Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Mardok napisał(a):

Wszystko przez to PowerNOW jak się to włączyło na AXP tez się miało ~30stC w idle a po walczeniu Prime95 momentalny skok o 10 lub więcej stopni.

1446569[/snapback]

tylko ze ja mam za soba juz z 5 plyt i na wszystkich za wyjatkiem dfi odczyt byl ze tak powiem "normalny" ..mam tu na mysli Asus a8n sli ; to samo w wersji deluxe i dwa gigabyty z nforce 3 - k8ns i k8nsu bodajze....dziwna ta dfi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O co chodzi z tymi tabelami w roznych wersjach biosu 510 ?? mam pamieci na kosciach MICRON'a i zaczelo sypac bledami a przy 410-3 bylo ok. Ktory najlepszy do TwinMOSow 1A4T ?? niedlugo je dostane pamieci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos jedzie na pasywnym mostku i OC 24/7 ???

Zapodajcie jakies fotki jak macie , kusi mnie zeby zmienic wyjca na zalmana NBJ47 albo coolermastera , tylko nie wiem czy da rade bo moj vf700cu na grafie na 5v niezle robi atmosfere i tempy na chipsecie mam okolo 50C :angry: a wentyl chodzi na 4500obr i slychac go jeszcze :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wampir napisał(a):

czy ktos jedzie na pasywnym mostku i OC 24/7 ??? 

Zapodajcie jakies fotki jak macie , kusi mnie zeby zmienic wyjca na zalmana NBJ47 albo coolermastera , tylko nie wiem czy da rade bo moj vf700cu na grafie na 5v niezle robi atmosfere i tempy na chipsecie mam okolo 50C :angry:  a wentyl chodzi na 4500obr i slychac go jeszcze  :mur:

1447372[/snapback]

Wymieniłem na Zalmana , to chyba ten wymieniony przez ciebie . Jest niebieski i ma stopniowane pręty . Niestety , musiałem go powycinać , bo grafika mogłaby mi doprowadzć do zwarcia - grafika wcina się w Zalmana . W zależności od wersji karty graficznej trzeba wycinać pręty radiatora . Ja musiałem usunąć ich około 6-10 sztuk , tak dokładnie nie pamiętam . Zawadzały o kondensatory na grafie . Teraz nie jestem w domu , więc go nie widzę . Temperatura spadła średnio o 10 stopni . Pomimo tego , że firmowy miał wentylator i kręcił do 7300 obrotów , przy podwyższonej temperaturze . W biosie można obniżyć próg , od jakiej temperatury ma kręcić na maksa . Zdjęcia nie udostępnię , bo nie mam go gdzie wrzucić . Zresztą musiałbym je najpierw wykonać . Mogę ewentualnie podesłać na e-mail zainteresowanym . Grafikę mam Gigabyte-a 6600GT , oczywiście na pierwszym slocie PCI-ex . Jak już pisałem o tym wcześniej zamontowałem komin ze 120 x 120 - regulowany do 2000 obrotów .

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby ukrocic rozwazania z pasywnym chlodzeniem NB i zakonczyc ten temat raz na zawsze, podaje link gdzie jest pokazane jak to wyglada z niebieskim zalmanem:

Zalman

Wiem, zdjecie troche niewyrazne ale jest :) Odnosnie temperatury to u mnie sie ona waha od 38 do 43 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamierzam własnie kupic ta płyta + venice 3000, kasy mam dokładnie na styk, wiec nie bede miał kasy nawet na tego zalmanka w tym tygodniu :mur: czy ten wetyl jest naprawde głosny? aha czy podstawowy bios jak tako nie sprawia problemów w działaniu płyty>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<Jankes> napisał(a):

zamierzam własnie kupic ta płyta + venice 3000, kasy mam dokładnie na styk, wiec nie bede miał kasy nawet na tego zalmanka w tym tygodniu :mur:  czy ten wetyl jest naprawde głosny? aha czy podstawowy bios jak tako nie sprawia problemów w działaniu płyty>?

1448294[/snapback]

Zalmanek na allegro kosztuje juz bodajze 15zl http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50356197, wiatrak na tle innych plyt jest naprawde cichy ale po co ma sie krecic skoro wystarczy radiator :) Na biosie ze stycznia ja nie moglem nawet zainstalowac windowsa :lol: wiec sam sobie odpowiedz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalmany… 50stC na NF4 i więcej… co się kurde dzieje… u mnie zwykły wyjec bez odtykania nawet pasta oryginalna i 2h w Prime a temp w czasie testu CPU 37stC, PWMIC 29stC, NF4 31stC ja nie wiem co wy robicie że macie takie temp…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racuch napisał(a):

Hanu

Jak tam wrażenia z  5/10 -2.Czy warto itp.  ???

1446846[/snapback]

510-2 pozwolił na pracę na dzielniku 180. A poza tym nic cudownego. Teraz jadę na 510-1. Testy trwają....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu napisał(a):

510-2 pozwolił na pracę na dzielniku 180. A poza tym nic cudownego. Teraz jadę na 510-1. Testy trwają....

1448544[/snapback]

Dzięki za info bo nie mam ostatnio czasu na zabawę. :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok napisał(a):

Zalmany… 50stC na NF4 i więcej… co się kurde dzieje… u mnie zwykły wyjec bez odtykania nawet pasta oryginalna  i 2h w Prime a temp w czasie testu CPU 37stC, PWMIC 29stC, NF4 31stC ja nie wiem co wy robicie że macie takie temp…

1448423[/snapback]

taaa jak sie ma wc i bude otwarta to wiesz .... , przy zamknietej niestety vf700cu niesamowicie sie grzeje i dostaje sie biednemu chipsetowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to ma w midi tower, bez wiekszej ilosci wiatrakow, to ja sie nie dziwie... Otwarta buda jesio nic nie daje, poki powietrze stoi... Ja nie mam wogle na 12x120 sobie wieje tu i tam i 2x80x80 tez chlodza conieco... ;) Najglosniejsze z wszystkiego jest X800XL - do wymiany coolerek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mardok napisał(a):

Ja mam tylko otwartą budę, nic specjalnie nie wieje na NF4 ba a nawet mój Radek go trochę przesłania.

1449174[/snapback]

Witam:)

ja tam wole miec otwarta bude bo grafa sie grzeje,a ze jest tylko z radiatorkami to nie generuje zadnego ruchu:) Ale przejde do sedna:D

jakies.. 3 tygodnie temu kupiłem kompa. jak widac (jak dalmnie) calkiem przyzwoity. Zwłaszcza ze przez 3 lata sie meczylem na cyceronie 533. juz wczesniej sledziłem ten temat no i sie co nieco spodziewałem po płycie, ale ona nie chciała mnie słuchac... kolejno biossy zmieniałem i jeszcze wieksze kichy mialem ( włacznie z zawiechą podczas memtestu;P na standardowych ustawieniach) kom sie wieszal po właczeniu, przy restarcie etc. ale jak juz sie winda uruchomila to OK, [brzydkie określenie na linuksa] zaden nie chciał sie wgrac i w ogole myslałem ze :mur:

jako tako chodziło na biosie 310 od dfi :? ale wczoraj .. patrze (po 2 dniowej przerwie) jest bios 510, hm poomyslalem a co mi szkodzi sprawdze go.. dyskietka z 310 przygotowana była w razie czego. a tu ... miłe zaskoczenie.. zero jaj.. tylko gladko wszedl do windy. hmmm no dobra to sprawdze czy da sie cokowleik zmienic w biosie...i o dziwo.. wreszcie sie dalo i zadnej zawiechy... tak wiec .po paru probach... pokolei doszedlem do HTT 260 oczywisce jak narazie :P

po tych wszystkich jajach.. i lekturach anglojezycznych, doszedlem do wniosku ze jednak hynixy sa jakies dziwne ale ze JUZ dobrze dzialaja.

Jestem co prawda freshmanem w sprawach OC (bo co ja moglem na starym sprzecie;-) ale powoli lapie wszytkie nowinki i testuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze niedawno byl taki watek, ale rozchodzi sie o inna sume, wiec przejdzmy do sedna sprawy. Jakie pamiatki polecacie do 150$ Mam okazje kupic je na www.newegg.com. Myslalem nad jakimis OCZ, co wy na to ? Tylko nie wiem jaki model :mur:

Zastanawiam sie nad tymi:

OCZ #1

OCZ #2

OCZ #3

OCZ #4

GeIL #1

Co byscie polecili z tych co podalem ? A moze jakies inne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wozaq napisał(a):

Zeby ukrocic rozwazania z pasywnym chlodzeniem NB i zakonczyc ten temat raz na zawsze, podaje link gdzie jest pokazane jak to wyglada z niebieskim zalmanem:

1448270[/snapback]

Masz dokladnie tak samo jak ja. Niebieski Zalman chlodzony jest przez Zalmana z grafy. U mnie trzeba bylo wyciac 6 pretow ( 2 do polowy ) - temp maks (przy 311X9) to 48 stp przy large FFTs w Prime95

Zalmanka od spodu wyszlifowalem, a chipset posmarowalem artcic silverem.Nalezy mocno dokrecic te chwytaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pierwszej strony tego topicu (chyba Raptora)

Cytat

DRAM Bank Interleave:

Ten tyming ma podobno jakiś wpływ na kościach 2x512MB lecz w przypadku moich 2x256MB dosłownie niczego nie zmienia obie dostępne wartości dają dokładnie to samo zarówno w wydajności jak i stabilności:

Enabled = 2426MB/s

Disabled = 2426MB/s

Na własnym przykładzie potwierdzam. Przy kościach 2x512 wydajność wzrasta o ok. 30% na Enable a stabilność nieporównywalna z >400 błędów do 0.

Cienkuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy latwo wyciągnąć karte graficzną ze slotu PCI-E? Wychodza same, czy trzeba jakoś rozszerzyc ten wichajster na koncu slotu? Jakies takie kiczowate zrobili zatrzaski w tych portach. Najlepsze byly m.in. w Abitach NF7 (AGP).

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PROBLEM

czmu ramy chodza mi na mnożnikach niskich czyli 6-8 na 252 mhz

a by procka póscić na 9x309 i w tedy dzielnik 3/4(166) są 252 w memtest 0 błędów ale juz do windowsa neiche wejsć a jak dociągam z clockgena sie wiesza:/ narazie testuje 9x300 3/4 ale to juz nie te ramy :/

na

9x300 div180 270 mhz ramy staruje windows !!! mimo ze su\yupie błędami w memtescie po 20k przestałem liczyć :/

CO JEST!!

sprawdzałem biosy

510-2

414-2

Edytowane przez Pure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PURE

U mnie tez tak bylo...Zaladowalem winde z ustawieniami na 300, tylko HTT niskim i pod winda dawalem po 4 HTT wyzej w clockgenie. Dochodzilem do rzadanej wartosci i spox juz bylo.

Nie wiem czego to wina, ale tak bylo i jest...

Sprawdz to co pisze i daj znac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...