Zulusman Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 4x512 2T i poleca na 250 spokojnie - powinny w kazdym badz razie napisze to jeszcze raz - 2T Mialo to zostac poprawione w VENICE, ale nie zostalo... dopiero E6 ma dzialac dobrze z 1T.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Oczywiscie ze lepiej sie kreca 4x512MB. A te 2T nadrobisz MHz ktorych w 2x1GB po prostu nie wyciagniesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Oczywiscie ze lepiej sie kreca 4x512MB. A te 2T nadrobisz MHz ktorych w 2x1GB po prostu nie wyciagniesz. 1535933[/snapback] ??? No co Ty? Na kontrolerze z Winchestera lepiej krecic 4X niz 2X ????? Na jakiej postawie tak twierdzisz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) :lol: ROTFL Ale się uśmiałem 1535621[/snapback] Z tego co ja zrozumiałem to pytającemu chodziło o kości o podobnych parametrach, pytający nie pytał konkretnie o G.Skille, czy TwinMos-y... Pytanie było zadane ogólnie - interpretować można na wiele sposobów. Teoretycznie jeśli kości 2x1GB i 4x512MB będą o podobnych parametrach to lepiej będzie zawsze kręcić te 2x1GB. Zamiast się "rypać" to może byś mu pomógł, a nie walisz OT! Edytowane 8 Lipca 2005 przez Boxster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) ??? No co Ty? Na kontrolerze z Winchestera lepiej krecic 4X niz 2X ????? Na jakiej postawie tak twierdzisz?? 1536132[/snapback] Wlasnie koledzy Sulaco i Zulusman Ci odpowiedzieli. Kosci 1GB podkrecaja sie o jakies 20 MHz i z gownianymi timingami nawet jak sobie kupisz jakies 2-3-2-5 (bo to chyba max co teraz mozna kupic) a 4x512MB (jak kupisz dobre pamieci oczywiscie) pojda spokojnie na 250MHz z normalnymi timingami w stylu 2,5-3-3-6 z tym ze 2T. Tak wiec moim zdaniem lepiej kupic 4x512MB a z czasem rozwiaza w A64 problem z 2T i 4x512MB i bedziesz mogl smigac na 1T :wink: A co do lepiej krecic 4x czy 2x to ma odniesienie do czy lepiej 4x256 czy 2x512 i tu odpowiedz jest jasna :D Edytowane 8 Lipca 2005 przez Ziku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Na XS się cieszą jak 2x1GB lata na 210-220MHz więc chyba już chyba jasne że lepiej 4x512MB… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Witam Nie chce mi się czytać tego całego tematu ponieważ zrobił się bardzo długi i trudno cokolwiek w nim znaleźć. Tak więc proszę was o poradę. Mam sprzęt tak jak w podpisie i na płycie głównej założonego pasywnego Zalmana. I właśnie z tym jest problem bo nie wiem czy go dobrze założyłem. Aha pomiędzy niego a NB nałożyłem pastę OCZ Ultra 5+ tyle, dość mało tzn. około połowę wielkości ziarenka ryżu. Trochę temperatura mnie niepokoi bo w Idle mam na nim ok. 51*C i Smart Guardian mi wyświetla tą temp. na czerwono. W obudowie mam zapewniny dość dobry przepływ powietrza więc trochę go owiewa. Jak dotykałem go palcem to jest gorący czyli możliwe że radiator ma ~50*C. Czy to normalne temperatury? Mam się czego obawiać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Bo na Zalamana trzeba jeszcze czymś dmuchać np. 80x80 @ 5v wystarczy. To nie NF2 to się grzeje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=66968 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=62879 :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Wlasnie koledzy Sulaco i Zulusman Ci odpowiedzieli. Kosci 1GB podkrecaja sie o jakies 20 MHz i z gownianymi timingami nawet jak sobie kupisz jakies 2-3-2-5 (bo to chyba max co teraz mozna kupic) a 4x512MB (jak kupisz dobre pamieci oczywiscie) pojda spokojnie na 250MHz z normalnymi timingami w stylu 2,5-3-3-6 z tym ze 2T. Tak wiec moim zdaniem lepiej kupic 4x512MB a z czasem rozwiaza w A64 problem z 2T i 4x512MB i bedziesz mogl smigac na 1T :wink: A co do lepiej krecic 4x czy 2x to ma odniesienie do czy lepiej 4x256 czy 2x512 i tu odpowiedz jest jasna :D 1536155[/snapback] czlowiek jak widac uczy sie cale zycie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 gdzie najtaniej kupi dfi lanparty nf4 ultra-d/sli-d , w rejonie tarnów ewentualnie kraków , w kraku znalazłem pcprojekt maja tam sli-d po 620 , wie ktos czy jest gdzieś taniej?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 To mam zajawkę ze swoim pamieciami. Wczoraj na 230 MHz Memtest bezblednie przechodzil. Teraz na 205 MHz byki (napiecie 3.2v). Na 2.7v robi 210MHz, a na 2.8v wzwyz juz nie. Chyba zaraz czyms rzuce przez okno. Jestem zły i lepiej do mnie nie podchodzic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Mam podobne jazdy do Ciebie, zmieniłem div na 150 ze 166 i teraz moje pamieci sieją błędami mimo taktowania ~250MHz, zmieniam alphy, bawie sie napięciami i nic :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Totalnie wku....ny i zawiedziony sytuacją z moimi pamięciami, postanowiłem przeprowadzić pomiary napięcia na kościach RAM, zarówno z linii 3,3v jak i 5v. Oto wyniki tych eksperymentów. Napięcie z linii 3,3v (zworka w pozycji 1-2): Napięcie z linii 5,v (zworka w pozycji 2-3): O ile w przypadku zasilania pamięci z linii 5v wszystko wydaje się być jak najbardziej OK, to w przypadku napięcia z linii 3,3v przy ustawieniach 3,1v i 3,2v (w biosie), dzieją się istne cuda. Napięcia podczas obciążenia skaczą jak pijane kangury, z tendencja do wartości najniższych. Ja już nie wiem, co mam o tym wszystkim myśleć. Niby z linii 5v napięcia są rock stable, ale Memtest, tak czy owak bije mnie po oczach czerwienią. Możliwe, że winę za tą sytuacje ponosi zasilacz 20 pin z przejściówką na 24 pin, ale wydaję mi się to jednak mało prawdopodobne. Odechciewa mi się już nawet podchodzić do kompa, na dodatek admin mojej sieci wyjechał do Anglii i teraz mój internet ma tempo przydżumionego żółwia, a wejście na Forum graniczy z cudem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooze Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Mam od wczoraj nf4 ultra d i venice. Mam problem z osiągnięciem wysokiego fsb przez płytę. Ustawiam dzielniki proc 7x, szyna 3x i ram div100. Przy fsb 240-250 już mnie wysypuje przy ładowaniu windy. Mam Chiefteca 420W z 20 pin, ale jade narazie na karcie pod pci, więc mocy powinno wystarczyć. Może to wina biosu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Mój ram w ogóle na 3,2v z linii +3,3v nie chce działać nawet winda się nie zabootuje a memtest i GM sypią błędami nawet na 220MHz ale jak dam na 3,0v dobijam do 260MHz bez żadnego problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooze Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Proszę o szybką radę. Może coś jeszcze w biosie trzeba zmienić... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 (edytowane) czy dobrze rozumiem ze wiesza Ci sie przy 240 x 7 = 1680? Edytowane 9 Lipca 2005 przez kszonek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooze Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 (edytowane) tak. przy 250x6 tez. Jak jest ekran powitalny windy albo już pulpit widaćto restartuje. Na 230x6 wchodzi do windy i przechodzi pi, ale na 230x9 już nie. Chyba zasilacz... Proc śmiga podobno na 2700 bez problemu. Może pomoże przejściówka 20-24pin. EDIT Zmiana biosu pomogła :) Zobacze co dalej. Edytowane 9 Lipca 2005 przez grooze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 EDIT Zmiana biosu pomogła :) Zobacze co dalej. 1537769[/snapback] No właśnie, mi też zmiana biosu dużo dała. Wcześniej na biosie 10/03/2005 nie mogłem z FSB nic ponad 310 mhz na żadnym dzielniku. Teraz na najnowszym beta wszystko pięknie chula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_mm$[mm]_ Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 (edytowane) Heeheh widze ze moje pytanko wywolalo niezle zamieszanie ale jednak to co chcialem to sie dowiedzialam i tak jak myslalem kupie se 4x512 z gory thx wszystkim ktozy wytezili swe mozgi;d aha jeszce male pytanko bybym wdzieczny za odp bo ja to cos mam pecha do kupowania czesci:( jakie 4x512 polecacie do 900zl zeby najlepsze oc bylo (za ta kasq;) Edytowane 10 Lipca 2005 przez _mm$[mm]_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 @_mm$[mm]_ Kup 4x TwinMOS SpeedPremium "1A4T" - TUTAJ, chyba nic lepszego nie znajdziesz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_mm$[mm]_ Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 (edytowane) ooo wlasnie czytalem ze to sa remakowane bh 5 tylko nie wiedzialem gdzie je dostac zeby mic pewnosc;d thx hyba amsz racje za ta cene nic leszego nie znajde a tak z ciekawosci na ile srednio wchodza mhz i przy jakich timach i na jakim v;d Edytowane 10 Lipca 2005 przez _mm$[mm]_ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 No właśnie, mi też zmiana biosu dużo dała. Wcześniej na biosie 10/03/2005 nie mogłem z FSB nic ponad 310 mhz na żadnym dzielniku. Teraz na najnowszym beta wszystko pięknie chula. 1537989[/snapback] A którego dokładnie używsza BIOSu? Pytam z racji A-Dat :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 A którego dokładnie używsza BIOSu? Pytam z racji A-Dat :D 1540418[/snapback] Mi na g.skillach właśnie najlepiej śmigają na 3.10(P) :mellow: Na nowych nie wstaje na tych samych ustawieniach i nie mogę utrzymać Max Async na 7 :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Ja Max Async na 7 nie mogę na żadnym BIOSie odkąd wsadziłem Venice. Na Winnie nie było tego problemu.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Racja, moje gskill chodziły najmniej źle na 310p, na nowszych było jeszcze gorzej <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Racja, moje gskill chodziły najmniej źle na 310p, na nowszych było jeszcze gorzej <_< 1540461[/snapback] Co to znaczy ze G.Skille jada na RMA? Bo jesli to oznacza, ze musisz sie ich pozbyc to ja kupuje:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Co to znaczy ze G.Skille jada na RMA? Bo jesli to oznacza, ze musisz sie ich pozbyc to ja kupuje:D 1540575[/snapback] Ehh... "The RMA Policy (Returned Merchandise Authorization) All G.SKILL memory products are covered under one-year warranty. Upgreade segment memory products are covered under limited lifetime warranty" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Panowie czy ktoś kto używa dysk na Pata miał jakieś problemy przy hard oc ? bo ja mam problem takiej natury ze mi sie raz na troche pojawia komunikat dotyczący opóźnionego zapisu, poza tym jest BSOD na którym się pluje do pliku ftisk.sys Nie instalowałem sterów NV do IDE, czy to moze być przyczyna problemu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...