The_Structor Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Cos mi kurcze nie wychodzi :/ mam taka tablice: [php:1:a4c081d21d] const int n=5; int tab[n][n]; tab[0][1]=3; tab[0][2]=1; tab[0][4]=1; tab[1][3]=3; tab[1][4]=2; tab[2][3]=4; [/php:1:a4c081d21d] chcialbym to zrobic babelkowym, ale czy sie da? bo kombinuje i mi nie wychodzi :/ aha, jakby to cos mialo znaczyc, to ta tablica reprezentuje graf;] dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinEc Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Cos mi kurcze nie wychodzi :/ mam taka tablice: [...] chcialbym to zrobic babelkowym, ale czy sie da? bo kombinuje i mi nie wychodzi :/ aha, jakby to cos mialo znaczyc, to ta tablica reprezentuje graf;] Najpierw zastanów się co naprawdę chcesz zrobić... Czy potrzebna Ci jest naprawdę macierz? Jak sobie wyobrażasz posortowanie macierzy - kolumny, wiersze, kolumna jako klucz sortowania, wiersz jako klucz sortowania?! Problemem jest to, że można doszukać się kilku sposobów "posortowania" macierzy. Może wystarczy tablica + informacja o pierwotnym położeniu elementu w macierzy (jeśli to ma znaczenie)? Użyj wtedy struktury z informacją o położeniu (w,k) i wartości, sortujesz po wartościach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 hmm chodzi o co takiego mniej wiecej: 2 1-------2 | 1 | | |5 | 5 | 4 | 2| 3-------4 3to jest mniej wiecej graf nieskierowany, ktory sobie stworzylem, wyzej w tabeli przedstawilem jego wierzcholki, np: tab[0][1]=2, czyli wierzcholek 1,2=2 (bo w tabeli numeracja od 0) teraz chodzi mi o to aby te wszystkie krawedzie poukladac niemalejaco.... niestety nie moge sobie z tym poradzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 okej wiec udalo sie cos takiego: [php:1:1cfee98682] #include <iostream.h> #include <stdlib.h> const int wym_x=2; const int wym_y=3; main () { int tab_t[wym_x*wym_y], i, j; int tab[wym_x][wym_y]; tab[0][0]=24; tab[0][1]=1; tab[0][2]=3; tab[1][0]=25; tab[1][1]=2; tab[1][2]=4; int licz=0; int sorting=1; for (i=0;i<wym_x;i++) { for (j=0;j<wym_y;j++) { tab_t[licz++]=tab[j]; } } while (sorting) { sorting=0; for (i=0;i<licz;i++) { if ((tab_t[i+1]<tab_t) && (i+1<=licz)) { int dump=tab_t; tab_t=tab_t[i+1]; tab_t[i+1]=dump; sorting=1; } } } for (i=0; i<(sizeof(tab_t)/sizeof(int)); i++) { cout << tab_t <<"n"; } system ("pause"); } [/php:1:1cfee98682] tyle ze czasem jakies bzdury wypisuje jak wpisze jakies wieksze wartosci pod tab[][] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...