Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dostałem w łapki LP nf4 Ultra-D. Aktualnie jade na BIOSie 2.09, ogólnie wszystko jest. Aktualnie poszukuje najlepszych ustawień dla moich Kingstonów 512MB DDR400 CL3. (te Kingstony są tylko tymczasowo)

Jak na razie zauważyłem jedną dziwną rzecz. Gdy zmieniam HTT clockgenem naraz zwiększająć częstotliwość o ponad 10MHz łapie zwis. Jednak gdy zmieniam kilka razy po kilka MHz wszystko jest OK. Miał ktoś z was coś takiego?

Próbował ktoś bios 2.17 albo 2.18?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie testowałem tych biosów ... główna nowość to poprawa współpracy płyty z OCZ VX oraz dodanie Memtestu 1.51.

PS

Właśnie odebrałem 2go HyperkaX 3200UL ... dziś potestuje co da sie w dualu z tego wycisnąć :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KvM

Brawo!!!

U mnie też już Zalmanik i............ zastanawiam się kto powiedział że pasywne gorzej chłodzi????????

Poprzednie temp. Idle - 41-42 stopnie Stress 47-49 stopni

Teraz Idle 36-38 stopni Stress 39-41 stopni

:)

Ja u siebie przełożyłem grafę w dolne PCI-E i w 3dmarku 2001 ubyło mi 300 punktów !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wlasnie jestem posiadaczem tej plytki od 2 dni ale mam pewien problem.otoz po wgraniu obojetnie jakiego biosu oprocz tego z 25 stycznia ze strony dfi mam komunikat cmos checksum error a po wgraniu tego z 25 stycznia wszystko jest ok.

1285186[/snapback]

Spróbuj tak:

awdflash xxxx.bin /py /sn /cc /cp /cd /LD /E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj tak:awdflash xxxx.bin /py /sn /cc /cp /cd /LD /E

Kurde dalej nic wszystkie biosy oprocz tego z 25 stycznia po sflaszowaniu pisze cmos checksum error.Nie mam pojecia co moze byc??Moze przez winflasha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dostałem w łapki LP nf4 Ultra-D. Aktualnie jade na BIOSie 2.09, ogólnie wszystko jest. Aktualnie poszukuje najlepszych ustawień dla moich Kingstonów 512MB DDR400 CL3. (te Kingstony są tylko tymczasowo)

Jak na razie zauważyłem jedną dziwną rzecz. Gdy zmieniam HTT clockgenem naraz zwiększająć częstotliwość o ponad 10MHz łapie zwis. Jednak gdy zmieniam kilka razy po kilka MHz wszystko jest OK. Miał ktoś z was coś takiego?

Próbował ktoś bios 2.17 albo 2.18?

1285486[/snapback]

Mam tak samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde dalej nic wszystkie biosy oprocz tego z 25 stycznia po sflaszowaniu pisze cmos checksum error.Nie mam pojecia co moze byc??Moze przez winflasha.

Moze ktos pomoc jak zmienic inaczej bios na tej plycie,bo na biosie z 25 stycznia ze stronki DFI nic nie mozna zrobic np mnoznikiem zjade na 10 albo dam na 11 to komp sie nie odpala,tylko jak mnoznik jest na auto to komp startuje :mur: :mur:

A przyczyna nie lezy moze przez bateryjke??

Edytowane przez zaba26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kubotka:

Jak się mam czepiać ( a lubię ;) ) to jak coś dmucha to już się nie nazywa pasywne chłodzenie. Ale przyznać muszę że temp bardzo fajne chyba sam tak zrobię ale ja mam tylko niebieskiego zalmana wiec będzie więcej wyginania.

Co do ClockGen-a nie będę dużo pisał bo mam identycznie, ale jakoś i tak wole OldSchool i bios ;)

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez macie i tak cmos reloaded.

Jak na NF2 robie ze mam 4 ustawienia.

1 to defualt proca plyty ramu + optimized defualt

2 o/c do codziennego uzytku

3 najostrzejsze o/c 2100mhz przy 2.v ;p kijowego t-breda mam :razz:

4 ostatnie na noc. Kiedy proc pracuje na 700mhz i wylaczam wszysstkie wentylki poza tym na procu.

Ej na AMD64 tez jest ze nie mozna robic duzych skokow o/c?

Wiec po co wam clockgen :?

np. mobo po reset cmos. Wchodizcie do biosu i dajecie ustawienia typowo ostre o/c i plytka nie postuje bo za duzy przeskok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale co z tego ze w clockgenie macie dostep do HTT mnoznika i fsb skoro nie macie wtedy wplywu na pamiatki  :?

1286877[/snapback]

Eh od tego masz np: A64 Tweaker v0.31 albo A64 Tweaker v0.50 XT beta i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec po co wam clockgen  :?

Jak przeglądam stronki, oglądam film albo robie coś co mi przy tym nie potrzeba mocy to wole sobie zwolnić procesor. Po co więc mam restartować kompa i ustawiać w BIOSie skoro moge to zmienić z Windows.

PS. Dalej musisz rozmawiać z bratem przez forum :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ktos pomoc jak zmienic inaczej bios na tej plycie,bo na biosie z 25 stycznia ze stronki DFI nic nie mozna zrobic np mnoznikiem zjade na 10 albo dam na 11 to komp sie nie odpala,tylko jak mnoznik jest na auto to komp startuje :mur:  :mur:

A przyczyna nie lezy moze przez bateryjke??

1286481[/snapback]

5. Press "F1" as instructed when completing the flashing. 6. Run "Load Optimized Defaults" or "Load Setup Defaults" in BIOS after completing the BIOS flashing.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5. Press "F1" as instructed when completing the flashing.

6. Run "Load Optimized Defaults" or "Load Setup Defaults" in BIOS after completing the BIOS flashing.

Robie wlasnie tak, i jak juz wczesniej pisalem we wszystkich biosach oprocz tego z 25 stycznia mam komunikat cmos checksum error i aby wejsc do windowsa musze wcisnac F1 i pozniej jak wylacze kompa i chce znowu wlaczyc kompa to musze wyjac baterie albo zworka zresetowac bios bo inaczej komp sie ne odpali i tak w kolko,a i jeszcze jak wejde do biosu i chce zmienic jakies ustawienia i wychodze z biosu to tez komp nie startuje :mur: :mur: K...a kosc biosu chyba nie jest uszkodzona bo z tym biosem z 25 tez by nie dzialalo.Bateryjke tez juz wymienilem na nowa i co i to samo :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czego służą akie jakby małe szczypce dołączone do płyty. Kawał plastyku na zawiasie i dwie blaszki + 2 haczyki. Nie ma tego w spisie czesci w instrukcji i nie wiem do czego to 0_o.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...