Skocz do zawartości
MicJes

O/C HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Ja navet gdybym miał taką mozliwość zmiany z 40GB na 60GB to bym zrezygnował. Nie jestem przekonany do stabilności i długości działania takiego HDD. A wogóle to nie można zaglądać do wnętrza dysku - jest tam podobno próżnia czyli sytuacja taka jak z żarówką, druga sprawa to , że wystarczy najmniejsza odrobinka kurzu i wiadomo co się stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja navet gdybym miał taką mozliwość zmiany z 40GB na 60GB to bym zrezygnował. Nie jestem przekonany do stabilności i długości działania takiego HDD. A wogóle to nie można zaglądać do wnętrza dysku - jest tam podobno próżnia czyli sytuacja taka jak z żarówką, druga sprawa to , że wystarczy najmniejsza odrobinka kurzu i wiadomo co się stanie.

eee jaka próznia - po cholere dyski mają taki otworek (zazwyczaj na górze u mnie w baraku to nie wiem nawet)? żeby sie cisnienie wyrówywało.

yogi - to jak wyjaśnisz to że mi sie 15gigca zrobiło - 2/3 dysku to firmowe bad sectory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wogóle to nie można zaglądać do wnętrza dysku - jest tam podobno próżnia czyli sytuacja taka jak z żarówką,.

Od kiedy w zarowce jest proznia?!?!

I od kiedy w dyskach?

One sa hermetycznie zamkniete,zeby do srodka nie dostal sie kurz. To wcale nie znaczy, ze tam jest proznia!

BTW: proznia w HDD to bylaby czysta glupota - bylaby bardzo duza roznica miedzy wnetrzem a otoczeniem i jakakolwiek nieszczelnosc spowodowalaby "zassanie" powietrza z zewnatrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dziwne porównanie, ale ..... Pamiętacie jak kiedyś się formatowało dyskietki 5.25` 1.2Mb na 1.5-1.8Mb ?? Może właśnie o to chodzi temu koledze tylko, że z dyskiem. Uświadomcie mnie dlaczego taka operacja jest niemożliwa, bo z mojego punktu widzenia nie stanowi to problemu, acz przyczynia się do obniżenia wydajności, oraz zwiększa ryzyka utraty danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już ktoś pisał ale nie do końca prawdę. różnice między np 20,40 a 60 gb w baraqudach np są zerowe poza tym że wycinane są fizycznie głowice. jeśli dysk ma być 20 to będzie mimo tego że ma trzy tależe a tylko 1 z nich działa. jak ma być 40 to wycinamy 1 parę głowic i działają 2 tależe a jak 60 to zostawiamy normalnie. producentom nie opłaca się zmieniać linii produkcyjnej a wycięcie głowic jest najekonomiczniejsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja podkręciłem myszkę optyczną i zamątowałem głosowe sterowanie, pozatym moja drukarka drukuje szybciej po zwiększeniu napięcia, podkręciłem też klawiature dla samej satysfakcji, aha zapomniałem o głośnikach które teraz mogą sie równać z BOSE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja podkręciłem myszkę optyczną i zamątowałem głosowe sterowanie, pozatym moja drukarka drukuje szybciej po zwiększeniu napięcia, podkręciłem też klawiature dla samej satysfakcji, aha zapomniałem o głośnikach które teraz mogą sie równać z BOSE.

eeee, chyba jeszcze zapomniales stuningowac gniazdko na prad 50A, bo to wszystko tyle pradu zre....... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi