Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Bylo juz poruszane. DFI zaleca zasilacze z wtyczka 24pin - ponoc nie beda uwzgledniali reklamacji gdy stwierdza ze plyta byla zasilana z 20 pin, lub z przejsciowki 20-24pin (swoja droga ciekawe jak beda to odowadniali).

Odpowiadajac na pytanie.

Plyta dziala bezproblemowo na wtyczce 20 pin. Chodzila tak u mnie przez pewien czas, teraz jade na przejsciowce 20-24pin.

Czytac FAQ na pierwszej stronie! Tam znajdziecie wiele odpowiedzi na swoje pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@unckle

Wszystkie odp. na Twoje pytania są zawarte w tym temacie. Poczytaj jeszcze raz! Sic!

Na szybko:

1.) Freezer wydajniejszy.

2.) Nie musisz zmieniać zasilacza, 20pin też działa.

Na przyszłość szukaj dokładniej i nie zaśmiecaj tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, wielkie dzięki za odpowiedzi

zaznaczyłem ze zabrałem siędo czytania tematu od początku, troche mi zejdzie zanim zmecze te 110str, a bedzie ich niewątpliwie przybywać z czasem

no własnie bede miał kompa podobnego do kumpla siuwara, i licze ze szef podoła

co do coolerów - freezer wydajniejszy... coś mi się nie chce wierzyć, chyba że sonic bedzie bez wiatraka... mi bardziej chodzi czy sonic wejdzie na to dfi bez problemu....???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupiłem niedawno płytę DFI nf4 ultra d i mam problem.Procesor mam Venica 3000, pamięci A-Data Tccd DDR 600,zasilacz Tagan 530.

Procesor chodzi na 2,9Ghz z napięciem 1,6v ale tylko z dzielnikiem pamięci 100 prime95 - 15h.

Pamięci przechodzą memtesta, goldmemory na ustawieniach 2,5-4-3-9 1t 1:1 z procesorem na FSB 311 z napięciem 2,8 v, testy mogą chodzić godzinami i zero błędów.

Ale jak ustawię FSB 300, mnożnik 9, pamięci 1:1, to nawet do windy nie wchodzi, muszę dać 3,1 v na pamięci to Prime chodzi 3-4 h i się wywala, podobnie jest na dzielniku 180, 166. Alphami pamięci bawiłem się i nic nie pomaga.

W związku z tym mam pytanie czy winny jest kontroler pamięci w procesorze i nic nie poradzę? Czy może są jakieś ustawienia na których to powinno działać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupiłem niedawno płytę DFI nf4 ultra d i mam problem.Procesor mam Venica 3000, pamięci A-Data Tccd DDR 600,zasilacz Tagan 530.

Procesor chodzi na 2,9Ghz z napięciem 1,6v ale tylko z dzielnikiem pamięci 100 prime95 -  15h.

Pamięci przechodzą memtesta, goldmemory na ustawieniach 2,5-4-3-9 1t 1:1 z procesorem na FSB 311 z napięciem 2,8 v, testy mogą chodzić godzinami i zero błędów.

Ale jak ustawię FSB 300, mnożnik 9, pamięci 1:1, to nawet do windy nie wchodzi, muszę dać 3,1 v na pamięci to Prime chodzi 3-4 h i się wywala, podobnie jest na dzielniku 180, 166. Alphami pamięci bawiłem się i nic nie pomaga.

W związku z tym mam pytanie czy winny jest kontroler pamięci w procesorze i nic nie poradzę? Czy może są jakieś ustawienia na których to powinno działać?

1495763[/snapback]

Hmmm miałem na DFI podobne problemy. Właśnie problemy ze stabilnością pamieci zniechęciły mnie do płyty. Być może wynikało to ze złych ustawień, ale... no właśnie, obecnie na MSI z sygnatury nie mam najmniejszych problemów. Jadę na 9x300 z pamiątkami puszczonymi 1:1 z 3-3-8 1T . To w zasadzie żadne osiagnięcie ponieważ te kości mają te ustawienia dedykowane, ale na DFI za cholere nie szły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Procesor chodzi na 2,9Ghz z napięciem 1,6v ale tylko z dzielnikiem pamięci 100 prime95 -  15h.

1495763[/snapback]

Poczytaj sobie tutaj:

http://www.xtremesystems.org/forums/showth...17&page=1&pp=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na DFI bardzo ważna jest zabawa Alphami bo te na AUTO w niektórych przypadkach średnio im wyszły szczególnie dla Winbonda, ale też miałem kilka przypadków że ram biegał w GM a procesor na danych MHz biegał w Prime95 ale „razem” nawet winda nie chciał wstać ;/ Pokombinowałem z biosami i już jest lepiej choć nie wszystkie problemy „zniknęły” widzę że się „bawiłeś” biosami z serii 3 może warto się jeszcze 1 zainteresować, oraz 2 która niby jest przewidziana dla Winbonda ale u niektórych bardzo dobrze się sprawuje na TCCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz nie mam sily, moze sie wstrzymam do wakacji ale...

procek idzie na 2520 (280x9 1.616v) pamieci dalem na div166 i dalej strasznie sypia bledami i w goldzie i w memtescie, SP2004 dzialalo przez 6h

a superPI 32M stable... kombinuje kombinuje i tylko na stocku nie ma bledow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mam kolejny problem :mur: windows ładuje się mi tylko jeżeli dam 3v lub więcej dla pamięci. Próbowałem z dwoma procesorami 1 venice i jeden winchester,

tak samo, wkładałem inne pamięci ( kingmaxy, twinmosy i jakieś badziewia ) to samo, dzieje się tak nawet na defaultowych ustawieniach biosu.

Czy wy jak fleszujecie biosa robicie to jakoś specjalnie dla tej płyty czy porostu dyskietka startowa

Awdflash nazwa biosu.bin i już?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczysc bios zworką i sprobuj ponownie. Przetestuj też inne biosy, chocby 414. W ktorych slotach masz wepchnięte pamieci?

PS. Ja flasciach!e Winflashem spod Windowsa.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci mam w pomarańczowych slotach. Zauważyłem jeszccz jedną rzecz pamięci są zimne na tych 3v .Na epoxie jak im dałem 3,1v to parzyły w palce mimo nawiewu.

1496424[/snapback]

Juz przy 2,8Vmem(bez nawiewu) powinny lekko parzyć.Jak na TCCD to dajesz hardcorowe napięcie.Cuś nie teges (zamień mobo)

p.s.

pamiątki masz z 2-giej ręki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba będę musiał oddać płytę do serwisu bo jak nie dam tych 3v to nawet do biosu nie wchodzi i się zawiesza.

Pamięci mam od Luks_pl.

Edytowane przez samael

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@samael

Sprobuj 510-2, wiele osob bardzo sobie chwali ten bios (lacznie ze mna). Po flashu zawsze wylacz kompa z sieci, popstrykaj kilka razy powerem zeby wywalic caly prad z kompa i zworke ClearCMOS na 10 min, potem load optimized i jedziesz. Aha, przed flashem tez nie zapominaj robic load optimized :D Zaczynaj od testowania pamieci memtestem, jak uzyskasz w nim stabilnosc dodaj 0,1V i sprobuj wejsc do windy. Zacznij od jakis lightowych ustawien: 250MHz + luzne alphy.

Edytowane przez Ziku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po flashu zawsze wylacz kompa z sieci, popstrykaj kilka razy powerem zeby wywalic caly prad z kompa i zworke ClearCMOS na 10 min, potem load optimized i jedziesz.

1496754[/snapback]

:lol: :lol: :) :) Nie mów, że tak zawsze robić po updejcie biosu. Hehe. :legal: :twisted2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba odkrylem na czym polega niestabilnosc d-43 na DFI przy 1T (przynajmniej u mnie). Otoz chodzi o to, ze 1T nie dziala na zadnym z dzielnikow ponizej 140 wlacznie (czyli 140, 133, 120, 100) nawet na fsb 200... Akurat moje pamiatki dzialaja max na 280 przy 150 dzielniku (czyli siakies 420 w ddr), przy 2,5-3-3-7 1T. Nie sprawdzalem jeszcze wydajnosci pamiatek (bo mnie olsnilo dzis w nocy ok 1.30, a rano do pracki), ale w 3dm2k1 mam tyle ile na fsb317 przy dzielniku 133 2T i 3-3-3-8 (co tez dziwne jest). Mam nadzieje, ze komus pomoglem. W ogole te hynixy to jakies "udane" sa bardzo ,niby dzialaja na 500 przy 2,5 i 1T w memtescie(nie wywala bykow),a winde wychaczaja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Sirusie pojawily sie dzis pamiątki oparte na kosciach WINBONDA BH5

slYSZAL KTOŚ O TYCH PAMIATKACH????

http://www.sirius.pl/news.php?id=5180

Cena jest w miare apetyczna? ale ciekaw jestem jak te kosci bedą sie sprawowac na naszej plycie?

Poniżej specyfikacja:

Typ: DDR SDRAM

Pojemność: 512 MB (2 x 256 MB)

Prędkość: 400 Mhz, PC 3200

Cas Latency: 2T

-tRAS - tRCD - tRP: 5-2-2 T

Chip : dwustronnie 8 x 32MB

Radiator : aluminium

PCB : ekranowane, 6-cio warstwowe

ASTAK DDR 512MB/400 (2 x 256 MB) CL2 w cenie 297 zł

Typ: DDR SDRAM

Pojemność: 1 GB (2 x 512 MB)

Prędkość: 400 Mhz, PC 3200

Cas Latency: 2T

-tRAS - tRCD - tRP: 5-2-2 T

Chip : dwustronnie 8 x 32MB

Radiator : aluminium

PCB : ekranowane, 6-cio warstwowe

ASTAK DDR 1 GB/400 (2 x 512 MB) CL2 w cenie 590 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem taką ciekawostkę, jak ktoś jeszcze nie wie, a początkujący z DFI. Nie wkładajcie gołych pamięci do dolnego slotu !! Ostrzegam. Ja byłem na tyle głupi i używałem przez tydzień pamięci bez żadnych radiatorów na nich, i ta co była tuż nad prockiem przegrzewała się!! A w efekcie zaczęły się lekkie przycinki, no i pewnie przyjarała się i teraz to tylko do rekalamacji.

PAMIĘTAJCIE, JEŻELI PAMIĘĆ W DOLNY SLOT TUŻ NAD PROCKIEM, TO TYLKO Z BUDĄ RADIATORÓW NA WIERZCH...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja powiem taką ciekawostkę, jak ktoś jeszcze nie wie, a początkujący z DFI. Nie wkładajcie gołych pamięci do dolnego slotu !! Ostrzegam. Ja byłem na tyle głupi i używałem przez tydzień pamięci bez żadnych radiatorów na nich, i ta co była tuż nad prockiem przegrzewała się!! A w efekcie zaczęły się lekkie przycinki, no i pewnie przyjarała się i teraz to tylko do rekalamacji.

PAMIĘTAJCIE, JEŻELI PAMIĘĆ W DOLNY SLOT TUŻ NAD PROCKIEM, TO TYLKO Z BUDĄ RADIATORÓW NA WIERZCH...

1497194[/snapback]

hehehe do reklamacji:D a na jakiej podstawie?:PP Poza tym niektorzy maja XP-120 albo jakies innego zalmana/pentagrama ,ktore chlodza kostki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

binek tu nie chodzi że się przegrzały tylko że się nie grzeją prawie.

Ale problem się rozwiązał - pamięci są walnięte wziąłem je dziś do pracy i nie startują na żadnym kompie na normalnym napięciu.Co dziwne padły obie.

p.s orientuje się ktoś ile czeka się na reklamację jak wyślę pamięci do Luks_pl, bo u niego kupiłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje sa zupelnie zimne ,bo pentagram na nie nawiewa, Cieple to sa te ktore sa wyzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...