Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

THX Draak za uspokojenie sytuacji. :D

Teraz mała przestroga:

Nie dalej jak pół godziny temu postanowiłem zapodac BIOS 02/18. Oczywiście bez przeszkód się zflashował. Wchodzę do BIOSu, patrzę w odczyty, a tam wskaźniki temperatur wszystkie na 128 C, a przy obrotach wentyli znaczki "-" i 0 RPM. Myśle sobie bug jakiś. NIc to , odpaliłem Windę i SmartGuardian to samo... Coś mnie podkusiło by otworzyć budę ( stoi sobie na ziemi więc przy wentylach na low nic nie słyszę). Mało mi serucho nie wyskoczyło - WSZYSTKIE WENTYLE STOJĄ A Z BUDY BUCHNĘŁO MOCNO ROZGRZANE POWIETRZE. Zalman gorący ( na palec z 70 C), komp jednak pracował... Od razu wyłączyłem kompa. Poczekałem aż ostygnie. Włączam, nadal wentyle stoją. Dopiero po Clear CMOS ruszyły.

Nie wiem czy to u mnie tak tylko wyszło, ale na wszelki wypadek uważajcie na takie coś i na chwilę obecną trzymajcię się z dala od 02/18.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX Draak za uspokojenie sytuacji. :D

Teraz mała przestroga:

Nie dalej jak pół godziny temu postanowiłem zapodac BIOS 02/18. Oczywiście bez przeszkód się zflashował. Wchodzę do BIOSu, patrzę w odczyty, a tam wskaźniki temperatur wszystkie na 128 C, a przy obrotach wentyli znaczki "-" i 0 RPM. Myśle sobie bug jakiś. NIc to , odpaliłem Windę i SmartGuardian to samo... Coś mnie podkusiło by otworzyć budę ( stoi sobie na ziemi więc przy wentylach na low nic nie słyszę). Mało mi serucho nie wyskoczyło - WSZYSTKIE WENTYLE STOJĄ A Z BUDY BUCHNĘŁO MOCNO ROZGRZANE POWIETRZE. Zalman gorący ( na palec z 70 C), komp jednak pracował... Od razu wyłączyłem kompa. Poczekałem aż ostygnie. Włączam, nadal wentyle stoją. Dopiero po Clear CMOS ruszyły.

Nie wiem czy to u mnie tak tylko wyszło, ale na wszelki wypadek uważajcie na takie coś i na chwilę obecną trzymajcię się z dala od 02/18.

1308448[/snapback]

Bez paniki panowie, to że zdarzyło sie to u Hanu nie oznacza, że będzie u wszystkich - od kilku dni pracuje na tym biosie i wszystko jest w najlepszym porządku ALE ... przed flashem wyjąłem baterię na 2minuty, clear cmos, flash nowego biosu, clear cmos, load optimize defaults i dopiero zabawa w ustawianie parametrów biosa od nowa :-P

Edytowane przez epoxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze wezmiecie mnie za stara babe ;] ale ja BIOSu nie sflasciach!e na nowy bo po prostu na obecnym wszystko DZIALA tip- top (co nie jest takie oczywiste na moim mobsztalu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@HANU

Mam saphire. Zasilacz przyjedize moze za tydzien, to powiem jak sie kreci calosc... 450 powinno pojsc, pamieci jeszcze nie wiem. 2001 nie przechodzi bo mu sie Waty koncza :(

Niekrecona karta i niekrecony procek (1900 - odrobinke ;P ) daly wynik 22500 markow 3Dv2001 :)

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i się chyba doigrałem :mur: Wczoraj opisywałem Wam przypadek z BIOSem. Skutki?

Za cholerę nie moge utrzymac teraz stabilnosci przy OC. Głupie 9x280 1:1 nie chce fikać ( Prime i Pi wywala po góra minucie) ,a wcześniej na 1,45 mogłem go tak godzinami katować. Co ciekawe, jak dam np. 9x280, ale pamiątki na dzielkniku niskin( załóżmy 133) to jest ok. Niby można powiedzieć - pamieci coś "dają". Ale ku....., jak je puszczę na na 290, ale proc "nisko" np. 6x290 to też jest ok. Co o tym myślicie? Czyżby jednak procek dostał po tyłku i sie przegrzał?

Jak w kompach siedzę 12 lat tak chyba się nigdy tak mocno nie wkur.... jak wczoraj. :twisted: Normalnie pomysłu już nie mam...

BTW - link dla tych, którym nie chce się przeliczać VID Control:

Tabela VID

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu,

Wiesz, mam w tej chwili podobna sytuacje... :( Ale tylko z GSkill 2x512MB. Wczoraj, na poczatku dnia, (jeszcze na BIOS 1/25) walnalem SuperPI 16M na 320x8 7-3-4-2.5-1T. Komp spokojnie wchodzil w Wundy na tej predkosci pamieci. Dzisiaj z kolei, system nawet nie zaladuje Wind :( przy tych samych ustawieniach.

ALE..... Zaraz po tym, jak zmienie CAS z 2.5 na 3, to wszystko spokojnie leci, tyle ze nie moge juz praktycznie wcale ztweakowac pamieci w A64Tweaker. Wszystko ustawione musi byc na AUTO, oprocz 7-3-4-3.0-1T.

W tej chwili, wydaje mi sie, ze najwyzej (stabilnie w SP2004) moge poleciec na 285x9 7-3-4-2.5-1T. Po zmianie na CAS 3 moge znowu zrobic SuperPi 16M na 320x8...

Proc chula spokojnie na 2670MHz w Prime...

Po wlozeniu 2x256MB GSkill, OC nie zmienil sie w ogole... Jak moglem walnac SuperPI 16M na 330x8 7-3-4-2.5-1T, tak i moge teraz....

Nie wiem, dlaczego tak sie stalo... Ale mam zamiar sie przyjrzec temu troszke jeszcze zanim zaczne sie bawic BH-5 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

Mam to samo co ty,ale z OCZ platinum rev2 2x512,dam procka 10x260 i pamieci 1:1 wszystko jest ok,dam juz procka 9x284 i pamieci 1:1 to juz nawet winda sie nie laduje,zmniejsze mnoznik na 7x284,1:1 tez ok,albo 9x284 i pamieci np na 133-166 tez ok.I badz tu czlowieku madry :mur: Moze pomoze zmiana biosu na 02/09,teraz leca na 02/18.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

U mnie z Twinmosami :( .... miałem zapisane w COMS load stabilne ustawienia no i po paru próbach z pamiątkami (nieudanych) wgrałem te ostatnie stable no i teraz już Super PI wywala :(

Coś mi się wydaje że to przez te beta-biosy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mnie korciło to zapodanie 02/18 i teraz widzę dlaczego niektórzy na XS wrócili do 02/09. Tragedia. Zastanawia mnie tylko jedno - czemu po powrocie do 02/17 sytuacja nie wróciła do normy. Przy każdym flashowaniu wymuszam uaktualnienie DMI i PnP(ESCD) ( przełączniki /cd /cp) oraz programowanie Flash ( /py ). Nie wiem czy winy też nie ponosi zastosowanie przełącznika /LD ( Destroy CMOS Checksum For First Reboot After Programing). Z kolei nie zastosowałem /Wb ( BootBlock Programing)....

Przyczyn może być wiele... W każdym bądź razie będę walczył :mrgreen:

Martwi mnie tyklo jedno - czy nie przegrzał się proc. Jesli to tylko sprawa BIOS to spox, wcześniej czy później sie rozwiąże. Choć przeciw przegrzaniu świadczy fakt, ze przecież na niskim dzielniku pamięci fika 2500-2600 spokojnie na 1,45-1,5V..

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to u DFI:

1. Reset Biosu

2. Zmiana Biosu

3. Zmiana banków ?! (ale to chyba tylko NF2)

4. Wyciągniecie Baterii na DIF NF2 = zagłada a tu ?

5. Ten cały CmosReload na NF2 działał tak sobie a NF4 jeszcze nie miałem okazji sprawdzić.

A teraz mój „wałek” mianowicie poprawiałem sobie WC wiec postanowiłem przywrócić ustawienia domyślne dla wszystkich części jak bym blok źle założył czy coś i tu właśnie są „jazdy” mój komputer w ogóle nie chce chodzić na domyślnych ustawieniach. Nie pomaga reset biosu czy Optimized Default a nawet ręczna zmiana na domyślne ustawienia po prostu nic. Ale 2,7GHz śmiga aż miło, ja stawiam że to wina biosu bo wciąż beta, zresztą DFI NF2 nauczyło mnie że biosy DFI mają swoje „kaprysy”…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje ostatnie uaktualnienie (BIOS 1/25) ;)

285x9 7-3-4-2.5-1T - max kiedy komp wchodzi w windy i Prime95 leci...

290x9 7-3-4, zarowno CAS 2.5 jak rowniez 3.0 - komp wisi zaraz po Backup CMOS OK

ALE...

315x8 7-3-4-3.0-1T leci w Prime95 bez problmu.

315x8 7-3-4-2.5-1T wejdzie w windy z jakims tam bledem... Prime95 nie leci. SuperPI wywala sie prawie momentalnie.

I ciekawostka...

312x8 7-3-4-2.5-1T - memtest DOSowy (30min #5), Memtest for Windows (300%) i Prime95 (jednynie SmallFFT) leca bez bledow. Prime95 Blend lub LargeFFT juz niestety nie leca :( Tak samo z jakimkolwiek SuperPI powyzej 1M czy Pifast :(

Do wczoraj za to (rownez na BIOS 1/25) , moglem bez problemu wejsc w windy na 320x8 7-3-4-2.5-1T i ukonczyc SuperPI 16M. Do tego 297x9 7-3-4-2.5-1T bylo 100% stabilne w Prime95... Caly ten cyrk zaczal sie bez flaszowania BIOS, caly czas na oficjalnym. Czyli na poczatku bylo OK, ale nastepnego dnia juz nie :(

Jaja... :)

P.S. Zmiana BIOS na 2/09 nic nie zmienia... 2/18 rowniez nie poprawia sytuacji...

Edytowane przez bachus_anonymous

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tego biosa co ty też miałem, wraz z DFI „przyszedł” ale na nim nie mogłem dać większe V dla ramu niż 2,6v w ogóle nie mogłem dać innego co zmieniłem zawsze samo automatycznie wracało na 2,6v nie wiem czemu, a jak wiesz na BH-5 i 2,6v to daleko się pokręcę, wiec zmieniłem na 09/02 na tym już nie miałem tego problemu i póki co trzyma się niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam wciaz serie bo wczoraj w sumie zlozylem to DFI do kupy i zmieniam vdimm tylko jesli najpierw zawyze V na procku i troche ustawienia pamieci. ( w biosie bez zatwierdzania zmian nawet ). Potem od razu doawalem wiekszy vmem i z powrotem zmniejszam na procku V i taktowanie pamieci.

A mam jeszcze dwa pytania do uzytkownikow:

1. Czy podlaczenie dodatkowego molexa i kabelka fdd przynosza jakies wymierne efekty ? Podlaczylem molexa na wszelki bo mam 20 pin wlozone w gniazdko 24 :P.

2. Czy zmiana BIOSU na nowszy zwieksza mozwliosci O/C , jesli tak to ktory polecacie no i lamerskie pytanie na koniec - skad moge winflasha sciagnac ? :P.

Edytowane przez De_Xter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu:

O widzisz tego nie wiedziałem ale jakoś wole jak „normalnie” działa wiec mam 09/02 ;)

@De_Xter:

1. Mi tak linia +12v się trochę poprawiła.

2. Różnic jak dotąd nikt nie „zanotował” mowa o 25/01 vs. 09/02 a o pozostałych czyli 17/09 i 18/09 nie wiem bo nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O testowaniu ramu żeś jeszcze zapomniał ;)

A w ogóle co to za pytanie, każdy ma prawo robić ze swoim komputerem co mu się podoba i jak nawet to ma być „tylko” testowanie płyty DFI niech tak będzie bo nikomu nic do tego…

Edytowane przez Mardok =:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Sorry za wątek nie związany z tematem, ale mam takie pytanko:

Czy Ci co kupowali płyty w wsławionej już spółce "dszywala/AMASOFT" dostali faktury vat ??

Od miesiąca czekam na obiecaną przez AMASOFT fakturę.

pozdro

Edytowane przez luka_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Sorry za wątek nie związany z tematem, ale mam takie pytanko:

Czy Ci co kupowali płyty w wsławionej już spółce "dszywala/AMASOFT" dostali faktury vat ??

Od miesiąca czekam na obiecaną przez AMASOFT fakturę.

pozdro

1310354[/snapback]

Wszystkim mającym problemy z fakturą proponuję zadzwonić do firmy i poinformować, że jeśli w ciągu 7 dni

nie przyślą dokumentów zawiadomicie Urząd Skarbowy. Nie można nie wydawać faktury jeśli jest się płatnikiem VAT,

może to służyć zaniżaniu dochodu co jest przestępstwem skarbowym zagrożonym karą grzywny lub pozbawienia wolności. Szczegóły na pl.soc.prawo.

Jeśli są uczciwi, a coś po prostu zaginęło szybko się znajdzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja fakturę już mam...

BTW - Zapodałem spowrotem BIOS 02/09 i chyba sytuacja nieco się poprawiła. Właśnie komp skończył SuperPi 32M na 9x280 1:1 co wcześniej nie było możliwe. Prime na razie się wywalił na Small FTT, ale musze zlookać czemu dokładniej.

UPDATE:

Prime Small FFT zaliczył właśnie godzinkę. Co ciekawe nie chciał fikać na HTT x3, a na x4 leci i nie marudzi ( to już 1120).

Generalnie działanie w kolejności: ClearCMOS, Load Optimized, Flash z przełącznikami /py /sn /cc /cp /cd /LD /Wb /E, Load Optimized, Winda, Restart, ustawienie nowych wartości BIOSu. Może komuś się przyda jak zaliczy "wtopkę"...

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja fakturę już mam...

BTW - Zapodałem spowrotem BIOS 02/09 i chyba sytuacja nieco się poprawiła. Właśnie komp skończył SuperPi 32M na 9x280 1:1 co wcześniej nie było możliwe. Prime na razie się wywalił na Small FTT, ale musze zlookać czemu dokładniej.

UPDATE:

Prime Small FFT zaliczył właśnie godzinkę. Co ciekawe nie chciał fikać na HTT x3, a na x4 leci i nie marudzi ( to już 1120).

Generalnie działanie w kolejności: ClearCMOS, Load Optimized, Flash z przełącznikami /py /sn /cc /cp /cd /LD /Wb /E, Load Optimized, Winda, Restart, ustawienie żadanych wartości BIOSu. Może komuś się przyda jak zaliczy "wtopkę"...

1310469[/snapback]

Ja zaliczylem bo na biosie standardowym napiecie ram sie jebalo wiec postanowilem flasha zrobic. No to fju winflasha i flasciach!e na najnowsaa bete a tu sie okazuje ze kupa bo memtest juz na defaulcie !!!! na winbondach 166 2,5-3-3-7 wywala w [ciach!] bledow. No to reflash na stara wersje i dalej to samo. Zaraz sie zalamie. Poradzcie cos !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne ja robiłem pod Windows-em, właśnie winfalsh-em baa nawet bez wcześniejszego przywracania domyślnych ustawień i nie miałem żadnych problemów. Bios po reboocie był już nowy a wraz z ustawieniami z poprzedniego, na nim zacząłem kręcić dalej. Po drodze nie miałem żadnych „atrakcji” jakie tu są opisywane. Jedyne co może mnie martwić toto że nie mogę wrócić na ustawienia domyślne, nie wiem czemu ale wtedy nawet Windows się nie bootuje, mam zwiech, Blue Screeny lub Black Screen i stoi…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie za 100 pkt - czy ktoś próbował odpalić i testować DFI z 4 kośćmi pamięci? Obecnie mam 4 x BH-5 KHX 256MB i dziwne zachowanie kompa. Przy CPC na Auto z dwiema kostkami ustawia Command 1T, natomiast jak dołożyłem pozostałe dwie automatycznie wskakuje na 2T. Próbowałem ustawić CPC na Enable i się okazało, że komp z 4 kostkami nie startuje. Dopiero zaczynam walkę ale mam nadzieję, że ktoś już próbował takiego rozwiązania. Nie chcę się pozbywać BH-5-tek, jednak mam wrażenie, że 512 MB to troszkę mało :) Dlatego będę walczył o te 4xBH-5. Może pomijam coś w ustawieniach BIOS-u?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...