Tomek_Busko Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Panowie mam problem. Mam zalozonego pentagrama QVC 100Cu i wadzi mi o pamiatki (2xGeIL 512 cl 2 z tymi radiatorami), producent zaleca wpinanie pamieci pod dual channel do bankow 2 i 4 lecz tak jak juz powiedzialm jedna kosc wadzi mi o wentyl :mur:, wiec wlozylem je do slotow 1 i 3. Teraz mam takie pytanie jest jakas istotna roznica pomiedzy bankiem 1 i 3, a 2 i 4 ? I jeszcze jedna rzecz, przy starcie systemu wyskakuje komunikat w ktorym pisze ze nalezy przelozyc pamieci do slotow 2 i 4 :mur: wystarczy nacisnac F1, da sie to jakos wylaczyc, aby nie pojawial sie ten komunikat ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 OT: Jako że to "najludniejszy" topic o A64: dołączyłem do grona poskramiaczy A64 (od dzisiaj od godzin południowych - jescze wszystko w częściach jest) :D Co prawda MSI K8N a nie DFI ale część informacji i doświadczeń z tego topika na pewno się przyda ;) Na razie tylko default, reszta jak zmienię zasiłkę i założę WC na wszystko .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 @Tomek_Busko: Zaleca znaczy się że nie powinno być w tych bankach problemów, nie jesteś pierwszą osobą co „musiała” dać kości do 1/3 jak nic się nie haczy/wiesza to powinno być OK. Co do komunikatu to chyba nie da się go pozbyć… @AndyN: Cześć może, raczej nie duża bo opisywane tu problemy to głownie „przypadłości” DFI ale nikt ci nie broni czytać a nóż coś się przyda ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpclab Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Mam zalozonego pentagrama QVC 100Cu Jak Ci się udało go zamontować??? :blink: Ja właśnie szykuję się do odesłania tego cuda, bo nijak nie mogę zamonotwać! :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assarhadon Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 (edytowane) Przepraszam za offtopic, ale czy ktoś wie czy i gdzie we Wrocławiu można kupić to cacko jakim jest DFI Ultra D NF4, dodam że potrzebuję fakturę i żadne zakupy z "drugiej ręki" nie wchodzą w grę :D :D Edytowane 21 Marca 2005 przez Assarhadon Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Sklepy inetowe tez potrafia wystawiac calkiem zgrabne f-ry... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sneer82 Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Przepraszam za offtopic, ale czy ktoś wie czy i gdzie we Wrocławiu można kupić to cacko jakim jest DFI Ultra D NF4, dodam że potrzebuję fakturę i żadne zakupy z "drugiej ręki" nie wchodzą w grę :D :D 1341235[/snapback] Napewno są u Wampira w sklepie: www.pcprojekt.pl Możesz tam sobie zamówić wysyłkowo, a fakturka nie będzie już problemem. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_Busko Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Jak Ci się udało go zamontować??? :blink: Ja właśnie szykuję się do odesłania tego cuda, bo nijak nie mogę zamonotwać! :mur: 1341226[/snapback] Normalnie :D A przypadkiem ty nie probujesz go zamontowac na ta zolta podstawke, ktora jest dolaczona do plyty ? Jesli tak to nawet nie probuj, odkrec ja i zaloz to mocowanie, ktore bylo dolaczone do pentagrama B) A tak przy okazji, to czytales instrukcje obslugi ? <_< :-P Tam wszystko jest narysowane nawet :D btw: Nawet nie wiedzialem ze to mobo ma takie ciekawe opcje w biosie :) Fajny patent z wylanczaniem sie wentylatora jesli procesor nie osiagnie danej temperatury :) A co do tego komunikatu to napewno nie da sie z tym nic zrobic ? :mur: :blink: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpclab Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Normalnie :D A przypadkiem ty nie probujesz go zamontowac na ta zolta podstawke, ktora jest dolaczona do plyty ? Jesli tak to nawet nie probuj, odkrec ja i zaloz to mocowanie, ktore bylo dolaczone do pentagrama B) A tak przy okazji, to czytales instrukcje obslugi ? <_< :-P Tam wszystko jest narysowane nawet :D Właśnie próbowałem do tego i do tego. Zauważ, że to źółte wzmocnienie ma inne wycięcie niż blacha od pentagrama. Po prostu to mobo ma pod procesorem rozmieszczone inaczej elementy SMD. Blacha pentagrama zachodzi na nie w przeciwieństwie do tego żółtego. Jakoś nie specjalnie mam ochotę gnieść układy metalową płytką z kawałkiem tekturki. Dlatego właśnie przymierzałem się do żółtego wzmocnienia, ale nijak śruby nie pasują. Ludzie! Jak jest z innymi coolerami? Pzdr. S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 Ja mam Pennta 120+ wiec duzo wiekszego egzemplarza.... Zreszta byly fotki z 92 tez u mnie. Zadnego probemu nie widze i nie wiem wogle o czym wy piszecie....Ale to ja sam mam ok, a reszta be, wiec chyba ja jestem dziwny. O coolerach juz bylo, rposze sie cofnac wstecz. Na rzyczenie moge postnac fotki z 120+ jesli ktos nie wierzy ze to dziala i nie wadzi i wszsytko jest ok i wogle fajnie itp. Mam geli 2x512 UltrX z wielkimi radiatorami, zeby nie bylo ze mam jakies dziwne male pamieci co nie wadza. 2/4 dzialalo u mnie o okolo 10fsb na pamieci wiecej niz 1/3. Moze to byc odosobniony przypadek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpclab Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 No więc po kolei. 1. Płytka od pentagrama mi nie pasuje - boje się o układy z drugiej strony - patrz wyżej. 2.Dół żółty + kołki pentragrama -> nie działa,bo kołki mają za krótki dół i nie łapią żółtego wzmocnienia pod spodem. 3. Żółty dół + góra - nie można zamontować coolera, śruby za krótkie (montowane defautlowo na płycie). Nie sięga mocowania na pentagramie trzymając jednocześnie żółty dół. 4.Żadnych kołków z dfi nie dostałem. Proszę o uwagi.... Fotki 120+ bardzo chętnie! Setka i tak zaczepiała by mi o czubek radiatora pamięci w slotach 2/4. Pozdro, S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 21 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2005 (edytowane) JA nie wiem jak trzeba mowic.... Student kombinatoryki jestes ?? W kazdym razie Adam Slodowy bylby dumny z ciebie. Wez polacz zielone z czerwonym i wybuchnij :mur: :mur: :mur: :mur: Przeczytaj instrukcje z pentagrama i znajdz mi na obrazku to zolte z DFI. Nie ma ?? To zerknij na pudlo po DFI i znajdz napis "Pentaggram freezone READY!! - 2 "kolki" gratis". Nie ma ?? To ja sie poddaje. Ale ma pomysl, wez drucik i przywiaz jakos.... :wink: Edytowane 21 Marca 2005 przez Zulusman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_Busko Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) Musisz uzyc tej plytki, inaczej mozesz sie pozegnac z QVC 100 B) Nia masz sie o co bac, skoro u mnie wszystko dziala poprawnie, u Zulusman takze i innych uzytkownikow tego mobo + pentagram @Zulusman Tez bardzo bym prosil o fotki 120+ Kurde mi na te GeIL'e nie che wejsc :mur: zobacze na fotce jak to wyglada u Ciebie EDIT Wielkie sory, nie chodzilo mi o ta zolta plytke tylko o to mocowanie od pentagrama, przepraszam za pomylke !!!! :oops: :cry: Edytowane 22 Marca 2005 przez Tomek_Busko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpclab Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 @Zulusman Napisałeś tyle literek, żeby nic nie powiedzieć? Po co? Chyba prosto opisałem wszystko. @Tomek_Busko Powiedzmi JAK mam jej użyć - jak dla idioty :? . Górnej, czy dolnej części. I co gdzie wkręcić? Słupki z pentragrama nie łapią żółtego dołu. S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Panowie- jest sprawa! Zamierzam skonstruować bloczek wodny na NB dla serii DFI NF4 - oczywiście taki nie kolidujący z kartą w PEGu. Bloczek będzie wydajny i tani, ale żeby spełnic te dwa wymogi muszę podeprzeć jego konstrukcję jakimiś danymi. W związku z tym prosiłbym Szanownych użytkowników owej mobo o podanie mi rozmiaru standartowego wentylka NB (rozstaw dziur, wysokość). Oczywiście przydałyby się też komentarze użytkowników większych kart graficznych (6800, X800 itp) z dużymi systemami chłodzenia na temat zakrywania tego wentylka (najchętniej zdjęcia). Przewertowałem większość stron z topicu 3 razy ale nie moge tego zlokalizować, mimo, że pamiętam, że takie zagadnienie bylo poruszane- tylko nie pamiętam kiedy i gdzie. Oczywiśćie prosiłbym też o opinie na ten temat i co najwazniejsze - czy przypadkiem ktoś byłby chętny na taki bloczek. ( przewiduje ok. 70-100zł z króćcami) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 z tego co pamiętam to odległość między otworami 58,9mm, wysokość 13mm, średnica tu chyba 50mm max (chociaż na msi zmieściłem coolererk o średnicy 60mm) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) @Zulusman: Nie za bardzo odosobniony u mnie 2/4 vs. 1/3 wypada korzystniej 2/4 o 5MHz UP dokładnie 4,9MHz według CPU-Z ;) Ludzie wy macie tyle części (od pentagram-a i w DFI) do mocowania i poradzić sobie nie możecie :/ To kurde ja blok wodny z SocketA do DFI przyczepiłem w 5min bez problemów, trzeba pokombinować jak nie pasuje. Zdaje się że jest już kilka osób z założonym Pentagramem wiec na pewno da się go założyć. @majkel84: Tak jak Raptor mówi/pisze dodam tylko od siebie co nieco 13mm wysoki 1-3mm odstępu miedzy nim a kartą graficzną. FOTO Edytowane 22 Marca 2005 przez Mardok =:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpclab Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 :)+Mar 22 2005, 13:28--> CYTAT(Mardok =:) @ Mar 22 2005, 13:28) Ludzie wy macie tyle części (od pentagram-a i w DFI) do mocowania i poradzić sobie nie możecie :/ To kurde ja blok wodny z SocketA do DFI przyczepiłem w 5min bez problemów, trzeba pokombinować jak nie pasuje. Zdaje się że jest już kilka osób z założonym Pentagramem wiec na pewno da się go założyć. Spoko, też bym założył w 5 minut, ale nie mam ochoty dociskać elemntów SMD na spodzie blachą do laminatu <_< . Strasznie mnie interesuje spobób wykorzystania tego żółtego cósia do instalacji pentagrama (a, przypominam w wersji 100Cu bez plusa). pzdr, S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 @Tomek_Busko Powiedzmi JAK mam jej użyć - jak dla idioty :? . Górnej, czy dolnej części. I co gdzie wkręcić? Słupki z pentragrama nie łapią żółtego dołu. 1342238[/snapback] A nie prościej iśc do pierwszego lepszego sklepu metalowego i kupić odpowiedniej długości śrubki?Słupki i od Pentagrama i od Zalmana mozna olac, tak samo jak blaszkę , która ładnie może zmiażdżyc elementy SMD na spodzie płyty bo nie ma wycięć jak "żółta". Generalnie cooler przykręcamy do żółtej ramki i żółtej podkładki. Śróbki od zestawu Zalmana akurat pasują , moze od Pentagrama są ciut krótsze, ale co to za problem... :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpclab Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 A nie prościej iśc do pierwszego lepszego sklepu metalowego i kupić odpowiedniej długości śrubki? Generalnie cooler przykręcamy do żółtej ramki i żółtej podkładki. Śróbki od zestawu Zalmana akurat pasują , moze od Pentagrama są ciut krótsze, ale co to za problem... :mur: Oczywiście, że zamontuję cooler, tak żeby chodził prędzej czy później. A pytam się bo widziałem osoby z zainstalowanym pentagramem - ciekawi mnie czy zdecydowali się na pentagramową blachę. Jak widać niektórzy tak - ja nie jestem taki odważny ...;) Myślałem, że może robię jakiś idiotyczny błąd, dłuższe śruby - wiadomo, że zadziałają. Z mojej strony EOT, Dzięki, S :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_Busko Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Na tej blaszcze od pentagrama powinna byc taka dekturka, ona ma chyba za zadanie chronic uklady, wiec metelowa podstawka nie zmiazdzy elementow SMD :) Ja u siebie mam tak zalozone i wszystko pasuje idealnie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Zobaczymy za kilka dni czy masz rację :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_Busko Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Hmm to do mnie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 dzieki mardok i raptor a co do foty to może ma ktoś fotę z 6800Ultra na DFI albo fote z kartą z innej strony niż od frontu :) dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soobaroo Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 co do pentagrama 120 to ja zdecydowałem założyć orginalną blaszkę od niego ale z wyczuciem dokręcając kołki - chodzi już tak sobie od miesiąca i nic złego się nie dzieje - foto w podpisie @majkel84 - jeśli mogę coś zaproponować w sprawie bloku na chip nf4 to najlepszym wyjściem byłoby gdyby miał jeden króciec od frontu grafy a drugi nad jej plecami - coś jak tu: na zielono jest chłodzenie grafy w stylu silencer nv5, może być problem z mocowaniem bloku gdyż zwykłe nakrętki lub motylki mogą po prostu zachaczać przy dokręcaniu o grafę lub jej elementy/chłodzenie - wyjście: nawiercić i nagwintować od spodu bloku i mocować śrubami od dołu płyty głównej, trzeba trochę pokombinować, ale dla chcącego nic trudnego. ja swój bloczek już prawie skończyłem :) efekty niedługo pokażę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 (edytowane) @soobaroo: Ja mam grafę z AS4 i ni cholery nie wejdzie w pierwszy slot na tej podstawie podejrzewam że i z AS5 (mowa o wersji dla ATI) mogą być problemy. Chodzi o to że wiatrak na AS4 a w zasadzie dolna cześć jego obudowy jest nieco niżej niż laminat karty, przez co zahacza właśnie o NF4 a dokładniej jego chłodzenie ;/ A wiec grafika musi być w 2 slocie, natomiast w rozwiązaniu jakie proponujesz OUT jest idealnie w miejscu końca karty graficznej… Nie licząc już że AS4 ma z tyłu karty jeszcze blachę (ładnie nazywaną radiatorem do chłodzenia pamięci) która też znając życie będzie o coś zahaczać :/ *AS4 = Arctic Silencer 4 ATI Edytowane 22 Marca 2005 przez Mardok =:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Zrobie jutro sesje zdjeciowa mojego rig`a. Bedzie kilka ujec z Pentkiem120+ oraz NB - dla potrzeb majkela. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 dalej to samo , otwarte okno bsody , przymkniete prawie calkowicie to idzie i najwyzej padnie gdzies pod koniec . moze memki nie lubia zimna albo jakies inne uklady na mobo fucken dfu ultra-d :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 co do pentagrama 120 to ja zdecydowałem założyć orginalną blaszkę od niego ale z wyczuciem dokręcając kołki - chodzi już tak sobie od miesiąca i nic złego się nie dzieje - foto w podpisie @majkel84 - jeśli mogę coś zaproponować w sprawie bloku na chip nf4 to najlepszym wyjściem byłoby gdyby miał jeden króciec od frontu grafy a drugi nad jej plecami - coś jak tu: na zielono jest chłodzenie grafy w stylu silencer nv5, może być problem z mocowaniem bloku gdyż zwykłe nakrętki lub motylki mogą po prostu zachaczać przy dokręcaniu o grafę lub jej elementy/chłodzenie - wyjście: nawiercić i nagwintować od spodu bloku i mocować śrubami od dołu płyty głównej, trzeba trochę pokombinować, ale dla chcącego nic trudnego. ja swój bloczek już prawie skończyłem :) efekty niedługo pokażę 1343636[/snapback] włąśnie o czymś takim myslałem- tylko nie wiem czy ten króciec wylotowy da się tam tak wtrynić, żeby nie zahaczal o drugą grafę :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themOn Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 (edytowane) :)+Mar 22 2005, 22:49--> CYTAT(Mardok =:) @ Mar 22 2005, 22:49) @soobaroo: Ja mam grafe z AS4 i ni cholery nie wejdzie w pierwszy slot na tej podstawie podejrzewam ze i z AS5 (mowa o wersji dla ATI) moga byc problemy. Chodzi o to ze wiatrak na AS4 a w zasadzie dolna czesc jego obudowy jest nieco nizej niz laminat karty, przez co zahacza wlasnie o NF4 a dokladniej jego chlodzenie ;/ A wiec grafika musi byc w 2 slocie, natomiast w rozwiazaniu jakie proponujesz OUT jest idealnie w miejscu konca karty graficznej... Nie liczac juz ze AS4 ma z tylu karty jeszcze blache (ladnie nazywana radiatorem do chlodzenia pamieci) ktora tez znajac zycie bedzie o cos zahaczac :/ *AS4 = Arctic Silencer 4 ATI 1343730[/snapback] ja mam x800xl z AS5 i siedzi w pierwszym slocie, zrobie jakies zdjatka pozniej to wrzuce. Update: No więc tak to wygląda u mnie: Edytowane 23 Marca 2005 przez themOn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...