Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie czytalem wszystkich stron wiec moge powtorzyc :

Jak juz kazdy wie na rynku jest lanparty 939 nf4 non ultra(zwyczajny) ale po zeznajomieniu sie screenow plyt i porownaniu ultry i non ultry doszedlem do wniosku ze roznia sie tylko 1 portem 1gb LAN (brak chuipsetu i portu na plycie)

Do tego i z tego najwieksza beke mam do non ultry jest dolaczony mostek SLI!!!!!!! -zalzoe sie ze wsytarczy modzik (podobno wycofali ale chyba nadal maja cos w magazynach-modowlane chipy nf4) i mamy pelno wartosciowege lanparty SLI

Oczywiscie to tylko moje przypuszczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zulusman:

Co ja na to ? Ciężko mi cokolwiek powiedzieć bez testów, ale coś czujem że i tak za wiele więcej nie wycisnę ze swoich OCZ co nie znaczy że nie mam zamiaru spróbować ;) Tak czy siak na pewno nie teraz, bo teraz jestem zajęty zabawą z nowym CPU :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten nowy bios to złoto !!

memtesta mi nieprzechodzi ale za to dziła mi windowsi super pi na 270 mhz

3,5V 1,5-2-2-5-7-12 i najniższe alphy!! SZOK!!

1460287[/snapback]

a jak się zachowuje SP, Prime i Goldzik?

Takie troszkę naciągane złoto jak sypie babolami, dla mnie liczy się full stab. Zobacz gdzie jest Twój totalny stab i daj znać z pola walki... :wink: Biosik wygląda interesująco.

Osobiście męcze jeszcze na PW Merlina, ten to dopiero potrafi zdziałać z biosem cuda... :rolleyes:

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechce zapeszyć ale tlyko cl1,5 chyba stabilne będzie :/ i normlane alhy czyli

trc12

trfc 16

update

guzik z pentelka

ten bios nic mi niedał :/

Edytowane przez Pure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uncle fucka... Pure co Ty palisz? Też bym chciał- zaciąłem się w pisaniu mgr'ki... :/

A tak poważnie- posłuchaj rad innych i nie siej zamętu pisząc 3 po 3. Wpadam tu czasem do tego tematu poczytać co słychać w światku DFi ;) ale odrzuca mnie ta Twoja pisanina. No'ffence, staraj się tylko pisać "z głową".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tom0000

Poszukaj na forum dfi-street.org o ustawieniach HyniXow na NF4. Zastosuj, bo moze timingi sie gryza. Jesli nic nie znajdziesz, spruboj sam zaladowac biosik od UTT i poustawiac wszsytko na max stability 3-4-4-11-2T i dalej podobnie 3 lub 4. Czas reakcji sprawdz czy nie masz za niski... daj 9-7 na przyklad.

Niestety niewiele mi to mowi. Adres jest niepelny , albo niedzialajacy. Bios od UTT ???

Geile sa 2.5 na 200MHz wiec ustawianie ich na 3 mija sie z sensem ich posiadania.

Poza tym, na normalnej plycie pokusilbym sie o doswiadczalne znalezienie dzialajacych ustawien. Na tej nie ma mowy. Za duzo mozliwych ustawien.

Poza tym cos tu niegra. Jesli tak markowe pamieci jak geile nie moga byc uzywane z ta plyta mimo iz producent twierdzi iz powinny dzialac !!!!!!!! Stary twinmos 166Mhz pozwolil na ustawienie 300MHz (i wskoczenie przy okazji procka na 2700MHz - bo zapomnialem zmienic jego mnoznik - a nie to chcialem testowac).

Wybralem dfi z jednego powodu. Mam stara plyte na kt256A i pamieci z prockiem , ktore moglyby pracowac duzo wyzej. Mozliwe , ze bede mial procka na fsb 250 albo 300 , podejrzewam ze szybko sie pojawia. Wybor dfi mial rozwiazac problem potrzeby wymiany plyty. I co z tego jesli nie mozna do tej plyty kupic dobrych pamieci !? Toz to absurd. A co byloby jakbym kupil kilka razy drozsze dramy ? I nie dzialalyby ? No tylko wtedy pozbyc sie plyty.

Kupie pierwsze lepsze twinmosy na twinmosach i przynajmniej przy dowolnym fsb bede je mial dzialajace na 200MHz - zawsze.

Nie wiem czy dobrze zrobilem kupujac ta plyte. Toz to kompletny absurd. Mialem hynixy . Wymienilem na geile. Jak sie wkurze to kupie apacery i moze bede mial w koncu swiety spokoj. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujac geile kupiles tez hunixy. Proste :) Wydaje mi sie ze nie umiesz porostu trafic w ustawienia dla nich...

Z tymi ustawieniami 3-4-4- etc chodzilo mi o znalezienie dzialajacych na 1000% ustawien i pozniej po jednym w a64 tweaker zmieniac pokolei co sie da...Jesli chcesz zmienic pamieci na cosik interesujacego co bedzie na bank pracowac dobrze z ta plytka, to polecam Twimons speed premium. Do innego watku zapraszam zapoznac sie z nimi i kupnem wlasciwych pamieci.

Ciekaw jestem jak nasza plytka radzi sobie z MtEc`ami....mam jedna kostke, chyba sprawdze...na NFII szla z 333 na 420 2-3-2-6@2.9 :)

Bios do uTT to ten z koncowka -2.

Swoja droga. Moze mi ktos wyjasnic dlaczego sa 2 rozne biosy do tych samych chipow ? Mowa o -1 i -3 dla TCCD....Bo czegos nie kapuje...

powoli lece spac

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy bios, nowa opcja no wiec:

DRAM Resoinse Time: Fast/Normal

Na obu ustawieniach praktycznie ta sama wydajność ale Fast wydaje się być stabilniejsze. Co do większych MHz tak to prawda bios pozwala zabotwoać windę na większych MHz ale ma się to nijak do stabilność w zasadzie max stabilne ustawienie na 414-2 w moim przypadku jest identyczne na biosie HellFire, tak wiec nic ciekawego…

*test on BH-5

EDIT:

Po głębszych nazwijmy to „oględzinach” dochodzę do wniosku że jednak 414-2 jest o wiele lepszy bo co z tego że mogę zabotować windę na większych MHz z mniejszym V skoro GoldMemory sypie błędami (nie jeden czy dwa ale setki!) mimo iż na poprzednim biosie owe ustawienia były rock stable ! Tak wiec wracam do 414-2 a temu modowi podziękuję…

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lizardus>>>

tego ta ja pewien nie jestem, przeczytaj dokładnie ten topic to się wszystkiego dowiesz :)

może być tak że nvidia mogła już wprowadzić jakieś zabezpieczenie i z modyfikacji nici, ale bądźmy dobrej myśli :)

Zulusman>>>

Swoja droga. Moze mi ktos wyjasnic dlaczego sa 2 rozne biosy do tych samych chipow ? Mowa o -1 i -3 dla TCCD....Bo czegos nie kapuje...

jak dobrze znalazłem :wink: :

"-1 for both kinds of rams, -3 for TCCD etc., -2 for BH5/CH5 etc." źródło http://www.techpowerup.com/articles/other/114

na forach bardzo często się zdarza że ludziom najlepiej TCCD chodzą na -2, ale piszą też że oficjalnie do TCCD jest -1

jak masz mętlik w głowie to wgrywaj po kolei :) i wybierz sobie tego naj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tom0000

Ja mam "pełne" Hynixy D43 i do tej pory potestowałem różne biosy . Kolejno testowane i najstabilniejsze były :

1. 414-1

2. 510-1

3. 510-3

Próbowałem też i innych , ale to juz pisałem wcześniej - "totalna porażka" . Ogółem było ich około 15 przetestowanych . W tej chwili korzystam z tego ostatniego i ten jest w testach . Śmiem twierdzić , że jak na razie jest najstabilniejszy pod Hynixy . FSB poszło na 250 MHz 1T , co dotychczas nie było możliwe na żadnym innym biosie ( musiałem wrzucać 2T ) . Komputer poprostu nie wstawał , nawet na ustawieniach Default . Jeżeli twoje są na Hynixach , to wypróbuj te biosy , może na nich coś ci się zmieni . Podniesiesz ewentualnie tylko timingi przy wyższej szynie FSB .

Pozdrawiam .

Edytowane przez BIGOLSEN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BIGOLSEN, ostatnie testy robilem na 510-1 bez powodzenia. Jesli bys podal ustawienia timingow swoich hynixow , o to pomogloby.

Czy FSB = 250 masz dla szyny 200MHz pamieci ? Jesli tak i jest to max , to jest to dla mnie raczej nie do przyjecia, bo nie oto mi chodzi.

Raczej geli sie pozbede.

Musze poczytac o Twimons speed premium. Jesli speed dlatego ze cl=2 to nie musza byc az tak szybkie/drogie. Bo na czystym overclokingu zabardzo mi nie zalezy. Naprawde wole kupic 2x wiecej ramu 200MHz niz mniej 250Mhz.

ps

Czy patrioty nie maja problemu z dfi ?

Edytowane przez Tom0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam ciekawy tekst pod tym adresem adres w skrócie po co mieć wykręcone pamięci skoro w grach i tak na jedno wychodzi :wink: :D ,ot taka ciekawostka :)

Tak naszła mnie jeszcze jedna refleksja,czy dało by się coś takiego zamontować na nb allegro

jest z miedzi,co prawda otwory montażowe to 55 mm a nie 53 ale może by przypasowalo co o tym myślicie ?

Edytowane przez madkiw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam ciekawy tekst pod tym adresem 1461119[/snapback]

W tej chwili mam oryginalnego "buczka" i skręconego na 3500RPM i temp. w stersie to max 48 st., no i mam totalną ciszę. Polecam Tobie najpierw zabawę ze Smartguardian-em i jego magicznymi suwakami...

Co do tego coolera z Allegro to jestem prawie pewnien, że za wiele to na nim nie zyskasz, a cena raczej nie zachęca... już lepiej zainwestuj w niebieskiego Zalmana + brzeszczocik... :wink:

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili mam oryginalnego "buczka" i skręconego na 3500RPM i temp. w stersie to max 48 st., no i mam totalną ciszę. Polecam Tobie najpierw zabawę ze Smartguardian-em i jego magicznymi suwakami...

Co do tego coolera z Allegro to jestem prawie pewnien, że za wiele to na nim nie zyskasz, a cena raczej nie zachęca... już lepiej zainwestuj w niebieskiego Zalmana + brzeszczocik...  :wink:

1461163[/snapback]

Nie no ja tam na razie nie narzekam sam w stresie max 45 stopni mam,zresztą i tak w tej chwili wszystko mi zagłusza "suszarka" na GT6600.Tylko tak sie zastanawialem :) ot żeby sobie pokombinować dla samego kombinowania :lol:

Natomiast zauważyłem ciekawą rzecz przy karcie w slocie pci mialem na nb temp. rzędu 39 stopni w idle a już przy pci express to jest 44.Tak że mam propozycję dla tych którym za gorąco zmieńcie karty graficzne na pci :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś jeszcze oprócz mnie bawił się tym nowym „mod biosem” dla Winbondów ? No bo niby wydajność podskoczyła (średnio ~10MB/s) na danych MHz ale za to max stable MHz spadło, a jak wygląda ta sprawa u innych ?

EDIT

Coś bardziej przydatnego niż tabelka teoretycznych napięć:

Real = Bios

1,376v = 1,400v

1,392v = 1,425v

1,408v = 1,450v

1,440v = 1,475v

1,472v = 1,500v

1,488v = 1,520v

1,520v = 1,550v

1,536v = 1,525v + 104%

1,552v = 1,450v + 110%

1,568v = 1,550v + 104%

1,584v = 1,225v + 133%

1,600v = 1,450v + 113%

1,616v = 1,500v + 110%

1,632v = 1,525v + 110%

1,648v = 1,500v + 113%

Jak ktoś ma jeszcze jakieś ustawienia (najlepiej jakieś pomiędzy tymi co podałem bo to są najczęściej używane napięcia) to niech się podzieli z innymi ;]

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a przypomnijcie mi w ktore sloty mam wsadzic pamieci bo juz niepamietam :)

mam BH-5 to walic w zolte? (tak teraz mam) czy w pomaranczowe?

Jak narazie takie wyniki, ale to raczej nie koniec, przynajmniej ja tego nie powiedzialem , chyba ze sprzet odmowi :P

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w pomarańczowych, niby ktoś mówił że żółte są na BH/CH bo niby można tam dawać większe V (cokolwiek to miało znaczyć) ja mam cały czas w pomarańczowych i z V typu 3,9v też problemów nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...