Skocz do zawartości
Madness

DFI LanParty NF4 (wszystkie modele)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z działaniem stacji dysków w nowo zmontowanym zestawie z DFI ultra-D. Stacja niby jest widziana w systemie, ale stacja nie rozpoznaje że włożono dyskietkę. Zmieniałem już kable i samą stację dysków ale kłopot nie ustąpił. Czy możliwe jest takie uszkodzenie płyty lub kontrolera, które powodowało by podobny efekt? W biosie kontroler stacji jest włączony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ricci zamiast się pakować w SATAII radziłbym Ci się zorientować na temat Raid0 na SATA I ... To naprawde daje kopa :) (tym bardziej nie raptor - wyjec)

1554455[/snapback]

Docelowo myślałem o Raid 0 na SATA2,a z tym Raptorem to nie wszyscy maja opinię że wyjec ( czytałem opinię userów w komputronik.pl)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko o dzwiek w naszej plycie (ultra-d).

Nvidia opracowala sounstorma. Czy to znaczy , ze jest to standard wszystkich chipsetow nvidi ?

Jaki dziwiek jest w nforce4 ultra? Czy jest on kompatybilny z EAX 2.0 ? A moze EAX 3.0 ?

Gdzie takie informacje znalezc?

Co to jest ten modul karajan? Czy to tylko konwerter sygnalu do postaci analogowej czy cos wiecej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z dźwiękiem. Nie działa mi subwoofer. Ustawiłem głośniki 5.1 i w kreatorze buczał, ale podczas odtwarzania muzyki milczy. Na mojej poprzedniej płycie trzeba było ustwićw winampie hardwere acceleration i wtedy bass się załączał, ale tutaj nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z dźwiękiem. Nie działa mi subwoofer. Ustawiłem głośniki 5.1 i w kreatorze buczał, ale podczas odtwarzania muzyki milczy. Na mojej poprzedniej płycie trzeba było ustwićw winampie hardwere acceleration i wtedy bass się załączał, ale tutaj nie pomaga.

1554755[/snapback]

Masz logitecha? Pobaw się z matrixem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego Raid i SATA... to czy na Ultra-D jest Raid na SATA II? czy jak sie kupi 2 dyski SATA II to beda pracowac raid ale na SATA I ?...

1554847[/snapback]

Mówimy o płycie SLI-DR która obsługuje SATA2 w przeciwieństwie do Edit:NF4-D(było Ultra-D),która SATA2 nie obsługuje :)

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w ogóle to starajmy stosować się do zasady:

:rtfm:

1554883[/snapback]

@AndyN :)

Z całym szacunkiem :D ja też jestem za czytaniem istrukcji :blink: ; przeczytałem manual'a przedmiotowej DFI jak i cały topic;nie zawsze to co piszą w instrukcji działa poprawnie w praktyce i np w poście 3993 user poruszył temat problemu z transferem na SATA2 (0 odzewu z wyj jednego linka z testu róznych interfejsów ).Dlatego drążę ten temat gdyż przymierzam się do tej konfiguracji i informacje wynikające z praktyki są dla mnie bardzo cenne. :)

@dem :)

Rzeczywiście pomyliłem :? Ultra-D z NF4-D

Edytowane przez Ricci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie obsluguje Sata II? na imperium.net.pl pisze ze tak.. tutaj link 1554905[/snapback]

Stary na tej stronce imperium na zdjęciach tego rzekomo Dfi Ultra-D są fotki SLI-DR :) dezorientacja klienta :)

W praktyce wygląda to tak, że Ultra-D ma tylko jeden kontroler SATA II, zawarty w NF4.

w SLI-DR jest jeszcze silicon image 3114.

I tak :

SATA II z NF 4 obsługuje RAID 0,1,0+1,JBOD

SATA I z Si3114 obsługuje RAID 0, 1, 0+1, 5, JBOD

Edytowane przez Kissiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszcie troche konkretniej bo z wypowiedzi mozna odczytac w Ultra-D W OGOLE nie obsluguje Sata II... a ona obsluguje Sata II ale nie RAID z SATA II.... raid tylko Sata I. Tak pisze na stronie producenta i innych stronach gdzie jest info o tej mobo.. chyba ze wszedzie pisze zle..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Saimek

Sorki szefie, pomyliłem się jak pisałem, teraz z książeczką w ręku piszę(uaktualnienie posta wyżej) tak jak jest na 100% :)

przepraszam za wcześniejszy błąd

Edytowane przez Kissiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W praktyce wygląda to tak, że Ultra-D ma tylko jeden kontroler SATA I, zawarty w NF4.

w SLI-D i SLI-DR jest jeszcze silicon image 3114.

Nie prawda, sil ma tylko SLI-DR

I tak :

SATA I z NF 4 obsługuje RAID 0,1,0+1,5,JBOD

SATA II z Si3114 obsługuje RAID 0, 1, 0+1, 5

1554995[/snapback]

Dokładnie jak mówisz tylko odwrotnie, sil odpowiada SATAI a NF4 obsługuje SATAII, oczywiscie pomijam to ze standard jest zgodny wstecz i dysk SATAI działa przy podpieciu do NF4

Edytowane przez Hipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

plyta Lanparty UT NF4 Ultra-D

niby banal a kibel mam z tym

jak zapewne u wielu osob, mam grafike centralnie nad chipsetem

poniewaz grafika jest chlodzona pasywnie, a co za tym idzie, radiatory jej straasznie sie grzeja, cale cieplo "wali" w reszte czesci, jak chipset, dysk etc

chcac to choc troche zniwelowac (w perspektywie - obudowa chieftec'a chociazby z 92mm 1/2 z boku i 120mm z tylu - wentylami - powinna poprawic sytuacje)

jednakze poki co, chce odsunac troche grafike od chipsetu

zmieniam zworki z pozycji 1-2 na 2-3 i [gluteus maximus]

komp oczywiscie startuje ale monitor nie reaguje (oczywiscie z tego powodu pali sie led sygnalizacyjny, 1z4)

system ladnie sie bootuje co slychac chocby :D a monitor jak nie reagowal tak nie reaguje

moze przed zworkami najpierw trzeba w biosie przestawic conieco

(z wczesniejszych wypowiedzi na x8) - od razu pytanie, widocznie slepy jestem, gdzie w biosie ta opcje sie przestawia ?

sprawa byla kilka razy podnoszona, ale i sensownej odpowiedzi nie zobaczylem

drugie pytanie, wiadomo juz kiedy pojawia sie sterowniki do x64bitowej windozy ? na razie jakies bety widze na stronie DFI

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja postanowiłem zmienić chłodzenie na NB, na taki stary radiatorek...

Stwierdziłem przy okazji ,ze może pomaluje ołówkiem, żeby srobić moda ultra@SLI, a moim oczom ukazało się cośtakiego

Dołączona grafika

co to jest to czarne i dlaczego mam wrażenie że tam brakuje tego rezystorka (Czy co to tam jest :D )

Sorki za kiepskie zdjecie, ale wiadomo o co chodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest izolacja - odpowiedz nVidii na prostą przeróbkę Ultra-D@SLI. W starszych rewizjach nie bylo izolacji i wystarczylo zmostkowac dwa punkty by uzyskac SLI. W nowych rewizjach jest właśnei taka izolacja, ktora ma uniemożliwić (utrudnić) przerobke na SLI.

Oczywiście w dalszym ciągu mozna zrobic mod Ultra@SLI, jednakze wiąże sie to z utrata gwarancji, gdyz nalezy zdrapac izolacje, ktora widac na powyzszym screenie.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o jakie stery ci chodzi ? do chipsetu są, do grafik też :|

1555147[/snapback]

do lanparty ut nf4 ultra-d nie ma jeszcze oficjalnych, na ich stronie tylko bety widze

a co do grafiki, to tez pewnie zalezy do ktorej, do mojej faktycznie juz sa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest izolacja - odpowiedz nVidii na prostą przeróbkę Ultra-D@SLI. W starszych rewizjach nie bylo izolacji i wystarczylo zmostkowac dwa punkty by uzyskac SLI. W nowych rewizjach jest właśnei taka izolacja, ktora ma uniemożliwić (utrudnić) przerobke na SLI.

Oczywiście w dalszym ciągu mozna zrobic mod Ultra@SLI, jednakze wiąże sie to z utrata gwarancji, gdyz nalezy zdrapac izolacje, ktora widac na powyzszym screenie.

Pozdro.

1555154[/snapback]

Tego sie domyslilem, ale dlaczego to wyglada jakby tam tego jednego rezystorka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

(...) drugie pytanie, wiadomo juz kiedy pojawia sie sterowniki do x64bitowej windozy ? na razie jakies bety widze na stronie DFI (...)

Do samego nForce4 to już są: http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_wi...4_amd_6.66.html

BTW: Testował już ktoś te 6.66 w wersji 32-bitowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

niby banal a kibel mam z tym

jak zapewne u wielu osob, mam grafike centralnie nad chipsetem

poniewaz grafika jest chlodzona pasywnie, a co za tym idzie, radiatory jej straasznie sie grzeja, cale cieplo "wali" w reszte czesci, jak chipset, dysk etc

chcac to choc troche zniwelowac (w perspektywie - obudowa chieftec'a chociazby z 92mm 1/2 z boku i 120mm z tylu - wentylami - powinna poprawic sytuacje)

jednakze poki co, chce odsunac troche grafike od chipsetu

zmieniam zworki z pozycji 1-2 na 2-3 i [gluteus maximus]

komp oczywiscie startuje ale monitor nie reaguje (oczywiscie z tego powodu pali sie led sygnalizacyjny, 1z4)

system ladnie sie bootuje co slychac chocby  a monitor jak nie reagowal tak nie reaguje

moze przed zworkami najpierw trzeba w biosie przestawic conieco

(z wczesniejszych wypowiedzi na x8) - od razu pytanie, widocznie slepy jestem, gdzie w biosie ta opcje sie przestawia ?

sprawa byla kilka razy podnoszona, ale i sensownej odpowiedzi nie zobaczylem

drugie pytanie, wiadomo juz kiedy pojawia sie sterowniki do x64bitowej windozy ? na razie jakies bety widze na stronie DFI

pozdrawiam

1555248[/snapback]

Ja po prostu przełożyłem kartę w dolny slot, nic nigdzie nie zmieniałem, przestawiałem etc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monstrum już zamontowane, co do temp. to jeszcze nic nie wiadomo, bo moder wyjechał na wakacje... :wink:

Dołączona grafika

Wygląda miodzio, tylko czy w takim przypadku wejdzie coś konkretnego na CPU? Tak na oko to może być cieżko. hmm... :unsure:

Edytowane przez Boxster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...