mos84 Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) witam. mam problem ponieważ na moim xp-m 2500+ 1.65 nie mogę osiągnąc stabilności powyżej 185mhz, niezależnie od Vcore i mnożnika. co jest tego przyczyną? czy bez drutmoda to normalne? czy jak wsadzę drucik to fsb będe mógl dac duzo wyzsze?? mój proc: seria: aqzfa rocznik: 0337 batch: 0209 przy jednej kości w 1 banku prime95 pokazuje bledy nawet przy 185mhz:/ Edytowane 14 Marca 2005 przez mos84 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwirus Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Witam, mam taki problem wstaję rano o 10 i włączam kompa, wszystko ładnie startuje aż do momentu ładowania windowsa (dokładnie w tym momencie jak ma się pokazać logo windows xp) czarny ekran i nic. Dysk nie pracuje. Robię restart i wracam do ustawień procesora 1700 xp (wcześniej 10*200) i włączam. Windows startuje (po którejś z koleji próbie), uruchamiam ponownie i wchodze do biosu i daje 10*200. Odpalam i chodzi wszystko. Kompa wyłączam w nocy. Rano wstaję i sytuacja się powtarza (a jak go restaruje w ciągu dnia to chodzi (tak jak by na zimnym nie odpalał ) . Myślałem że sb live może robić takie numery i wyciągnąłem go i temperatura na procku spadła o 5 stopni :blink:, ale dalej to samo (żeby sb tak obciążał procesor). Czyli sb wykluczam. Biosów też już miałem kilka też nie pomaga. Wczoraj zostawiłem go na ustawieniach standardowych czyli 1700xp (1467mhz) i to samo (czyli nie jest to wina overclockingu). Zauważyłem że na zimnym nie odpala, jak wejdę odrazu do biosu i odczekam chwilę na nagrzanie procka, startuje normalnie (jaja jak cholera przecież to nie disel, a w domu temperatura ok. 20 stopni) pozdrawiam i proszę o uwagi 1327010[/snapback] Bateria w porządku 3,3V jak w mordę szczelił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpernal Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) Witam Prosze o wyrozumiałosc bo w sumienie nie mam czasu przeszukiwac forum mam pytanie czym sie rózni abit nf7 rev.2.0 od abit nf7-s 2g W pcprojekcie nf 7 kosztuje 210 a nf7-s 2g 230 czy opłacasie dołozyc te 20 zeta Jak widac ma lepsze chłodzenie ale jakie sa róznicew wyposarzeniu. dzis albo jutro któras kupuje i nie wiem czy dopłacic czy nie. www.pcprojekt.pl z góry dziekuje Edytowane 14 Marca 2005 przez mpernal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) Ech faktycznie było to już wielokrotnie poruszane:( Ale niech tam, napiszę jeszcze raz. Wersja S2 ma obcięte sekcje zasilania (2 fazy tylko), w biosie nie ma możliwości zmiany mnożnika a regulacja Vcore jest procentowa. Jeśli chodzi o wyposażenie to S2 nie ma Soundstorma, ale za to SATA jest wbudowane w SB. Podsumowując, jeśli masz zamiar bawić sie w OC to WYSTRZEGAJ się S2 bo będziesz żałował prędzej czy później!!! Pozdrawiam! EDIT: Limit dobroci wyczerpany na dziś:P Edytowane 14 Marca 2005 przez ajsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mos84 Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 (edytowane) witam. mam problem ponieważ na moim xp-m 2500+ 1.65 nie mogę osiągnąc stabilności powyżej 185mhz, niezależnie od Vcore i mnożnika. co jest tego przyczyną? czy bez drutmoda to normalne? czy jak wsadzę drucik to fsb będe mógl dac duzo wyzsze?? mój proc: seria: aqzfa rocznik: 0337 batch: 0209 przy jednej kości w 1 banku prime95 pokazuje bledy nawet przy 185mhz:/ 1327179[/snapback] heh wystaczyło zmienić napiecie ramu z 2.7 na 2.8 i od razu 240mhz poszło :) tylko temperaturka powyzej 60 C juz:( Edytowane 14 Marca 2005 przez mos84 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 szkoda ze nikt "porzadny" nie ma tego s2 do testow fsb, w sumie takie fsb to przeciez sporo daje a do oc proca na codzien to pewnie te procnety wystarcza, zreszta jak sie wydrutuje 1.85 i doda 10% to juz nawet cos eksrtemalnego mozna zrobic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Może i masz rację ale problemem może być brak tej jednej fazy i pływanie Vcore przy wyższym OC. No i pozostaje sprawa mnożnika, tu niestety dali ciała na maksa, chociaż dla Sempronów to wszystko jedno. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 szkoda ze nikt "porzadny" nie ma tego s2 do testow fsb, w sumie takie fsb to przeciez sporo daje a do oc proca na codzien to pewnie te procnety wystarcza, zreszta jak sie wydrutuje 1.85 i doda 10% to juz nawet cos eksrtemalnego mozna zrobic. 1327880[/snapback] Nikt porzadny nie kupuje takiego shitu = po prostu... ta plyta jest fajna na defaultowych ustawieniach... kazda zabawa w OC (a po to chyba kupuje sie Abita) na S2 nie ma najmniejszego sensu :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin5611 Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 mpernal chyba czytał porownanie na sirius:)nf7-s rev.2 vs. nf7s2:) Ogolnie każda plyta mniej/bardziej sie nadaje do o/c ale jesli mozna w pewnej cenie kupic lepszą to po co kupowac gowno? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Co ja mam zrobić? :mur: :mur: :mur: Z ciekawości zmierzyłem vcore..... i co? W przy ustawieniu w biosie na 1,85v mam 1,45v w stresie (mierzone przy mosfetach). Na +12v mam 11,95v (mierzone z molexa). Nigdzie nie moge znaleźć vmoda do swojej rev. (1.0). Help me please :wisielec: Jak ja mam @ przy takim napięciu? Przecież to nie A64 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sawa Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Sawa jakie timingi walnąłeś wtedy kiedy było 239?. Ten artykuł troszke stary, używali jeszcze AID'y, poza tym zapis ~2300, odczyt ~900. Zarąbiście, jeszcze wtedy hooh, naprawde swietne wyniki. :lol: :mur: 1321652[/snapback] Na 2.5,3,3,11 twinmos 256 na twinmos. zawsze na takich chodzi - po pierwsze po zmnieszczeniu trzech pierwszych nawet na 200 się sypie po drugie ich zwiększenie nie daje wiekszego FSB. Co do drugich kosci twinmos 512 na mtech czy chodzą w dualu czy pojedyńczo max stabilne 225 :( cpc on . Bawił się ktoś Memory Alpha Timing - może ich zmiana by coś poradziła na te FSB 225 dla tych pamieci ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Memory Alpha Timing- znaczenie raczej symboliczne watpie zeby cos pomoglo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 skad mozna sciagnac petch merlina? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 dzial o jego biosach zawarty jest w zipe ok str 40 dokladnie nie pamietam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Co ja mam zrobić? :mur: :mur: :mur: Z ciekawości zmierzyłem vcore..... i co? W przy ustawieniu w biosie na 1,85v mam 1,45v w stresie (mierzone przy mosfetach). Na +12v mam 11,95v (mierzone z molexa). Nigdzie nie moge znaleźć vmoda do swojej rev. (1.0). Help me please :wisielec: Jak ja mam @ przy takim napięciu? Przecież to nie A64 :D 1328263[/snapback] Czy to pytanie nie pasuje do tego wątku? Pomóżcie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 to napiecie to nie musi byc Twoje real vcore nie wiem z czego to moze wynikac (zero plywajace albo cos takiego ) na asusie mierzone 2v bios 1.9 wiec jak dziala stabilnie to sie nie ma czym przejowac ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Bardzo prosty ołówkowy modzik... Sprawdzone działa... mozesz pomalować ołówkiem tylko punkt z numerem 3.. wtedyvcore pójdzie do góry.. http://s6.invisionfree.com/underclock/inde...p?showtopic=301 PS. Sprawdz na innych mosfetach i na cewkach vcore... bo coś za dużo zaniża... moze za słabo igłe dociskasz... ;) Były takie przypadki ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 ale to mobo wyglada na rev2 a suchyjastrzab ma rev1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Ale w obydwóch rev vcore było chyba to samo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Bardzo prosty ołówkowy modzik... Sprawdzone działa... mozesz pomalować ołówkiem tylko punkt z numerem 3.. wtedyvcore pójdzie do góry.. 1329502[/snapback] Świder jesteś WIELKI!!! "Namalowałem" 1,7v i lata.... Co ciekawe jak dam wiecej to spada temp. Z tyłu na płycie (takie wielkie bolce - było 1,95V, teraz jest 1,85 :roll: ) nie mam pojęcia o co chodzi, ale mi sie podoba :D Popróbuje na wyzszych mnożnikach i sie odezwe.... ....no chyba że macie coś na FSB, bo 200 to u mnie max :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Te bolce na plechach to chyba nóżki cewek ;) No ciesze się, że mogłem pomóc :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 i co ze niby mial procka ktory robil 2.5ghz na 1.45? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 A wierz mi, ze taki mógł się zdarzyć :D Już kiedyś widziałem podobnego ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali990 Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Jakie wybrać pamieci do ABIT NF7 do mocnego oc ?? Czy Geile są kompatybilne ?? z tym ABITEm ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mos84 Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 (edytowane) czego by miały nie byckomptatybilne?? :unsure: 1.może mi ktoś powiedziec jakie udało sie uzyskac najwyzsze stabilne FSB na forum na tej płycie i przy jakim napięciu chipsetu ??? 2.czy aby odkręcić wentylek z chipsetu trzeba odkręcić te malutkie śróbki ? Edytowane 15 Marca 2005 przez mos84 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Disruptor Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 Jakie wybrać pamieci do ABIT NF7 do mocnego oc ?? Czy Geile są kompatybilne ?? z tym ABITEm ?? 1330332[/snapback] Szukajka nie gryzie... :mur: A tutaj masz linka do tematu ktory sam zalozylem: http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&f=29&t=118713 Wystarczylo poszukac... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 15 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2005 czego by miały nie byckomptatybilne?? :unsure: 1.może mi ktoś powiedziec jakie udało sie uzyskac najwyzsze stabilne FSB na forum na tej płycie i przy jakim napięciu chipsetu ??? 2.czy aby odkręcić wentylek z chipsetu trzeba odkręcić te malutkie śróbki ? 1330375[/snapback] ad1 ranking max stable fsb ? ad2 tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sawa Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 (edytowane) Memory Alpha Timing- znaczenie raczej symboliczne watpie zeby cos pomoglo 1329151[/snapback] Oj dało i to dużo. Dla wszystkich posiadaczy tandemu NF7 i Twinmos 512 na Mtech i problemami z FSB powyżej 22x . Posiadam pamięci chodzące w dual max stabilnie na FSB 222 przy 2.5,3,3,11: Twinmos 256 na kościach Twinmos (w singlu chodzą spokojnie na 239) i Twinmos 512 na Mtech kupione w styczniu (w singli czy dual nie chcą chodzić powyżej 225) Pobawiłem się troche Memory Alpha Timing za pomocą NF2Tweaker . Wystarczyło zmienić z domyślnych 2,3,5,3,2,2,4 na 5,5,5,5,2,5,5 i dało mi to większe FSB o 13 MHz :D z poprzednich 222 Mhz na 235 Mhz wpełni stabilne prime, 3dmark, NfsU2. Napewno można jeszcze te taimingi zmniejszyć ale to wymaga zabawy a zysk jest w granicach błędu pomiarowego - sprawdzone, między domyślnymi a zmienionymi na FSB 235 różnica kilku punktów w testach Everest. Powyżej 235 błędy chociaż dopiero po 20 minutach w Prime a nie tak jak przed zmianą na 230 po kilku sekundach. Teraz kilka testów (w obydwu przypadkach procek tak samo taktowany) AthlonXp 2228Mhz, Twinmos 256+512 Timing 2.5,3,3,11 , WinXP+SP2 ,Radeon 9550 400/520 , NF7 rev2.0 - bios Tras d27 cpc on. FSB 222*10 , Memory Alpha Timing 2,3,5,3,2,2,4 Everest 3362,1309,82.3 Sandra 04 3341,3091 3dmark2001se 11891 SuperPi 8mb 8,11 FSB 234*9,5 , Memory Alpha Timing 5,5,5,5,2,5,5 Everest 3547,1390,78,1 Sandra 04 3545,3232 3dmark2001se 11979 SuperPi 8mb 8,00 Nie bawiłem się sie jescze w tym programie Dram Timing Parameters (miedzy innymi T(RFC) z którym ktoś tu miał chyba problem). To narazie tyle. Proszę próbować i podzielić się spostrzeżeniami. Edytowane 17 Marca 2005 przez Sawa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kali990 Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 Powiedzcei mi czy zmiesciliście Pentagrama 80cu na ABIT NF7 ?? Bo ja ledwo upchaęłm mój cooler koło zasilacza :-) A 100 chyba sie juz nie zmiesci ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 (edytowane) jak ledwo spokojnie wchodzi - w duzej mierze zalezy od budy @Sawa w takim razie sie pomylilem przepraszam ale z tego co pamietam z poprzedniej czesci tego topic'a zmiana wymienionych wartasci nic nie dawala ale ciesze sie ze Tobie sie udalo pozdro Edytowane 16 Marca 2005 przez Linoge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...