Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam co do niektóych drobne pytanie - Po kiego hooya jeden po drugim prosi o podanie maksymalnego HTT DFI jak juz milion razy była mowa, ze to nic nie daje? :mur: Ludzie zlitujcie się...

1294122[/snapback]

Dokładnie !! ...lepiej rozrysować się tego nie da :kijem: ... 2 płyty (moja Ultra i Mardoka SLI-D) zamknęły licznik zmodowanego biosa - 456HTT/FSB ... jak ktoś jeszcze raz zapyta o max HTT to zastrzelę !! :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeden problem w porownaniu pamieci. Wszsytkie benche(everest, sisoftsandra etc.) przedeszsytkim patrza na fsb. Sprawdzcie sobie wydajnosc pamieci w memtest 1.50+(zreszta w dowolnym).

Ja mam okolice 3250 przy 2650 z fsb 270 2-2-2-5-1T, a w everescie pokazuje mi zaledwie 2200 zapis, odczyt 7200.

Prawdziwa wydajnosc ujawni sie dopiero w obliczeniach - porownanie rapry prosze uwaznie przeczytac. Wynika z niego ze 270 2-2-2-5-1T moze konkurowac z 310 2.5-4-4-7 - czy jakos tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HTT wydajności nie daje to fakt ale nie raz było mówione że niby świadczy o jakości mobo to razem z epoxer-em udowodniliśmy że owej jakości DFI nie brakuje zamykając licznik w biosie co znaczy że na owym HTT płyta botowała a nie ClockGen-em ktoś sobie zmieniał w winowsie i mam na dzieję że teraz będzie spokój ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 24 2005, 07:09-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 24 2005, 07:09)
HTT wydajności nie daje to fakt ale nie raz było mówione że niby świadczy o jakości mobo to razem z epoxer-em udowodniliśmy że owej jakości DFI nie brakuje zamykając licznik w biosie co znaczy że na owym HTT płyta botowała a nie ClockGen-em ktoś sobie zmieniał w winowsie i mam na dzieję że teraz będzie spokój ;)

Skoro wyjaśniliście sprawę HTT, mam pewną propozycję: czy możecie zamieścić wyniki waszych procków testowanych benchmarkami oceniającymi wydajność procesora? (nie jakieś 3dsmarki). Zależnie od częstotliwości pracy, ustawień taktowania i w porówaniu z innymi procesorami (wyższe A64 (np: 3500, 4000), Pentium 4)) - używając np. Sandy

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndyN:

Nie rozumiem sensu tego. Ustawisz sobie taktowanie procesora 3000+ takie jak ma np: ma 3500+ i masz taką samą wydajność, nie licząc ramu bo tu już cała zabawa zależy od dzielników. Przy założeniu że porównywane procesory będą na tym samym rdzeniu i stopingu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko widzisz on ma 40 stron... Sledze go w miare na bierzaco i nie przypominam sobie (widocznie przeoczylem) stad pytanie, ale jezeli to taki problem napisac po raz trzeci to sorry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a co sadzicie o tej ofercie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43002796 Czy ktos moze mi ta plytke taniej sprowadzic???? B) A z innej beczki, widzialem powyzej linki do aukcji kostek GSkill. Ktore sa lepsze GSkill DDR600 czy A-Data Vitesta DDR600, bo cena jest ta sama???

Edytowane przez boryna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, ktos mi powie ile jest przerwy miedzy grafa a tym malym wyjcem na chipsecie ? Oraz jaka ma wysokosc ten maly wyjec ? :)

1295640[/snapback]

Ja przed momentem zamontowalem takiego Zalmana na mostku http://www.4max.com.pl/default.asp?g=142&gg=19&produkt=268 niestety bylo troche zabawy aby weszla grafa, musialem wyciac zeberka w radiatorze ale jest OK, temperatura jak narazie 40stopni z pasywnym chlodzeniem.

Update:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przed momentem zamontowalem takiego Zalmana na mostku [...] niestety  bylo troche zabawy aby weszla grafa, musialem wyciac zeberka w radiatorze

Po co tyle zabawy skoro mogłeś przełożyć VGA do 2go slotu PCI-E i jak widać na zdjęciach grafa by nie zawadzała ...

PS

Czy te radiatorki na memkach Leadteka coś dają ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co tyle zabawy skoro mogłeś przełożyć VGA do 2go slotu PCI-E i jak widać na zdjęciach grafa by nie zawadzała ...

PS

Czy te radiatorki na memkach Leadteka coś dają ??

1296217[/snapback]

Aby wlozyc karte w 2 slot musial bym przelaczyc w tryb SLI, port by wtedy chodzil x8, mysle nad zakupem drugiej karty wtedy i tak bym musial to zrobic i wykrecac plyte, wolalem odrazu.

A co do radiatorków to zalozylem je profilaktycznie poniewaz dosc mocno sie grzaly pamieci.

Na ile sie kreci twoje Extreme ?

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby wlozyc karte w 2 slot musial bym przelaczyc w tryb SLI, port by wtedy chodzil x8 ...

Na ile sie kreci twoje Extreme ?

Na 8x jest identyczna wydajność jak 16x - sprawdzałem, ale skoro myślisz o 2giej grafie to nie ma tematu :wink:

Swoją drogą ładan temperaturka - mnie się koło 44*C trzyma a wentyl się buja 2000-4400 obr w Idle.

Extreme na rdzeniu max idzie +10-15MHz w częście gier a Far Cry mam arty na default w niektórych pomieszczeniach - rdzeń się przegrzewa - 74*C osiąga (Silencera 6 wrzucę jak zjedzie do Polski).

Memki idą 1190-1200 we wszystkim poza Codecreatures tu 1180 musze dawać by białe trujkąciki się na wodzie nie pojawiały.

Ile bez radiatorków memki u Ciebie chodziły ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba 1200, nie sprawdzalem dokladnie, przypuszczam ze by poszly dalej ale nie mam jak sprawdzic bo gdy wyjezdzam poza niebieskie pole w rivatunerze to chyba cofa do 1000Mhz i wydajnosc spada.

Ty masz oryginal Extreme ?

ja mysle nad ZALMAN VF700-AlCu dzis jade go obejzec i sprawdzic czy napewno wejdzie na 6600GT.

masz na mysli tego http://www.cooling.pl/product_info.php/products_id/785 ?

Ja chyba raczej wezme Zalmana.

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 24 2005, 18:49-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 24 2005, 18:49)
Eh… wyjec ma jakieś 1,5cm (dokładnie nie podam bo nie mam jak linijki włożyć) a odstęp między wyjcem a grafika to z 3milimetry, i nie mów że Mardok zły…

1295711[/snapback]

A u mnie jest prawie na styk (1mm to max) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty masz oryginal Extreme ?

ja mysle nad ZALMAN VF700-AlCu dzis jade go obejzec i sprawdzic czy napewno wejdzie na 6600GT.

1296318[/snapback]

A jaśniej może ?? Co masz na myśli "oryginał" :)

O ile wiem to ten Zalman nie wchodzi na karty nV PCI-E ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie jest prawie na styk (1mm to max) ...

To samo u mnie ....

@PITer THX za info ... właśnie czekałem aż się pojawi a Ty mi tu z linkiem wyskakujesz :D

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaśniej może ?? Co masz na myśli "oryginał"  :)

O ile wiem to ten Zalman nie wchodzi na karty nV PCI-E ....

1296362[/snapback]

Masz na mysli tego http://www.cooling.pl/product_info.php/products_id/785 ?

Zroazilem sie do Silencerów, podobno swietne lozyka potrafia sie zacierac.

Pytam czy masz oryginal czy zwykla podkrecona do wartosci Extreme ? jakie masz na niej pamieci ?

Zalman powinien wejsc na 6600GT, pisza ze na 6600 wchodzi, jedynie nie pasuje na GF FX z seri PXC na PCI-E poniewaz karty maja calkiem inna budowe. Jak bym zalozyl zalmana to ladnie by dmuchal na pamieci i chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na mysli tego http://www.cooling.pl/product_info.php/products_id/785  ?

Pytam czy masz oryginal czy zwykla podkrecona do wartosci Extreme ? jakie masz na niej pamieci ?

Dokładnie tego miałem na myśli :razz:

Tak to Extreme z taktowaniem 550/1120 i pamiątkami 1.6ns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tego miałem na myśli  :razz:

Tak to Extreme z taktowaniem 550/1120  i pamiątkami 1.6ns

1296386[/snapback]

Dziwne a chcialem kupic Extreme, dobrze ze nie doplacilem, a dalem za mojego 710zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko do posiadaczy A-Dat 566@600 (Lancer,Hanu.............)

jezeli mozecie podajcie dokładnie Timingi

np.

CPC AUTO

TCL 2,5

...

...

...

itp.

pomoc mile widziana ;-)

co do Vmem moje A-daty 2x512 566 startują tylko na 2,8Vol. na 2,7 nawet na 10x250 nie wchodzą??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie do zabaw powyżej 285:

CL - 2,5

tRCD - 4

tRP- 3

tRAS - 7/11

Ja na swoich AData na 2,7-,2,8 tez nie mogę utrzymac stabilności. Więc albo 2,6, albo 2,9V. Zaskakująco korzystnie wypada własnie najniższe ustawenie.

Nie wiem czy też masz ten przypadek, ale tez notowałem zwichy i restarty..... jak zostawiłem ustawienie mnożnika procka na AUTO. Dziwne, ale tak miałem.

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do AUTO to ja miałem „jazdy” z HTT przykładowo jak ręcznie ustawię mnożnik HTT to nie mogę wyjść ponad 300 z groszami a jak zostawię na AUTO to dobija do końca biosu.

A teraz kto się już bawił tą zworką na 4,0v dla ramu ? Ja zrobiłem krótki test ale strasznie mi się grzały te radiatorki koło ramu wiec sobie póki co „odpuściłem” póki nie skołuję jakiegoś jeszcze jednego wentylatora aby na nie dmuchał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)+Feb 25 2005, 08:51-->

CYTAT(Mardok =:) @ Feb 25 2005, 08:51)
Co do AUTO to ja miałem „jazdy” z HTT przykładowo jak ręcznie ustawię mnożnik HTT to nie mogę wyjść ponad 300 z groszami a jak zostawię na AUTO to dobija do końca biosu.

A teraz kto się już bawił tą zworką na 4,0v dla ramu ? Ja zrobiłem krótki test ale strasznie mi się grzały te radiatorki koło ramu wiec sobie póki co „odpuściłem” póki nie skołuję jakiegoś jeszcze jednego wentylatora aby na nie dmuchał.

1296622[/snapback]

Jak sie przestawia zworke na linie 5V to trzeba dawac napiecia > 3.4V bo mozna uszkodzic plyte/mosfety.

Mardok co bylo nie tak z zasilaczem? Przeciez kupowales go specjalnie pod DFI NF4 :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie przestawia zworke na linie 5V to trzeba dawac napiecia > 3.4V bo mozna uszkodzic plyte/mosfety.

Mardok co bylo nie tak z zasilaczem? Przeciez kupowales go specjalnie pod DFI NF4 :-|

1296739[/snapback]

Nic nie było, i nic nie jest a nawet 2,7GHz pękło ale mocy nigdy za wiele ;)

2711MHz

I tak wiem co trzeba przestawić, ale tym się potem zajmę bo mam teraz prowizorkę po zakładaniu WC i np. HDD mi na kabelku wisi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 7 stronie instrukcji na dole strony jest rubryka 'Speaker On/Off Select' Jest takze zaznaczony buzzer. Co wlasciwie to daje ? Zapewne w jakichs sytuacjach 'buzzer' wydaje dzwiek, ale jakich ? Mam jeszcze jedno pytanie, w jakich bankach nalezy obsadzic pamiatki zeby dzialal dual ? 1 i 3 czy moze 2 i 4 ? DFI Ultra-D, x800 xl i 2 x GeIL 512 cl 2,5 marnuje sie na polce bo jeszcze proca nie mam :( :mur: Trzeba jakiegos selekcjowanego winchesterka 3000+ dorwac tylko gdzie :( :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...