bolko Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Potrzebuje zmienic monitor z LCD na CRT i zastanawiam sie co bedzie najlepszym wyborem. Niech wypowiedzą sie osoby ktore mają o tym pojęcie i dużo pracują z grafiką. Zdecydowanie jestem za Diamondtronem mam w pracy Samsunga 900NF ale tryb 1280x1024 jest juz dla mnie cieńki na nim i pracuje tylko w 1152x864. Mialem w domu SONY G400 i niczym sie tez nie wyróznial a najbardziej wkurzała mnie słaba konwergencja w prawym dolnym narożniku. Najbardziej zalezy mi na ostrości i czytelnosci czcionek !!! Najwazniejszy parametr wiec to konwergencja. Odrazu mowie ze po monitor pojade nie bede zamawial przez net bo to sie zle konczy zazwyczaj. Raz przy zakupie do firmy SAMSUNGA 900NF otrzymalem monitor o tragicznej geometri w lewym dolnym rogu, zniekształcen tych nie udalo mi sie usunąc pomimo regulacji każdego naroznika osobno w tym monitorze. Drugie to moj NEC 1550M z strasznie jasno swiecacym punktem !!! Ale naszczescie juz prawie calkiem sie wypalil :) i juz nie przeszkadza a niedlugo zgasnie całkiem. Moj obecny typ to IIYAMA Vision Master Pro 454 albo SAMSUNG 959NF ale chetnie poslucham opinii. Max kwota na monitor to jakies 2300zl. A pozatym to nie chce ktos LCD NEC 1550M ??? Info na GG 1895591. Zmieniam bo znow chce sie amatorsko zajmowac grafiką 3D po rocznej przerwie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Viewsonic produkuje bardzo wysokiej jakosci monitory. Ja osobiscie mam GS790 ale z pewnoscia nie jest to najlepszy model. Do pracy profesionalnej to przeznaczony jest PF790. Kolega ma w domu i obraz naprawde jest jak brzytwa. Tutaj jest do niego adres http://www.viewsonic.com/products/crt_pf790.htm http://www.viewsonic.com/products/crt_gs790.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 ja polecam iiyame 454-zobacz jakie ma paramerty odswiezania przy wysokich rozdziałakach , Częstotliwość pozioma 130 kHz-tego nie ma żaden monio na rynku kineskop-najnowszy Diamondtron-no po prostu miodzio http://www.iiyama.pl/pages/produkte/crt_pl...php3?id=HM903DT sam mam i zajebiscie polecam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 ja polecam iiyame 454-zobacz jakie ma paramerty odswiezania przy wysokich rozdziałakach , Częstotliwość pozioma 130 kHz-tego nie ma żaden monio na rynku kineskop-najnowszy Diamondtron-no po prostu miodzio http://www.iiyama.pl/pages/produkte/crt_pl...php3?id=HM903DT sam mam i zajebiscie polecam Jak ze zbierznoscią i ostroscia w naroznikach ???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 idealnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 PHILIPS 109P40 mam na 1600x 85Hz kontrola RGB (podlaczysz na rgb i bedzie super - kabel w kaplecie) narozniki trzymaja... geometria super... kineskop real flat wchodzi w 19xx rodzielczosc w grafice bardzo dobry... ze wzgledu na kontrole rgb w dosc zaawansowanej formie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AZAKIEL Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Mam w domu Samsunga 900 NF i jest miodzio był jednym z najlepszych jak go kupywałem ale to było prawie 2 latka temu teraz musze kupic cos do pracy nowego (obróbka DTP i grafika do druku) i zdecydowałem sie na Iyamę 454 tu małe cytaty z Toms Hardware Guide (test 12 monitorów 19calowych : ....Spośród wszystkich testowanych przez nas modeli wyróżniają się trzy. Model Iiyama Vision Master Pro 454 okazał się oferować nieoczekiwanie znakomitą jakość i stabilność obrazu. Jesteśmy przyzwyczajeni, że produkty firmy Iiyama ce<span style="color:red;">[ciach!]</span>ą się dobrym stosunkiem ceny do jakości, jednakże często odbywało się to kosztem owej jakości. Model Vision Master Pro 454 łączy zaś niską cenę z doskonałym kineskopem Diamondtron High Brightness, gwarantującym świetny obraz. Na podobnej pozycji sytuuje się model ViewSonic P965f, posiadający tę samą cenę i jakość obrazu. Trzecim faworytem jest model Eizo T765, z którym mieliśmy bardzo niewiele problemów, a który wyróżnia się poziomem ergonomii ustawień, choć jego cena jest dość wysoka. Za tymi trzema sytuują się pozostałe modele. Wszystkie są przyzwoite, każdy zaś oferuje coś charakterystycznego. Dla przykładu Sony A420 może z powodzeniem zastąpić odbiornik telewizyjny w salonie. Wydajność modelu FP955 mówi sama za siebie, trzeba jednak pamiętać, że jego cena jest wyższa niż konkurencyjnych rozwiązań. Najtańszym monitorem w teście był model SyncMaster 957DF firmy Samsung. Jego jakość jest w zupełności wystarczająca, może być on więc dobrym wyborem dla tych, którzy nie chcą nadwerężać swego portfela. ..........Najnowszym produktem firmy jest Model Vision Master Pro 454, znany także jako HM903DT. Posiada on kineskop High Brightness DiamondTron, co stawia go o całą generację rozwiązań technicznych przed konkurencją. Jak można się domyślić, kineskop High Brightness pozwala na uzyskanie większej jasności wyświetlanego obrazu..... a tu masz link do pełnego testu http://www.tomshardware.pl/display/02q1/02...0319/index.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 to ja takie cos dodam :))) szczegolnie na dole jest ciekawie :) Firma Philips Polska Sp. z o.o. wprowadzi w czerwcu 2002 do swojej oferty handlowej nowe monitory CRT o następujących oznaczeniach: 109P40, 201B40 oraz 202P40. Nowe modele to następcy dotychczasowych monitorów wywodzących się z linii Business i Professional. Rozwiązanie ICE oraz kineskop wykonany w technologii Real Flat Aperture Grille przyczyniają się do wyświetlania naturalnego i pozbawionego zniekształceń obrazu o optymalnym kontraście i jasności (modele 109P40 i 202P40). Wszystkie modele posiadają opcję autokalibracji - wyspecjalizowany system stałego pomiaru i regulacji temperatury barw oraz jasności, przedłużający żywotność monitorów o 33%. Dodatkowo nowe monitory spełniają wymogi technologii sRGB (standard poprawnego wyświetlania kolorów na monitorach lub drukarkach opracowany wspólnie przez firmy Hewlett-Packard i Microsoft). Główne przeznaczenie nowych monitorów to segment użytkowników profesjonalnych (agencje reklamowe, laboratoria fotograficzne, studia graficzne, biura projektów, wszelkie aplikacje CAD/CAM/DTP). źródło: Interia.pl Specyfikacja techniczna: Monitor 109P40 Rozmiar ekranu (cale) - 19" Plamka/plamka pozioma (mm) - 0,24 Częstotliwość pozioma (kHz) - 30-111 Częstotliwość pionowa (Hz) - 50-160 Pasmo (MHz) - 261 Rozdzielczość maks. - 1920x1440 Zalecana rozdzielczość - 1280x1024 Odśw. przy maks. rozdz. (Hz) - 74 Odśw. przy zalec. rozdz. (Hz) - 104 Złącze wideo - D-Sub/BNC Technologia ICE Autokalibracja Technologia sRGB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highlander Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Posiadam Iiyame VM 454 i tez polecam, w pracy uzywam Sony G400 i musze powiedziec ze to porazka. Wracajac do 454 - co mi w tym monitorze nie pasuje: - hmm, monitor sie dlugo nagrzewa, tzn. jak jest zimny to obraz lekko ucieka, jak sie rozgrzeje to obraz wraca na swoje miejsce - mowa tu o drodze 4-5mm - glupio rozwiazany przycisk przelaczania miedzy komputerami - powienien byc przelacznik a nie przycisk - jak resetujesz jeden komputer to monitor glupieje i przelacza sie, przez co ujrzenie np. tabelki z biosu moze byc klopotliwe - brak regulacji konwergencji osobno dla gornego obszaru i dolnego tak jak w Sony G400, jest tylko w pionie i poziomie, w menu serwisowym tak samo Pozatym jest git, obraz zyleta, rozdzielczosci i czestotliwosci odswiezania ma takie ze jeszcze nie istnieja karty graf (dla zwyklego usera) ktore by wykorzystaly taki potencjal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Viewsonic produkuje bardzo wysokiej jakosci monitory. Ja osobiscie mam GS790 ale z pewnoscia nie jest to najlepszy model. Do pracy profesionalnej to przeznaczony jest PF790. Kolega ma w domu i obraz naprawde jest jak brzytwa. Tutaj jest do niego adres http://www.viewsonic.com/products/crt_pf790.htm http://www.viewsonic.com/products/crt_gs790.htm te monitory odpadają z powodu za niskich czestotliwosci odswierzania. Minimum 100Hz w 1280x1024 mimo ze nie widac od 85hz to zdrowiej dla oczu jest jak jest jeszcze wiecej :) a zwlaszcza po przesiadce z LCD na CRT :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 "]PHILIPS 109P40 mam na 1600x 85Hz kontrola RGB (podlaczysz na rgb i bedzie super - kabel w kaplecie) narozniki trzymaja... geometria super... kineskop real flat wchodzi w 19xx rodzielczosc w grafice bardzo dobry... ze wzgledu na kontrole rgb w dosc zaawansowanej formie Jak w nim wyglada regulacja konwergencji ??? pion i poziom ?? czy osobno dla naroznikow ??? I purity ???? W samsungu mam kazdy naroznik osobno i to mi sie podoba:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko5ma Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Ja też planuję właśnie przesiadkę na 19" i właściwie podjąłem już decyzję - wezmę Samsunga 959NF. Ma prawie identyczne parametry jak Philips 109P40 - max 1920x1440, 100Hz w 1280x1024. Widziałem go u znajomego, i naprawdę zrobił na mnie wrażenie - idealna geometria, ostry obraz... (wyraźnie lepszy niż na moim 107P20, chociaż raczej nie ma co porównywać :) ) No i kosztuje ~1600zł, co jest ceną akceptowalną. Ale gdybym miał więcej forsy, to na pewno brałbym Iiyamę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Ko5ma dlaczego tak słabo krecisz tego P4 ???? Masz taka swietna płytkę ASUSA i dobre memorki :) Athlon wykrecony na maxa a P4 na zla godzine trzymasz czy co ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolko Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 A moze sie ktos orientuje jak sprawuje sie Mitsubishi Diamond Pro 920 bo tez wyglada ciekawie?? Tylko troche juz jest drogi :/ Ale za to wyprodukowany przez producenta kineskopu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko5ma Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Cóż, zasilacz nie wyrabia. Mam zwiechy nawet na standardowych ustawieniach, nie mogę podkręcić bardziej niż na 2.50... :( Muszę sobie kupić jakiś silniejszy, ale na razie priorytet ma monitor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...