Mardok Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 To normalne że skacze na niektórych ustawieniach po prostu tak jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwo_kupa Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Czy wogole oplaca sie wgrywac nowy bios ? (tak dla rozeznania pyta ) i jak to sie robi ? bo nie mam pojecia szczerze mowiac. Dzisiaj w nocy troche sie bawilem w podkrecanie , ale kurcze dalem magistrale na 280 HTT auto i juz nie ruszal :/// nie wie mczemu moze napiecie bylo 1.408 (auto :P ). Ruszal za to za 270 FSB ale byl nie stabilny, aaa w obu przypadkach dalem 166 na pamieciach. No i nie mam pojecia co dalej robic :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Bios-a możesz spokojnie w pod windy wgrać za pomocą WinFlash sprowadza się to do raptem dwóch kliknięć i poczekania około 30sec. Intuicyjny program wiec nie powinno być problemów, o ile masz system 32bit. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 (edytowane) witam jestem nowy na forum i mam kilka pytan odnosnie tej plyty : po zainstalowaniu na swiezo zlozonym kompie systemu i sterowników okazalo sie ze nie mam internetu . przy instalacji windowsa skonfigurowalem ustawienia internetowe (ip maska itd) . internet nie dziala gdy dam na wyswietl polaczenia sieciowe to mam jakies dwa polączenia nie wiem co jak ustawic zeby dzialal net . prosilbym o jakies rady z góry dizekuje. internet mam z lokalnej sieci www.jaskom.pl jesli to w czym pomoze Edytowane 3 Września 2005 przez tomekbobi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 W windzie masz pewnie tyle polaczen bo on wyswietla jeszcze polaczenia na firewire i ,jesli jest wlaczony, polaczenia drugej sieciowki marvella. A podczas instalki skonfigurowales pewnie nie ta sieciowke co trzeba, u mnie zawsze podczas instalki wyskakuje do skonfigurowania polaczenie firewire zamiast sieciowki nforce'owej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 czyli co mam zrobic ? bo wylaczylem to drugie polaczenie i ustawilem na tym nforce i dalej nie ma neta nie wiem czemu . moze cos w boisie trzeba ustawic? jesli tak to która pozycje . dodam ze sterowniki od plyty instalowalem bez firewalla . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 :) w FAQ jest napisane: Q:Czemu napięcie Vcore podawane przez programy Windowsowe jest duzo niższe od tego ustawionego w BIOSie? A:Ustwienia Vcore w BIOSie są zawyżone. Programy Windowsowe, a w szczególnolści SmartGuardian podają wartości najbliższe prawdzie. Sprawdzone zostało to za pomocą pomiarów multimetrem. Chyba trzeba to poprawic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 pomoze mi ktos? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JPL Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Napiszcie jakie ustawiacie napięcie na LDT i czipset jak chcecie ustawić FSB na 320. I jeszcze jak byście mogli napięcie dla pamięci(BH-5), szyne i timingi. Z góry dziękuje i będe wdzięczny jak napiszecie bo przes te moje Astaki nie moge ustawić procka na 2900. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Napiszcie jakie ustawiacie napięcie na LDT i czipset jak chcecie ustawić FSB na 320. I jeszcze jak byście mogli napięcie dla pamięci(BH-5), szyne i timingi. Z góry dziękuje i będe wdzięczny jak napiszecie bo przes te moje Astaki nie moge ustawić procka na 2900. 1630971[/snapback] Na LDT 1,3v oraz NF4 1,6v dobijam do końca biosu czyli HTT = 456 i w większości wypadków takie napięcia wystarczają. Co do ustawienia pamięci masz parę przykładowych ustawień dla BH-5 w drugim poście tego tematu na pierwszej stronie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JPL Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 (edytowane) Dzięki. Zupełnie zapomniałem o tych timingach w FAQ'u. Edit: Możesz mi jeszcze podać dobrą strone z biosami. Edytowane 3 Września 2005 przez JPL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 W FAQ podane jest: http://www.techpowerup.com/articles/other/114 PS. Czy ktos instaluje sterownik IDE z zestawu nforce? ( jakies testy ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koven Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 (edytowane) ustawilem 9x290, dzielnik 140 i wszystkie programy nie pokazuja mi predkosci pamieci, ew. clocgen pokazuje -1. O co biega? Nie to ze sobie policzyc nie moge, ale dlaczego sie tak dzieje? Edytowane 3 Września 2005 przez koven Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 ustawilem 9x290, dzielnik 140 i wszystkie programy nie pokazuja mi predkosci pamieci, ew. clocgen pokazuje -1. O co biega? Nie to ze sobie policzyc nie moge, ale dlaczego sie tak dzieje? 1631096[/snapback] To jest dość „egzotyczny” dzielnik i rzadko spotykany może masz po prostu za stare wersje tych programów. ClockGen bodajże w wersji 1.04 już pokazywał „normalnie” wszystkie dzielniki DFI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BIGOLSEN Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 pomoze mi ktos? 1630901[/snapback] Oczywiście , pomimo że twój post znależć się powinien gdzie indziej , ale do rzeczy . Skoro jesteś w sieci osiedlowej , czy coś w tym stylu , to prawdopodobnie administrator twojej sieci , ustawił konfigurację połączeń na podstawie adresu MAC-a kart sieciowych . W komputerze masz dwie karty sieciowe . Wybierz jedną z nich i na niej skonfiguruj połączenie sieciowe . Wpiszesz tam wszystkie dane twego połączenia , czyli twoje IP , bramę domyślną , serwer-y DNS itd. Górne złącze , to LAN NForce-a . Dolne to Marvell . Do Marvella potrzebne są dodatkowe sterowniki - są na płycie , lub ściągniesz z internetu . Na złączu masz napisany MAC tego konkretnego złącza . W ustawieniach połączenia powinieneś mieć ten sam adres MAC karty sieciowej . Znajdziesz to w Połączeniach sieciowych\Osługa\Szczegóły . Tenże adres MAC , tylko bez kresek poziomych podasz adminowi twej sieci . On go wprowadzi w konfigurację twego połączenia u siebie i internet powinien działać . Na początek sprawdź u siebie , czy firewall w twoim kompie nie blokuje połączeń do internetu . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwo_kupa Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Ja nie wiem zastrzele sie z tym o/c... i tak i tak i siak i ni ch... jak bym nie dał wogole nie jest stabilny juz nie wiem co tu zrobic zeby przeszedl porawnie test w SUPER PI: dam obrazek moze pomozecie mi bo ja jzu mam serdecznie tego dosyc :// Pamieci TwinMOS 3200 noramalne jak by co ...ide dalej sie meczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koven Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 To jest dość „egzotyczny” dzielnik i rzadko spotykany może masz po prostu za stare wersje tych programów. ClockGen bodajże w wersji 1.04 już pokazywał „normalnie” wszystkie dzielniki DFI. 1631354[/snapback] Wszystkie programy mam w najnowszych wersjach:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 @iwo_kupa NIe kazdy procek musi sie dobrze krecic, podnies napiecie i walcz dalej, SPI wywala Ci narmalny blad swiadzacy o braku stabilnosci.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej86 Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 @iwo_kupa NIe kazdy procek musi sie dobrze krecic, podnies napiecie i walcz dalej, SPI wywala Ci narmalny blad swiadzacy o braku stabilnosci.... 1631758[/snapback] Bardziej mi sie wydaje, ze to przez pamieci sie wywala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Na pewno pamieci, pozmieniaj read preamble i max async latency bo 9/9,5 napewno nie jest dobrym ustawieniem. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwo_kupa Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Na pewno pamieci, pozmieniaj read preamble i max async latency bo 9/9,5 napewno nie jest dobrym ustawieniem. :) 1631832[/snapback] Tak tez mi sie wydaje ze to pamiec tylko nie wie mjak ja po ustawaic musze o tym poczytac. Dzieki za pomoc [; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Ta płyta zadziwia mnie coraz bardziej. Dzisiaj rano postanowiłem troche posprzątać w budzie, więc włączyłem odkurzać i wyssałem cały zalegający wewnatrz kurz. Po czym włączyłem kompa i zonk. Płytka co prawda botowała, ale o wejściu do Windowsa mogłem tylko pomarzyć. Czyszczenie biosu, Safe Boot, Load Optimized Defaults, nic nie pomagało. Więc wyjąłem wszystkie graty z budy, złożyłem ponownie i jakby nigdy nic, ruszyło. Co się stało, tego do teraz nie wiem. Grunt, że działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 (edytowane) BIGOLSEN dzięki już sobie poradziłem i net działa :) . A co to dej plyty to też miałem wałka z nią kupiłem wszystkie podzespoły i postanowilem sam złoży kompa a robiłem to pierwszy raz w zyciu . złozylem wszystko i podlaczylem zasilacz ale cos mi nie pasowalo wtyczka zasilki miala 20 pin (beQiet 450 W) nie mialem pojecia ze są wtyczki 20 i 24 pin hee. no to poszperalem po necie i sie okazalo ze kupilem nie ten zasilacz ale bylem niecierpliwy zagadalem na gg z kolesiem ze sklepu w którym kupowalem sprzet i powiedzial mi zeby wpiac 4pinowa wtyczke do tych 24 na plycie razem z 20 pinowa z zasilacza. no to wpiąlem ale co pozniej sie okazalo nie ta ( wpiąlem tą z zólto czarnymi kabelkami ) zalączylem POWER i zasilacz tylko huknąl i poszedl dymek w tym momencie prawie zemdlalem .szybko pobieglem do sklepu po nowa zasilke kupilem 350 chiefteca mocniejszych nie mieli podlaczylem wszystko ten juz mial wtyczke 24 pin zalaczylem i tylko sie krecily wiatraki , monitor nie odpalal po kilku próbach obpalenia zrezygnowalem i zlozylem wszystko z mysla ze sie spalilo . po okolo 2-3 tyg zamówilem nowa plyte glówną ale z gigabite podlaczylem wszystko i obraz nie odpalal wkurzylem sie i wyjalem plyte dfi z pudelka i podlaczylem wszystko ale nie odpalala zatrzymywala sie na 3 diodzie. przeczytalem tu na forum zeby baterie wyjac itd wiec postanowilem ja wyjac ale sie nie dalo nie umialem heh ale gdy jej dotykalem przypadkowo lokciem dotknąlem monitora i mnie pokopalo lekko :D dalem se spokój bo nie umialem jej wyjac . ponowilem probe odpalenia kompa i jakims cudem kompik sie elegancko wlaczyl :) bylem w siódmym niebie heh teraz sprzet chodzi na chieftecu 420 w podlączony przez przejsciówke 20-24 pin pozdrawiam Edytowane 4 Września 2005 przez tomekbobi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 @tomekbobi boszzz... ładny z Ciebe gieroj. Jeszcze tylko w tym Twoim miksie brakuje użycia młota i spawarki. Generalnie jazda na maksa! P.S. Popraw błędy, bo już po 1.09 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 budę już skonczylem :) a co do blędów to śpieszylem się i nie sprawdziłem pisowni :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 (edytowane) teraz sprzet chodzi na chieftecu 420 w podlączony przez przejsciówke 20-24 pinktóra nic nie daje ;] :lol2: a swoja droga jak wlozyles "wtyczke zolto czarnymi kablami" w miejsce dodatkowych 4pin to dziwie sie ze mobo jeszcze dziala .. chyba ze zasilacz zadzialal jak zrobil zware bo tam jest 2x12v i 2xmasa w tej wtyczce a te 4piny to masa, 3.3v, 5v i 12v z drugiej strony nie wiem jak to zrobiles bo one do siebie nie pasują Edytowane 5 Września 2005 przez Chaos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 @Chaos Szykuję się na Twojego moda zasilacz mam EnerMax 460W 20 pin w planach przejście na S939 dodatkowa wtyczka ATX(do przeróbki) już czeka poza tym lubię zajmować się takimi rzeczami :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 chaos wtyczka weszla lekko :) zalączylem power i od razu huk i zasilacz spalony odrazu wiedzialem ze cos sie spalilo ale jednak cudem mobo przetrwała i reszta sprzetu tez :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Heh :D a masz pojecie jakies o tym czy tak w ciemno wszystko robiles? :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekbobi Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 wtedy jak to skladalem to nie mialem pojecia ale teraz juz mniej wiecej mam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...