Skocz do zawartości
MicJes

O/C HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Ktorys z uzytkownikow ma dysk 80GB@120GB. Czy w ogole to jest mozliwe, a jesli tak to jak??? Mam IBM Vancouver 40Gb, 7200rpm, 2Mb cache

ja mam 80gb a podkręciłem go bez zwisów na 160gb-i nawet nie zmieniałem napięcia :lol: :lol: :lol: :lol:

ps.bubuahahahaha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wy to wysmiewacie a to JEST mozliwe tak samo jak jest mozliwe przyspieszanie nagrywarek :) WD wsadza w swoje dyski np 60GBtowe po 2 talesze 40GB i z 60 mozna zrobic 80 firmwarem .. tylko ze jescze sie nie spotkalem z nikim kto by tego dokonal :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

wy to wysmiewacie a to JEST mozliwe tak samo jak jest mozliwe przyspieszanie nagrywarek :) WD wsadza w swoje dyski np 60GBtowe po 2 talesze 40GB i z 60 mozna zrobic 80 firmwarem .. tylko ze jescze sie nie spotkalem z nikim kto by tego dokonal :P

Ciekawe dlaczego :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Hehe, smieszne, chociaz moze i RusH ma racje, hm a z tymi nagrywarkami to jest mozliwe, nawet niedawno ktos to robil na #tweak(btw to zapraszam) wystarczy zmienic bios w nagrywarce i cos tam jeszcze zrobic, nie pamietam.

bios only ;)

a z tymi talerzami, to prawda, ale nmie znam proramu do zmiany firmware w dyziach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie mozna byloby zwiekszyc pojemnosc HDD - ale tylko w przypadku nieparzystej ilosci glowic - jak wiadomo np typowy HDD 60GB (z "talerzami" 40GB - tzn po 20GB na strone) ma niewykozystana 1 strone drugiego "talerza" - wystarczy tylko dorzucic ramie z glowica i mamy O/C HDD

PS jak ktos zrobi taka sztuczke niech sie podzieli doswiadczeniami :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że można podkręcić twardziela:

taką operację trzeba robić w czystym dosie. Po prostu wpisujesz komendę: I_want_more_free_space_XX gdzie XX to ilość gigabajtów o jaką chcesz powiększyć dysk.

PS. Super LOL :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

A ja chce z mojej Barracudy 7200 zrobic 10000rpm pewnie sie da :) =lol=

W czym problem ?

Zasil go 24V i juz masz ponad 10,000 :D

Tylko podobno trzeba dodatkowo dociazac HDD (8kg olowiu) i peltem chlodzic :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

teoretycznie mozna byloby zwiekszyc pojemnosc HDD - ale tylko w przypadku nieparzystej ilosci glowic - jak wiadomo np typowy HDD 60GB (z "talerzami" 40GB - tzn po 20GB na strone) ma niewykozystana 1 strone drugiego "talerza" - wystarczy tylko dorzucic ramie z glowica i mamy O/C HDD

prawie dobrze kombinujesz .. tyle ze producentom sie nie oplaca produkowac rozniacych sie bebechuf .. srodek jest TEN SAM .. tylko sie ruszna firmwarem , bylo o tym glosno kiedy IBM zapowiedzial wprowadzenie talesza 20GB i modelu 30GB .. niestety nikt nie zglebil tematu jeszcze

co do nagrywarek to mozna juz od roku tak robic w rusznych modelach .. nawet stare mitsumi x2 dalo sie na x6 chyba upgrejdnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wydajność się zwiększy po 7200@10000 rpm, bo hałas napevno :) ?

Mój qumpel uparcie twierdzi, że jego monitorek mimo iż max. wyświetla 1024x768 pikseli to potrafi podwoić tą liczbe (technologia rozczepialnego pixela, czy jak?) ROTFL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wydaje mi sie że jest to nawet możliwe - w starym partition magicu podajże 3.0 abo 5.0 (DOS) jest taka opcja startu programu, żeby aktywował ukryte sectory... ja tak zrobiłem i dopuki nie wyczyściłem biosu/fdiskiem go jeszcze, to z dysku Quantum 4,3 mi sie zrobił 12 abo 15giga... niestety wogule nie działał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Mój qumpel uparcie twierdzi, że jego monitorek mimo iż max. wyświetla 1024x768 pikseli to potrafi podwoić tą liczbe (technologia rozczepialnego pixela, czy jak?) ROTFL

Poprostu odinstalowal monitor pod winda ja w ten sposob moge uzyskac rozdzialke 2100 na ilestam a normalnie max jaka da sie ustawic to 1600X1200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

........jest taka opcja startu programu, żeby aktywował ukryte sectory...........

Co do tych ukrytych sektorów, to one są.....ale niestety nie nadają sie raczej do użycia.....Są one wykluczone z użycia przez producenta dysku, ponieważ materiał magnetyczny talerza ma jakieś wady itd.... i właśnie w miejscach z wadami producent wrzucił nieużywalne sektory.....Co by biedni userzy nie mieli zażaleń.

Ale namieszałem chyba :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

prawie dobrze kombinujesz .. tyle ze producentom sie nie oplaca produkowac rozniacych sie bebechuf .. srodek jest TEN SAM .. tylko sie ruszna firmwarem , bylo o tym glosno kiedy IBM zapowiedzial wprowadzenie talesza 20GB i modelu 30GB .. niestety nikt nie zglebil tematu jeszcze

co do nagrywarek to mozna juz od roku tak robic w rusznych modelach .. nawet stare mitsumi x2 dalo sie na x6 chyba upgrejdnac

Ja mam 40GB wiec nic z tego(2x20GB). Ale jak sie jaki dobry elektronik do tego dorwie to moze cos wymysli... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi