bachus_anonym Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 (edytowane) MSI K8N Neo2 Platinum / A64 3200+ 90nm - Plac Boju - cz.1 Hej! dla wszystkich zainteresowanych, postanowilem pokazac pierwsza czesc moich bojow z nowym setup'em pod S939. jest on oparty na chipsecie NForce3 Ultra. plyta glowna to MSI K8N Neo2 Platinum, a w podstawce posadzilem swiezutkiego procka A64 3200+ 90nm "Winchester" taktowanego 200x10, czyli 2Ghz. wiem, ze jest juz kilka osob na Tweak.pl, ktorzy maja te plytke, ale nie widzialem dotad jakis powazniejszych wynikow OC z uzyciem tej plytki. zatem stad moj krotki temacik. ok. zatem do dziela... w rolach glownych: MSI K8N Neo2 Platinum AMD A64 3200+ 90nm "Winchester" Thermalright XP-90 oraz goscinnie OCZ DDR Booster ;) a oto cala obsada wspolnie na jedym zdjeciu :) ja zapewne wszyscy zaiteresowani wiedza, plytka ta ma dosc marne mozliwosci podniesienia napiecia na pamieciach ( mizerne 2.85v MAX, co w praktyce przeklada sie na 2.81v, mierzone wotomierzem). zatem do osiagniecia powazniejszych wynikow potrzeba bylo zastosowac "dopalacz" w postaci w/w OCZ DDR Booster'a. cala ekipa razem, plus ... podwyzka w wysokosci 3.8v dala sie z seibie ile mogla, biorac pod uwage, ze pracowala jedynie na powietrzu, a nie w specjalnie do tego stworzonych warunkach... oto efekt koncowy... ( kliknij na ponizsze linki - pelny rozmiar 2048x1536 - ok. 300-400KB ) ....... 272x10=2720Mhz DDR544 6-2-2 cas2 ...... ........ 270x10=2700Mhz DDR540 6-2-2 cas2 ...... ....... 270x10=2700Mhz DDR540 6-2-2 cas2 ....... ..... 260x10=2605Mhz DDR520 6-2-2 cas2 ........ ....... 325x8=2600Mhz DDR520 6-2-2 cas2 ........ Prime95 leci sobie rowniez dosc swobodnie na 265x10 @ DDR530 6-2-2 cas2 do momentu, az siegnie 9 godzin... wtedy to wlasnie sie wywala :) mam gdzies screena, ale nie mogelem go znalezc. moze jeszcze poszukam pozniej. wszelkie uwagi, zapytania mile widziane :) dziekuje za uwage 8) Edytowane 24 Stycznia 2005 przez bachus_anonymous Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 wynik całkiem niezły :) kawał porządnego OC. Procek specjalnie wybierany ? czy pierwszy lepszy z brzegu ? co do Neo2 to czytałem że przy ustawieniu 2.85V niektóre dają 2.9V a tu widze że lipa :(, może w neo4 to naprawią ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 procek jest pierwszy z brzegu, ale mial byc o jak najmlodszy - FAB DATE pozniejsza niz 0440 ( 40 tydzien 2004). z tym napieciem to mialem niezle szopki zanim wsadzilem Booster'a. mianowicie przy 6-2-2-2.0 i 2.85v (BIOS) plyta po resecie obnizala napiecie do 2.65v. dopiero poluznienie timingow do 7-3-3-2.0 dawalo 2.81v. Booster zmienil caly stan rzeczy ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Ładnie,ładnie. Jak na AC nawet bardzo ładnie. Pamiątki ma się rozumieć Winbondy Bh-5? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 niom ..respekt ps w sandra multimedia mam trosq wiecej :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 jakie mobo polecasz, (300mhz fsb++), moze byc na VIA (mam do wyboru msi neo2, abita albo asusa..) niedlugo dolacze do ciebie w gronie posiadaczy A64 3200+ cholernie boje sie bug'a z niskimi temperaturami na winchesterze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 jakie mobo polecasz, (300mhz fsb++), moze byc na VIA (mam do wyboru msi neo2, abita albo asusa..) niedlugo dolacze do ciebie w gronie posiadaczy A64 3200+chodza poglaski, ze DFI w polowie stycznia wypusci Lanparty NF3 S939 Ultra-D (w koncu). jak nie Neo2 to moze DFI... chyba, ze przesiadasz sie na PCI-e to poczekaj na DFI NF4 Ultra-D lub MSI Neo2 NF4 Diamond. moja Neo2 jest stabilna w SuperPi 32M rowniez przy 338HTT z dzielnikiem pamieci na 5/6. (DDR540, 2700MHz). wyzej nie probowalem, bo nie chcialem schodzic nizej z mnoznikiem niz x8. jestem bardzo z niej zadowolony. cholernie boje sie bug'a z niskimi temperaturami na winchesterze...nowsze Winnies ponoc nie maja z tym problemu. poza tym Onepagebook na XS wlasnie dzisiaj podal nowy BIOS do testowania, ponoc w odpowiedzi na jego prosbe do inzynierow z MSI... http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ead.php?t=47840 niedlugo bede testowal moja Neo2 i Winnie na ujemnych temperaturach, byc moze jeszcze przed nowym rokiem... wtedy uaktualnie ten temat o dodatkowe informacje w tej materii. pozdrawiam i czekam na twoja przesiadke na A64 ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Mam nadzieje ze zawojuje cos w klasie Geforce 6800GT + A64 ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 bardzo wysokie fsb tylko pogratulowac. czekamy na jeszcze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi_tom Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Ja czekam skolei na 3000+ i Kingmax HardCore 500Mhz... plytke juz mam - ABIT AV8... moze i ja z wami powalcze o Mhz :) Tak wogle to gratuluje takiego O/C :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phobosq Opublikowano 14 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2004 tak sobie wymyslilem, ze pojade w wakacje gdzies do roboty; ale przywioze sprzetu :) bez nf4 sie nie pokazuje :) a w miedzyczasie moze poczytam jakis podrecznik do elektroniki... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshi_tom Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Mam pytanko, jakie masz temperatury na tak wykreconym procku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 Bachus - napisales (pokazales ) ze zamontowales Thermalright XP-90. Moglbys zrobic zdjecie od strony karty graficznej - z gory. Interasuje mnie ile tam jest miejsca i czy sie zmiesci u mnie. Bo mam radiatory na pamieciach grafiki i nie wiem czy sie on zdola zmiescic. Ewentualnie moglbys zmierzyc ile cm ( lub mm ) pozostaje od konca radiatora - rurek - do zlacza AGP. Bylbym bardzo wdzieczny. Ew. co mozna innego wlazyc? Z gory dziekuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jelen Opublikowano 9 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2005 no ładnie... moze kiedys jeszcze stane w szranki oc :D narazie mam przerwe ,berkut czekam na twoje podboje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 (edytowane) Mam to mobo od 2 dni ... nie jestem zachwycony ( DFI S754 to raczej klasa wyżej) Jedno co mi się podoba to położenie Socketa i pamięci. Ktoś wie czy na tej mobo da się monitorować Vmem ?? W biosie nie pokazuje, Everest nie, Core Center nie ... już mnie to wqr... Edytowane 15 Stycznia 2005 przez yotomeczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 yotomeczek dzieki za sygnał ,dziękuję postoję choc z mojej Neo 754 tez przez pierwsze 2 dni nie byłem zadowolony ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Yotomo a co Ci w niej nie pasi? Opisz szerzej troche. Kolesie na xs z tego co widziałem specjalnie na nią nie narzekali :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 15 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2005 Chce wymienić swojego Asusa na MSI K8N Neo2 platinum i mam pytanie, czy na ta płytę wejdzie mi Thermalright XP-120 + X800XT z ATI Silencer 4? Wolałbym nie zmieniać chłodzenia, byłem dziś na giełdzie i widziałem płytę jakoś mi to rozplanowanie miejsca przy socet za ciekawie nie wygląda. Cena kusi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżordż Opublikowano 16 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2005 (edytowane) Nie wiem co ostatnio jest z tym sprzętem ale w ciągu miesiaca padły mi 3 płyty i X800Pro :( Ostatnia w kolejce była MSI K8N Neo2 ....wytrzymała 3 godziny i nastąpił zgon ....nawet za nią nie zdążyłem zapłacić :P btw: druga już chodzi 3200+@2780MHz Nie patrzcie na wynik bo jest fatalny; nie miałem innego screenshota - na tym pamiątki chyba koło 200MHz miały :P Edytowane 17 Stycznia 2005 przez dżordż Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Gdzie Wam sie udalo kupic neo2 ?? Z kim trzeba sie przespac zeby ja zalatwic bo juz mi nerwy powoli puszczaja :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Gdzie Wam sie udalo kupic neo2 ?? Z kim trzeba sie przespac zeby ja zalatwic bo juz mi nerwy powoli puszczaja :mur: 1221708[/snapback] Ja kupiłem w komputroniku http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13941 czekam na kuriera a przy okazji jaki jest waszym zdaniem najlepszy bios do tej płytki. Procesor już mam czekam aż płytka dojedzie i zaczne swoją zabawę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Ja kupiłem w komputroniku 1221742[/snapback]1.36b chyba najlepszy a zaraz za nim 1.51b :? - tak mi sie wydaje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 A kiedy zamawiales ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zamówiłem w piątek, dziś dostałem maila że przekazano do wysyłki. Pytam o bios bo mam pamięci na Samsungach TCCD a widze na stronce http://www.lejabeach.com/MSIK8N/k8nneo2.html że powinienem zacząć przynajmniej od 1.41 tak mi się wydaje bo u mnie kiepsko z angielskim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieniek Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 witam wszystkich ,czy możecie mi pomóc. Jaka jest różnica między płytami K8N Neo2-Platinum w wersjach (MS-7025) i (MS-7025-010),nigdzie nie mogę nic znalezć ,poza tym że pierwsza jest o ok. 100 droższa :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 (edytowane) Yotomo a co Ci w niej nie pasi? Opisz szerzej troche. Kolesie na xs z tego co widziałem specjalnie na nią nie narzekali :) 1219109[/snapback] No parę rzeczy jest :angry: 1. brak monitoringu Vmem (nie każdy ma kompa bez obudowy żeby miernikiem sprawdzać :lol: ) 2. zrąbane odczyty temperatur (u mnie co bym nie robił proc ma 36-55 stopni, nie ważne że woda ma 5 czy 30 stopni ... np prime przy wodzie 5 stopni i proc ma 52 stopnie i tyle samo na wodzie 30 stopni) 3. trzask w głośnikach przy włączaniu/wyłączaniu (a na zintegrowanej dźwiękówce jak zapodałem Prime to coś piskało w głośnikach) 4. mobo pięknie pokazuje na starcie częstotliwośc ramu ... tyle że często jest niewłaściwa :angry: To te najbardziej denerwujące ... Jak dla mnie przeciętne mobo Edytowane 17 Stycznia 2005 przez yotomeczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bachus_anonym Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 (edytowane) @Yotomeczek, ad1. wiesz, gadasz troche jak na poczatkujacy... masz miernik to mierz :) poza tym ta funkcja jest ci tylko potrzebna w fazie testow, wiec wtedy mozesz zapewnic sobie dostep do kompa poprzez otwarcie budy. konczysz testy i do niczego monitoring vdimm nie jest ci juz potrzebny. ad2. temperatury to moze i jest cos nad czym mozna ubolewac... ad3. delikatny trzask w glosnikach to ja tez mam kiedy wlaczam/wylaczam kompa - ale co z tego? czy to juz powd do tego, aby plyte oceniac jako przecietna? ad4. u mnie zawsze pokazuje wlasciwe informacje... ;) nie wspominasz nic o wadach na polu OC zatem zakladam, ze tutaj nie mozesz juz nic wytknac tej plycie... a czy nie o to wlasnie chodzi? moim zdaniem, plyta jest swietna. maks ~1.9v na vcore wystarczy praktycznie wszytkim; vdimm przydalby sie wzyszy, to fakt... Edytowane 18 Stycznia 2005 przez bachus_anonymous Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapra Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 co do trzasku: zauwazylem kiedys, ze niektorzy sadza ze wlasciwe jest ustawienie maksymalnej glosnosci w glosnikach a sciszanie w systemie - u niektorych jest tak, ze w systemie suwak jest na samym dole. Co to powoduje? ano to, ze przy wlaczaniu 'trzask' ladowania kondensatorow jest zaiste jak huk armatni. Nie wiedza ci ludzie, ze taka konfiguracja powoduje znaczne zmniejszenie odstepu sygnalu od zaklocen. mam nadzieje, ze nie mamy tu tego problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 (edytowane) @Yotomeczek, ad1. wiesz, gadasz troche jak na poczatkujacy... masz miernik to mierz :) poza tym ta funkcja jest ci tylko potrzebna w fazie testow, wiec wtedy mozesz zapewnic sobie dostep do kompa poprzez otwarcie budy. konczysz testy i do niczego monitoring vdimm nie jest ci juz potrzebny. ad2. temperatury to moze i jest cos nad czym mozna ubolewac... ad3. delikatny trzask w glosnikach to ja tez mam kiedy wlaczam/wylaczam kompa - ale co z tego? czy to juz powd do tego, aby plyte oceniac jako przecietna? ad4. u mnie zawsze pokazuje wlasciwe informacje... ;) nie wspominasz nic o wadach na polu OC zatem zakladam, ze tutaj nie mozesz juz nic wytknac tej plycie... a czy nie o to wlasnie chodzi? moim zdaniem, plyta jest swietna. maks ~1.9v na vcore wystarczy praktycznie wszytkim; vdimm przydalby sie wzyszy, to fakt... 1222495[/snapback] Jasne w ogóle monitoring jest niepotrzebny ... pieprzenie - mierzyłeś kiedyś napięcia na mobo w obudowie, WC itd ?? Baaaardzo wygodnie ... Nie każdy ma kompa bez obudowy tak jak ty .. Temperatury - też w zasadzie niepotrzebne .. Co do OC - na razie mam zafajdanego procka - więc się nie wypowiem ... ale opcji dla ramu jak na lekarstwo - a zaczarowane Shift + F2 i Shift + F3 nie działają u mnie (na 2 biosach ...) Moja grafa wcześniej artefakci na Neo2 niż na DFI ... Co do trzasku - występuje podczas ładowania windowsów i przy wyłączaniu kompa - więc nie wiem czy to kondziorki czy cóś ... na DFI tego nie miałem Edytowane 18 Stycznia 2005 przez yotomeczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 18 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2005 Jasne w ogóle monitoring jest niepotrzebny ... pieprzenie - mierzyłeś kiedyś napięcia na mobo w obudowie, WC itd ?? Baaaardzo wygodnie ... Nie każdy ma kompa bez obudowy tak jak ty .. Temperatury - też w zasadzie niepotrzebne .. Co do OC - na razie mam zafajdanego procka - więc się nie wypowiem ... ale opcji dla ramu jak na lekarstwo - a zaczarowane Shift + F2 i Shift + F3 nie działają u mnie (na 2 biosach ...) Moja grafa wcześniej artefakci na Neo2 niż na DFI ... Co do trzasku - występuje podczas ładowania windowsów i przy wyłączaniu kompa - więc nie wiem czy to kondziorki czy cóś ... na DFI tego nie miałem 1223209[/snapback] Moze sie zamienisz na mojego Gigabyta ?? :lol: Przejdzie Ci ochota na marudzenie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...