 obortow(on robi minimum u mnie 3200)a przy tym 31.4 CFM. Oni ladnie ludzi wkrecaja. Juz wiecej nie kupie nie przetestowyn coolerow :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 polecam dzila chlodzenie konwencjonalne ... tam se wszyskiego dowiesz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 aha i abit nie pokazuje wlasciwej temp po resecie. wlasciwie nigdy jej nie pokazuje. a jezeli mu sie zdarzy to widocznie generator temperatur losowych akurat wlasciwa przypadkiem wylosowal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 No bez przesady z tym generatorem... kilku userom się zdaży, ze mają zrąbane winbondy lub diody lub nie wiadmo co... sam miałem ten sam cpu z tym samym WC na 3 abitach... i na tych samych ustawieniach temp od 30C do 32C idle... A po pierwszym stacie zawsze mam 10C mniej... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 się czepili ciagle tylko te tempy, ja też nie miałem nigdy problemu z tym, a już 3cia mobo u mnie leży... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 tez mialem kiedys 5 mniej po resecie a juz nie mam. teraz sa to 2-3 w dol albo w gore. albo nie. ale skoro istnieja sztuki zrabane to jest taka mozliwosc ze tobie sie trafili 3 takie zrabane. tak wiec odczyt temp sie nie nadaje do chwalenia sie chldozeniem co najwyzej roznica a temperaturach na roznych chlodzeniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Nie ma to jak zewnetrzny termometr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Też tak sądzę. Do tej pory tylko płyty Asus'a podawały mi temperaturę najbliższą realnej (różnica rzedu 0.5 stopnia => może wina miejsca pomiaru??) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 nie wiem jak z temperaturami ale wiem że odczyt napięć na abit an7 był wzorowy (identyczny jak na mierniku) :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 @ J.H. BYŁ??? Spaliłeś??? :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 No to ja siępoświęce i sprobuje coś wykombinować w kierunku leprzego pomiaru przez tego winbonda leciwego :? Pdf ma 118stron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) :) Nie ma to jak OWIES :D :D :D :D Oh Yes :D :D :D A tak na serio, to trzymam kciuki!!! Edytowane 12 Lutego 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j.h.hudy Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 @ J.H. BYŁ??? Spaliłeś??? :D :D :D 1273546[/snapback] sprzedałem ale żałuje tego :) dlatego zamierzam go kupić znowu w najbliższym czasie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 No Owies troche poczytał... ja zaczynam... wiadomo, że mamy 3 tempy... (vtin 1,2,3) pin 102, 103 i 104... do tego vref na 101... z tego co wyczytałem... jak się nie myle.. to termistor podłączamy z szeregowo wpiętym rezystorem 10k... a potem do vref... a druga nóżka możliwe, że do vtin... ? Jeszcze sie poczyta i pomyśli... ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 (edytowane) No tak, powiedzieć coś fakerowi to zaraz wypapla jak jeszcze nei gotowe i coś dofakuje swojego, a poźniej lodzie znów mobosy jaraja :? Jutro dam dokładny art w All eXtreme... i na XS może więc poczekajcie chwile :D Edytowane 12 Lutego 2005 przez OWIES Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRO80 Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Witam Od niedawna posiadam Abita nf7 rev2 i gdy włącze prime95 to komp mi się po chwili wyłancza a z głośnika z obudowy słychać alarm.Gdy dam większe napięcie na procka to jeszcze szybciej mi się wyłącza. Może mój zasilacz się przegrzewa, no ale przy takiej konfiguracji procek 1881mhz t-bred A 1,8volt , r9600pro gigabyte 558/796mhz , 512mb ram hynix D43 single ,sblive5,1 ,dvd-rom i cd-rw LG, HDD 40GB SEAGATE , modem hex2 pentagram , no i mój zasilacz chieftec 1136h 360wat POMOCY PLEASE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 (edytowane) Przegrzewa Ci się CPU, stąd ten alarm i shutdown :D Edit: mod mały już jest tutaj na dole :D Edytowane 13 Lutego 2005 przez OWIES Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRO80 Opublikowano 13 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2005 Tylko że ja mam alarm po tym jak się komp całkowicie wyłączy , muszę w tedy dłużej przytrzymać włącznik na kompie aż przestanie " wyć " temp nie przekracza 60c w prime95 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...