ntgale Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 z góry przepraszam - nie bijcie, przeczytałem NF-7S kompendium i mam pytanko - muszę sprawdzić swoje pamięci A-Data Vitesta 2x256 566 na innej płycie niż moja, mogę na Abit NF-7s ale czy uda mi się puścić mobila na 220-230 bez żadnych zmian tej płyty (V-mody, bios, inne)? Proszę o odpowiedź Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurasjo Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 z góry przepraszam - nie bijcie, przeczytałem NF-7S kompendium i mam pytanko - muszę sprawdzić swoje pamięci A-Data Vitesta 2x256 566 na innej płycie niż moja, mogę na Abit NF-7s ale czy uda mi się puścić mobila na 220-230 bez żadnych zmian tej płyty (V-mody, bios, inne)? Proszę o odpowiedź 1204124[/snapback] powinien pójść bez problemu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 thx, zależy mi na tym bo płytka będzie pożyczona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Jest ktoś z was kto ma teraz ABITA nf7 a wczesniej miał jakąś plyte na kt600 np to co ja mam ? Bardzo bym prosił o napisanie swoich spostrzezeń (wiem że to głupie porównywac te płyty słyszałem że nf jest wydajniejsze ,ma wieksze mozliwosci OC) ale mimo wszystko chciałbym znać wasza opinie na ten temat ? (mnie wydajność kt600 dobija (mysle ze to w 80%plyta) słabe wyniki w aidzie ,3dmarkach itp..,pcmarkach np2004.... pytanei tez kieruje do tych co mieli do czymienai z tymi 2 płytami na kt600 i ABITEM nf z gory thanx za skromną odpowiedż :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 @ timmon24 Ja miałem ASUS A7V600 i wcale nie mogę powiedzieć, że było źle. Napewno nie to O/C co teraz mogę. Ale płyta sama w sobie była stabilniejsza, choć trochę mniej wydajna. Przede wszystkim tam w BIOS'ie była funkcja 1T Command odblokowana i nie trzeba było się martwić o swoje 512ki RAM, a tu trzeba zmieniać BIOS na modowany z CPC OFF (Command Per Cycle = 1T Command VIA). Nie wiem co jeszcze chcesz wiedzieć... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 testuję sobie właśnie NF-7S v2.0.. na seryjnym biosie powyżej 220 problemy.. załadowałem D26_ver.2.0.05_TaiPan_0.1_23.09.04 i na jednej kości 256 Vitesta DDR566 poszła 260 - jako, że tesuję pod kątem pamięci to nie wiem system jest stabilny.. czy przy każdej NF-7s jest serillel - przy tej co mam nie było dołączonego - czyżby wziął nogi za pas gdzieś pomiędzy hurtownią a sklepem czy co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 @ ntgale To być może jest wersja NF7-S L L oznacza Lite, czyli bez Serrilela, a płyta sama w sobie jest oznaczona jako NF7-S bo jest tą samą płytą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 mosfety nic nie maja do fsb, one sie grzeja od vcore procka. u mnie sa tak samo cieple na fsb 133 i na 243. ktos kto sie bawi kilkanascie razy resetem zobacz czy dasz rade zresetowaci trzymac insert pare sek potem znowu reset i komp sie odpala majac w biosie to co miales wczesniej ale w bezpiecznym trybie czyli jednorazowo fsb 100 niski mnoznik i slabe timingi. ntgale masz 260 stabilne?? czy tylko glupie asynchro? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntgale Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 ntgale masz 260 stabilne?? czy tylko glupie asynchro? 1205344[/snapback] jak najbardziej synchro, czy stabilne to nie wiem, bo jak pisałem badałem pamiątki memtestem, a nie całość. test pamięci przeszedł bez błędów. dałem jeszcze 265 ale nie wstał. to wszystko na jednej kości 256, z biosem jak wyżej bez jakichkolwiek modów. jeszcze taka ciekawostka - jak szybko przełożyłem zworkę CMOS na reset i z powrotem to bios się nie kasował, tylko uruchamiał awaryjnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 @ ngale Z tą zworką CMOS to normalka. Dopiero po 10 minutach (+/-) BIOS się wyzerowuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karel48 Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Panowie bardzo proszę o odpowiedź na pytanie (prosil znajomy)ponieważ coś takiego usłyszał w serwisie ( o Abicie NF-7 a ma problem z postawieniem systemu) Czy jest jakikolwiek problem z zainstalowaniem innego systemu niż XP, ponieważ serwis twierdzi że ta plyta nadaje się do obsługi tylko tego systemu operacyjnego i ponoć ma to w swojej specyfikacji. :lol: Ja na początku :zonk: :ploom: ale póżniej to już całkiem zgłupiałem więc pytam o co chodzi :huh: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 nzdury ci wciskaja, radze zmienic sklep bo jak cos sie zepsuje to ci powiedza ze instalowales nie tkai system. ntgale fsb 260 najs! a u mnie pare s i wyzerowany biosik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 podobno jest problem z win98....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Panowie bardzo proszę o odpowiedź na pytanie (prosil znajomy)ponieważ coś takiego usłyszał w serwisie ( o Abicie NF-7 a ma problem z postawieniem systemu) Czy jest jakikolwiek problem z zainstalowaniem innego systemu niż XP, ponieważ serwis twierdzi że ta plyta nadaje się do obsługi tylko tego systemu operacyjnego i ponoć ma to w swojej specyfikacji. :lol: Ja na początku :zonk: :ploom: ale póżniej to już całkiem zgłupiałem więc pytam o co chodzi :huh: 1205474[/snapback] lin dziale na tym podobnie inne system problem moze byc z sata pod 98 nie probowalem tego system u siebie instalowac bo nie ma po co do tego jeszcze trzeba odpowienie sterowniki instalowac pod 98 i szukac starszych kupa zabawy z tym jest po prostu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochre Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 a czy bede mugl podlaczyc starszy dysk ( 3 letni samsunga 20gb) pod nf7-sl?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Panowie... Abit także lubi wysokie FSB... trzeba tylko o niego dbać ;] http://members.lycos.co.uk/swidrzany/FSB25...Hz%20sandra.JPG Screen z normalnym modem 3in1... jeszcze nie było testów na mobo owsa z mdem 5V i moich memach... Abit potrafi... ale 260 to już górna granica... i też trzeba mieć dorbą mobo... do takiego FSB... nie każda pójdzie... a czy bede mugl podlaczyc starszy dysk ( 3 letni samsunga 20gb) pod nf7-sl??Nie widze problemów... ja podpinałem coś... 2GB...staroć.. ;] i działa ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 ja ci tydzien a nawet czasem czesciej podpinam 4,3 samsunga i jest ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 na jakie fsb tak średnio moge liczyć na ABICIE nf7 ? pamieci to hynix jak z podpisu na moim kt600 max co chodzi to 210 fsb ale nie do konca stabilnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 mysle ze 240 to spokojnie. swider jaki bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Dzis niestety padl mi moj ABIT NF-7 i pociagnal za soba procesor, badz tez na odwrot :( No i teraz trzeba na laptopie jechac. Na szczescie wszystko jest na gwarancji :D Jak dobrze ze czlowiek czasami pomysli i kupi nowe podzespoly :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Bios D26 Taipan... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 Dzis niestety padl mi moj ABIT NF-7 i pociagnal za soba procesor, badz tez na odwrot :( No i teraz trzeba na laptopie jechac. Na szczescie wszystko jest na gwarancji :D Jak dobrze ze czlowiek czasami pomysli i kupi nowe podzespoly :D 1206406[/snapback] jak to padlo :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 No najnormaniej na swiecie. Sprawdzalem swojego procka co tam mozna z niego jeszcze wyciagnac i kiedy zapamietywalem ustawienia biosa to komp mi sie zawiesil na komunikacie na czerwonym tle o niewylaczaniu zasilania podczas zapamietywanie ustawien. No i tak mu juz zostalo. Po resecie nic... Sprawdzilem procek kumpla na swoim Abicie i nic. Sprawdzilem swojego Bartona na jego Solteku - nic... Zero reakcji. Dobrze ze nic wiecej nie poszlo, ale powiem szczerze ze nie ma jakichkolwiek sladow spalenia jezeli chodzi o procesor - nozki cale, rdzen nieukruszony i zadnych przebarwien nigdzie. Bardzo nieciekawa sprawa. Ale wsyzskto oddalem do naprawy na gwarancji wiec moze za tydzien wroci :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 moze bios padl a z prockiem cos przekombinowales i dlatego u kumpla nie ruszyl. swider dokladniej jakie cpc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 moze bios padl a z prockiem cos przekombinowales i dlatego u kumpla nie ruszyl. swider dokladniej jakie cpc? 1206731[/snapback] Jak masz 512ki RAM to CPC OFF. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 moze bios padl a z prockiem cos przekombinowales i dlatego u kumpla nie ruszyl. 1206731[/snapback] Tak jest mozliwsc ze bios padl, ale po co mam placic za programownaie biosu skoro moge plyte oddac na gwarancji za darmo (jedyny minus to czekanie). A co do procesora to uwierz mi kompbinowalem juz wiele i nic - nagla smierc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
so_cent Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Witam Witam! Co to już się nie naczytałem o wentylatorze (potworze:D) na NF7 v.2.0 Podobno zaczyna wyć po tygodniu..mieisący..2miesącach..Jeden koleś napisał że nasmarował go:>:> Czy powie mi ktoś mozę czym można to nasmarować??:D Czy sa wogóle jakieś takie smary do wentylatorków?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Co do screena to oczywiście D26 Taipan 1T... nie ma mowy o cpc off :P Wszystko robione na max stabilną wydajnośc... widać wydajność w Sandrze... Reszta fot http://members.lycos.co.uk/swidrzany/FSB258/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 to jakies fajne to mobo ci sie trafilo ze az 260 stabilne. ja nie mam co prawda 2x512 narazie ale na jednej 512 hynixa przy 2T mam fsb o 5 wyzsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crusio Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Nom okazalo sie ze jednak Mobo zyje :D Bios tylko padl, ale procesor tak jak byl martwy tak do dzis nie wstal... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...