Skocz do zawartości
SlimerZ

Proszę napiszcie co sądzicie o takim zakupie :)

Rekomendowane odpowiedzi

procesor: AMD sempron 2800+ oem do tego PENTAGRAM FREEZONE Q-80 ALCU

płyta główna: ABIT NF7 2.0 nForce2 Ultra400, Audio 6 kan.

karta graficzna: ATI Radeon 9600 128MB DDR AGPx8 TV DVI

a może w ogóle powinienem zastanowić się nad innymi podzespołami?

za wszystkie odpowiedzi nawet te niezbyt pomocne będe bardzo wdzięczny ;]

no więc dopisze jeszcze że całość ma wynieść około 1000-1100 zł, komputer ma służyć do gier i mniej zaawansowanych prac graficznych,a co do podkręcania to narazie nie przewiduje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no plyta dobra, ale nad prockiem bym sie zastanowil nie lepiej dolozyć do athlona XP jakiegos?? a tak pzatym tez mam plyte na nForce 2 i jak ją kupisz to mozesz zapomniec o podkręceniu RAMu, Tylko w niektórych wersjach idzie wszystko ok, a pozatym ten chipset jakos odczytuje timingi np. większą wydajność mozesz czasem uzyskać ustawiając np 11-3-3-2.5 niz 3-2-2-2 troche dziwne ale za to wszystko innne się kręci dobze bo blokuje zmiane ustawień agp i pci:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakas strasznie dziwna teoria o nForce2 . . .

na tej plytce podkrecisz wszystko co bedziesz chcial niemal na ile bedziesz chcial ...

co do reszty to do krecenia musisz zaopatrzyc sie w markowy zasilacz nie jakis codegen bo to padaka przynajmniej MODECOM

co do karty graficznej to lepiej kup sobie 9550XT od GECUBE zaplacisz mniej a bedzie wydajniejsza ...

RAM kup hynixa D43 na allegro 512 ramu bedzie ok

PS . a na samym poczatku powiedz ile chcesz na to kasy wydac i do czego komp ma byc i czy bedziesz krecil czy nie ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Co do procka ok, im większy Sempron tym lepiej, bo może być ciężko wyciągnąć duże fsb a przy dużym mnożniku to sporo podkręcisz.

Grafa to lepiej 9550, sporo taniej a masz to samo.

Płyta jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor: AMD sempron 2800+ oem

witam,

ja w przeciwienstwie do poprzednika odradzam ci zakup tego semprona - to bodajze najwyzszy obecnie model i w zwaizku z tym najdrozszy. widze ceny ok. 480 - moze masz taniej ale za tyle to juz zdecydowanie o bartonie 2500 nalezaloby pomyslec. na allegro powinienes dostac.

jesli zas liczysz sie z moneta to wez jakiegos wolniejszego sepmronka - 2200 - 2500. te najnizsze kreca sie niby najlepiej ale trzeba miec do tego przyzwoity pozostaly sprzet (ramki, PSU). np. moj sempron 2400 idzie spoko na 2000MHz bez zmiany vcore ale znajomka 2200, ktory niby sie lepiej kreci nie poszedl na fsb 200 nawet po podniesieniu napiecia. tyle, ze on mial zasilke za 60pln, ja zas firmowa. za pieniadze zaoszedzone na procku mozesz kupic dobry zasilacz czy inne czesci - to sie zawsze oplaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

olej tego radka 9600 weź 9550 gigabaita one sa takie same tylko ze 9550 ma inny bios i kosztuje tylko 250zł a po zmianie biosu masz 9600 a nawet nie musisz zmieniac biosu bo on spokojnie sie kreci CPU dobrze ponad 400 a ram nawet do 500 i wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bral semprona z mnoznikiem w okolicach 9; 9,5 - czyli 2200+, 2300+. Bo FSB 230-240 osiagniesz bez problemu, nie bedziesz musial chlodzic zbytnio CPU a uzyskasz wieksza wydajnosc pamieci. Przy duzym mnozniku nie podkrecisz az tak pamieci, a jesli nawet duzo cieplej bedzie na procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos wspomniał o Athlonie XP, wlasciwie to tak, jak najbardziej, procki kozackie, jednak z tego co widze to jestes troche nie "na czasie" :D Produkcja Athlonow XP została zatrzymana, teraz w sklepie juz ciezko bedzie dostac, a ceny na allegro beda rosnac, szczegolnie tych perełek (jak 1700 ijhub ;A). W sumie dobrym rozwiazniem byłby zaqp bartona 2500 : } Pograc na tym sprzecie - to pograsz narazie i w najblizszym czasie napewno i to dosc komfortowo, szczegolnie po nieduzym OC :} CO Ci jeszcze moge doradzic, to bier przy zaqpie całego kompa dobre chlodzenie, mozesz łyknac tez radiatorki na pamieci, pozakladasz sobie na grafike zrobisz OC i bedzie git, bo jak posiedzisz jeszcze pare dni na tym forum, to siłą rzeczy bedziesz chciał podkrecac :D Gwarantuje Ci : }

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie słyszałem, że ciężko teraz dostać athlony xp, słyszłem również że sempron 2800 wspułpracuje z tą płytą abita dopiero po upgradzie biosu więc już szczerze mówiąc sam nie wiem co mam robić :D no i właśnie w tym miejscu liczę na was :D a co do kręcenia to póki co jestem zielony ale kto wie może wkrótce się to zmieni :) poza tym myślałem jeszcze nad kartą gigacube ati radeon 9550 extrime 128ddr(128), co wy na to ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek: dlaczego Sempron 2800+, na cholerę ci cos takiego??? Wg mnie totalnie bez sensu. Lepszy zakup tp 2400+. Różnica miedzy 2400+ a 2800+ to 250 MHz ale też 200 PLN!!! Wg mnie lepiej zainwestować ta kasę w co innego: patrz dalej

Płyta głowna: wg mnie MSI rządzi, więc dobrym wyborem bedzie K7N2 Delta (albo FSR albo nawet Platinium). Abit trochę przereklamowany jest. ALE: to kwestia w sumie gustu.

karta graficzna: nooo, tu by mozna duzo napisać. 9600 oczywiście odpada, to szajs. wg mnie powinieneś się zastanowić, czy zamiast Radka 9550 np. nie warto kupić "starego", ale jakze wydajnego radka 9700 albo 9800SE modowalnego do 9800 PRO. Możesz pieniądze oszczędzone na procku zainwestować właśnie w tą grafikę. 9700 mozna kupić już za 600 PLN, 9800 SE w podobnej cenia. Radek 9550 nie dorasta nawet do pięt 9700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no plyta dobra, ale nad prockiem bym sie zastanowil nie lepiej dolozyć do athlona XP jakiegos??

Przecież sempron to Athlon XP T-bredB. Dokładnie taki sam jak np AXP 1700+. Mniejszy mnożnik daje większe możliwości OC

a tak pzatym tez mam plyte na nForce 2 i jak ją kupisz to mozesz zapomniec o podkręceniu RAMu, Tylko w niektórych wersjach idzie wszystko ok

Dlatego też trzeba kupować najlepsze plyty na Nforce2

ja polecam jedną z lepszych - NF7

można ją dostać za 260 zł w proline

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja ci polecam:

Gigabyte K8NS 300,-

A64 2800+ 450,-

Pentagram QVC-100 120,-

Radek 9550 z pamięciami 4ns 270,- ew. GeCube 9550XT, a najlepiej Abit 9550-guru (pamięci BGA) ~400

RAM Hynix D43 1x512 250,-

i nie zapominaj o zasiłce- to wazny element kompa. Warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> np. chiefteca 360W lub NeoTeca 380W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi