dem Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 witam mógłby ktoś zapodać linka z opisem przeróbki ultra-d@sli , bo w faq są tyklo foty 1528242[/snapback] A co tu opisywac? Łączysz dwa punkty lakierem elektrycznym i juz. W zależności od rewizji plyty, trzeba, lub nie, zdrapac izolacje z punktów lutowniczych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 A Po co komu opis?? Chodzi o to żeby połączyć te dwa punkty czymś co przewodzi prąd :wink: W wersji SLI są po prostu zlutowane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 to mostek ma takie jądro na wierzchu?? czy morze wygląda jak mostki w n7f które sa duże i czarne(jakas osłona czy to czip odrazu jest) , bo myslałem ze trzeba zrywać to "czarne", poprostu takie gołe jądro wydalo mi się dziwne :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Tak, jest „gołe jądro” i jedyne co trzeba zrywać a raczej zdrapywać to na nowych rewizjach mobo/NF4 laminat pod którym są ukryte mostki jakie trzeba połączyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 a gdyby coś to w serwisie lookaja pod cooler nb??co zrobic zeby sie nie połapali?? do moda starczy lakier przewodzący prąd?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Jak masz nową rewizje i koniecznie chcesz SLI to nie masz wyjścia i musisz drapać, i szczerze wątpię aby się dało to zdrapać i lakierem połączyć aby nikt się nie „kapnoł” po zdjęciu coolera. Zawsze pozostaje nadzieja że tam patrzeć nie będą. No i należy dodać że nie każda mobo chce się zmodować ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 A umiesz czytac ze zrozumieniem? Jesli tak, to przeczytaj moj powyższy post, a znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matiz Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Mardok - odpisz mi na pm mam nowy bios zebys przetestowal Merlin 1526719[/snapback] Też chętnie potestuje :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 @Matiz_sc: Już po testowałem i padałem link do biosu (poprzednia strona) nic ciekawego jak chcesz to sobie protestuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoZy Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 (edytowane) Porzuciwszy nadzieje na ustabilizowanie RAMu na 280 przy 2,5-3-3-6 postanowiłem zmierzyć się z 300 :) Niestety od sukcesu dzialą mnie dwie małe literki PI :? Ale do rzeczy: System: A64 Venice @2700 (9x300) 1,36V; 2x512 A-Data DRR600; Ultra-D; Tagan 420W Wszystko lekko dowoltowane: szyna 1,3 chipset 1,6 RAM 2,8 HTT X3 Ustawienia pamięci: 200-e-2,5-4-6-3-7-14-2-2-2-2-4708-1-e +255-8-2-9-fast-5-a-e-16-7-d (co ciekawe na takich ustawieniach jadę od 280 zwiększyłem tylko napięcie i drive strength z 7 na 8) BIOS 618-2 Na takich ustawieniach przechodzi GM, ładuje się Winda robi SP2004 small i large (na razie tylko po godzince próbowałem - ale dziś pojadę tak po 6h large i blend) i ... a no właśnie z SPi są cyrki. Potrafi przjśc 1M albo i nie. Czysta loteria - jak już wywali "not exact in round" to już nie startuje nawet 16k - trzeba Pi uruchomić ponownie i jest OK liczy do 1M - 16M wywala. 1523841[/snapback] A ja dalej walczę z RAM'em :? Na ustawieniach podanych wyżej zrobił Normal test z GM (2 godzinki) bezbłędnie z z SPI to samo. Large SP2004 wywaliło po 4h więc gdzieś jakas niestabilnośc jest jednak. Już mi się wydawało że zanlazłem - po przestawianiu RAM Bank Int. na disable (w GM poleciało od razu z 3464 na 2404 MB/s :cry: ) policzył 16M i 32M (co ciekawe najpierw zaliczył błęda na 1M. Teraz mu sie widać odwidziało znów i przestał liczyć. :mur: Zmieniłem BIOS na 310p (bo podobno najstabilniejszy) i to samo. Wóju help :) Jest jeszcze inna ciekawa sprawa. Na wcześniejszym Winim (9x250) przy ramie puszczonym na 2,5-3-3-6 @250 (reszta Auto) w Evereście miałem odczyt 6500 zapis 2200 i czas 44 ns. Teraz odczyt 5900-6100 :blink: zapis 2900-3000 czas 38-40 Co prawda Sandra (Mem Ben.) podskoczyła o 1000pkt do jakiś 7200 @Hipo >> no tak to jest jak sie nie ma w zwyczaju czytać co się napisało :D Teraz juz jest dobrze Edytowane 4 Lipca 2005 przez RoZy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 RoZy Odczyt i zapis odwrotnie ;) z zapisem na poziomie 6k byłbyś rekordzistą świata :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Mam dziwna akcje - juz pisalem wczesniej - ale okazlo sie ze jednak to co innego. Przelozylem sobie grafe do dolnego pcie wczesniej zmieniajac zworki. Po czym dokupilem sobie lpt na pci i musialem z powrotem przelozyc karte do gornego slotu (bo siedzi na niej Zalman, a w drugim pci mam livea) i od tej pory boot trwa 12 sekund zanim pojawi sie ekran powitalny... Czy moze to byc przyczyna nieprzelozenia tych zworek od SLI na swoje dawne miejsce? W ogole to chcialbym to jakos pogodzic, musze miec lpt i musze miec zalmana na grafice,a jednoczesnie wpienia mnie niemilosiernie ten 12 sekundowy boot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 NOWE BIOSY 704-1/2/3 1 . Fix sometimes system will hangup during post if dram speed > 200mhz is selected 2 . Fix PS2 Mouse can not work if the PS2 Keyboard is not installed 3 . Fix System will fail to post when dram timing set to all auto but dram speed > 200mhz setting used 4 . Fix the DRAM speed > 200mhz still show up if D or previous version of CPU installed Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 @acd: Co za problem aby sprawdzić, bo chyba jesteś jedyną osobą (nikt inny nie pisałaby robił coś takiego) która dała zworki na SLI grafę do dolnego slotu a potem wróciła zaś do górnego, tak czy siak nie zaszkodzi spróbować zwłaszcza ze jak masz wprawne ręce to max 3min i gotowe. Bosz… Kolejne biosy… ktoś nadąża z ich testowanie w ogóle ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Beta, beta, a nowego Final'a jak nie było tak nie ma..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Hym ale u mnie to zazwyczaj Bety się lepiej sprawdzały niż finale… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Hym ale u mnie to zazwyczaj Bety się lepiej sprawdzały niż finale… Najlepiej pod wzgledem wydajnosci czy stabilności? Czy moze tym i tym :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Po co mi wydajność bez stabilności ? Oczywiście mowa o max stabilnych ustawieniach i co ciekawe na żadnym z finalnych wersji biosów stabilnie nie mogę zrobić 270MHz nie mówiąc już o więcej. Może kolejny final jak wyjdzie zmieni tą sytuacje choć nie wiem czy w ogóle będzie chciało mi się nim bawić, za dużo tego ostatnio wychodzi nawet z nazwami nie nadążam nie mówiąc już o testowaniu… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 704er bios ist da... http://www.techpowerup.com/articles/other/114 - Fix sometimes system will hangup during post if dram speed > 200mhz is selected - Fix PS2 Mouse can not work if the PS2 Keyboard is not installed - Fix System will fail to post when dram timing set to all auto but dram speed > 200mhz setting used - Fix the DRAM speed > 200mhz still show up if D or previous version of CPU installed moze ktos tego biosa przetestowac szypkosc i stabilnosc 3dm , sisoft , everest troche informacie sie by mi przydalo Merlin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Hym ale u mnie to zazwyczaj Bety się lepiej sprawdzały niż finale… 1528969[/snapback] Dobra, ale spójrz na to z punktu widzenia zwykłego usera - taki się nie bawi w jakieś BETA. Ostatni oficjal jest z 10 marca i od tego czasu wyszło na jaw mase byków. Co ma zrobić jakis "szaraczek", który nie śledzi DFIStreet czy Xtremesystems i nawet nie zdaje sobie sprawy, ze któraś tam BETA rozwiązała jego problem? Ty może masz czas, chęci,wiedzę, by się "wyżywać"na kolejnych BIOSach, ale "Kowalski" nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Merlin, Czekamy z niecierpliwością na jakieś mody w Twoim wykonaniu. Oby były tak dobre jak na NF7 ;) pozdrawiam ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matiz Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 te biosy to niedługo coedziennie będą wychodzić. Jaki to ma w ogóle sens żeby tak często biosy zmieniać i każdy testować..., zrób ktoś jeden, a poządny i tyle ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 @acd: Co za problem aby sprawdzić, bo chyba jesteś jedyną osobą (nikt inny nie pisałaby robił coś takiego) która dała zworki na SLI grafę do dolnego slotu a potem wróciła zaś do górnego, tak czy siak nie zaszkodzi spróbować zwłaszcza ze jak masz wprawne ręce to max 3min i gotowe. Bosz… Kolejne biosy… ktoś nadąża z ich testowanie w ogóle ? ;) 1528922[/snapback] No sprawdzic teoretycznie moge, tyle, ze w domu juz bywam nieczesto:/ I teraz: albo przestawie zwory na X16, albo wywale dzwiekowke i bede lecial na tym realtecu i karta wroci do dolnego slotu. BTW: wyzej nie napisalem, ze z obecnym ustwieniem nie moge dobrze krecic core grafy bo nastepuje zwis (zupelnie jakby braklo napiecia) w 3dm2k1, a wszedzie indziej jest stabilnie. Wez tu zrozum te plyte:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Merlin, Czekamy z niecierpliwością na jakieś mody w Twoim wykonaniu. Oby były tak dobre jak na NF7 ;) pozdrawiam ;) 1529436[/snapback] http://www.techpowerup.com/articles/114/images/N4D704-2.zip -2 (utt,,bh,,ch) - Fix sometimes system will hangup during post if dram speed > 200mhz is selected - Fix PS2 Mouse can not work if the PS2 Keyboard is not installed - Fix System will fail to post when dram timing set to all auto but dram speed > 200mhz setting used - Fix the DRAM speed > 200mhz still show up if D or previous version of CPU installed przetestuj mi ten bios , momuscie troche sam to niedam rade szypkosc i stabilnosc 3dm , sisoft , everest jak mam robic bios jak malo informacie mam Merlin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 1529487[/snapback] a czemu tylko na bh-X ?? Domagamy sie tez wersji na TCCD :DDD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 (edytowane) Jaki to ma w ogóle sens żeby tak często biosy zmieniać i każdy testować..., zrób ktoś jeden, a poządny i tyle ;] 1529447[/snapback] Matiz_sc - a jak ty myslisz ze bios tak latwo zrobic , a moze ty potrafisz lepiej drugi Oskar WU *lol* bez testuw niebedzie dobrych biosuw "takie komentary mnie to denerwojum kazdy chce dobry bios atu taki komentaz Merlin Edytowane 4 Lipca 2005 przez by -=Merlin=- Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Matiz_sc - a jak ty myslisz ze bios tak latwo zrobic , a moze ty potrafisz lepiej drugi Oskar WU *lol* bez testuw niebedzie dobrych biosuw "takie komentary mnie to denerwojum kazdy chce dobry bios atu komentaz Merlin 1529499[/snapback] no przeciez to banal :PP Bierzesz wiertare, dluto i dajesz! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
by -=Merlin=- Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 a czemu tylko na bh-X ?? Domagamy sie tez wersji na TCCD :DDD 1529493[/snapback] inne tez bede odczegos chcem zaczac ja mam sam ocz vx 4000 dlatego ot tego zaczynam Merlin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 inne tez bede odczegos chcem zaczac ja mam sam ocz vx 4000 dlatego ot tego zaczynam Merlin 1529510[/snapback] Merlin, ja mam g.skille na TCCD, więc moje testowanie i porównywanie z Twoimi wynikami na niewiele się przyda :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Się podepnę .... ;) by -=Merlin=- A czy można liczyć na biosy do MSI K8N SLI Platinum? .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...