Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli np. Hanu w sygnaturce w danych o memorkach ma: 2,5-4-3-7 1T

To które wartości są przyporządkowane do których skrótów w opcjach konfiguracji pamięci? Pytam pod kątem MSI, która opcji w konfiguracji pamięci ma multum.

Dołączona grafika

Po przesiadce z A7N8X mam jeszcze problemy .... ;)

A do wątku o tej MSI to chyba nawet pies z kulawą nogą nie zagląda :(

1410918[/snapback]

Ustaw kolejno:

2,5-7-4-3-1-2-2-2-2-2-4128(4708) - E0-1T-5ns-8ns

Jak nie odpali lub załapiesz zwisy/restarty zmień:

Trrd -3 , CPC - 2T, Interleave Bank- Disable.

Jak i to nie pomoże zjedź niżej z częstotliwością pamieci, aż uzyskasz efekty.

kamcio_pl, te temperatury to chyba czujnik z kosmosu wziął, albo w mieszkaniu masz 10 C. To jest niemożliwe na AC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@k@mcio_pl:

Nie przekraczać 1,65v o ile jesteś w stanie go schłodzić do poniżej powiedzmy 50stC mowa o realnych napięciach. Osobiście na co dzień nie dał bym więcej niż realne 1,550v, podkreślam realne.

Co do temp to Wini się bardziej grzeje od MHz niż od samego V.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwzylem ze dziwki 2 opcjom w biosie DFI pamieci dostaja kopa, przepustowosc w memtescie wzrasta o jakies 150-200MB.

Sa to nastepujace opcje:

WRITE TO READ DELAY (TWTR) : 01 Bus Clock

READ TO WRITE DELAY (TRWT) : 01 Bus Clock

Testowane tylk ona winbondach, nie wiem jaki wplyw ta zmiana bedzie miala na innych pamieciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skąd takie tempy wytrzasnąłeś  :blink: :?:

1411343[/snapback]

Hmmm jak to skąd? Takie pokazuje mi Smartguardian. Nie wiem na ile jest on wiarygodny, ale takie są wskazania. CPU chłodzi Thermalright XP-120 ze wsparciem od Noiseblocker Ultra Silent SX2. Pasta to Arctic Silver 5. Buda ThermalTake Armor Silver jest bardzo dobrze wentylowana przez 2x120mm oraz 2x90mm. Na chipsecie mam założonego Micro-cool'a ze szlifowanym spodem. Spoiwo to Arctic Silver 5.

...Mardok napisałeś "Osobiście na co dzień nie dał bym więcej niż realne 1,550v, podkreślam realne." Czym mogę sprawdzić realne napięcia? Podaj jeśli możesz jakie są realne napięcia dla DFI. Dzięki Ci bardzo...

Edytowane przez k@mcio_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwzylem ze dziwki 2 opcjom w biosie DFI pamieci dostaja kopa, przepustowosc w memtescie wzrasta o jakies 150-200MB.

Sa to nastepujace opcje:

WRITE TO READ DELAY (TWTR) : 01 Bus Clock

READ TO WRITE DELAY (TRWT) : 01 Bus Clock

Testowane tylk ona winbondach, nie wiem jaki wplyw ta zmiana bedzie miala na innych pamieciach.

1411393[/snapback]

Jak juz dojdzie do Ciebie druga kostka, to zapraszam tutaj. Mniemam, ze te twoje Twinmosy sa na Winbondach UTT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamcio_pl, te temperatury to chyba czujnik z kosmosu wziął, albo w mieszkaniu masz 10 C. To jest niemożliwe na AC...

1411376[/snapback]

...hmmm słuchaj. W pokoju mam temperaturę około 18-20 stopni. Wg. wskazań Smartguardian'a temperatura w stresie na CPU 24 stopni natomiast na chipsecie 31 stopni. Możesz wierzyć lub nie... dla mnie to bez znaczenia. Dlaczego miałbym podawać nieprawdę skoro mogłoby to was wprowadzać w błąd, a ja w wyniku podawania błędnych info otrzymywałbym od was nietrafne porady. Nie wiem czy jasno się wyraziłem... nie widzę w tym swojego interesu <_<

@k@mcio_pl:

realne 1,550v ~ 1,450v + 110% w biosie

1411647[/snapback]

Dzięki bardzo... Mam jeszcze dwa pytania. Jakie ustawienia zrobić by uzyskać realne 1,65V oraz co może być jeszcze odpowiedzialne za niestabilność oprócz pamięci (te mam mocne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@k@mcio_pl:

Auć trochę dużo jak na co dzień ale skoro chcesz to : 1,65v ~ 1,525v + 110.

Co do niestabilności to np.:

1. Temp CPU

2. Temp NF4

3. Źle dobrane tymingi ramu

4. Procesor nie wybiera/kiepska sztuka

5. Źle dobrany bios do ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@k@mcio_pl:

Auć trochę dużo jak na co dzień ale skoro chcesz to : 1,65v ~ 1,525v + 110.

Co do niestabilności to np.:

1. Temp CPU

2. Temp NF4

3. Źle dobrane tymingi ramu

4. Procesor nie wybiera/kiepska sztuka

5. Źle dobrany bios do ramu

1411724[/snapback]

Nie mam zamiaru katować mojego CPU na aż tak wysokim napięciu...

1. Temperatura jest tak niska, że zapewne nie jest powodem niestabilności.

2. Jak wyżej.

3. Nawet przy auto system jest niestabilny.

4. Zaczynam dopuszczać taką ewentualność.

5. BIOS mam najnowszy i nie wiem czy "gryzie" sie z moim ramem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie działa mój komin ( jest trochę głośno , ale coś za coś ) , a oto wyniki dla zainteresowanych :

CPU - <32 stopni

Obudowa - <38 stopni

Chipset - <43 stopni

Dyski - <35 stopni

To wszystko w stresie .

Otoczenie powyżej 23 + - 3 stopnie . To już jest coś

W porównaniu z tym co było , to dosłownie i w przenośni przepaść !

Brakuje mi jeszcze Zalmana na chipsecie , na razie brak w sklepie . Ale i on dotrze w tym tygodniu . Po przeróbce zacznę pełniejsze testy .

Pozdrawiam .

Edytowane przez BIGOLSEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast na swoich OCZach i biosie 02/09 oraz 03/10 z MHz większymi niż 270 miałem tak że szło do miejsca gdzie już ma się ładować windę stawało, chwilę stało i reset i tak w kółko. Dopiero na 414-2 i dzielniku 180 udało mi się polecieć wyżej. No ale cóż widać że każdy ram jest inny nawet na tych samych kościach…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast na swoich OCZach i biosie 02/09 oraz 03/10 z MHz większymi niż 270 miałem tak że szło do miejsca gdzie już ma się ładować windę stawało, chwilę stało i reset i tak w kółko. Dopiero na 414-2 i dzielniku 180 udało mi się polecieć wyżej. No ale cóż widać że każdy ram jest inny nawet na tych samych kościach…

1412020[/snapback]

Ja mam obecnie najczęściej właśnie takie objawy. Zapodam proponowane przez Ciebie BIOS'y i zobaczę jakie to przyniesie rezultaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie moze ktos na jakich kosciach sa zazwyczja GeIL'e DDR 400 Value cl 2,5 i jaki bios by najlepiej do nich pasowal ? ? Procek wstaje przy 2400 (wiecej nie probowalem) , ale pamieci nie wyrabiaja :blink: i wlasnie nie wiem jak mam je ustawic :-| Dodam, ze pamiatki przy synchro z procem chodza na 240 mhz przy 2.6V (wiecej nie szly bo nie bawilem sie timingami) Moze ktos wie jak mam je ustawic ? Help!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kamcio_pl, daruj sobie BIOS 414-2, bo on jest przeznaczony dla kości bh/utt. Ty masz TCCD więc spróbuj 414-1 lub 414-3. W moim przypadku 414-1 był tyćkę lepszy....

1412356[/snapback]

Zapodałem 414-1 oraz 414-3. 414-3 jakby lepszy, stabilniej na nim komp pracuje. Prawdopodobnie mam kiepski egzemplarz procka. W zasadzie napięcie powyżej realnych 1,550V nic już nie zmienia. Udało mi sie wycisnąć 2600MHz przy zjechaniu mnożnikiem na 10.0 i FSB 260MHz. Skoczyły temperaturki chociaż tragedii nie ma. Tak jak powiedział Mardok... MHz'e dodają temperatury. Na CPU ma w stresie od 31-39 stopni. W zależności na ile idzie wentyl. Chipset jest chłodny... nie zauważyłem wyższej temperatury jak 34 stopnie co jest niezłym wynikiem.

Przy podniesieniu CPU do 2700MHz komp wstaje i nawet ładuje Windowsa. W momencie, gdy pojawia się Pulpit Windows'a komp resetuje wyświetlając komunikat o błędzie. Tak dzieje się przy ustawieniu mnożnika 10.0 oraz FSB 270 oraz przy ustawieniu mnożnika na 11.0 oraz FSB 246MHz. Muszę również powalczyć z ustawieniami pamięci. Za cholere się w nich nie mogę połapać. Nie wiem jak ustawić pamięć by nie szła 1:1 z FSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej DFI i Hynix - y .

Wczoraj wrzucałem kolejno różne biosy i niestety totalna klapa . Stanąłem ponownie na 414-1 i komp startuje i jest stabilny . W 414-3 wogóle się nie podnosił w default - cie . To samo z 331-3 . Co ciekawe , to po zmianie szyny pamięci na 166 MHz . Komp wstawał i działał stabilnie . Czegoś tu nie rozumiem . 414-1 w default i szynie 200 MHz startuje normalnie i bez zakłóceń pracuje , a wiele innych biosów wogóle sobie z nimi nie radzi . To jakaś kompletna paranoja . Dobrze , że chociaz ten sprawuje się dobrze , ( przynajmniej w moim wypadku ) , bo u innych też nie chciały działać . Nie mówiąc już o OC .

Jest też i morał : największy wpływ mają w tym konkretnym przypadku biosy płyt głównych .

Pozdrawiam .

Edytowane przez BIGOLSEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, jak ktos ma pamieci TCCD to polecam:

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ight=dfi+ddr600

Bardzo dobry FAQ do ustawiania tych pamieci na tej plycie. Ja bez wiekszych problemow zrobilem 290x9 1:1 2.5-4-3-6, uzywam biosa 414-1.

EDIT1:

Dla wlascicieli neo2 platinum co sie zastanawiaja nad DFI:

Nie ma sie co zastanawiac tylko brac DFI na neo2 max co wycisnalem to 270x9

a tu spokojnie 290x9 i jeszcze jest duzo do zrobienia ;).

Pozdro.

Edytowane przez ezrael80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do wlascicieli dfi na nf4 bez sli.

Czy obserwujac jak wam ta plyta dziala, uwazacie iz wystarczajacym bedzie , jelsli w kompie bedzie wiatrak 12cm w dolnej czesci zasilacza, i 12cm na procesorze. Na chipsecie zalman, a pamieci nie podbijane ponad 3.2 V , z grafa tylko z radiatorem (nie heatpipe)... ? Jesli nie, to przy jakim OC potrzebaby 3 wiatraka wdmuciach!acego ?

Wersja nie sli ma dwa dlugie sloty pci-2. Czy mimo iz nie jest to sli, mozna ten nizszy przestawic na x8 ? Jesli nie to jaki mnoznik jest dla niego max do ustawiania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do wlascicieli dfi na nf4 bez sli.

Czy obserwujac jak wam ta plyta dziala, uwazacie iz wystarczajacym bedzie , jelsli w kompie bedzie wiatrak 12cm w dolnej czesci zasilacza, i 12cm na procesorze. Na chipsecie zalman, a pamieci nie podbijane ponad 3.2 V , z grafa tylko z radiatorem (nie heatpipe)... ? Jesli nie, to przy jakim OC potrzebaby 3 wiatraka wdmuciach!acego ?

Moim zdaniem (tam mam zrobione) najwazniejsze zebys mial w bocznej snianie kompa na srodku wiatrak 120mm co wieje na plyte, tym wiatrakiem wszystko na plycie schlodzisz.

Wersja nie sli ma dwa dlugie sloty pci-2. Czy mimo iz nie jest to sli, mozna ten nizszy przestawic na x8 ? Jesli nie to jaki mnoznik jest dla niego max do ustawiania.

1413618[/snapback]

Czytalem na XS ze mozna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...