Toledo Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Mam problem z działaniem stacji dysków w nowo zmontowanym zestawie z DFI ultra-D. Stacja niby jest widziana w systemie, ale stacja nie rozpoznaje że włożono dyskietkę. Zmieniałem już kable i samą stację dysków ale kłopot nie ustąpił. Czy możliwe jest takie uszkodzenie płyty lub kontrolera, które powodowało by podobny efekt? W biosie kontroler stacji jest włączony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 @Ricci zamiast się pakować w SATAII radziłbym Ci się zorientować na temat Raid0 na SATA I ... To naprawde daje kopa :) (tym bardziej nie raptor - wyjec) 1554455[/snapback] Docelowo myślałem o Raid 0 na SATA2,a z tym Raptorem to nie wszyscy maja opinię że wyjec ( czytałem opinię userów w komputronik.pl) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Ciekawy materiał na modzik "chłodziwa" NB - link. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 @Boxster Niema wymiarow, ale to cos okolo 80x80 lub 60x60 - cli duuuzo ciecia i lamania...ale dorga wolna :) @Ricci 2x samsung 120 sata NCQ. Zadne raptory.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 To juz chyba lepiej na sataII te samsungi. Roznica w cenie to jakies 10 zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Mam pytanko o dzwiek w naszej plycie (ultra-d). Nvidia opracowala sounstorma. Czy to znaczy , ze jest to standard wszystkich chipsetow nvidi ? Jaki dziwiek jest w nforce4 ultra? Czy jest on kompatybilny z EAX 2.0 ? A moze EAX 3.0 ? Gdzie takie informacje znalezc? Co to jest ten modul karajan? Czy to tylko konwerter sygnalu do postaci analogowej czy cos wiecej ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooze Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Mam problem z dźwiękiem. Nie działa mi subwoofer. Ustawiłem głośniki 5.1 i w kreatorze buczał, ale podczas odtwarzania muzyki milczy. Na mojej poprzedniej płycie trzeba było ustwićw winampie hardwere acceleration i wtedy bass się załączał, ale tutaj nie pomaga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Mam problem z dźwiękiem. Nie działa mi subwoofer. Ustawiłem głośniki 5.1 i w kreatorze buczał, ale podczas odtwarzania muzyki milczy. Na mojej poprzedniej płycie trzeba było ustwićw winampie hardwere acceleration i wtedy bass się załączał, ale tutaj nie pomaga. 1554755[/snapback] Masz logitecha? Pobaw się z matrixem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Co do tego Raid i SATA... to czy na Ultra-D jest Raid na SATA II? czy jak sie kupi 2 dyski SATA II to beda pracowac raid ale na SATA I ?... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grooze Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Nie mam logiteca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) Co do tego Raid i SATA... to czy na Ultra-D jest Raid na SATA II? czy jak sie kupi 2 dyski SATA II to beda pracowac raid ale na SATA I ?... 1554847[/snapback] Mówimy o płycie SLI-DR która obsługuje SATA2 w przeciwieństwie do Edit:NF4-D(było Ultra-D),która SATA2 nie obsługuje :) Edytowane 19 Lipca 2005 przez Ricci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 A tak w ogóle to starajmy stosować się do zasady: :rtfm: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) Na pewno nie obsluguje Sata II? na imperium.net.pl pisze ze tak.. tutaj link KLIKNIJ P.S Ja zrozumialem ze w ogole Sata II nie obsluguje a Ty pewnie mowiles o Raid? :] Edytowane 19 Lipca 2005 przez Saimek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Sata II nie obsluguje tylko chipset NF4 D. Pozostałe chipy (Ultra-D/SLI-D/SLI-DR) obslugują Sata II. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) A tak w ogóle to starajmy stosować się do zasady: :rtfm: 1554883[/snapback] @AndyN :) Z całym szacunkiem :D ja też jestem za czytaniem istrukcji :blink: ; przeczytałem manual'a przedmiotowej DFI jak i cały topic;nie zawsze to co piszą w instrukcji działa poprawnie w praktyce i np w poście 3993 user poruszył temat problemu z transferem na SATA2 (0 odzewu z wyj jednego linka z testu róznych interfejsów ).Dlatego drążę ten temat gdyż przymierzam się do tej konfiguracji i informacje wynikające z praktyki są dla mnie bardzo cenne. :) @dem :) Rzeczywiście pomyliłem :? Ultra-D z NF4-D Edytowane 19 Lipca 2005 przez Ricci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kissiel Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) Na pewno nie obsluguje Sata II? na imperium.net.pl pisze ze tak.. tutaj link 1554905[/snapback] Stary na tej stronce imperium na zdjęciach tego rzekomo Dfi Ultra-D są fotki SLI-DR :) dezorientacja klienta :) W praktyce wygląda to tak, że Ultra-D ma tylko jeden kontroler SATA II, zawarty w NF4. w SLI-DR jest jeszcze silicon image 3114. I tak : SATA II z NF 4 obsługuje RAID 0,1,0+1,JBOD SATA I z Si3114 obsługuje RAID 0, 1, 0+1, 5, JBOD Edytowane 19 Lipca 2005 przez Kissiel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Piszcie troche konkretniej bo z wypowiedzi mozna odczytac w Ultra-D W OGOLE nie obsluguje Sata II... a ona obsluguje Sata II ale nie RAID z SATA II.... raid tylko Sata I. Tak pisze na stronie producenta i innych stronach gdzie jest info o tej mobo.. chyba ze wszedzie pisze zle.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kissiel Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) @Saimek Sorki szefie, pomyliłem się jak pisałem, teraz z książeczką w ręku piszę(uaktualnienie posta wyżej) tak jak jest na 100% :) przepraszam za wcześniejszy błąd Edytowane 19 Lipca 2005 przez Kissiel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) W praktyce wygląda to tak, że Ultra-D ma tylko jeden kontroler SATA I, zawarty w NF4. w SLI-D i SLI-DR jest jeszcze silicon image 3114. Nie prawda, sil ma tylko SLI-DR I tak : SATA I z NF 4 obsługuje RAID 0,1,0+1,5,JBOD SATA II z Si3114 obsługuje RAID 0, 1, 0+1, 5 1554995[/snapback] Dokładnie jak mówisz tylko odwrotnie, sil odpowiada SATAI a NF4 obsługuje SATAII, oczywiscie pomijam to ze standard jest zgodny wstecz i dysk SATAI działa przy podpieciu do NF4 Edytowane 19 Lipca 2005 przez Hipo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dgim Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 witam plyta Lanparty UT NF4 Ultra-D niby banal a kibel mam z tym jak zapewne u wielu osob, mam grafike centralnie nad chipsetem poniewaz grafika jest chlodzona pasywnie, a co za tym idzie, radiatory jej straasznie sie grzeja, cale cieplo "wali" w reszte czesci, jak chipset, dysk etc chcac to choc troche zniwelowac (w perspektywie - obudowa chieftec'a chociazby z 92mm 1/2 z boku i 120mm z tylu - wentylami - powinna poprawic sytuacje) jednakze poki co, chce odsunac troche grafike od chipsetu zmieniam zworki z pozycji 1-2 na 2-3 i [gluteus maximus] komp oczywiscie startuje ale monitor nie reaguje (oczywiscie z tego powodu pali sie led sygnalizacyjny, 1z4) system ladnie sie bootuje co slychac chocby :D a monitor jak nie reagowal tak nie reaguje moze przed zworkami najpierw trzeba w biosie przestawic conieco (z wczesniejszych wypowiedzi na x8) - od razu pytanie, widocznie slepy jestem, gdzie w biosie ta opcje sie przestawia ? sprawa byla kilka razy podnoszona, ale i sensownej odpowiedzi nie zobaczylem drugie pytanie, wiadomo juz kiedy pojawia sie sterowniki do x64bitowej windozy ? na razie jakies bety widze na stronie DFI pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 drugie pytanie, wiadomo juz kiedy pojawia sie sterowniki do x64bitowej windozy ? na razie jakies bety widze na stronie DFI 1555122[/snapback] o jakie stery ci chodzi ? do chipsetu są, do grafik też :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malykot Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 A ja postanowiłem zmienić chłodzenie na NB, na taki stary radiatorek... Stwierdziłem przy okazji ,ze może pomaluje ołówkiem, żeby srobić moda ultra@SLI, a moim oczom ukazało się cośtakiego co to jest to czarne i dlaczego mam wrażenie że tam brakuje tego rezystorka (Czy co to tam jest :D ) Sorki za kiepskie zdjecie, ale wiadomo o co chodzi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 To jest izolacja - odpowiedz nVidii na prostą przeróbkę Ultra-D@SLI. W starszych rewizjach nie bylo izolacji i wystarczylo zmostkowac dwa punkty by uzyskac SLI. W nowych rewizjach jest właśnei taka izolacja, ktora ma uniemożliwić (utrudnić) przerobke na SLI. Oczywiście w dalszym ciągu mozna zrobic mod Ultra@SLI, jednakze wiąże sie to z utrata gwarancji, gdyz nalezy zdrapac izolacje, ktora widac na powyzszym screenie. Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dgim Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 o jakie stery ci chodzi ? do chipsetu są, do grafik też :| 1555147[/snapback] do lanparty ut nf4 ultra-d nie ma jeszcze oficjalnych, na ich stronie tylko bety widze a co do grafiki, to tez pewnie zalezy do ktorej, do mojej faktycznie juz sa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malykot Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 To jest izolacja - odpowiedz nVidii na prostą przeróbkę Ultra-D@SLI. W starszych rewizjach nie bylo izolacji i wystarczylo zmostkowac dwa punkty by uzyskac SLI. W nowych rewizjach jest właśnei taka izolacja, ktora ma uniemożliwić (utrudnić) przerobke na SLI. Oczywiście w dalszym ciągu mozna zrobic mod Ultra@SLI, jednakze wiąże sie to z utrata gwarancji, gdyz nalezy zdrapac izolacje, ktora widac na powyzszym screenie. Pozdro. 1555154[/snapback] Tego sie domyslilem, ale dlaczego to wyglada jakby tam tego jednego rezystorka?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 O który rezystorek pytasz? Bo ja różnic nie widze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 witam plyta Lanparty UT NF4 Ultra-D (...) drugie pytanie, wiadomo juz kiedy pojawia sie sterowniki do x64bitowej windozy ? na razie jakies bety widze na stronie DFI (...) Do samego nForce4 to już są: http://www.nvidia.com/object/nforce_nf4_wi...4_amd_6.66.html BTW: Testował już ktoś te 6.66 w wersji 32-bitowej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themOn Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 BTW: Testował już ktoś te 6.66 w wersji 32-bitowej? 1555259[/snapback] Ja ich uzywam, roznicy nie widze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 witam plyta Lanparty UT NF4 Ultra-D niby banal a kibel mam z tym jak zapewne u wielu osob, mam grafike centralnie nad chipsetem poniewaz grafika jest chlodzona pasywnie, a co za tym idzie, radiatory jej straasznie sie grzeja, cale cieplo "wali" w reszte czesci, jak chipset, dysk etc chcac to choc troche zniwelowac (w perspektywie - obudowa chieftec'a chociazby z 92mm 1/2 z boku i 120mm z tylu - wentylami - powinna poprawic sytuacje) jednakze poki co, chce odsunac troche grafike od chipsetu zmieniam zworki z pozycji 1-2 na 2-3 i [gluteus maximus] komp oczywiscie startuje ale monitor nie reaguje (oczywiscie z tego powodu pali sie led sygnalizacyjny, 1z4) system ladnie sie bootuje co slychac chocby a monitor jak nie reagowal tak nie reaguje moze przed zworkami najpierw trzeba w biosie przestawic conieco (z wczesniejszych wypowiedzi na x8) - od razu pytanie, widocznie slepy jestem, gdzie w biosie ta opcje sie przestawia ? sprawa byla kilka razy podnoszona, ale i sensownej odpowiedzi nie zobaczylem drugie pytanie, wiadomo juz kiedy pojawia sie sterowniki do x64bitowej windozy ? na razie jakies bety widze na stronie DFI pozdrawiam 1555248[/snapback] Ja po prostu przełożyłem kartę w dolny slot, nic nigdzie nie zmieniałem, przestawiałem etc ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) Monstrum już zamontowane, co do temp. to jeszcze nic nie wiadomo, bo moder wyjechał na wakacje... :wink: Wygląda miodzio, tylko czy w takim przypadku wejdzie coś konkretnego na CPU? Tak na oko to może być cieżko. hmm... :unsure: Edytowane 19 Lipca 2005 przez Boxster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...