Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiście, sporo powyżej 31k to na pewno nie będzie, na pewno nie przy tak mocno ograniczonych możliwościach rdzenia r430. Tak czy siak coś na dnaich wystrugam, tylko sysa postawie normalnego, bo ten juz jak spuchł, ze ledwie łazi.

Choć z drugiej strony przy "odpowiednich środkach" można i tak  :D :

1501564[/snapback]

A co to za stery te :6.14.10.6497?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

damn , sprawa z Hynixami ciagle wyglada tak kiepsko jak kiedys ?? moze jakis nowy bios pomogl ?? chcialem zakupic do niej Hynixy HYMD264646D8J-D43 (+proc Venice 3k) z esc.pl bo poprostu na inne mnie nie stac :(

Edytowane przez f117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

damn , sprawa z Hynixami ciagle wyglada tak kiepsko jak kiedys ?? moze jakis nowy bios pomogl ?? chcialem zakupic do niej Hynixy HYMD264646D8J-D43 z esc.pl bo poprostu na inne mnie nie stac :(

1501657[/snapback]

nie śledze watku od 80 strony, wybaczcie mi :>, sam posiadam hynixy i nie moge narzekac, ktos jeszcze mial z tego forum,tez mu dobrze chodzily...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście, sporo powyżej 31k to na pewno nie będzie, na pewno nie przy tak mocno ograniczonych możliwościach rdzenia r430. Tak czy siak coś na dnaich wystrugam, tylko sysa postawie normalnego, bo ten juz jak spuchł, ze ledwie łazi.

Choć z drugiej strony przy "odpowiednich środkach" można i tak  :D :

1501564[/snapback]

Przegladam sobie wyniki z XL przy procach 2800 - 2900 MHz i widzę, że i wampir coś próbował skrobać. :D http://service.futuremark.com/compare?2k1=8608352 ;)

Coś czuję, że dla posiadaczy super podrecalnych TCCD ciężkie czasy naszły z Venice. ;) Bo już nie da się mieć ~300 MHz na pamięciach... powyżej 2.85 GHz. :P

Na szczęście Winbondowcy są w cały czas w rewelacyjnej pozycji. Rzucam wyzwanie posiadaczom TCCD i X800 XL by pobilii mój wynik.

Edytowane przez Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montowal juz ktos ZALMANA NB47J na mostku zamiast malego upierdliwca?

Ja mam srednio 45-47ST gdy wstawilem przed upierdliwca wentyl 90 temp spadla do 40-42. Interesuja mnie wyniki z ZALKIEM bo dzisiaj popoludniu jak byl upal mialem prawie 50ST na mostku :mur:. To jedno a drugie czy ktos sprawdzal bios od hellfirea? Za pare dni lykne big typhoona albo shoguna jak bedzie u Zenkowego Fista i zacznie sie mielenie B).

A i jeszcze jedno wymyslil ktos COS na PWM IC? Moze jakis malusi radiatorek :D.

Co do mos-fecika chyba poszukam w miescie wentylka 20mm chyba widzialem w elektronicznym :lol:.

1501572[/snapback]

Ja mam, link w sygnaturze, temperaturka max 42 ale musi byc jakis wentylatorek ktory zrobi mu przewiew najlepiej duzy na malym V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam LP nF4 SLI-DR to niesamowita płyta, nie miałem do tej pory do czynienia z tak zaawansowanym biosem.

Udało mi się ustwić procesor (3000+ Venice) na 2880 MHz, HTT 320 MHz, ale niestety pamięci tylko na 100 MHz (DRAM Frequency Set (MHz): 100 (DRAM/FSB:1/02), mimo że są PC-3200 (400MHz), przy wyższych częstotliwościach winda się blokuje.

Natomiast program CPU-Z wykazuje częstotliwość pracy pamięci równą 160MHz.

Czy ustawiam coś nie tak, może dzielnik?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam, link w sygnaturze, temperaturka max 42 ale musi byc jakis wentylatorek ktory zrobi mu przewiew najlepiej duzy na malym V

1501813[/snapback]

No cacy, ciekawe czy wejdzie mi karta miedzy finy. U Ciebie widze ze wycinales bo kondensatorki przeszkadzaly u mnie jest jakies 5mm grubosci karty w tym miejscu. Z reszta moge przestawic zworki i walnac karte w dolny slot B). Na ultrze nie mam sli wiec chyba problem z wpasowaniem ZALKA znika ;].

A na tego upierdliwca dmuchaja 2 ystechy wiec no problem chodniusio bedzie mial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie(i panie jeśli są obecne) mam problem z Ultra-D. Mianowicie gdy chcę zmienić bios poprzez progs spod windowsa to komp sie zawiesza i nic sie nie dzieje; pomaga jedynie ręczny reset i nic więcej. Znacie na to jakieś lekarstwo? Aha i jak sprawdzić jaki bios mam obecnie?:-P Może poprostu sfleshować bios z dyskietki i tyle :> - a jeśli znów sie zawiesi ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

everest i zakladka bios , tam jest napisane jaki masz bios , sflashuj z dyskietki

1503313[/snapback]

Znalazłem, mam bios 03/10/05, później spróbuje nowszy wrzucić. Witam tweakowca z Sosnowca ;)

Sory za OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegladam sobie wyniki z XL przy procach 2800 - 2900 MHz i widzę, że i wampir coś próbował skrobać. :D 1501723[/snapback]

hehe

Nie boj zaby teraz mam zapierd...l z remontem mieszkania bo sie przprowadzilem do Opola a ten test byl od strzalu machniety tak dla testu na venice. Pomysl co bedzie na 2970mhz , 297 2,5-3-3-7-1T :wink: , narazie nie zapeszam bo wc lezy w pudelku ale przyjdzie czas to sie powalczy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam Ultre i zawsze Winflasha używam. Zadnych problemow jeszcze nie mialem. Przed chwila wrzucilem 618-1. Zauwazylem, ze nie odczytuje w biosie rpm Fan2. Na 414-1 czytal bez problemu. Ale w Windowsie działa.

UPDATE.

Pomiar RPM Fan2 w biosie jednak dziala. Ciekawe dlaczego za pierwszym razem pokazywalo 0 rpm :?

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cacy, ciekawe czy wejdzie mi karta miedzy finy. U Ciebie widze ze wycinales bo kondensatorki przeszkadzaly u mnie jest jakies 5mm grubosci karty w tym miejscu. Z reszta moge przestawic zworki i walnac karte w dolny slot  B). Na ultrze nie mam sli wiec chyba problem z wpasowaniem ZALKA znika ;].

A na tego upierdliwca dmuchaja 2 ystechy wiec no problem chodniusio bedzie mial.

1502450[/snapback]

ja nie moge przezucic karty w dolny slot bo mam bloczek na gpu ktory zajmuje duzo miejsca a na dole mam sound card i sie nie miesci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dem

thx przeogromne :)

1503996[/snapback]

Drobiazg.

Mogłby ktoś przełozyć ten fragment na język nasz ojczysty?

The 1st power on after AC OFF ac off , not off clear cmos --> "program dram voltage based on user select value(only up to 3.2V) "--> detect dram --> testing the dram --> program the dram voltage up to the final value if you select higher than 3.2V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe

Nie boj zaby teraz mam zapierd...l z remontem mieszkania  bo sie przprowadzilem do Opola a ten test byl od strzalu machniety tak dla testu na venice. Pomysl co bedzie na 2970mhz , 297 2,5-3-3-7-1T  :wink:  , narazie nie zapeszam bo wc lezy w pudelku ale przyjdzie czas to sie powalczy :wink:

1503731[/snapback]

Nie przejdzie Ci 3DMarka tak mocno ponad 2.9 GHz. :) Dam SOBIE głowę urwać. Mardok już chyba próbował, bez skutku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie, dwa pytańska:

1)mam to dfi nf4 ut ultra-d i grafe gigabyte 6600 z pasywnym chłodzeniem - i przy wyświetlaniu zmiany na obrazie - np przesunięcie strony www, wyświetlenie jakiegoś menue, podczas grania również - coś mi w kompie syczy - komp jest podłączony na pająka, grafa nie przykręcona - i jak nasłuciach!ę kiedy to siędzieje i z kąd to syczenie/skwierczenie/odgłosy dobiegają to wydaje mi się ze to grafa - miał ktoś z Was tak na tej płycie???

2)moze pomogłoby podłączenie tych dodatkowych zasilań - molexa i fdd? kiedy to powinno siępodłączać? mam zasiłkę chiefteca 360-302-df czyli atx 20pin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Radek:

„Mardok już chyba próbował, bez skutku.”

Ke ? Misiek ja mówiłem że nie próbowałem a nie że nie przejdzie. Po prostu do 2,9GHz i UP muszę się już bawić w chłodzenie CPU „dodatkowymi metodami” na które za bardzo czasu nie mam.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś czuję, że dla posiadaczy super podrecalnych TCCD ciężkie czasy naszły z Venice. ;) Bo już nie da się mieć ~300 MHz na pamięciach... powyżej 2.85 GHz. :P

Na szczęście Winbondowcy są w cały czas w rewelacyjnej pozycji. Rzucam wyzwanie posiadaczom TCCD i X800 XL by pobilii mój wynik.

1501723[/snapback]

Da się, da.... np. 8,5x336 na dzielniku 200 Tyle, że chyba trzeba będzie spuscić z timingami

A co do wyzwania - przyjmuję i zapewniam Cię, ze da się na 2,9 GHz. Wczoraj próbowałem :D Jak to zrobić? Będzie wyniczek, będzie wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja tu z 2,9GHz w ogóle problemów nie widzę, ja PI biega to i 2k1 będzie, tylko trzeba pamiętać ze 2k1 jest bardzo wrażliwy na pamięci, co potwierdzą wszyscy kręcący na NF2 ze potrafiło PI32M biegać a 2k1 się wywalał. Wiec jak mem poczęstujesz GM a proc niech przejdzie nawet PI16M to i 2k1 będzie biegał, tak miałem z Winim wiec podobnie powinno być z Venice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak ja w ogole zapytam idac za postem powyzej, czy jest jakas roznica miedzy zasilaczami natywnie wspierajacymi eATX czyli z laczem 24 pinowym, a tymi z przejsciowkami(z 20pin) i dodatkowymi wtytczka 4pin( P4) i czy ma to jakis wplyw na dzialanie/niedzialanie/stabilnosc tej plyty.

idac za dfi-street wynika ze te mobo powinno miec zasilacz z natywna obsluga 24 pinowego zasilania(eATX) a nie jakies tam przejsciowki. Jakies istotne roznice ??, czy po prostu eATX ma w specyfikacji wzmocnione linie napiecia(wat,amper) czego standardowe zasilacze ATX nie spelniaja tylko te z wyzszej polki ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kiedy sie ta Twoja glowa pobawimy Radek , bo z chlopakami pogralibysmy w pilke :wink: , nie chce tutaj rzucac slow na wiatr ale jak spi 16M idzie to i mark pojdzie :wink:

wyjdzie w praniu jak zaloze wc , ehh krolestwo za wolny dzien :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...