Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

Jak nie da racy...

Przecież głośniki mogą iść sobie... A Mic i LineIn to kolejne 2 wejścia... Podłącz mika na stałe tylko go wyciszaj... A słuchawki do Głośników... Chyba, że masz na 1dnym przewodzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce zakupic płyte nf7 tylko niewiem jakom Abit NF7 Rev 2.0 czyAbit NF7-S2 i Abit NF7-S2G i Abit NF7-S Rev 2.0 tylko ta ostatnie jest duzo drosza ponad 100 zł ad reszty i wolał bym kupic jakoms zy tych pierwszej trujki do mojego 1700 atlona chodzi mi o jak nalepsze podkrencanie prosze napiscie jaka jest najlepsza i tczym sie roznią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych co podałęś to wybór jest jasny NF7 / NF7-S. Wersja S jest droższa bo ma kontroler SATA. Na pozostałe nie patrz chyba że nie masz zamiaru kręcić.

Poza tym porównanie tych płyt było juz wiele razy. SZUKAJ!!!

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce zakupic płyte nf7 tylko niewiem jakom Abit NF7 Rev 2.0 czyAbit NF7-S2 i Abit NF7-S2G i Abit NF7-S Rev 2.0 tylko ta ostatnie jest duzo drosza ponad 100 zł ad reszty i wolał bym kupic jakoms zy tych pierwszej trujki do mojego 1700 atlona chodzi mi o jak nalepsze podkrencanie prosze napiscie jaka jest najlepsza i tczym sie roznią

WYJDŹ

temat poruszany setki razy

szukaj w FAQ

PS

Sorry, ale szlag mnie trafia jak czytam takie posty... nie tylko ze względu na samo pytanie, ale także na błedy

zastanawia mnie fakt, jak można być takim analfabeta

Edytowane przez fipa15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z nf7s v2. Korzystałem z szukajki ale i tak nic nie znalazłem :( za dużo postów...

Chodzi mi o to ze procesor jest źle wykrywany w windzie, ale cała sprawa jest o tyle dziwna ze występuje to tylko przy hard resecie albo jak włącze komputer pierwszy raz.

W biosie zawsze wykrywa procesor jako "athlon xp", jednak w windowsie po pierwszym uruchomieniu komputera lub hard resecie (przycisk na obudowie) winda widzi go jako "athlon" po soft resecie (uruchomienie komputera ponownie) zawsze wykrywa "athlon xp"

Normalnie by mnie to nie denerowowało bo niech sobie pisze co chce, ale w programach diagnostycznych pisze ze procesor nie obsługuje instrukcji SSE :(

Sprawdzałem biosa d26 i d27, Windowsa SP1 i SP2, jak na razie bez rezultatu.

Zasilacz Chieftec 360W, chyba sprawny bo komputer się jeszcze mi nigdy nie zawiesił.

EDIT:

Nie ma znaczenia czy procesor jest podkręcony czy nie, poprostu porblem występuje na każdych ustawieniach.

Edytowane przez jg5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jaki to procesor???

Jakie jądro???

Może to ten z pierwszej serii XP co była walnięta i miała problemy z SSE???

To Palomino, T-bred, Barton(thorton) jaka prędkość, jaka seria??? Nic nie napisałeś...

A może pastę polałeś po całym procku zamiast po jądrze tylko??? :D

Edytowane przez Hirotaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon XP 2000+ ( T-Bred) 1.65V 133FSB x12.5. Ram 2 x 512 DDR400 Kingston.

Jak pisałem aby procesor był dobrze wykryty przez windowsa muszę zrobić soft reset (czyli np. ctrl+alt+delete w biosie, lub uruchomić komputer ponownie), wtedy za każdym razem wykrywa procka tak jak trzeba. Problem jest jak włączam komputer przciskiem POWER lub robie reset przyciskiem na obudowie, wtedy za każdym razem procesor wykrywany jest jako zwykły athlon....

Mozliwe ze juz ktoś miał taki problem, ale przy około 300 stronach postów o nf7s naprawde nic nie mozna znaleźc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... tak mnie zastanawia dlaczego na moim Abicie (chyba ze nie tylko na moim hehe) w biosie nie mozna ustawic fsb na 175mhz tylko po 174 jest odrazu 176 ? Pytam glownie z czystej ciekawosci :) Bios mam najnowszy 27-ke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... tak mnie zastanawia dlaczego na moim Abicie (chyba ze nie tylko na moim hehe)  w biosie nie mozna ustawic fsb na 175mhz tylko po 174 jest odrazu 176 ? Pytam glownie z czystej ciekawosci :) Bios mam najnowszy 27-ke.

1283488[/snapback]

Proponuję wgrać jakiś bios Merlina lub Tratsa, chociaż nie wiem jak to jest, bo jadę na trochę wyższym FSB :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem. Przy poprzedniej plycie glownej nie bylo takiego problemu, ale tutaj po jakims czasie pracy (bez roznicy czy gram czy komp zostawiony jest na pulpicie) slysze jak dysk twardy sie wylacza. Slychac to bardzo dobrze bo moj dysk nie nalezy do najchszych jest to Samsung 40GB 5400 RPM. Tuz po wylaczeniu dysku komputer sie zawiesza. Po restarcie dysk zaczyna pracowac spowrotem, ale znowu po chwili sie wylacza. Co robic ????? Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdzałeś dysk na jeszcze innym kompie. Miałem tak i się okazało że jest coś pęknięte przy wtyczce zasilającej dysk (częste wkładanie i wyjmowanie) i działa ok jeśli sie odpowiednio molexa dociśnie:)

Pokombinuj, może znajdziesz przyczynę.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego tekstu, ze smarowaniem calego procesora(Malutki OT):

Kiedys poszedlem do kolegi, bo wsadzil Bartona 2500+ do ECS K7S5A i nie chcial sie odpalic. Wsadzil Durnia i tez juz nie chcial odpalic. Przyszedlem do niego, zdjalem radiator, patrrze :blink: a tam pasta(dobrze ze biala) na calym doslownie procku nawalona. Caly procek jaki duzy, taki bialy :lol: . A z dyskiem, to mysle ze to nie zaden molex, ani nic co jest materialne. Przestawa sobie w Opcjach Zasilania, zeby nigdy nie gasil Ci dyskow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj czepiacie sie jak skladalem pierwszego durona z wiatrakiem titana to myslalem ze jak dali taka tubke pasty koloru srebrnego to pewnie trzeba tyle nalozyc. no i caly byl srebrny:D jak sie juz znam to i tak nie mam sily bo 1.5h czyscilem samo jadro reszte procka olalem taki ladny srebrniutki:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój problem nie jest związany ze złym montażem...

Nie jest to też błąd windowsa, na linuxie występuje dokładnie to samo, czyli płyta podaje nieprawdziwe dane na temat procesora.

Jak na razie nie mam pojęcia czemu się tak dzieje, wieczorem profilaktycznie sprawdze komputer na innym zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ,ze jest to sprawa lekkiego zawyzania magistrali. Co iles tam MHz w FSB nie ma 1MHz ,aby ta czesc zawyzona zniwelowac. Tak mi sie wydaje ,bo nigdzie o tych rzeczach nie slyszalem i nie moge potwierdzic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jednak montaż??? A może ukruszyłeś procka???

1284272[/snapback]

Procesor jest w stanie idealnym i to nie jego wina, pożyczyłem innego od kumpla i problem dalej występuje.

Następnie to wymieniłem chiefteca 360W dual fan na jakiegoś starego chiefteca 360W i dalej to samo, jedyne co pozytywnego wynikło z tej wymiany to mam stabilniejsze napięcia i karta grafiki się więcej podkręciła.

Następną rzeczą którą wygrzebałem z piwnicy to epox 8k3a+, taka płyta na KT333, i na niej wszystko działa, więc prawdopodobnie coś z abitem jest nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ze AN7 to bardzo prawie to samo podpinam sie..

Mam 2 pytania

1. Czy u was przed zalozeniem na SB radiatora byl bez podkrecania w windzie goracy do tego stopnia ze wiecej jaki 5s nie jestem wstenie utrzymac palca na nim bo parzy, nie chce tracic kasy na zelmany jakies wole zalozyc radiatory ktorych mam na kilogramy i moge sobie przyciac , tyle ze mam problem z klejem termoprzewodzacym gdzie cos takiego mozna dostac??

2. Czy ktos mial problemy ze oprogramowaniem do GURU , po zainstalowaniu calego pakietu i restarcie kompa winda juz nie wstala , wywalilo blad ze brakuje chyba o slotych chodzilo(IRQ, albo jakos tak) , kto wie w czym problem i jak go rozwiazac ??Stalo to sie na nowieutkiej windzie , bios orginalny jak narazie , ustawienia zgodne z zaleceniami w FAQ na tym forum :)

POzdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako ze AN7 to bardzo prawie to samo podpinam sie..

Mam 2 pytania

1. Czy u was przed zalozeniem na SB radiatora byl bez podkrecania w windzie goracy do tego stopnia ze wiecej jaki 5s nie jestem wstenie utrzymac palca na nim bo parzy, nie chce tracic kasy na zelmany jakies wole zalozyc radiatory ktorych mam na kilogramy i moge sobie przyciac , tyle ze mam problem z klejem termoprzewodzacym gdzie cos takiego mozna dostac??

2. Czy ktos mial problemy ze oprogramowaniem do GURU , po zainstalowaniu calego pakietu i restarcie kompa winda juz nie wstala , wywalilo blad ze brakuje  chyba o slotych chodzilo(IRQ, albo jakos tak) , kto wie w czym problem i jak go rozwiazac ??Stalo to sie na nowieutkiej windzie , bios orginalny jak narazie , ustawienia zgodne z zaleceniami w FAQ na tym forum :)

POzdrawiam

1284784[/snapback]

Odpowiem na 1 pytanko.

Nie martw sie wszedzie tak jest ja wkleilem na SB radiator ze starej rivy tnt M64 :). I pasuje ladnie :). Kleilem Zalmanem :P... (klejem).

2 gie pytanko nei wiem bo nie instaowalem w zyciu tych programikow :P.

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh witam w klubie tez przylepilem z rivy starej :)

A co do tego ze nie instalowales to raczj oczywiste bo masz NF7 ktore nie ma guru

1285168[/snapback]

Spoko spoko mam jeszcze Abita KV8-Pro z uGuru :P

Ale i tak sie tym nie bawie... 3rd Eye to lipnie wykonany jest :P(ciagle mi sie sklada :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komus pomoglo w walce z FSB zrobienie L12 moda na Bartonie 2500+ ? (nie mobile)

1284701[/snapback]

ent ja zrobilem l12 moda i ogolnie jest taki rezultat ze przy ustaieniu fsb 233 i więcej (przed l12 modem) byl napis w stylu ze procesor nie moze pracowac na takich ustawieniach czy cos i pomimo ustawien w biosie fsb233 proc chodzil na 11x100. Po l12 modzie nie wyskakuje juz taki komunikat i moge dac max 238ale to juz bardzo nie stabilnie pewnie cos juz nie wyrabia ram, albo proc albo mobo)

Tylko w koncu nie wiem po l12 modzie proc powinien domyslenie chodzic na fsb166 czy 200?

Edytowane przez Marcin5611

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ent ja zrobilem l12 moda i ogolnie jest taki rezultat ze przy ustaieniu fsb 233 i więcej (przed l12 modem) byl napis w stylu ze procesor nie moze pracowac na takich ustawieniach czy cos i pomimo ustawien w biosie fsb233 proc chodzil na 11x100. Po l12 modzie nie wyskakuje juz taki komunikat i moge dac max 238ale to juz bardzo nie stabilnie pewnie cos juz nie wyrabia ram, albo proc albo mobo)

Tylko w koncu nie wiem po l12 modzie proc powinien domyslenie chodzic na fsb166 czy 200?

1285289[/snapback]

Jak domyslnie powinien chodzi to ja nie wiem :D, chyba 200 ale z tym sa problemy. Chyba tez musze u siebie L12 zrobic ;], tylko ze nie chce mi sie wody sciagac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...