Skocz do zawartości
xan

Abit NF7 (S) = problemy, złote rady, itp. cz. 2

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli chodzi o obciążenia dla cpufan na płycie to ja osobiście to co podłączałem tam najmocniejszego to był silentcat92 - 2,16[w]; 0,18[A], pamiętam że bodajrze owies odpowiadał juz na to pytanie w tym topicu albo w all extreme about nf7, przeszukałem je ale cholerka nie mogłem znaleść... moze tobie sięuda

co do dobieranie pamięci do duala - to najczęściej chyba sprowadza się do to pakowania w podwójne pudełeczko pamięci z kolejnymi numerami seryjnymi - zwiększa to szanse że obie kostki będąmiały podobne możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zapytam o (chyba) dosyć dziwną rzecz. Mianowicie, co prócz SB i mosfetów Vcore przydałoby się obkleić.Bo widzicie jadę tylko na 230FSB, i organoleptycznie rzecz biorąc(macałem sobie dziś ABITka :lol: ) mam większość rzeczy chłodne. Jednakże ja wolałbym dać tam po kawałku aluminium i pytam co jeszcez można obkleić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Linoge. B otak sobei patrze macam i stwierdziłem, ze wszystko chłodne i nie mogłem zdecydować co zapisać do chłodzenia. Właśnie patrze na sterte radiatorów z chipsetów itd. potne je jutro. A jeszcze( niech się wypowiedzą osoby z 3.3v na ramie) jak bardoz się grzeeje ta cała (nie wiem jak to nazwać- "sekcja") prądowa od ramów? chodzi mi o te małę pieprzniki prócz feta i tego scalaczka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie sie grzeje na fecie jest al ale najbardziej grzeje sie wlasnie to male gofno ktore jest pomiedzi otworem na srubke a kondenstaromi pod slotami z prawej i wiele ludzi wlasnie z tego co pamietam zalecalo jego chlodzenie szczegolenie dla vmem >3V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uncle

No było niedawno o max mocy dla fan con... :| Nawet nie same ścieżki ale Winbond I/o tego nie zdzierzy. 5W max

1322338[/snapback]

strona 32 ;)

jak bardoz się grzeeje ta cała (nie wiem jak to nazwać- "sekcja") prądowa od ramów? chodzi mi o te małę pieprzniki prócz feta i tego scalaczka)

1391464[/snapback]

Ogólnie jest tak, im więcej slotów zajętych, im wyższe napięcia od najcieplejszego: górny Vtt, górny Vdimm, dolny Vdimm, dolny Vtt.

Jak sekcja dostaje zasilanie z 5V of coz jeszcze cieplej :D

Warto chłodzić ponieważ zbyt wysoka tempa na tych fetach powoduje pogorszenie ich parametrów, przez co dają z siebie mniej niż powinny i tracimy stabilność napięć a co za tym idzie stabilność ramu.

Btw, w tych malutkich 8pinowych sa aż dwa fety więc ;)

Dołączona grafika

edit:

Ja radiatorowałem wszystko co pod łapki weszło, kiedyś moze opisze dokładnie :]

moja mobo :]

Dołączona grafika

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh no właśnie - szukająć o max mocy fan connector dotarłem do bodajże 38 czy 39, dalej zwątpiłem czy mi sięto nie przyśniło:D

dzięki za sibie i za kolege który o to pytał

cholera też bede musiał obradaitorowac sekcje od ramców

a np pozostałe fety - od vga i są jeszcze jakieś przy pci i przy baterii - tam raczej nie ma poco zapodawać, chyba że dla picu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, kiedyś na giełdzie w Kraku obok hali dorwałem u gościa ze szrotem 4ry idento pod pentiawe I te małe za ~1zł szt, a wysokie to z kolei fragmenty radiatora z Cwelerona ~300... jakiegoś z kompa HP Do tego przymierzałem się kilka razy bo troche szkoda było pociąć.

Spoko, też nie wiedziałem dokładnie gdzie to jest.

No może i dla picu, ale teraz jakoś ładnie całość się prezentuje... ten od napięcia pci jest u mnie letni...

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro jadę na giełde. BTW OWIES, nie wiem czy widziałeś kiedyś, ale była taka babka swego czasu co sprzedawałą PAPST'y po śmiesznie niskich cenach. To było po prawej stronie hali(teraz jest tam jakiś dziwny remont)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uncle ;)

Mnie udało się wyrwać 6xdelta120 za 45zyla :lol: i raz delte120 ze stali za 10zł :D

No jest remont, ta babka miała zawse dużo różnego szitu ala "nie sprawdzane" :]

dawno już nie byłem tam, bardzo dawno nie miałem kasy coby jechać coś zaqpić :|

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

n7-sl najlepszy stosunek cena/power sata ss itd bez 2 zdan ;]

ten kodek maja taki sam zreszta jak wieksza czesc kart muzycznych z tym tylko ze ss ma sprzetowe mixowanie dziwieku i nie rzre tak proca jak "zwykle dzwiekowki" ogolnie rzecz biorac posiada wieksza skale mozliwosc

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko spekuluje, co do odczytu, dowiedziałem się że w okolicy nie dostane scalaka :/

btw. znalazłem ten site, chetnie zrobił bym wcześniej moda na fety a przy okazji na temp... ale inni się ociagają :|

edit:

tzn chodzi o to ze prawdopodobnie jeżeli uda się podłączyć diode cpu do winbonda to i tak nikt tego nie zrobi bo wszyscy psioczycie na tempy mobo a z dostaniem osobnego sterownika jest jak widzicie mały problem.

Można by zrobić akcje na coś bardziej przyszłościowego... nie wiem czy na nowych mobo dalej jest wyprowadzona I2C (SmBus)... wtedy można zorganizować kupo układu obsługującego np 4ry tempy jeden kanał dla cpu, a inne wedle uznania... to miało by sens...

Edytowane przez OWIES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale wedlug tego arta nie trzeba nic wiecej niz to 6667 ? jak na mobo smbus to chyba nie powinno byc innych problemow ? jesli mozna to dostac w maximie to zapewne maja jakies ekwiwalenty ktore mozna dostac jako sample ?

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam takie pytanie powiedzcie mi czy opłaca mi się kupic płyte ABIT NF 7 ,a sprzedać moją KT 600 delta sr??

CZekałem dośc dług czas ale ceny abitów na SOCKET A nie spadły 212 zł około ABIT NF 7 by kosztował .

Najbardziej denerwuje mnie fakt że mam bardzo słabą wydajność np jeśli chodzi o 3dmark 2001 który w dużym znaczeniu bierze pdo uwage reszte sprzetu nei tylko grafe,kupiłem jakieś 3 miechy temu HYBIXY które podobno superowo się kręcą od Gutexa z allegro ale niestety nie moge sprawdzić ich prawdziwych możliwośći bo najprawdopodobniej mnie płyta ogranicza.

Powiedzcie mi z własnego doświadczenia czy ABIT NF 7 jest dobrym wyborem w podkręcaniu ja myśle ze tak ,na temat mojej KT 600 usłyszałem że to bezndzieja w podkręcaniu ,keidyś ktoś na forum napisał ze max fsb to 220 a ja doszedłem do 210 ale niestabilnie teraz jade na 200.CZy ABIT NF 7 rozwiąze moje problemy i pozwoli tym hynica pokazać swoje możliwosci ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...